Tv ile hem uydu yayını hem de 4k vb film için kullanacağım. Daha çok yüzde 20-40 arası açılı olarak izleyeceğim. Panel konusunda pek bir fikrim yok hangisinin daha uygun olacağını bilemiyorum.
IPS panelde renkler daha canlı, izleme açısı daha geniş olur. Zayıf tarafı ise düşük kontrast ve kötü siyah homojenliğidir. IPS glow dedikleri parlamalar olur ve siyah ekranda rahatsız eder.
VA panelde kontrast yüksek, siyahlar çok daha iyidir. İzleme açısı bozuldukça renkler de bozulur yani IPS gibi geniş izleme açısı yoktur. Renkler daha solgundur.
Üstteki IPS, alttaki VA panel. İnternette arama yaparsanız daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Tabi her iki panelin de iyi ve kötü örnekleri olabilir. Örneğin, IPS panele sahip bir Samsung QN85B, VA panele sahip bir çok tv'den daha başarılı siyah performansı sunabilir.
Düşük fiyatlara satılan IPS'ler genelde kötü siyahlar verir. Film ağırlıklı kullanacağınız için VA almanız daha iyi olabilir fakat 40 derece açı beni biraz düşündürdü.
50'' olanların neredeyse tamamı VA panelle üretilir. TCL grubunda ebat fark etmeksizin hepsi VA paneldir. Diğer markalarda 55'' ebatlar hem IPS hem de VA olabiliyor, LG grubunda 55'likler neredeyse hep IPS olur.
* Bütçe yeterse 120 hz modelleri almak daha iyidir. Aydınlatma tipi de direct led olursa daha iyi olur. TCL grubunun hepsi Direct Led'dir. Samsung'larda sizin bütçeniz dahilindeki modeller hep kenardan aydınlatmalıdır.
TCL
- TCL 50 C725 olmaz çünkü 8 bit panel kullanıyor. 8 bit panel=16 milyon renk - 10 bit panel= 1 milyar renk.
- 55 C725 ise olur onun renk derinliği 10 bit.
* Baş harfi P ile başlayanlar normal led, C ile başlayanlarda ise Quantum filtre var yani Qled. Qled olanlarda renkler daha canlı ve parlaktır.
* TCL cihazlar, Mini Led modelleri dışında düşük parlaklık sunarlar ki Mini Led olanlar da pahalıdır.
* TCL'in web sitesine giderseniz, her model için sayfanın en altında, PDF formatında kullanıcı kılavuzu var. Onu indirirseniz içinde tüm teknik detaylar mevcut.
PHILIPS
- Philips'lerin servisi ve müşteri hizmetleri sorunludur.
- Bütçe yeterse 120 hz olan 50 pus8807 ,
- 8807 için bütçe yetmezse, 60 hz olan 50pus8507 olabilir.
LG
- LG grubunda bütçemiz dahilinde çok fazla seçeneğimiz yok. Belki 50 QNED 816QA olabilir.
SAMSUNG
- Samsung tarafında, BU8000'den başka bütçenize uygun model yok.