Dostum tuzu kurular böyle oluyor işte... Almanya'da yaşayan bir arkadaşım var o da aynen böyle. Adamın hem kendi, hem de karısı hem Almanya'dan hem Türkiye'den emekli. Adam Türkçeyi bile doğru dürüst kullanamıyor. Hatta yazdıklarını, 'Acaba hata var mı?' deyip, bir kez daha okumak zahmetine bile katlanmıyor ve kalkmış ahkam kesiyor. Öğrendikleri bir kaç cümle var: "Telefonunu çıkart...", "Ayağını yorganına göre uzat..." "Gelen daha mı iyi olacak?" "Ben parti tutmuyorum, hatta oy bile vermeyeceğim..." Bir meclis üyesi pislik te bugün "Bizden önce buzdolabı bile alamıyordunuz." diye konuştu. Halkı soyan zihniyet işte bu. Sen bu dünyada sıkıntı çek, öbür tarafta hurilerin bini bir para masalı anlatsın. Dinden, imandan, Ahiretten bahsetsin, ama o sıkıntı çekmesin. Onlar lüks içinde yaşayabilir sıkıntı yok sen şükretmesini bileceksin... Ulan ne yorganı be? Yorgan mı kaldı? 19 yılın eğitimle geçsin. Üniversiteye gireceğim diye canın çıksın. 28 yılın hizmet ederek geçsin. Ay sonunda kirayı mı elektriğimi, suyu mu, kart borçlarını mı ödeyeyim diye düşün... Kalkmış küfür eder gibi "Ayağını yorganına göre uzat diyor..." ve bu tiplerle benim oyum aynı sayılıyor. Lafa geldi mi de senden benden daha milliyetçi ve daha dindar... Yemin ederim genç olsaydım, sanırım çok kişiyi öldürürdüm... Beyin fukarası insanların söylemlerinden sıkıldım artık. Bunlar kimin torunları merak ediyorum... Sanırım her yerde olduğu gibi troller burada da boy göstermeye başlamış. Umarım bunları söyleyenlerin süründüğünü görürüm yoksa gözlerim açık gider...