2022 yılı Asgari Ücret 4250 TL oldu

Ö Çevrimdışı

ömer kara

Yeni Üye
2 Ara 2021
7
53
CHP lideri Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde asgari ücreti dolara endeksleyip 5 bin 376 liranın üzerinde olması gerektiğini söylemiş ve iktidarı hedef almıştı.
Dün partilerinin idaresindeki belediyelerde asgari ücretin 4 bin 500 lira olacağını açıkladı!?

İnsanın güveni yok.Allah bu millete yardım etsin.

Fair Play Çevrimdışı

Fair Play 

Süper Üye
4 Şub 2021
567
Arkadaşlar, aranızda esnaf, iş sahibi olan falan var. Kimse alınmasın ama, fiyatını, işini vb kendi belirleyebilen adama o kadar da acımayın. Onlar genel olarak yolunu bulur. (Bulamayan vardır, illa ki. Herkes bulacak diye kural olsa herkes iş kurardı, değil mi?) Piyasa da dengesini bulur. Siz maaşlı çalışanlara acıyın asıl, "maliyetlerim arttı, maaşıma bu ay %27,4 zam yaptım diyebilen kaç çalışan duydunuz? Esnaf çakar zammı geçer :) Ağlamalara prim vermeyin.

İş sahiplerinin asıl zararı ücretlerin tl bazında nominal olarak artmasından dolayı değil, insanların alım gücünün reel olarak azalmasından olur. Alım gücü düşen halk az talep edip az tüketecek. Fakirleşen adamın berberde sakal tıraşı olma keyfi vardı ise onu bırakacak, eve boya yapılacaksa usta aramayıp kendi yapacak, ya da erteleyecek. Böyle gider bu.

Asgari ücretin çok artmasından şikayet eden iş sahipleri için ideal bir örnek verelim: İnsanlara hiç maaş vermemek (Genel kölelik). Bu durumda işler çok iyi olur değil mi? :) İşverenin maliyeti düşer. E peki o malları o hizmetleri kim nasıl alacak? Hiç kimse. demek ki insanların para kazanması ve alım güçlerinin yükselmesi iyi bir şeydir, işverene daha çok kazandıracak odur.

Özetle, insanların emeğinin karşılığını verin, artan maliyeti de ürün-hizmet fiyatına ekleyin. Sadece insanların rızkından emeğinde çalarak ekonomi düzelmez. Daha da yazarım da, anlayan anlamıştır herhalde.

İş vereni denetleyen bir devlet olmazsa, devletle çalışanın arasındaki bağı kuran, sorunlarını ileten sivil toplum örgütleri işlevsiz olursa, iş veren genel kölelik de ister fazlasını da ister. Dediğinize katılıyorum piyasa çöker kendi de iş yapamaz olur. Ama o bunu düşünmez.

Elden para iadeleri isteyen çok olacaktır. Ya da biz 3500 lira veriyoruz vs diyen de çok olacaktır. O teklifleri kabul eden de çok olacaktır. Biri çaresizlikten, öbürü fırsatçılıktan olabilir. Bu ve benzeri acıları fazlasıyla yaşayacağız. Zaten acı çekmeden akıllanmayı beceremeyen toplumlar hep acı çekmişler tarih boyunca.

RUHİTAN Çevrimdışı

RUHİTAN 

Aktif Üye
11 Tem 2021
260
65
CHP lideri Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde asgari ücreti dolara endeksleyip 5 bin 376 liranın üzerinde olması gerektiğini söylemiş ve iktidarı hedef almıştı.
Dün partilerinin idaresindeki belediyelerde asgari ücretin 4 bin 500 lira olacağını açıkladı!?

İnsanın güveni yok.Allah bu millete yardım etsin.
Dostum farkında mısın, bilmiyorum ama elmayla armudu karşılaştırışorsun. Senin yaptığına mantıkda Tasım Hatası denir. Bir kere asgari ücreti devlet, yani yönetim belirliyor. CHP li belediyeler ise bu belirlenen ücrete ek yapıyor. Şu soruyu sormalısın: Hangi şartlarda bunu yapıyor? Zaten AKP'den devir alınanbelediyeler, yolsuzluklar nedeniyle borç batağı içindelerdi. Üstelik iktidar, CHP li belediyelerin çalışamaması için KHK ile elinden gelen her türlü zorluğu yapıyor. Düşünsene, Ramazan da bile belediyelerin aşevi açamaması için her şeyi yaptılar. Ekmek büfeleri için yaptıkları neydi? Peki bunu yaparken kime zarar veriyorlar? Sadece kendi çıkarları için, halkı eziyorlar. Ekrem İmamoğluna ve Mansur Yavaş neler yapılıyor, hiç takip etmiyor musun? Belediyeler bu zorluklarla çalışırken, bir taraftan da AKP'nin pisliklerini temizlemeye çalışırken, ve belediyeler aşırı borç yükü altındayken, devlet gibi para vermesini nasıl beklersin? El insaf... Allah bu millete artık yardım filan etmez. Bir kere yardım etmiş ve bu milletin yokolmaması için Atatürk gibi bir dehayı göndermiş... Herşeyi Allah'a havale etmeyi bırakacağız artık. Bu millet artık kendi kendine yardım etmeyi öğrenmek zorunda... Bunu da ancak çağdaş düşünceyle ve liyakatla yapabiliriz. Onun için de gerçek bir Hukuk devleti olmak zorundayız. Türkiye şu anda Hukuk devletinden çıkmış ve guguk devleti olmuş durumda... O yüzden eleştiri yaparken taraf tutmak yerine biraz gerçekçi olmalıyız. Hiçbirisi bizim babamızın oğlu değil ama eğri oturup, doğru konuşmak gerekiyor.

Akigo35 Çevrimdışı

Akigo35 

Süper Üye
20 Tem 2020
1,124
44
Zam falan yok aslında, hepsi uzatmaları oynamak için sus payı

IMG_20211217_111858.jpg

I Çevrimdışı

ibrahimykr1

Kayıtsız / Doğrulanmamış
Aralık ayında 2850 tl küsür aldık. Önümüzdeki maaş 4250 tl alacağız. Nasıl rahatlama olmasın? Yeterki enflasyon uçmasın.
Ekonomi enflasyon veya maaş ile mi ilgili?
Bunun arz-talep meselesi var, revülasyon meselesi var, iç/dış piyasa meselesi var, ithal mal/ihracat mal gider/geliri var.

Kur sabit olsun demekle olmuyor bu işler. Dolar neden yükseliyor. İthalat yapıyorsun, dışa bağlısın. Her ürünü oradan alıyorsun. "Serbest piyasa"

Peki ne oluyor? Sen dışardan aldığın zaman üretim olmuyor, üretim olmazsa ne olur dışarıya bağlı hale gelirsin dışarıya bağlı olmak iyi bir şey mi? İyi bir şey olsaydı eğer Mustafa Kemal Paşa ülkemiz için gerekli ekonomik yatırımları yapmaz, yurtdışından ürün sattırdı.

Şimdi sana nasıl anlatayım. A Ülkesi, demir üretiyor satıyor.
Sattığı demirden "Para" kazanıyor.
Hem "ürün kazanıyor, hem para" sen ne kazanıyorsun aldığın zaman? Sadece ürün. Bak dünyanın en basit örneği.

İhracat neden önemlidir;
Mal üretirsin dünya pazarında satarsın, ülkene para girer. Ve kendi paran diğer ülkelere oranla yükselir. Bir ülke ne kadar mal satarsa ekonomisi iyi olur.. halen anlamadınız. Dünya Pazardır mal satan kazanır, alan kaybeder..

Kemal Sunal'ın oynadığı bir film vardır Yoksul diye orada bile ekonomi dersi veriliyor öneririm.

heamvivma Çevrimdışı

heamvivma 

Aktif Üye
21 May 2020
454
34
Ekonomi enflasyon veya maaş ile mi ilgili?
Bunun arz-talep meselesi var, revülasyon meselesi var, iç/dış piyasa meselesi var, ithal mal/ihracat mal gider/geliri var.

Kur sabit olsun demekle olmuyor bu işler. Dolar neden yükseliyor. İthalat yapıyorsun, dışa bağlısın. Her ürünü oradan alıyorsun. "Serbest piyasa"

Peki ne oluyor? Sen dışardan aldığın zaman üretim olmuyor, üretim olmazsa ne olur dışarıya bağlı hale gelirsin dışarıya bağlı olmak iyi bir şey mi? İyi bir şey olsaydı eğer Mustafa Kemal Paşa ülkemiz için gerekli ekonomik yatırımları yapmaz, yurtdışından ürün sattırdı.

Şimdi sana nasıl anlatayım. A Ülkesi, demir üretiyor satıyor.
Sattığı demirden "Para" kazanıyor.
Hem "ürün kazanıyor, hem para" sen ne kazanıyorsun aldığın zaman? Sadece ürün. Bak dünyanın en basit örneği.

İhracat neden önemlidir;
Mal üretirsin dünya pazarında satarsın, ülkene para girer. Ve kendi paran diğer ülkelere oranla yükselir. Bir ülke ne kadar mal satarsa ekonomisi iyi olur.. halen anlamadınız. Dünya Pazardır mal satan kazanır, alan kaybeder..

Kemal Sunal'ın oynadığı bir film vardır Yoksul diye orada bile ekonomi dersi veriliyor öneririm.
Bunun tersini söyleyen mi oldu, ithalat ihracattan daha iyidir dediğimi hatırlamıyorum.

Ö Çevrimdışı

ömer kara

Yeni Üye
2 Ara 2021
7
53
Dostum farkında mısın, bilmiyorum ama elmayla armudu karşılaştırışorsun. Senin yaptığına mantıkda Tasım Hatası denir. Bir kere asgari ücreti devlet, yani yönetim belirliyor. CHP li belediyeler ise bu belirlenen ücrete ek yapıyor. Şu soruyu sormalısın: Hangi şartlarda bunu yapıyor? Zaten AKP'den devir alınanbelediyeler, yolsuzluklar nedeniyle borç batağı içindelerdi. Üstelik iktidar, CHP li belediyelerin çalışamaması için KHK ile elinden gelen her türlü zorluğu yapıyor. Düşünsene, Ramazan da bile belediyelerin aşevi açamaması için her şeyi yaptılar. Ekmek büfeleri için yaptıkları neydi? Peki bunu yaparken kime zarar veriyorlar? Sadece kendi çıkarları için, halkı eziyorlar. Ekrem İmamoğluna ve Mansur Yavaş neler yapılıyor, hiç takip etmiyor musun? Belediyeler bu zorluklarla çalışırken, bir taraftan da AKP'nin pisliklerini temizlemeye çalışırken, ve belediyeler aşırı borç yükü altındayken, devlet gibi para vermesini nasıl beklersin? El insaf... Allah bu millete artık yardım filan etmez. Bir kere yardım etmiş ve bu milletin yokolmaması için Atatürk gibi bir dehayı göndermiş... Herşeyi Allah'a havale etmeyi bırakacağız artık. Bu millet artık kendi kendine yardım etmeyi öğrenmek zorunda... Bunu da ancak çağdaş düşünceyle ve liyakatla yapabiliriz. Onun için de gerçek bir Hukuk devleti olmak zorundayız. Türkiye şu anda Hukuk devletinden çıkmış ve guguk devleti olmuş durumda... O yüzden eleştiri yaparken taraf tutmak yerine biraz gerçekçi olmalıyız. Hiçbirisi bizim babamızın oğlu değil ama eğri oturup, doğru konuşmak gerekiyor.
Değerli hocam, attığım mesaj sana mantıksız gelebilir. Yani elbette belediyeler kendi gelirleri olmakla birlikte devletin eline bakar. Gel gör ki devletin de elinde sihirli bir değnek yok.
Muhalefet halka karşı tutarlı söylemler ve davranışlar içinde olmalı ki halka umut, iktidara alternatif olabilsin.
Belediye seçimi öncesi 'hiç kimse işinden olmayacak' diye 'namus sözü verip sadece İBB'de 13.000 kişinin işine son verdikten sonra 45.000 kişiyi işe alınca insanlar yine kendine göre bir mantıkla sorar, hani belediyeler önceki dönemden kalmış bir borç batağındaydı? Öyleyse 2 yılda neden 45.000 kişiyi işe aldılar? İlk 2 yıl şu borçları azaltıp sonra işçi alsaydılar daha iyi olmaz mıydı? ( istihdama yerinde bir katkı olurdu)
Önceki dönemden kalma hizmetlere konmaktan başka pek bir hizmetleri (mezarlığa ibrik, feribotlara kağıt bardak, musluk açılışı vs hariç) olmadığı halde 2020 sonu itibariyle ne diye borçlanma limitini 7 milyar aşarak 43 milyarlık bir borçlanmaya gittiler? Bir hastane yolunu dahi yapmadılar, önceki dönemden kalma 2 adet öğrenci yurdunu kendi haline bıraktılar vs.. Hani nerede hizmet?
Devletin her ay gönderdiği, içeriden dışarıdan borçlandıkları para ve kendi gelirleri..
Madem eski borca rağmen bu kadar borçlandılar, o ki akp hizmet yapmalarını da engelliyor, bir güzellik daha yapsınlar; asgari ücretliye 4500 değil de hiç olmazsa İBB'de, iktidara önerdikleri 5500 lirayı versinler değil mi? Reklama, ıvır zıvır şeylere 100 milyonlarca lira var da asgari ücretliye 1000er lira ilave para mı yok?! Bekarsan karı boşamaktan bahsetmeyeceksin!
Urfa'da çiftçiye, belediyeyi bize verin size bedava elektrik verelim dediklerinde, zaten elinizdeki belediyelerin kaçında bırak elektriği çiftçiye bedava su veriyorsunuz diye insanlar sorar.
Sadece şu son 20 yılda devletin millete hizmet olarak harcaması gerekirken teröre harcamak zorunda kaldığı para yaklaşık 2 trilyon dolar iken gelinen noktada iktidar partisi, Atatürk'ün kurduğu Türkiye cumhuriyetini parçalamak isteyenlerin başını ezerken, Atatürk'ün sözde partisinin, Türkiye'yi maddi manevi bunca zarara uğratan bölücülerin siyasi kanadıyla açıkça ittifak halinde olmasını, kandili yıkacağız demeden önce tezkereye hayır demelerini; 'ekonomiyi, çelişkiler içindeki bu muhalefet mi düzeltecek' diye ben dahil, halk sorguluyor. Kılıçdaroğlu chp'sinin içinde bulunduğu pislik durumlardır hep bunlar.
İnsanlar, bir dış güç olarak abd başkanı biden'in ' Türkiye'deki dostlarımızla birlikte Erdoğan'ı darbeyle değil seçimle devireceğiz' derken kastettiği dostlarının kim olduğunu! ve nasıl bir yöntemle devireceklerini, acaba şu anki ekonomik durumun bununla bir alakası olup olmadığını sorguluyor!
Mesele Erdoğan değil de Türkiye'nin gelişip güçlenmesi değil midir? Güçlü bir Türkiye'yi siyonizmin güdümündeki emperyalist batı ne kadar istiyor? Yoksa biden'li abd başta olmak üzere batının istediği kendisine kul-köle bir ülke midir? Erdoğan bunu kabul etmediği için mi istenmiyor? Doların yükselmesinin biden'in söylemiyle hiç mi ilgisi yoktur?Erdoğan'ın şahsında Türkiye'ye yapılan bu ekonomik saldırı kabul edilemez.chp kabul ediyor ve destekliyor çünkü hesaplarına geliyor.
İstanbul Türkiye'nin aynasıdır dolayısıyla belediyeyi elinde tutan parti'nin de..
Belediyedeki başarılarıyla nam salmaya başlayan Erdoğan doksanlı yıllarda iktidarda değildi ama her şey çok daha kötüydü. O yıllarda hiç bir lider için (Özal hariç ki zaten öldürdüler) 'gitsin dolar düşer' denmiyordu mesela.. çünkü Türkiye ekonomik (enflasyon, devalüasyon, faiz, kur) ve siyasi (koalisyonlar) anlamda tamda batının istediği durumdaydı.
Türkiye büyürse budayın, kurursa sulayın. Churchill
Tüm bu ekonomiyle alakalı durumlar ortadayken insanlara düz mantıkla düşünmek ve hareket etmek yetiyor. Yani iktidarı bir şeyle suçlarken o suçu geçmişte sen daha fazla işlemiş olmamalısın veya bugün işlememelisin. İktidara bir şey önerirken de o öneriyi zor dahi olsa önce sen uygulamalısın ki inandırıcılığın olsun.
Pek çok hata ve günahı olan iktidara karşı, insanlar muhalefetten tutarlılık, özünün sözünün bir olmasını böylece muhalefete inanmak, güvenmek istiyor.insanlar umut istiyor hocam fakat bu muhalefet ne yazık ki veremiyor vesselam..

Son düzenleme:
TKartaL Çevrimdışı

TKartaL 

Süper Üye
5 Şub 2018
2,481
45
Ve işten çıkarmalar da başlayacak.. Memur olmak varmış bu ülkede... Gerçi onlarda ağlıyor dimi pardon...
Ve evet işten çıkarma haberlerini alıyoruz. Dediğim doğru çıkıyor. Doları hatta ekmeği baz alırsak yine 2021 e göre düşük. A haber her ne kadar rekor asgari ücret zammı dese de.....

T Çevrimdışı

TC Yıldırım

Kayıtsız / Doğrulanmamış
Değerli hocam, attığım mesaj sana mantıksız gelebilir. Yani elbette belediyeler kendi gelirleri olmakla birlikte devletin eline bakar. Gel gör ki devletin de elinde sihirli bir değnek yok.
Muhalefet halka karşı tutarlı söylemler ve davranışlar içinde olmalı ki halka umut, iktidara alternatif olabilsin.
Belediye seçimi öncesi 'hiç kimse işinden olmayacak' diye 'namus sözü verip sadece İBB'de 13.000 kişinin işine son verdikten sonra 45.000 kişiyi işe alınca insanlar yine kendine göre bir mantıkla sorar, hani belediyeler önceki dönemden kalmış bir borç batağındaydı? Öyleyse 2 yılda neden 45.000 kişiyi işe aldılar? İlk 2 yıl şu borçları azaltıp sonra işçi alsaydılar daha iyi olmaz mıydı? ( istihdama yerinde bir katkı olurdu)
Önceki dönemden kalma hizmetlere konmaktan başka pek bir hizmetleri (mezarlığa ibrik, feribotlara kağıt bardak, musluk açılışı vs hariç) olmadığı halde 2020 sonu itibariyle ne diye borçlanma limitini 7 milyar aşarak 43 milyarlık bir borçlanmaya gittiler? Bir hastane yolunu dahi yapmadılar, önceki dönemden kalma 2 adet öğrenci yurdunu kendi haline bıraktılar vs.. Hani nerede hizmet?
Devletin her ay gönderdiği, içeriden dışarıdan borçlandıkları para ve kendi gelirleri..
Madem eski borca rağmen bu kadar borçlandılar, o ki akp hizmet yapmalarını da engelliyor, bir güzellik daha yapsınlar; asgari ücretliye 4500 değil de hiç olmazsa İBB'de, iktidara önerdikleri 5500 lirayı versinler değil mi? Bekarsan karı boşamaktan bahsetmeyeceksin!
Urfa'da çiftçiye, belediyeyi bize verin size bedava elektrik verelim dediklerinde, zaten elinizdeki belediyelerin kaçında bırak elektriği çiftçiye bedava su veriyorsunuz diye insanlar sorar.
Sadece şu son 20 yılda devletin millete hizmet olarak harcaması gerekirken teröre harcamak zorunda kaldığı para yaklaşık 2 trilyon dolar iken gelinen noktada iktidar partisi, Atatürk'ün kurduğu Türkiye cumhuriyetini parçalamak isteyenlerin başını ezerken, Atatürk'ün sözde partisinin, Türkiye'yi maddi manevi bunca zarara uğratan bölücülerin siyasi kanadıyla açıkça ittifak halinde olmasını, kandili yıkacağız demeden önce tezkereye hayır demelerini; 'ekonomiyi, çelişkiler içindeki bu muhalefet mi düzeltecek' diye ben dahil, halk sorguluyor. Kılıçdaroğlu chp'sinin içinde bulunduğu pislik durumlardır hep bunlar.
İnsanlar, bir dış güç olarak abd başkanı biden'in ' Türkiye'deki dostlarımızla birlikte Erdoğan'ı darbeyle değil seçimle devireceğiz' derken kastettiği dostlarının kim olduğunu! ve nasıl bir yöntemle devireceklerini, acaba şu anki ekonomik durumun bununla bir alakası olup olmadığını sorguluyor!
Mesele Erdoğan değil de Türkiye'nin gelişip güçlenmesi değil midir? Güçlü bir Türkiye'yi siyonizmin güdümündeki emperyalist batı ne kadar istiyor? Yoksa biden'li abd başta olmak üzere batının istediği kendisine kul-köle bir ülke midir? Erdoğan bunu kabul etmediği için mi istenmiyor? Doların yükselmesinin biden'in söylemiyle hiç mi ilgisi yoktur?Erdoğan'ın şahsında Türkiye'ye yapılan bu ekonomik saldırı kabul edilemez.chp kabul ediyor ve destekliyor çünkü hesaplarına geliyor.
İstanbul Türkiye'nin aynasıdır dolayısıyla belediyeyi elinde tutan parti'nin de..
Belediyedeki başarılarıyla nam salmaya başlayan Erdoğan doksanlı yıllarda iktidarda değildi ama her şey çok daha kötüydü. O yıllarda hiç bir lider için (Özal hariç ki zaten öldürdüler) 'gitsin dolar düşer' denmiyordu mesela.. çünkü Türkiye ekonomik (enflasyon, devalüasyon, faiz, kur) ve siyasi (koalisyonlar) anlamda tamda batının istediği durumdaydı.
Türkiye büyürse budayın, kurursa sulayın. Churchill
Tüm bu ekonomiyle alakalı durumlar ortadayken insanlara düz mantıkla düşünmek ve hareket etmek yetiyor. Yani iktidarı bir şeyle suçlarken o suçu geçmişte sen daha fazla işlemiş olmamalısın veya bugün işlememelisin. İktidara bir şey önerirken de o öneriyi zor dahi olsa önce sen uygulamalısın ki inandırıcılığın olsun.
Pek çok hata ve günahı olan iktidara karşı, insanlar muhalefetten tutarlılık, özünün sözünün bir olmasını böylece muhalefete inanmak, güvenmek istiyor.insanlar umut istiyor hocam fakat bu muhalefet ne yazık ki veremiyor vesselam..
Ömer bahtıkara ah kardeşim ah anlamaz bunlar seni Beştepe'ye kadrolu eleman olarak alalım 10.000 TL maaş bağlayalım :haha

T Çevrimdışı

TC Yıldırım

Kayıtsız / Doğrulanmamış
20 yıldır iktidarda olanlar belli CHP ne verecek diye merak edenler cartcurt yapmasın CHP'ye oy versin...

Fair Play Çevrimdışı

Fair Play 

Süper Üye
4 Şub 2021
567
Aralık ayında 2850 tl küsür aldık. Önümüzdeki maaş 4250 tl alacağız. Nasıl rahatlama olmasın? Yeterki enflasyon uçmasın.

Alıntıyı sizden yaptım sizinle ilgili bir durum değil. Genel bir bilgi olsun diye yazacağım buraya.

Enflasyon = inflation. tam olarak türkçe karşılığı şişkinlik, türkçe iktisattaki karşılığı para bolluğu demektir. Bu para bolluğu mal ve hizmetlerin fiyatlarını arttırır. Bizim enflasyon dediğimiz şey işte budur.

Üretilen/satılan mal = arz, malı almak için piyasada serbest dolaşan para = talep

Talep > arz = Enflasyon. Yani arz'ın fiyatı yükselir ve arz / talep dengesini oluşturur.

Yani, asgari ücrete % 51 zam = para bolluğu.

Siz halihazırda Talep > arz olan bir sistemde sürekli talebi arttıracak yani para bolluğu sağlayacak adımlar atarsanız mal ve hizmetlerin fiyatları sürekli yükselir. Bknz: asgari ücrete zam, bknz faiz indirimi. Faiz indirimi demek piyasaya ucuz TL pompalayıp TL'nin değerini düşürmek demek. Yani artan döviz fiyatı değil, değersizleşen Türk Lirası. Ve bunu yapan kurum, TL'yi koruması gereken kurum. Bir kimsede çıkıp sormuyor ki, yahu benim vatandaş olarak mevduat faizi gelirimi düşürüyorlar, ama bireysel kredilerin faizlerini düşürmüyorlar, ulan kim bu ucuz kredilerden yararlanıyor diye.

Peki dövizin yükselmesi nasıl etkiliyor fiyat artışlarını? Bakın enflasyonu değil, fiyat artışını diyorum. (Tanım olarak enflasyon mal ve hizmetlerdeki fiyat artışıdır denirse hatalıdır, mal ve hizmetlerin fiyat artışı enflasyonun bir sonucudur. Yani talep kısmındaki para bolluğunun ya da düşen arzın. Bu para bolluğunu bir türlü üretime niye kaydıramıyorum, niye yatırım yapmıyorlar diye ağlayıp dururlar.)

Döviz Artıyor, dövizle aldığımız üretim için gerekli ara malzemelerin fiyatı da artıyor. ürettiğin yetmediğinde kalanı da direk dövizle ithal ediyorsun. Mesela Buğday üreticisi gübre alıp kullanamıyor, niye? Gübre ithal gübre. Bu yaz gübresiz tarım yaptılar, rekolte yani verim düştü. Yani 20 milyon ton buğday seneye gelecek atıyorum 15 milyon ton. Yaniii??? Üretim düştü üretim. Yani arz düşüyor. Sen talebi arttırırsan nolur? Ekmek 5 lira da olur 10 lira da. Yasaklarsan bu fiyat artışını, ekmek alacak fırın bulamayız.

Hadi git ithal et buğdayı şimdi. Dünyada pandemiden dolayı buğday fiyatları da arttı. Eee yani. Hem yurtdışında pahalandı buğday, hem sen TL'yi öldürdün ne üdüğü belirsiz, hiç kimsenin güvenmediği, 20 yıldır yürüttüğün politikanın tam tersine 20 günde geçmeye kalktığın politikayla. Bu sefer en temel besin kaynaklarımıza ulaşamaz hale geliyoruz yavaş yavaş. Yahu saman ithal ediyoruz saman saman. Daha ne diyeyim. Hayvan yemi ithal olur mu bir ülkede.

Ve bunu bu hale getirenler 20 yıldır ülkeyi yönetenler. Sanki yeni hükümet olmuşlar gibi bir kafa yaşıyorlar.

Tekrar tekrar yazacağım bunu. Temel iktisat kanunudur. BOZAN DÜ-ZEL-TE-MEZ.

Son düzenleme:
Ö Çevrimdışı

ömer kara

Yeni Üye
2 Ara 2021
7
53
Ömer bahtıkara ah kardeşim ah anlamaz bunlar seni Beştepe'ye kadrolu eleman olarak alalım 10.000 TL maaş bağlayalım :haha
Ben 1997'de CHP'nin desteklediği DSP'li hükümet döneminde işe girdim. Maaşım çok şükür yetiyor ama Beştepe de hiç fena olmazdı. Yanıma Masum Türker, Hulki Cevizoğlu, hata İlhan Kesici ve bir kaç kişiyi daha aldım mı oh mis..
Muhtemel bir chp iktidarında da yerimi ve maaşımı sana devrederdim artık..?

heamvivma Çevrimdışı

heamvivma 

Aktif Üye
21 May 2020
454
34
Ve evet işten çıkarma haberlerini alıyoruz. Dediğim doğru çıkıyor. Doları hatta ekmeği baz alırsak yine 2021 e göre düşük. A haber her ne kadar rekor asgari ücret zammı dese de.....
İşte Türkiyenin geldiği durum. Ne iktidar başarılı ne muhalefet. Ülke yönetmek kolay değil. Eğer maaş 4250 olduktan sonra işten çıkarmalar başladıysa, muhalefet liderinin bu söylemi sonrası işçi kalmaz. Bu yüzden muhalefettende umutlu değilim. Zaten ülkemizin en büyük eksisi muhalefetin sağlıklı olmaması. Ali Babacan soruyorlar, sizce erken seçim olmalı mı? Hemen bir saniye bile düşünmeden erken seçim olmalı deniyor. Peki adayınız kim diyor soruluyor? Henüz belli değil. Uzun görüşmeler sonucunda, sonuca varacağız açıklamasında bulunuyor...

Screenshot_20211218-145529.jpg

Geri
Üst Alt