Çok doğru bir argüman fakat bir miktar problemli. Yazılımlar kökten yazılmayıp frameworkler üzerinde geliştiriliyor.
Örneğin ben “.Net 7” kullanıyorum ve oldukça eski olan “.Net Framework 3.0” ‘ı mecburen bırakıyorum. Zira oradaki algoritmaların çoğu Windows 11 ile çalışmıyor. Performansı da yoğun işlem gerektiğinde üzüyor. Paralel iş yapabilmek için 1 saniyeye yakın işi başlatma gecikmesi var.
Biz aslında en güncel sistemler için en güncel frameworkleri kullanmaya mecbur bırakılıyoruz ve nihayetinde eski sistemler veya donanımlar dışarıda kalıyorlar. Her ikisi için geliştirelim desek geliştirme maliyeti 2 katına çıkıyor zaman olarak ve yazılımcılar zaten hiç birşeyi yetiştiremiyorlarken
Bazen mesela ek bir güvenlik gerekiyordur. Windows Hello’ya mecbur bırakırsak çoğu güncel bilgisayarda da çalışmıyor hale geliyor. Buna benzer özel algoritmalarda zorunluluk oluştuğunda donanımın eksikliği maalesef kabul edilemeyebiliyor.
Bu durum en çok NFC için geçerli. Giriş seviyesi telefonların çoğunda halen yok. E-Devlet bu yüzden mesela yeterince güvenli değil. Normalde kimlik kartını okutmadan giriş yaptırmamalı.