Öncelikle seviyeyi düşürmezseniz sevinirim. Şu ana kadar iyi geldik ama ilk defa üslubu bozdunuz.
"Konuyu dağıtmak" diyebiliriz ama "seviye" çok farklı bir durum. Ayrı ayrı mesay yazmaktansa tek mesajda yazayım dedim ve zaten o kişiye adresli söyledim. Sorun değil ayrı ayrı yazarım.
DD+'dan DD'ye downgrade ettiğini belirtmiştim. DD ile DD+ arasında da bence ciddi bir ses kalitesi farkı var. Bahsettiğiniz gerçeklik sadece sizin gerçekliğiniz olabilir. Sizin gerçekliğiniz bizimkinden farklı olabilir.
DD ile DD+ arasında tabiiki de kalite ve detay farkı var. DVD için DD ile 5.1 olarak en fazla 448 kbit/s, blurayde 640 kbit/s bant genişliği kullanılmış. Buna karşılık DD+ ile blurayde 7.1 olarak 1.7 Mbit/s bant genişliği var. Daha geniş bant genişliği ile daha detaylı ve doğal olarak kaliteli ses aktarılması son derece normal. Bunu ben söylemiyorum. Bu rakamları derleyen istatistiki veri çalışan film database siteleri mevcut. Oralardan derlenmiş rakamlar bunlar.
Dolby için kaynağı aşağıya bırakayım.
Buradaki kilit nokta kötü de olsa gerçek bir 5.1 deneyim sunulması. Tabiri caizse biri 24 ayar diğeri 18 ayar altın bilezikler. Gidip de bu iikisini altın kaplama ve de altın renkli nikel kaplama ile karşılaştırdığımızda 18 ayar bile olsa "sonuçta altın altındır" deriz.
Disney'de olduğunu biliyorum, kullanıyorum çünkü. TV'deki görüntünün en boy oranı bir miktar değişince sinemadaki kalite mi geliyor ? Güzelmiş...
IMAX görüntünün normal bir sinema görüntüsü ile arasındaki farklar bunlar. IMAX görüntü yaklaşık %26 daha fazla görüş alanı sağlıyor. Bu sinema ekranındaki karşılığı. Bunu televizyona indirgediğimiz anda devreye başka faktörler de girmekte. Bunların en önemlileri renk gamutu ve parlaklık diyebiliriz. Her iki görüntüyü televizyona koyduğumuzda IMAX görüntü alt ve üstten daha az siyah bant içerir. Burada yayıncı kuruluş da devreye giriyor. Filmi siyah bantlı yayınlayabileceği gibi görüntüyü sağ ve sol taraflarından kırparak da yayınlayabilir. Bu durumda IMAX görüntü daha az kayıp yaşacaktır.
Televizyonlarda IMAX Enhanced dediğimizde bunun Dolby'de ki karşılığı Dolby Vision + Dolby Atmos paketidir diyebiliriz. IMAX Enhanced'de görüntü olduğu kadar içeriğinde sesi DTS:X alt yapısını kullanan bir paket.
Dikkat ettiyseniz IMAX sinemaların perde ebatları normal sinemalarınkinden daha büyüktür. Bunun başlıca nedeni de resmin %26 kadar daha büyük olmasıdır. Kamera ve projeksiyon teknolojilerine girmeyelim çünkü o kareleri çekmek ve yansıtmak için mecburen farklı ekipmanlar kullanmak gerekiyor. Diğer taraftan sinemadaki büyük ekran etkisini evde elde etmek istersek izleme mesafemizi azaltarak bunu sağlayabiliriz ancak sinema perdesinde perdeden yansıya ışığa bakarken televizyonda ışık kaynağına bakıyor olmamızdan dolayı farklı sorunlarla karşılaşmamız işten bile değildir.
Deneyimlemediğimi nerden biliyorsunuz ? 2014 yılından beri film için kulaklık kullandığımı söylemiştim. Sadece Asus değil Razer Tiamat modelinde de birden fazla sürücü var, sizin deyiminizle gerçek 7.1. Fakat çok küçük bir alanda birden fazla sürücü ile sanal tek sürücülü surround arasında sizin tahmin ettiğiniz gibi bir fark olmuyor, bunu anlayamıyorsunuz.
Önceki çarşamba ve cuma günkü mesajlarınızda 7.1 kulaklıkta sürücülerin bağımsız sürülmesi konusu için söyledikleriniz:
Bu söylediğiniz konu bana çok mantıklı gelmedi; ses kanallarını tek tek ayarlanabilir şekilde kumanda edebildiğin bir kulaklık yapacaksın ama içine decoderini koymayacaksın. Çok anlamsız geldi bana. Madem o işi bilgisayara bırakıyorsun o zaman ses kanallarını ayarlamak için neden yanında kumanda veriyorsun ? Zaten pc üstünden yazılımla kolayca halledilebilecek bir şey ? Sözlerim size değil, ürüne yönelik. Çok mantıksız geldi.
Razer Tiamat kullanmışsanız bilgisayara 1 tanesi mikrofon olmak üzere 5 adet 3.5mm jack ile ses kartına analog bağlantı ya da USB üstünden yine bir kontrol podu ile bağlantı yapmışsınızdır. Gerek kulaklığın kendi yazılımı gerekse de Windows'un hoparlör testini de çalıştırdığınızda ön ve arkaların çok farklı ses karakteristiklerinin olduğunu deneyimlemişsinizdir. Razer Tiamat ile ASUS Centurion'un bilgisayar bağlantısı birbirinden farklı değil. Razer'da analog bağlantı kabloları control poduna çakılı iken ASUS'ta bir ucu HDMI soket diğer ucunda 4 tane 3.5mm kulaklık soketi olan bir ara kablo kullanılıyor. Hangi gerçek 7.1 kulaklığı deneyimlediyseniz onun üzerinden de konuşabiliriz.
Ayrıyetten daha önce de belirttiğim üzere yaklaşık 20 yıldır gerçek 5.1 bir kulaklık kullanıyorum. Gerek Windows Sonic, gerekse de arkadaşın airpods 3'ü ile spatial audio deneyimleme şansım oldu. Soundbar kullanan arkadaşlarım da mevcut. Ben bunları zaten deneyimledim. Bu nedenle karşılaştırma yapabiliyorum.
Akıllı saat ekranının 500x500 piksel olması ile 4.000x4.000 piksel olması göz açısından pek bir şey değiştirmiyor. Veya küçük bir telefon ekranında youtube videosu açtığınızda 1080p ile 4K çözünürlük arasındaki fark tv ekranında olduğu gibi değil.
Görüntü ile sesi benzeştirmek pek doğru gelmiyor ama 55 inç bir panelde fullHD görüntü ile 32 inç bir ekranda fullHD bir görüntü aynı izleme mesafesinde çok fark ediyor. Görüntüde çözünürlüğün yanısıra izleme mesafesi de çok önemli bir parametre.
Uzamsal ses ile sürücü boyutunun pek bir alakası yok, bu iş teknoloji ile ilgili. Biz daha çok etrafımızı saran etkisinden bahsediyoruz. Daha yüksek teknoloji varsa daha küçük ebatlı sürücüler ile daha kaliteli ses elde edilebilir. Stereo olduğunu ben söylemiyorum, Asus'un resmi sitesinde yazıyor.
Sesin sürücüye gelene kadar kısmında teknoloji konuşur ama ondan sonrası ne yazık ki mekanik bir olay. Küçük bir sürücü ile itebileceğiniz hava ve de elde edebileceğiniz kalite belli. Biraz araştırma yaparsanız auidophile seviyesinde hi-fi sistem kullanan kişiler ya fullrange sürücüler ya da eski hoparlörler kullanıyor. Bunları da teknolojik olan T sınıfı anfilerle (sesi tükseltmek için pwm metodunu kullanır) değil, 1940'ların teknolojisi olan valve state (ya da halk ağzıyla lambalı) anfi ile sürüyorlar. Kaldı ki bu valve state'lerin verimleri de son derece düşük. Teknoloji kolaylıklar getiriyor doğrudur ama onun yerine bu geldi olmuyor ne yazık ki. Ayrıca ASUS'un sitesinde kulaklığın stereo olduğu yazmıyor, stereo
da kullanılabildiği yazıyor. Bunu size Perşembe günkü mesajımda gösterdim. Hala sadece stereo olduğunu neye dayanarak söylüyorsunuz?
Airpods Max. alüminyum ve çelik alaşımdan imal edilmiş ve 400 gr'a yakın ağırlığı var. Çok küçük olduğunu söyleyemeyeceğim.
Ben Airpods Max'ın küçük olduğunu söylemedim. Asus Centurion'un iri olduğunu anlatmaya çalıştım. Asus Centurion da, Razer Tiamat da hacimli kulaklıklar. Stereo olan kulaklıklar bunların yanında ufak tefek kalıyor.
Not: Reddit'te sorduğunuz ve size kulaklığın Dolby'de otomatik stereo'ya geçtiğini söyleyen arkadaşları da iletirseniz sevinirim. Her ne kadar Centurion artık üretilmiyor olsa da ellerindeki aleti kullanmayı öğretilim ki alet heba olmasın.
Bu seviye size yakışmıyor. Asus'tan da benzer cevap gelirse direkt size yönlendiririm, üretici firmaya da cihazın nasıl kullanılması gerektiğini öğretirsiniz.
Bu sözümün sonuna kadar arkasındayım ev bu cümlemin seviye ile ilgili zerre ilgisi olmadığını düşünüyorum. Asus Centurion'un otomotik olarak stereoya geçmek gibi bir özelliği yok. Hatta omomatik mod değiştirmek gibi bir özelliği de yok. Altında 7.1 yazan düğmeye basarak 7.1 ve stereo modları arasında geçiş yapıyorsunuz. Bunu da ben demiyorum; kullanım kılavuzunun beşinci sayfasında yazıyor. Bu durumda bunu yazan kişinin ürünü kullanıyor olmasına şüphe ile yaklaşmam son derece doğru ve haklıdır bir yaklaşımdır. Birisinin reddit'te hesabının olması ya da yazması o kişiyi ne yazık ki konu hakkında uzman yapmıyor.