Kıymetli dostlar merhabalar. Forumu yeni keşfettim, henüz kayıt oldum. Burada TV konusunda çok değerli bilgi birikimine sahip üstatlar var zannediyonum. Zaman konusunda biraz sıkıntım ve acelem olduğu için sorumu peşinen sorup bir yandan da geriye dönük paylaşılmış bilgilendirmeleri gözden geçirerek benzer ihtiyaçları olanlara verilen yanıtlardan bilgilenmeye çalışacağım.
-30 Mayıs 2021 itibariyle ~6.500 TL maksimum bütçe ile,
-4K ya da UHD çözünürlüğe sahip,
-55’’-65’’ arası ebatlarda bir televizyon ihtiyacım var.
-Kullanacağım mahal 3 metre duvar yüksekliğine,
-20 m2 lik dikdörtgen hacimli,
-Tv ile oturum alanı uzaklığı 4mt.
-Cihaz, aydınlık/karanlık kontrolü iyi olan ortamda ve sadece doksan derecelik açıyla karşıdan bakılarak kullanılacak.
-Kullanım senaryomda yerel(antenden alınan) veya Digitürk,Tivibu,Dsmart vb tv kutularıyla erişilen kanalların hiç yeri yok.
-Kullanım yoğunluğum;
- %60 Netflix, BluTV, AppleTV+, Amazon v.b dijital içeriklerden yüksek çözünürlük ve kaliteli güncel ses destekli film,dizi, spor içeriklerinin kullanımı,
- %30 yoğunlukta PS4-PS5 cihazıyla oyun,
- %10 olarak da- geçici olarak iyi bir PC monitörü edinene kadar- bilgisayarımı bağlayıp geniş ekranda tasarım vb işlerimde ekran görevi görecek.
- Tv gün içerisinde maksimum 2-3 saat olarak her gün aktif kullanılacak.
-HDR+ ,Dolby VİSİON ve ATMOS özelliklerini, IPS ya da Qled /Oled panellere belirlediğim bütçe yetiyorsa bunları kullanmak isterim.
-Android kutularından veya Apple TV takabilirim, o yüzden Smart veya Android sistemli olmasından ziyade renkleri kaliteli, canlı verebilen ve donanımı hızlı ve uzun ömürlü, servisiyle iyi geçinebileceğim bir cihaz olabilir diye düz düşünüyorum.
İhtiyaçlarımla ne kadar örtüştüklerinden emin olmamakla birlikte çevremden önerilenler arasında şu iki modele biraz bakındım:
55” için 5.250TL bandında;
- TCL 55C715
- Philips 55PUS7805
Karşılaştırma yapabilmek için iki modelin de ne resmi web sayfalarından ne de telefonla Türkiye’deki resmî servis yetkililerinden bu cihazların anakart, bit derinlikleri,panel donanım ve yazılım hızları,kontrast oranları,tepki süreleri, ppi değerleri gibi öğrenmek istediğim teknik detaylarla ilgili bilgilere maalesef ulaşamadım.Web sayfalarındaki teknik dökümantasyonlarda, önemli olduklarını düşündüğüm bu teknik detaylara nedense yer verilmemiş.
Deneyimli ve bilgili üstadlarımın bilgi ve yönlendirmelerini rica ediyorum, saygılarımla.
Adem Helvacı