Umut Barış
VIP
- 23 Kas 2017
- 21,011
Demek ki sadece diziyi HLG ile yayınlamışlar.Suann saat 23.45 itibarı ile görüntü düzelmiş. Görüntü ayarlarındaki HDR ibaresi de gitmiş.
Demek ki sadece diziyi HLG ile yayınlamışlar.Suann saat 23.45 itibarı ile görüntü düzelmiş. Görüntü ayarlarındaki HDR ibaresi de gitmiş.
HDR için bant genişliği yetmediği için HLG teknolojisi çıkarılmış, öyle okumuştum ben de.HLG formatı streaming'de HDR'ye göre daha verimli çalışıyor. Muhtemelen bu sebepten HLG'yi seçmişler.
İçerik HLG, HDR ile çekildikten sonra sorun yok.Normalde SDR yayın yapıyor TRT 4K. zaten bir çoğu banttan yayın olduğu için bu çokta fark edilen bir bilgi değil en azından kendi adıma konuşayım.Bilen kişilere saygısızlık yapmak istemem Dün TRT'den teknisyen bir iki kişiyle yazıştım.Euro 2020'yi canlı yayınlayacakları için HLG-HDR formatını test ettiklerini, bu formatın canlı yayın yapabilmek için gerekli olduğunu söylediler. Konuşmalardan anladığım kadarıyla bu format doygunluğu ve kontrastı SDR ye göre bi tık daha arttırıyormuş. Hal böyle olunca SDR yayınlarda herhangi bir problem vermeyen diziler veya belgeseller,HLG test yayını sırasında renk patlaması olmuş gibi kırmızı ton ağırlıklı olarak yayın yapmak durumdan kaldı. Dünkü görüşmelerimden sonra saat 11 civarı kanalı tekrar kontrol ettiğimde görüntü normalleşmişti ve ekran modu kısmında HLG yazısı gitmişti. Tekrardan SDR yayın olarak devam etmekte şuan TRT 4K. Turnuva cuma günü başlıyor.umarım bir şeyleri iyi yapalım derken dahada berbat hale getirmezler güzelim kanalı
Doğrudur üstad forum sayesinde bişeyler öğreniyoruz biz de böyle. Hata yapa yapa doğruyu öğreneceğiz en sonunda?İçerik HLG, HDR ile çekildikten sonra sorun yok.
Asıl sorun o renk gamutunda üretilmeyen içeriklerde oluşmuştur.
HDR için bant genişliği yetmediği için HLG teknolojisi çıkarılmış, öyle okumuştum ben de.
SDR ile gönderirken ayrı bir veri gönderiyor diye okumuştum.Yani, band genişliğine göre vbr gibi kendini ayarlayabiliyor muydu neydi. Fakir işi HDR.
renk körlerine sıkıntı olur.Maçlar zaten yeşil ton ağırlıklı maç yayınını çok da etkilemez ?
HLG esasen uydu vb gibi tv yayıncılığı ile alakalı. HLG'nin esprisi HDR yayının HDR desteklemeyen ekranda düzgün görüntülenebilmesini sağlaması. Misal, netflix izlerken ekranın hdr destekli ise hdrli versiyon iniyor cihaza. HDR desteği yok ise normal versiyonu indiriyor cihaz. Uyduda bu şans yok. TRT 4K ve TRT 4K HDR diye iki kanal aynı anda yayın yapamayacağına göre HLG isimli olayı icat etmişler.
Siyah beyaz TV'nin renkli yayını siyah beyaz göstermesi gibi düşünün. HLG'li HDR yayını HDR desteklemeyen TV normal renk ve parkaklık ile gayet güzel gösteriyor. HLG olmasa renkler ve parlaklık sapıtacaktı.