Merhaba
,
için yıllık enerji tüketimi verisine hiçbir yerde rastlayamadığımı daha önce de yazmıştım. Bir Vestel bayisine gidip sonunda enerji etiketinin fotoğrafını çektim ve paylaşmak istedim. Yıllık 285kwh, bu fiyata, eğer anlatıldığı gibiyse bu performansa bence çok güzel bir değer 
Ancak garanti konusunda kafam karıştı. Normalde klima 3yıl garantili. 150tl gibi bir ücretle +4yıl ek güvence satın alınabiliyor. +4yıl Ek güvence satın alırsam iç ve dış ünitede de geçerli olup olmadığını bayi'ye sorduğumda iç ünite'nin 3 yıl, dış ünitenin 7 yıl garantili olduğunu söyledi. Bu konuda bilgisi olan varsa yardımınızı rica ederim.
Günaydın, iç/dış ünite 3 ve kompresör 7 yıl garanti dönemsel standart zaten. +4 yıl genel yaptırabilirsiniz yine de
Dış ortamdaki baskı arttıkça, iç ortamı aynı derecede tutmak isteyen klima daha çok enerji harcar bu normaldir, en yüksek faturalar her zaman temmuz faturası olur genelde.
Şöyle düşünün;
Dış ortam 32 derece
İç ortam 31 derece
Nem Oranı %50
Set değeri 26 derece
Klima bu koşullarda ilk 30 dakika yüksek devirde, daha sonra alt devirlerde çalışmaya başlar, enerji sarfiyatı düşük olur zira dışarıdan baskı yoktur/azdır.
Bir de şöyle düşünün;
Dış ortam 42 derece
İç ortam 36 derece
Nem Oranı %70
Set değeri 26 derece
Bu koşullarda ise sizlere hep anlattığım termodinamik 2 numaralı yasa gereği, eğer izolasyon da zayıf ise içerideki soputulmuş hava sürekli olarak dışarıdaki sıcak havanın baskısına yenik düşecektir zira ne demiştik? Kainatta değişmez kural, ısı akışı her zaman sıcaktan soğuğa şeklindedir. Dış ortam 32 derece iken evin duvarları 30 derece ise, dış ortam 42 derece olduğunda evin duvarları duruma ve güneş maruziyet seviyesine göre 39 derecelere kadar ulaşır (bizzat ölçümlemelerini yaptığım verilerdir)
Siz klima ile havayı soğutursunuz, termodinamik temel prensibi nedeniyle ise duvardaki ısı soputulmuş havaya alış yapar yani klimanın soğuttupunu duvarlar ısıtır. Bu savaş halidir, kimin galip geleceğine ise koşullar karar verir. Eğer iyi bir alan tespiti yapılarak btu seçimi yapılmış ise, iyi bir izolasyon sağlanmış ise galip gelen siz olursunuz ancak bunun da ufak bir bedeli olur. Bu etkenler sizin alehinize ise bir şekilde yine siz kazanırsınız lakin bedeli ağır olur yüksek faturalar ile
Aynı senaryo tam tersine etki ile kış için de geçerlidir