Konuya karışmak istemiyordum lakin mevzu uzadıkça uzuyor, en iyisi 1-2 satır yazmak diye düşünüyorum.
1- Önce bazı fizik kurallarını bilmek gerek ki aslında bilip de görmezden geldiğinizi düşünüyorum.
2- O dekoratif bant kesinlikle olması gerekenden çok fazla sıkılmış
3- Klimanın soğutma verilerinin ÇOK İYİ olması buradaki en negatif etken
Son mesajdaki örnek üzerinden ilerlemek isterim. Bahsi geçen FLUO marka klima GREE üretimi klimadır, Aynı GREE üretimi klima olan ve kasa yapıları ile iyonizer kutusa da dahil olmak üzere tamamen aynı üretim olan OLEFİNİ klima kullanan birisi olarak ilk tavsiyem üfleme verilerine bakmanızdır.
Ne yaparsam yapayım, bu klimayı 13 derecenin altında üflettiremedim hem de en düşük fan seviyesinde olmasına rağmen.
Halbuki hemen yan ofiste takılı olan FLORA kasalı SEG marka klimamda ise üfleme derecesi olarak 6 seviyelerine kadar indiğini biliyorum ki daha önce montajını yaptığım tüm Vestel türevi klimalarda bu testleri hep yaptığımı bilirsiniz. Abartısız binlerce klima montajı elimden geçmiştir ve hemen hepsinin de 3 aşağı 5 yukarı tepkilerini iyi bilirim.
Ben vakit bulup bu her iki klimanın da hem tüketim verileri hem de performans verilerini paylaşamadım lakin şunu belirtmeliyim ki FLORA kasalı SEG marka klimada, İlk nesil taktığım FLORA klimalara kıyasla bir tık zayıf malzeme kullanıldığını belirtmek isterim lakin bu bahsettiğim sadece kasa yapısı için geçerlidir. Bunun dışındaki izolasyon, dekoratif, boru kalınlığı, boru çapı vs hepsi aynı kalite düzeyindedir.
Size önce bahsettiğim iki klimanın konumlanmalarını da göstereyim.
Solda gördüğünüz ofisteki Sİyah kasalı olan OLEFİNİ Black Pearl klima. Sağdaki Panel odasında gördüğünüz beyaz kasalı olan FLORA kasalı SEG klima.
Her ikisi de 12lik klima, Her ikisi de aynı koşullarda ve aynı set ile çalışıyor ancak her i,kisinin de tüketim ve üretim verileri farklı.
OLEFİNİ klimayı 13 derecenin altına indirememişken, SEG klima 8 dereceler dolayında üfleme gerçekleştiriyor.
Buna keza OLEFİNİ klima 323 Watt değerlere kadar kısabiliyorken, SEG klima 530 watt altına düşemiyor ve kompresörü kapatıyor vs vs.
Konunun bununla ne alakası var bir de ona bakalım.
Her klima 12 lik olabilir ancak her klimanın tepkisi aynı olmaz zira mimarisi tamamen altında yatan mühendislik ile ilgilidir.
Vestel Mühendisleri yüksek verim tercih etmişler, GREE mühendisleri ise Yüksek tasarrufu. Sonuçta her ikisi de aynı sonuca ulaşıyor, birisi 5 dakikada, diğeri 15 dakikada. Sonuçta her iki klima da ayın sonunda birbirine yakın veriler tüketmiş oluyor yalnız OLEFİNİ klimayı tüketim verileri anlamında başarılı bulduğumu da belirtmeden geçemeyeceğim. Daha sonra günlük ve 30 gün toplamı verileri aktaracağım size.
Şimdi gelelim şu terleme, Yoğuşma, su damlatma veya hangi ismi veriyorsanız o konuya.
VESTEL klima ile ilgili @Sota kardeşimle birlikte yıllarca yazdık çizdik eleştirdik, yeri geldi övdük, yeri geldi gömdük lakin şu gerçeği hiç bir şekilde görmezden gelmedik.
2017 itibari ile gerek kullanılan kompresör markası, kompresör kodları (Kodlar değişince kalori yükseldi çünkü) gerekse kasa dizaynı ve kodlama mühendisliğinde yapılan geliştirmeler sonucu nihayet VESTEL den ADAM GİBİ soğutan klimalar görmeye başladık.
Ve hatta görmeye başlamayı bırakın çok ciddi şekilde memnuniyetler almaya başladık zira gerçekten kullanılan kompresörlerin kalitesi, uygulanan kodlama tekniği, çift sıralı kondanseri, bakır kondanser ve eşanjörü vs vs derken şu hayatta @sota nın dahi Vestel klima önermesine vesile olacak düzeyde iyileştirmelere şahit olduk.
Tabi bunun bazı yan etkileri oldu, Mesela ''klimam içeriden su damlatıyor'' diyenler oldu. Gidip yerinde incelediğimde ise aslında bunun bir yoğuşma olduğunu gördüm ve sorun sadece klima ilk çalıştırıldığında bu sorun oluyor bilgisini aldım ve sebebini de buldum.
Sıcak ve nemli ortamda klima en düşük seviyede setlenerek çalıştırılıp flap en yukarıda ayarlandığında çok hızlı ve ciddi soğuk hava üfleyen klima, flapın en yukarıda olması nedeniyle arada az kalan alan yüzünden sıkışarak çıkan çok soğuk havanın, orada yoğuşmaya neden olduğu ve su damlacıkları oluşturup havanın etkisi ile ileri sıçrattığını tespit ettim.
Buna paralel önlü arkalı değil de, evin içinden boru yürüyen durumlarda da bu terlemeye şahit oldum ki bunun da sebebi, bu konu başlığı altında defalarca izah edilmiş olan Sıcak ve nemli hava ile soğuk yüzeyin çarpışmasından meydana gelen terlemedir.
Gelelim özete;
VESTEL malzemeden kısmamış sevgili
N
nedimm kardeşim. Aslında Vestel malzeme kalitesine kalite katmış soğutma sistemlerinde.
Ancak sorun şu ki bu iyileştirmeye paralel şekilde izolasyonu da iyileştirmeyi akıl edememiş.
Madem bu derece kaliteli bir soğutma elde etmeyi başardın, o halde izolasyonu da 2cm yerine 2,5cm kullanmayı akıl edebilirdin.
Yaşadığınız sorunun tek temel faktörü, soğutmanın çok iyi, izolasyonun o derece iyi olmaması ile ilgili olduğunu açık ve net beyan ediyorum.
İzolasyon aslında normalde yeterli olurdu, lakin dekoratif sarmalı çok sıkı götürmüşler bu da hava ile soğuk boru arasındaki mesafeyi kısaltmış, havanın temas etmemesi için araya koyulan izolasyon görevini yerine getiremediği için sıcak ve nemli hava soğuk olan borulara ulaşmış ve terleme meydana gelmiştir.
Üzerine izolasyon geçirilebilir, Sarmal sökülerek tekrar ve daha rahat bir şekilde sarılabilir. Her ne olursa olsun ortada sizin bir memnuniyetsizliğiniz var ise Vestel efendi buna çözüm üretmekle mükelleftir.
Eğer dilerseniz, 30 saniye veya 1 dakikalık kısa bir video ile size, normal sarılan ve sıkı sarılan izolasyonun ne derece fark ettirdiğini gösteren bir kısa video çekebilirim içiniz rahat edecek ise.