Fikir ? Ev Sahibi - Kiracı Sorunsalı...

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Genel olarak fikirlerinize katılıyorum. Eve taşınmadan önce bana, %5 bile olsa tayinim çıktığı zaman evi boşlatmanı isteyebilirim dese, ben zaten o evi tutmazdım. Şuan ise lütfen beni mağdur etme, evden çık diyor. Ben çıkmayacağım desem kötü olacağız. Huzursuzluk olacak. Tek çekindiğim nokta bu.

Ama evden çıksam asıl mağdur olacak olan benim. Yeni evi tutma stresi. Sahibinden bulamazsam emlakçı komisyonu, taşınma masrafları, Eşyaların taşınırken yıpranma payları, yeni kiraya çıkmış gibi yeni kiralar üzerinden ev tutma ücreti (eski kiracı ile yeni kiracı sonuçta aynı ücrette oturmaz) bunlar başlı başına bir sıkıntı işte...

Bakın burada ki temel sıkıntı en başta söz verilip, ardından ben mağdur olmayayım diye verilen sözden cayılması.
Ev sahibi doğal olarak kendi ve ailesinin çıkarlarını gözetiyor. Ben ise kendi ve ailemin çıkarlarını gözetmek zorundayım. Yani ben kendi açımdan haklıyım, ev sahibi kendi açısından haklı. Bu yüzden objektif yorum istedim. Acaba dışarıdan kim haklı gözüküyor, kim nasıl hareket ederdi ?

Hayır.

Objektif yorum istiyorsunuz. Ben de bunlar bilinmeden nasıl objektif olunur diyorum. Sizin anlaştığınız zamanki şartlar bugün var mı? O günkü kiranız ile bugünkünü kıyaslamak lazım. Ne ödüyordunuz şimdi ne ödüyorsunuz. Bu vatandaş niye o gün öyle derken bugün böyle diyor. Bakın bizzat gördüğüm bir olayı anlatayım. Arkadaşım aynı sizin gibi geçen ağustosta kira yenileme günü geldiğinde ev sahibi ile bir rakama anlaştı, herkes memnun. Ev sahibi de kendi evinden daha büyük bir evde daha hareketli bir semtte kiracı. Aldığı kiranın üzerine bir miktar daha koyup kendi kirasını ödüyor. Gelinen durumda arkadaşıma ya kiraya zam yapmasını ya da evi boşaltmasını söyledi. Burada sizin baktığınız yerden bakınca adam haksız, zalim, çıkarcının teki. Ama adamın tarafından bakınca onun da ödediği kira zamlandı. Ucuza oturabileceği ev kalmadı. Ne olacak şimdi. İstese de istemese de kendi aldığı kiraya zam isteyecek. Bu adam şimdi zalim mi. Burada tek zalim var, bu işi buraya getirenler. Bunu beğenmiyorsunuz biliyorum ama işin gerçeği bu. Herkesi mağdur eden, birbiri ile karşı karşıya getirenler zalim. Arkadaşım ne yaptı, ister inanın ister inanmayın kirasına yüzde yüz zam yaptı. Hakkaniyet bunu gerektiriyor, o da ev geçindiriyor, çocuk büyütüyor, senelerce beni üzmedi, hak bu dedi. Burada ev sahibinizi haksız, sizi haklı görmemizi istiyorsunuz ama dediğim gibi bu şartlarda en azından ödediğiniz kirayı bilmeden ben kendi adıma kimseyi haklı haksız ilan edemem.

heamvivma Çevrimdışı

heamvivma 

Aktif Üye
21 May 2020
454
34
Objektif yorum istiyorsunuz. Ben de bunlar bilinmeden nasıl objektif olunur diyorum. Sizin anlaştığınız zamanki şartlar bugün var mı? O günkü kiranız ile bugünkünü kıyaslamak lazım. Ne ödüyordunuz şimdi ne ödüyorsunuz. Bu vatandaş niye o gün öyle derken bugün böyle diyor. Bakın bizzat gördüğüm bir olayı anlatayım. Arkadaşım aynı sizin gibi geçen ağustosta kira yenileme günü geldiğinde ev sahibi ile bir rakama anlaştı, herkes memnun. Ev sahibi de kendi evinden daha büyük bir evde daha hareketli bir semtte kiracı. Aldığı kiranın üzerine bir miktar daha koyup kendi kirasını ödüyor. Gelinen durumda arkadaşıma ya kiraya zam yapmasını ya da evi boşaltmasını söyledi. Burada sizin baktığınız yerden bakınca adam haksız, zalim, çıkarcının teki. Ama adamın tarafından bakınca onun da ödediği kira zamlandı. Ucuza oturabileceği ev kalmadı. Ne olacak şimdi. İstese de istemese de kendi aldığı kiraya zam isteyecek. Bu adam şimdi zalim mi. Burada tek zalim var, bu işi buraya getirenler. Bunu beğenmiyorsunuz biliyorum ama işin gerçeği bu. Herkesi mağdur eden, birbiri ile karşı karşıya getirenler zalim. Arkadaşım ne yaptı, ister inanın ister inanmayın kirasına yüzde yüz zam yaptı. Hakkaniyet bunu gerektiriyor, o da ev geçindiriyor, çocuk büyütüyor, senelerce beni üzmedi, hak bu dedi. Burada ev sahibinizi haksız, sizi haklı görmemizi istiyorsunuz ama dediğim gibi bu şartlarda en azından ödediğiniz kirayı bilmeden ben kendi adıma kimseyi haklı haksız ilan edemem.
Detayları çok bilmeye gerek yok. Geçen yıl kiralar ne kadarsa %100 lük bir artış oldu. Ayrıca ben kendimi haklı görün demiyorum, zaten kendim %100 haklı olsaydım 1 aydır kiralık ev aramazdım.

Şunuda kısa bir şekilde özet geçmek lazım. Enflasyon son 2 yıldır yükseliş trendinde. Yani 2 yıl önce benden önce bu evde oturan kişi atıyorum 600 tl verirken, geçen yıl ben geçtiğimde evin kirası 1500 tl oldu. Demekki bu yıl daha da artacak. Bu yükseliş trendini aşağı yukarı tahmin edebiliyorduk. Bu tahmine rağmen, benim tayinim çıktığı zaman seni evden çıkarmam deyip, bir kaç ay sonra lütfen evi boşalt demenin çok etik olmadığını söylemeye çalışıyorum. Eğer öyle bir ihtimalin olsa en başından benim o evde oturma ihtimalim var de. Söz verme.
Mesela yan dairemiz yaklaşık 4 aydır boş. Sahibi polis, tayimin çıkabilir düşüncesiyle evini vermiyor. Evine ben talip oldum, k bakmayın ben tayin düşünüyorum. Tayinim çıkarsa evi boşlatmanızı isterim o yüzden mağdur olmanızı istemem diyerek evi kimseye vermiyor.

Yani iki taraflı örnekleri çoğaltmam mümkün

A Çevrimdışı

ataseven 

Süper Üye
24 Tem 2017
1,975
mart ayında torbasını 60 tl aldığım kömürün torbası 140 tl olmuş fakat kira geliri hala aynı yerinde duruyor.en dandik peynir 150 tl olmuş yani kısacası herşey ateş pahası olmuş ev sahibi ne yapsın.garibim kiracıda ne yapsın iki tarafta haklı.6 ay sonra oy atmaya giderken bunları düşünüp ona göre karar versin herkes .teşekkürler.

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Detayları çok bilmeye gerek yok. Geçen yıl kiralar ne kadarsa %100 lük bir artış oldu. Ayrıca ben kendimi haklı görün demiyorum, zaten kendim %100 haklı olsaydım 1 aydır kiralık ev aramazdım.

Şunuda kısa bir şekilde özet geçmek lazım. Enflasyon son 2 yıldır yükseliş trendinde. Yani 2 yıl önce benden önce bu evde oturan kişi atıyorum 600 tl verirken, geçen yıl ben geçtiğimde evin kirası 1500 tl oldu. Demekki bu yıl daha da artacak. Bu yükseliş trendini aşağı yukarı tahmin edebiliyorduk. Bu tahmine rağmen, benim tayinim çıktığı zaman seni evden çıkarmam deyip, bir kaç ay sonra lütfen evi boşalt demenin çok etik olmadığını söylemeye çalışıyorum. Eğer öyle bir ihtimalin olsa en başından benim o evde oturma ihtimalim var de. Söz verme.
Mesela yan dairemiz yaklaşık 4 aydır boş. Sahibi polis, tayimin çıkabilir düşüncesiyle evini vermiyor. Evine ben talip oldum, k bakmayın ben tayin düşünüyorum. Tayinim çıkarsa evi boşlatmanızı isterim o yüzden mağdur olmanızı istemem diyerek evi kimseye vermiyor.

Yani iki taraflı örnekleri çoğaltmam mümkün

Siz evi hangi tarihte tuttunuz. O gün ne kadar kira veriyordunuz. Bugün ne veriyorsunuz. Bunu bir söylerseniz olay netleşir.

Müşteki Çevrimdışı
22 Ara 2018
414
Daha doğru cevabı Müşteki Müşteki verebilir.

Benim bildiğim kadarıyla sözleşme tarihinden 15 gün öncesine kadar kiracı sözleşmeyi sona erdirmedikçe bu sözleşme devam ediyor. Sözleşmeyi ev sahibi sona erdiremiyor.

Fakat;
Kendim oturacağım diye tahliye için itharname çekebiliyor, tahliye davası açabiliyor. Bunu da 1 ay öncesinden yapmak zorunda. Yani eğer sözleşme yenilenmesine 1 aydan az kalmışsa bir sonraki dönemin sonuna kadar sözleşmeniz devam ediyor olacaktır ve çıkış tarihiniz o dönemin sonu olacaktır. Bu durum itharname tarihine değil, dava tarihine göre belirleniyor. (Hatam varsa affola.)

Ek olarak tabiki kendisi yerleştikten sonra 3 yıl o daireyi başkasına kiralayamaz.
Estağfurullah, teşekkür ederim.

Bahsi edilen bu durum şifahi mi yoksa bir sözleşmeye mi dayanıyor? İmza edilen bir sözleşmeye dayanmayan şifahi unsurların yasal olarak bir geçerliliği yok maalesef.

Cevap aralarında konu sahibinin vicdani hususa dikkat çektiğini gördüm. Vicdanen elbette siz haklısınız. Eğer ev sahibi yerinde ben olsaydım ve size böyle bir söz verseydim zinhar dönmezdim. Bir zamanlar söz "senetken" şimdilerde suya yazılan yazı gibi.

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Estağfurullah, teşekkür ederim.

Bahsi edilen bu durum şifahi mi yoksa bir sözleşmeye mi dayanıyor? İmza edilen bir sözleşmeye dayanmayan şifahi unsurların yasal olarak bir geçerliliği yok maalesef.

Cevap aralarında konu sahibinin vicdani hususa dikkat çektiğini gördüm. Vicdanen elbette siz haklısınız. Eğer ev sahibi yerinde ben olsaydım ve size böyle bir söz verseydim zinhar dönmezdim. Bir zamanlar söz "senetken" şimdilerde suya yazılan yazı gibi.

Bakın normal şartlarda söylediğiniz her şekilde doğru. Fakat bugün ülkede olağanüstü bir durum var. Ev sahibi ne demiş geçen sene -bu durum yokken, hayal bile edilemiyorken- çık demem. Bugün ne diyor ev kiraları aşırı yükseldi artık kendi evimde oturacağım.
Bir insan kendi evi varken neden kirada oturur; ya ev sahibinin kirada olduğu ev daha büyük veya ulaşımı daha kolaydır, ya da kendi evi daha iyi şartlarda olur, aldığı kira ile kendi kirasını, aidatını, yakıtını karşılıyordur. Her iki durumda da kendi ödediği oranda zarar ediyorsa ne yapacak. Adam mağdur değil mi. Arkadaş ne diyor iki hafta sonra bir yılım doluyor. Geçen yıl 1500 den anlaşmışlar. Bu sene bu kiranın olması gereken rakam sizce kaç. Tamam söz vermiş, çıkartmasın. Ama bir de diğer yandan bakalım. Bu evin seneidevriyesinde olması gereken kira miktarı kaç olmalı. Herkes bir rakam belirtsin, arkadaş o rakamı teklif etsin. Bakalım yine çık diyecek mi? Ondan sonra zalimlikle, ahlaksızlıkla suçlarız.

heamvivma Çevrimdışı

heamvivma 

Aktif Üye
21 May 2020
454
34
Bakın normal şartlarda söylediğiniz her şekilde doğru. Fakat bugün ülkede olağanüstü bir durum var. Ev sahibi ne demiş geçen sene -bu durum yokken, hayal bile edilemiyorken- çık demem. Bugün ne diyor ev kiraları aşırı yükseldi artık kendi evimde oturacağım.
Bir insan kendi evi varken neden kirada oturur; ya ev sahibinin kirada olduğu ev daha büyük veya ulaşımı daha kolaydır, ya da kendi evi daha iyi şartlarda olur, aldığı kira ile kendi kirasını, aidatını, yakıtını karşılıyordur. Her iki durumda da kendi ödediği oranda zarar ediyorsa ne yapacak. Adam mağdur değil mi. Arkadaş ne diyor iki hafta sonra bir yılım doluyor. Geçen yıl 1500 den anlaşmışlar. Bu sene bu kiranın olması gereken rakam sizce kaç. Tamam söz vermiş, çıkartmasın. Ama bir de diğer yandan bakalım. Bu evin seneidevriyesinde olması gereken kira miktarı kaç olmalı. Herkes bir rakam belirtsin, arkadaş o rakamı teklif etsin. Bakalım yine çık diyecek mi? Ondan sonra zalimlikle, ahlaksızlıkla suçlarız.
Normal şartlarda tefe tüfeye bakılır. Ama ben ev sahibine mahallenin emsal kira fiyatları neyse onu sundum, onuda kabul etmedi.

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Normal şartlarda tefe tüfeye bakılır. Ama ben ev sahibine mahallenin emsal kira fiyatları neyse onu sundum, onuda kabul etmedi.

Vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı ne kadar. %122.9
Siz bu rakama göre 3340 lira teklif ettiniz mi. Sorunun kaynağı burası.

heamvivma Çevrimdışı

heamvivma 

Aktif Üye
21 May 2020
454
34
Vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı ne kadar. %122.9
Siz bu rakama göre 3340 lira teklif ettiniz mi. Sorunun kaynağı burası.
Bakın, eski kiracı ile yeni kiracı diye bir ayırım var. Eski kiracı , eve yeni geçiyormuş gibi en üst perde den kira ödemeye başlamaz.
Benim maaşım bir yılda %122.9 artmadı.
Şuan apartmanda, kira olarak en yüksek ödeyen 2250 TL ödüyor. Oda 2 ay önce apartmana taşındı.
Bazen her şeyi karşıdan beklememek lazım.

Merak ettim, şuan sizin kiraya verilmiş eviniz varmı ?

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Bakın, eski kiracı ile yeni kiracı diye bir ayırım var. Eski kiracı , eve yeni geçiyormuş gibi en üst perde den kira ödemeye başlamaz.
Benim maaşım bir yılda %122.9 artmadı.
Şuan apartmanda, kira olarak en yüksek ödeyen 2250 TL ödüyor. Bazen her şeyi karşıdan beklememek lazım.

Merak ettim, şuan sizin kiraya verilmiş eviniz varmı ?

İşte siz eski kiracı değilsiniz. Bir yıllık kiracı bile değilsiniz. Hiç kira yenileme yapmamışsınız. Maaşınızın 122.9 artmaması bu piyasada sizce ev sahibinin sorunu mu. Evet her şeyi karşıdan beklememek lazım. Siz zorlanmadan ödeyin diye ev sahibinin kendi evi varken zorlanarak kira ödemesini de beklememek lazım. Müslümanlık hep bana Rabbena demek değil değil mi. Kendiniz için istediğinizi karşınızdaki için de istemelisiniz diye düşünüyorum.

Benim kirada mülkümün olup olmasının konu ile zerre alakası yok.

heamvivma Çevrimdışı

heamvivma 

Aktif Üye
21 May 2020
454
34
İşte siz eski kiracı değilsiniz. Bir yıllık kiracı bile değilsiniz. Hiç kira yenileme yapmamışsınız. Maaşınızın 122.9 artmaması bu piyasada sizce ev sahibinin sorunu mu. Evet her şeyi karşıdan beklememek lazım. Siz zorlanmadan ödeyin diye ev sahibinin kendi evi varken zorlanarak kira ödemesini de beklememek lazım. Müslümanlık hep bana Rabbena demek değil değil mi. Kendiniz için istediğinizi karşınızdaki için de istemelisiniz diye düşünüyorum.

Benim kirada mülkümün olup olmasının konu ile zerre alakası yok.
Nasıl eski değilim? Yaklaşık 1 yıldır oturan kiracı eski olmuyor mu ? Ben hep bana demiyorum zaten. Olaylara sadece ev sahibi penceresinden baktığınız için o soruyu sordum. Ben mahallede ki emsal kiraları teklif ettim, daha ne yapayım ? İlla evden çıkmıyorum devletin bana vermiş olduğu %25 lik zam oranını mı uygulattırmak lazım ?

Yani adam önce söz veriyor. O söze güvenerek başka bir insan iş yapıyor. Bir yıl sonra verilen sözler unutulup kendi başının çaresine bak deniliyor. Yav arkadaş burada tüm suçlu kiracı mı ?

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Nasıl eski değilim? Yaklaşık 1 yıldır oturan kiracı eski olmuyor mu ? Ben hep bana demiyorum zaten. Olaylara sadece ev sahibi penceresinden baktığınız için o soruyu sordum. Ben mahallede ki emsal kiraları teklif ettim, daha ne yapayım ? İlla evden çıkmıyorum devletin bana vermiş olduğu %25 lik zam oranını mı uygulattırmak lazım ?

Yani adam önce söz veriyor. O söze güvenerek başka bir insan iş yapıyor. Bir yıl sonra verilen sözler unutulup kendi başının çaresine bak deniliyor. Yav arkadaş burada tüm suçlu kiracı mı ?

Ev sahibi penceresinden bakmıyorum. Şimdi kendini koy onun yerine. Evin var. Kiracın var. Kendin de kiradasın. Senin kiran 3000 den olmuş 5000 bin. Ama kiracın 1500 den 2250 yükseltmeyi teklif ediyor. Ne derdin. Yüzde 25 lik oranı uygulatabiliyorsan uygulat. Bak bakalım o gaz almamıymış neymiş göreceksin.

Anlamak istemediğin olay sözlerin verildiği zamanki Türkiye yok. O günkü şartlar hiç yok. Senin için de yok, benim için de yok. Suçlu tabiki sen değilsin ama ev sahibin de değil. Bu tepki gerçek suçlulara gösterilse sorun çözülecek de ona da yanaşılmıyor. Saltanat içinde yaşayıp vatandaşa bunları yaşatanlara tek laf yok. Neyse, işiniz rast gelsin.

G Çevrimdışı
19 Haz 2019
137
57
Kirada da oturdum, lojmanlarda da oturdum, şimdi kendi evimde oturuyorum. Yazın tayinim çıkacak diye evi kiralayacaktım, kira artışı olarak da hükümetin dayattığı %25 olacaktı. Bana kalsa efe tüfe yapardım ama maalesef dayatma var. Neyse tayinim gerçekleşmedi ve halen evimde oturuyorum. Olaki evi kiralasam max. hangi değer biçilirse o değerden kira artışı yaparım. Mevcut enflasyonlu şartlarda ne yaparsak yapalım enflansyona yenileceğiz. Maaşlarımızda enflasyon oranında artmadığına göre geriye sadece verilen sözler yapılan anlaşmalar var. İnsan sözüne ve yaptığı anlaşmaya sağdık kalmalı bence.

Geri
Üst Alt