Bakın asgari ücret kurdan çok daha fazla artmış. Evler 10 kat, arabalar 5 kat, zorunlu tüketim ürünleri 5 kar arttı. Sizin teorinize göre alım gücünün yükselmesi lazımdı eğer her şey kura bağlı olsa. Zira asgari ücret kura göre %110 daha fazla artmış.
Aslında siz de çok iyi biliyorsunuz fakat işinize gelmediği için mi yoksa unuttuğunuz için mi bilmiyorum, yazmamışsınız;
Bir önceki yorumumda ev fiyatları artışının birden fazla değişkenlere bağlı olduğunu, o değişkenlerden sadece bir tanesi olan döviz kuru yüksekliğinden bahsetmiştim.
Diğer nedenleri aslında siz de çok iyi biliyorsunuz;
- Ülkeye döviz girsin de nereden gelirse gelsin mantığıyla, kaynağına bakmadan ev satışı karşılığı yabancılara vatandaşlık hakkı verirseniz,
- Kontrolsüz bir şekilde önüne gelen Suriyeli'yi buraya doldurursanız,
- Üstüne bir de piyasayı canlandırmak için kredi faizlerini düşürürseniz,
Evlerin fiyatı 5 kat da artar, 10 kat da artar. Çünkü talep arzı karşılamakta yetersiz kalır. Arz ve talep dengesi iktisadın temel kuralıdır. Arz yüksekse fiyat düşer, talep yüksek arz düşükse fiyat artar. Bir takım önlemler almadan o kredi faizini düşürürseniz, evi olmayan adam değil, üzerine 3 tane tapusu olan adam sırf yatırım olsun diye, ihtiyacı olmadığı halde o krediyi çeker ve 4. evini alır. Belki siz iyi niyetle yapmış olabilirsiniz fakat gelişi güzel çıkarırsanız böyle olur. Tabi bir de üstüne maalesef deprem yaşadık, bu da konut ve kira fiyatlarını daha da olumsuz etkileyecek.
Kardeşim sen ne iş yapıyorsun her .ok hakkında yorum yapıyorsun diyebilirsiniz. Anadolu Teknik Lisesi Makine çıkışlıyım, o zaman ki katsayı engelinden dolayı alakasız bir şekilde 4 yıllık işletme fakültesi bitirdim (iktisadım çok iyi değildir ama temel şeyleri biraz bilirim), 10 yıldır da Tekstil sektöründeyim. Yani makine konusunda belki sizin kadar bilgili olmayabilirim fakat en az temel düzeyde bilgim var; teknik resimden anlarım, ölçü aletlerinin hepsini kullanabilirim (kumpas, mikrometre vb.), universal torna-freze, CNC freze kullanabilirim.
Bunları yazma amacım kendimi övmek değil, zaten övünülecek bir tarafı da yok. Sadece sektörden bihaber olmadığımı bilmenizi istedim.
Akaryakıt fiyatlarını da söyleseniz ya mesela ? Almanya'da asgari ücret ne kadar ve asgari ücretle çalışan bir vatandaş kaç litre akaryakıt alıyor ? Türkiye ile kıyaslayın ? 1 kg kırmızı et orada ne kadar, burada ne kadar ? 1 maaş ile her 2 ülke vatandaşı kaç kg et alabiliyor ? Iphone 14 Pro Max. Türkiye'de kaça satılıyor ve asgari ücretli birisi kaç maaşıyla alabiliyor ? Almanya'daki adam kaç maaşıyla alabiliyor ? Bu örnekler daha çok uzayabilir. Bizim burada kast ettiğimiz genel bir hayat pahalılığı.