Veya destek verilmediği için diyelim. Donanımın yetip yetmediğine baktıklarını bile sanmıyorum. Neticede Netflixi 4k olarak hiç zorlanmadan kasmadan taşıyan tv eğer disney+'ı taşıyamıyorsa sorun disney+'ı geliştiren yazılım ekibindedir diyebiliriz.
Şu anki durumda muhtemelen problem sadece markete eklemek, çekirdek ne olursa olsun işletim sistemine uyması gerekiyor neticede. Ona göre derlenmeli. Android de Saphi de Linux kernelli diye APK kuramıyoruz saphiye.
Donanımdan kastım donanım kısıtlı diye.
Kısıtlanmış Linux olan modellerde depolama bile aşırı kısıtlı.
Bellek ayrı kısıtlı.
Android, WEBOS, Tizen yine biraz daha gelişmiş.
Geliştiriciye biraz imkan tanıyor.
Disney'in yazılımcısı malzemeyi verir de, Vestel'deki geliştirici onu Vestel'de iyi çalıştıramayabilir.
Aynı mesele YouTube'da yaşandı. İlk çıkan smart televizyonların ismi Smart'tı sadece.
Samsung, LG'de düşük donanımlıydı eskiden ama Vestel'den daha uzun ömürlü ve daha performanslıydılar smart konusunda.
Bir de işin DRM vs tarafı var.
Arkada Disney'in geliştiricisi ne istiyor, onu da bilmiyoruz.
Adamın kullandığı kodlama teknolojisi, ihtiyaç duyduğu linux özellikleri, kütüphaneler vs ne bilmiyoruz.
Belki CPU desteklemiyor, belki de bellek ve depolama yetmeyecek.
Mesele 4K değil yani.
CPU-GPU mesela 4K çıkış verse bile gidip AV1 CODEC desteklemiyorsa, onu sadece kod dönüşümüyle oynatmaya çalışır.
Bu da verimsiz olur, performansın yettiği kadar olur.
Şimdiki Tizen, WEBOS cihazlar yine iyi.
Android'te de ismi cismi bilinen üreticilerden alındıysa, çok giriş seviye ürün değilse, epey götürür.