Netflix de Film İzlemek İçin Ses Sistemi Önerisi

Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
O helikopter Atmos yokken de kafa üstünde uçmuyordu ki? :hmm
Legal takılayım desen bunun Blu-ray oynatıcısı, blu-ray filmi derken fatura yükseliyor.
Ki o diskleri de muhtemelen yurt dışından tedarik etmek gerekecek.
Korsan da bana mantıklı gelmiyor.
Dolby Digital Plus veya ta kendisi bana yeterli geliyor.
Gerisi sesi kaydeden mühendise kalmış bence.
Dolby TrueHD, DTS HD gibi yüksek bitrate sesler elbette güzel ama streaming servisleri maliyet nedeniyle muhtemelen tercih etmiyor.
Keşke tek tuşla bluray film stream edebilsek.
Benim için ne kadar kolay, o kadar iyi.
Eskisi gibi ıncığını cıncığını kurcalayasım gelmiyor. :)
Belki ileride kendi evime çıkarsam o zaman bir şeyler düşünebilirim.
Filmden çok müzik dinliyorum, soundbarı biraz evdekiler için aldım.
Şöyle Sony ES serisi power amfi ayrı pre amfi ayrı bir set kurma hayalim var.
PC ile amfi arasına da güzel bir dac eklemek.
Fikir çok da, koşullar eskisi gibi değil. :sirit

Ses ve görüntü sonu olmayan bir dünya.
Ses ürünlerinde çeşit çok da, görüntü teknolojisi eskisi gibi yarıştırmıyor sanki.
Ses de pazarlama tokatlama fena dönüyor ama görüntü önceden teknoloji yarıştırıyordu.
Şimdi çak demoyu gitsin. :kiskis
O yüzden bir yerden sonra beklentiyi dizginlemek lazım.
Görüntüde detaylara fazla kafayı takarsam filmi de izleyemem.
Helikopter kafa üstüne uçmuyordu ama Atmos'tan önce tavana hoparlör takıldığını hatırlamıyorum. Vardı ise ben bilmiyordum.

Benim de korsan ile pek işim olmaz, blu-ray ile de uğraşamam. Ev ortamında istediğim hoparlör kurulumunu yapamayacağım için, yapsam da sesi kökleyemeyeceğin için bana en uygun olanı kulaklık oldu 🙂 Güzel tarafı ise en küçük ayrıntıyı dahi kulaklık ile yakalayabilmeniz.

A Çevrimdışı

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
598
45
Helikopter kafa üstüne uçmuyordu ama Atmos'tan önce tavana hoparlör takıldığını hatırlamıyorum. Vardı ise ben bilmiyordum.

Benim de korsan ile pek işim olmaz, blu-ray ile de uğraşamam. Ev ortamında istediğim hoparlör kurulumunu yapamayacağım için, yapsam da sesi kökleyemeyeceğin için bana en uygun olanı kulaklık oldu 🙂 Güzel tarafı ise en küçük ayrıntıyı dahi kulaklık ile yakalayabilmeniz.

5.1 Atmos zaten hava civa.
Hoparlörler için profesyonel birinin kurulumu da gerekli değil. Günümüzdeki AVR'lerin hemen hepsi kendi kalibrasyon donatılarına sahip.
Sesi köklemenizdeki amaç nedir?
1. Yüksek sesten hoşlanıyorsunuzdur ki buna bir şey diyemem.
2. Sahnenin içine girebilmek için sesi açıyorsunuzdur. İşte buna konuşurum.

Ses aslında mekanik bir olaydır. Hoparlör diyagramı ileri geri hareket eder ve oda içindeki havayı hareketlendirir. İşte bu hareketlendirilen havanın miktarı arttıkça siz sahnenin içine daha fazla girersiniz ama bu yüksek ses demek değildir. İlk evimdeki salon yaklaşık 25 m^2 idi. 5.1 kurulum ile Yamaha RX-V577 -24dB ile -20dB arasında ortamı çok da güzel dolduruyordu. Hiçbir komşuma rahatsızlık vermedim ve de sahnenin içindeydim.
Babamda 4x75W power anfisi olan ama sadece 2 hoparlör kullandığı hi-fi deck sisteminde müzik dinlerken üçüncü bilemediniz dördüncü kademeye kadar açabiliyorum sesi. Dinleme yapılan ortam yaklaşık 20m^2. 20 kademe var sistemde ama dördüncü kademeden sonra salonun camları zıngırdamaya başlıyor ve yine bu sorırada komşuları rahatsız edecek seviyede ses olmuyor.
Mesela kulaklılar da bana bass yoksunu cihazlar olarak geliyor.

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
21,011
Kulaklıkta dibimizde olmasının avantajıyla, kulaklık ve dac iyiyse, güzel ses dinlenir.
Atmos'tan önce 7.1 7.1.2 gibi kurulumlar vardı.
Ama dediğiniz gibi tavan olayı yoktu.

Tabi 11 kanal 9 kanal gibi fantastik türlü sistemler de var.
Adam eve 2 tane subwoofer koyuyor, yani iç organlarını sürekli titretmek ne bileyim :)
Bana AVR + 5.1 paket yeter.
Sony pascal olsa yetinirim.
Ona HDMI olan bir receiver bana tamam.
Marantz veya Yamaha seçerdim herhalde.
Sony fazla çeşit üretmiyor artık.

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
21,011
Ses aslında mekanik bir olaydır. Hoparlör diyagramı ileri geri hareket eder ve oda içindeki havayı hareketlendirir. İşte bu hareketlendirilen havanın miktarı arttıkça siz sahnenin içine daha fazla girersiniz ama bu yüksek ses demek değildir. İlk evimdeki salon yaklaşık 25 m^2 idi. 5.1 kurulum ile Yamaha RX-V577 -24dB ile -20dB arasında ortamı çok da güzel dolduruyordu. Hiçbir komşuma rahatsızlık vermedim ve de sahnenin içindeydim.
Babamda 4x75W power anfisi olan ama sadece 2 hoparlör kullandığı hi-fi deck sisteminde müzik dinlerken üçüncü bilemediniz dördüncü kademeye kadar açabiliyorum sesi. Dinleme yapılan ortam yaklaşık 20m^2. 20 kademe var sistemde ama dördüncü kademeden sonra salonun camları zıngırdamaya başlıyor ve yine bu sorırada komşuları rahatsız edecek seviyede ses olmuyor.
Ortamın akustiğe elverişli olması çok önemli.
Atmos da bunu istiyor zaten.
Ses yansıyacak da sana gelecek.
Buna uygun olmayan ortamda o ses zayıf gelir ya da kişinin kulağı iyi değilse anlamaz bile.

Ben Q800C aldım mesela, Subwoofer gereksiz güçlü.
Yani sinema deneyimi için Subwoofer'ı sağlam yapmışlar ama abi soundbar'ın kendisi konuşma sesleri hariç fecaat biraz.
Netflix'ten Atmos veya DD+ 5.1 film açınca sesi güzel işliyor, çevresel etki açısından.
Subwoofer tabi ki bir Sony pascal veya herhangi bir firmanın AVR sistemler için ürettiği aktif subwooferlar ile karşılaştırılamaz.
Gücü normal bir apartman dairesinde diğer odalardan alınabiliyor.
Bası derinden tüm odayı doldurmak üzerine tasarlamışlar.
Müzikte öldürmüyor da güldürmüyor da.
Cıstak veya basshead tayfanın işini görür sadece.

Nasılsa ileride satabilirim, Klipsch'den falan hazır bir paket alma fikri var.
Yoksa ben de hepsini seçe seçe almayı isterim de, o iş böbrek satarak olur :)

Maksat evdekilerin işi görülsün diye aldım.
Onlar da film izlemekten memnunlar.

Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
Hoparlörler için profesyonel birinin kurulumu da gerekli değil. Günümüzdeki AVR'lerin hemen hepsi kendi kalibrasyon donatılarına sahip.
İş sadece AVR ile bitmiyor ki; sisteme ve konuma göre kaç tane ve hangi özelliklerde hoparlör alınacak, bunlar nasıl konumlandırılacak, bağlantıları nasıl yapılacak vb. şeylerden bahsediyorum. Benim elimden gelmez veya gelse de bir pro adam kadar nizami kurulum yapamamam. Siz belki olayın teknik yönüne hakimsinizdir, bunu yapabilirsiniz.

Örneğin, ben arabama müzik tesisatı kurmak istesem; teybi, amfiyi, hoparlör setlerini kafama göre alsam olur mu ? Hadi birbiri ile uyumlu komponentleri aldım diyelim; teybin bağlanması, amfinin bağlanması, doğru güçlerde ayarlanması, hoparlörlerin döşemelere takılıp uygun kablo ile kurulması gibi şeyler bir çok standart kullanıcıyı aşar. Pandizota takılan subwoofer ile kabinli subwoofer aynı bas kalitesini veriyor mu mesela ? Bilmiyorum, bana bunlar teknik konular gibi geliyor.

2. Sahnenin içine girebilmek için sesi açıyorsunuzdur. İşte buna konuşurum.
Evet, daha çok bu nedenle söyledim. Kulaklık kullanmaya alışık olduğum için her detayı duyabilmem gerek. Ses çok düşük olduğunda tat alamıyorum, belli bir ses seviyesini açınca da dışarı çok ses gidiyor, özellikle patlama ve aksiyon sahnelerinde. Diyalog sesleri daha az çıktığı için sesi açıyorsunuz ve ilk hareketli sahnede ortalık inliyor.

Ben biraz detaycı ve mükemmeliyetçi bir insanım, belki de sorun buradan kaynaklanıyor. Sinema sistemi denildiğinde, her ne kadar bir Imax deneyimi mümkün olmasa da, en azından düzgün bir sinema salonundaki aldığım akustik kaliteyi ev ortamında alabilmekten bahsediyorum. Boyutsal ses alacağınız için özellikle hoparlörlerin konumlandırılması çok önemli geliyor bana.
7_1_4_mounted_overhead.webp

7_1_4_mounted_overhead_spkrplc.webp

Hangi kulaklığı kullandığınıza göre değişir. Sony MDR-HW700DS, Airpods Max, Audeze Maxwell gibi kulaklıklar baş ağrısı yaratacak şekilde güçlü baslara sahip.

Elbette kaliteli bir ses sistemi her zaman kulaklıktan iyidir, bu bir gerçek. Çünkü kulaklıkta fiziksel olarak sadece 2 hoparlör var ve boyutsallık daha çok sanal olarak gerçekleşiyor. Normal hoparlör sisteminde ise etrafınız sarılı şekilde izliyorsunuz ve yön algısı çok daha net. Lakin kulaklığın da kendine has bazı avantajları mevcut. En küçük ayrıntıyı dahi çok net bir şekilde duyabiliyorsunuz ve bazı sanal uzamsal sistemler oldukça gerçekçi.

Mesela şu an Airpods Max ve Airpods 3 kullanıyorum Apple TV'ye bağlı olarak. Bir de DS-6500 eski kulaklığım var. Airpods 3 bas olarak biraz zayıf fakat uzamsal aktifleştirilip Atmos içerikli bir film izlenildiğinde sesin kulağınızdan mı yoksa odanın içinden mi geldiğine karar veremiyorsunuz bazen.

A Çevrimdışı

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
598
45
İş sadece AVR ile bitmiyor ki; sisteme ve konuma göre kaç tane ve hangi özelliklerde hoparlör alınacak, bunlar nasıl konumlandırılacak, bağlantıları nasıl yapılacak vb. şeylerden bahsediyorum. Benim elimden gelmez veya gelse de bir pro adam kadar nizami kurulum yapamamam. Siz belki olayın teknik yönüne hakimsinizdir, bunu yapabilirsiniz.

Örneğin, ben arabama müzik tesisatı kurmak istesem; teybi, amfiyi, hoparlör setlerini kafama göre alsam olur mu ? Hadi birbiri ile uyumlu komponentleri aldım diyelim; teybin bağlanması, amfinin bağlanması, doğru güçlerde ayarlanması, hoparlörlerin döşemelere takılıp uygun kablo ile kurulması gibi şeyler bir çok standart kullanıcıyı aşar. Pandizota takılan subwoofer ile kabinli subwoofer aynı bas kalitesini veriyor mu mesela ? Bilmiyorum, bana bunlar teknik konular gibi geliyor.

Evet, daha çok bu nedenle söyledim. Kulaklık kullanmaya alışık olduğum için her detayı duyabilmem gerek. Ses çok düşük olduğunda tat alamıyorum, belli bir ses seviyesini açınca da dışarı çok ses gidiyor, özellikle patlama ve aksiyon sahnelerinde. Diyalog sesleri daha az çıktığı için sesi açıyorsunuz ve ilk hareketli sahnede ortalık inliyor.

Ben biraz detaycı ve mükemmeliyetçi bir insanım, belki de sorun buradan kaynaklanıyor. Sinema sistemi denildiğinde, her ne kadar bir Imax deneyimi mümkün olmasa da, en azından düzgün bir sinema salonundaki aldığım akustik kaliteyi ev ortamında alabilmekten bahsediyorum. Boyutsal ses alacağınız için özellikle hoparlörlerin konumlandırılması çok önemli geliyor bana.
7_1_4_mounted_overhead.webp

7_1_4_mounted_overhead_spkrplc.webp

Hangi kulaklığı kullandığınıza göre değişir. Sony MDR-HW700DS, Airpods Max, Audeze Maxwell gibi kulaklıklar baş ağrısı yaratacak şekilde güçlü baslara sahip.

Elbette kaliteli bir ses sistemi her zaman kulaklıktan iyidir, bu bir gerçek. Çünkü kulaklıkta fiziksel olarak sadece 2 hoparlör var ve boyutsallık daha çok sanal olarak gerçekleşiyor. Normal hoparlör sisteminde ise etrafınız sarılı şekilde izliyorsunuz ve yön algısı çok daha net. Lakin kulaklığın da kendine has bazı avantajları mevcut. En küçük ayrıntıyı dahi çok net bir şekilde duyabiliyorsunuz ve bazı sanal uzamsal sistemler oldukça gerçekçi.

Mesela şu an Airpods Max ve Airpods 3 kullanıyorum Apple TV'ye bağlı olarak. Bir de DS-6500 eski kulaklığım var. Airpods 3 bas olarak biraz zayıf fakat uzamsal aktifleştirilip Atmos içerikli bir film izlenildiğinde sesin kulağınızdan mı yoksa odanın içinden mi geldiğine karar veremiyorsunuz bazen.

Günümüz AVR'leri kendi kalibrasyon mikrofonları ile geliyor. Yapmanız gereken tek şey hoparlörleri resimdeki gibi konumlandırdıktan sonra kalibrasyon mikrofonunu elinize alıp izleme yapılacak noktada tutmak. AVR'nin ayarlarından da kaç adet hoparlör kullandığınızı cihaza tanımlamak. Geriye kalan tüm ayarlamaları AVR'nin kendisi hallediyor.
AVR ve hoparlör bağlantısı işe kırmızı kırmızıya, siyah siyaha.
Bu işler öyle tahmin ettiğiniz kadar karışık değiller. Ama firmalar daha fazla para tırtıklayabilmek için çok güzel laf ebeliği yapar. Seçeceğiniz kablo hoparlörünüzle uyumlu olmalı. Ohm kanunu değişmedi. Bakır iletkenlik konusunda hala fiyat/performans hammaddesi. Kaliteli bir bakır kablo gayet yeterlidir. Kablo çapı ise hoparlörün gücüne ve mesafeye göre seçilir. Ama piyasada kabloyu aldıktan sonra buzlukta 48 saat tutup öyle takanlar insanlar var. İşin ilginci firma öneriyor bunu. -18C sıcaklıkla bakırın metalürjik özelliğinden ne gibi değişiklik olduğunu açıklayabilen bir tane yazı yok ama.
Araba hoparlörlerinden farklı olarak ev sinema sistemlerinde hangi hoparlörün ne amaçla kullanılacağı da zaten üretici tarafından size veriliyor.

Evinde 7.1.4 kurulum yapacak bir kişi emin olun ki bu işlerden anlayan biridir ki 7.1.4 kurulum ister. Standart bir ev kullanıcısı 5.1 bilemediniz 5.1.2 kurulumu ile zaten olayı bitirir.

Kulaklıklarla ilgili zaten en büyük sıkıntı kanal başı sadece 1 sürücü kullanmaları. HiFi sistemlerde kanal başına sadece bir hoparlör kullanılabiliyor mu? Evet kullanılıyor ama bunlar fullrange sürücülere ve cüsseli kasalara sahip cihazlar. Yapısı gereği bir hoparlör tüm ses frekanslarını aynı oranda başarılı olarak veremiyor. Bu nedenle hoparlörlerde birden çok sürücü kullanılmıyor mu? Bahsettiğiniz kulaklıklar bassları iyi verebilir elbette ama acaba mid ve tizlerde de aynı başarı ve denge var mı? Ne yazık ki yok. Sizin kullanmış olduğunuz ve söylediğiniz kulanlıklardan DS-6500'ü deneme şansım oldu. Ama açıkca şunu söylemeliyim ki Audio-Technica ATH-M50x'i tercih ederim müzik dinlemek için çünkü çok daha dengeli bir sesi var. Eğer amaç oyun ise o zaman çevresel sesi sanal olarak oluşturmaktansa Razer Tiamat, Asus Centurion gibi gerçek 7.1 (evet kanal başına 5 sürücü kullanılıyor, toplamda 10 tane sürücü var kulaklıkta) kullanmayı tercih ederim.

Arabadaki subwoofer konusuna gelirsek. Sürücüler farklı tiplere sahiptir. Kimileri kabin ile kullanıma uygunken kimileri open air kullanımına uygundur. Gidipte kabin tipi bir subwooferı (ki piyasadaki subwooferların hemen hemen hepsi bu tiptir) openair kullanmaya kalkılırsa (pandizota bağlamak gibi) tabiiki de ses kalitesi aynı olamayacaktır ama bu hatalı kullanım durumudur. Kapalı kabin, portlu kabini tartışabiliriz ama kabin itpi bir sürücünün openair kullanılması ya da tam tersi bir kullanımı ses kalitesi üzerinden tartışmak pek doğru bir tartışma olmayacaktır.

Bir de şöyle bir durum var. Ses sistemi seçerken ilk şartlardan biri odanın hacmidir. Mesela Yamaha'nın NS-777 ve NS-555 modellerini hewr AVR ile süremiyorsunuz. Sesi az açarsanız sağır kalıyor bunlar. Layığı ile sürmek için sesi açıp güçlü bir AVR ile sürmek gerekiyor. O sesi açmak için de büyük hacme ihtiyaç duyuyorsunuz. Eğer kullandığınız kulaklıkların sürücüleri de bu şekildeyse düşük ses seviyelerinde detay duymama nedeniniz olabilir.

Tabi bir de şöyle bir durum var. Ses konusu herkes aynı sesi farklı kulakla dinlediği için son derece izafi bir durumdur. Teknik kısmını tartışabiliriz ama duyu kısmı ne yazık ki belki aynı yumurta ikizleri kendi aralarında tartışabilir derim.

Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
Bahsettiğiniz kulaklıklar bassları iyi verebilir elbette ama acaba mid ve tizlerde de aynı başarı ve denge var mı?
Kulaklıklar bas yoksunu dediğiniz için örnek verdim. Baslar iyi olunca genelde tizler sönük oluyor ya da tam tersi. Çünkü ufacık kulaklık içerisine gerçek bir subwoofer veya tweeter entegre etme şansınız yok, kullandığınız sürücüleri de sıkıştırmak zorundasınız.

Sizin kullanmış olduğunuz ve söylediğiniz kulanlıklardan DS-6500'ü deneme şansım oldu. Ama açıkca şunu söylemeliyim ki Audio-Technica ATH-M50x'i tercih ederim müzik dinlemek için çünkü çok daha dengeli bir sesi var.
DS6500'ü 2014'ten bu yana kullanıyorum. ATH-M50X ile kıyaslamak çok mantıklı olmaz çünkü tasarlanma amaçları farklı. Bir tanesi sırf film seyretmek için diğeri ise monitör kulaklık. 6500'ün müzik performansı çok vasat zaten ama film izlerken de M50 onun yanından geçemez. Özellikle DTS ve DTS Neo 2:5 formatında bir içerik varsa DS6500 muazzam ses veriyor, inanın kendinizi gerçek sinema salonunda hissedersiniz. Dolby PLIIx ve Dolby Digital kodekler için aynı şeyi söyleyemem ama.

Eğer amaç oyun ise o zaman çevresel sesi sanal olarak oluşturmaktansa Razer Tiamat, Asus Centurion gibi gerçek 7.1 (evet kanal başına 5 sürücü kullanılıyor, toplamda 10 tane sürücü var kulaklıkta) kullanmayı tercih ederim.
Ben daha çok film performansına odaklıyım, yorumlarımı da buna göre yaptım. Razer, Turtle Beach, Astro, Creative, Asus gibi firmaların kulaklıkları hep pc kullanarak çalışıyor ve kendi sanallaştırma teknolojilerini kullanıyorlar. TV'ye takıp da film izleyeyim diyemiyorsunuz maalesef, bağlamayı başarsanız da stereo ses alırsınız. Üstelik bunlar gerçek Dolby kodeği kullanmıyor, kendi teknolojilerini kullanıyor. Açıkçası hiçbirinin Sony performansı verebileceğini de düşünmüyorum. Daha önce Creative kullandım, çok kötüydü.

Bahsettiğim Sony kulaklıklar direkt lisanslı Dolby kodeği üzerinden çalışıyor; mesela HW700 DS True HD ve DTS HD Master kodeği çözebiliyor. Ayrıca yanında kendi AVR'si ile birlikte geliyor. Keza DS6500 de aynı şekilde fakat desteklediği Dolby formatları daha düşük bitrate'li. Ben size dünyanın en iyilerini sıralayayım, bu listede Asus, Masus da olmaz, kendi görüşüm tabi;

- Smyth A16 Realiser
- JVC XP-EXT1
- Sony MDR-HW700 DS
- Sony MDR-DS 7500
- Apple Airpods Max., Airpods 3, Airpods Pro 2
- Belki Audeze Maxwell

Tabi bir de şöyle bir durum var. Ses konusu herkes aynı sesi farklı kulakla dinlediği için son derece izafi bir durumdur. Teknik kısmını tartışabiliriz ama duyu kısmı ne yazık ki belki aynı yumurta ikizleri kendi aralarında tartışabilir derim.
Kesinlikle katılıyorum, herkesin kulağı ve zevkleri farklı. Biz sadece kendi kişisel görüşlerimizi paylaşıyoruz.

sincerelym Çevrimdışı

sincerelym 

Aktif Üye
10 Haz 2018
184
tüm mesajları okumaya üşendim, adam gibi kablosuz kulaklık alın derim naçizane tavsiyem.

istanbul Çevrimdışı

istanbul

Süper Üye
7 Kas 2019
1,076
Pek hatırlamıyorum zamanında .
Eksiden elimde 5.1 sistem Yamaha anfi vardı . ( o günün şartlarında )
7.1 - 7.2 vs gibi sistemler ? yeni yeni
Girişler çıkışlar bazı özelliklerin önemi kendine has iince özellikler .
Denon , Technics , Sony Marantz , Pioneer , Yamaha , vs gibi

Jamo hoparlör 4 adet kule , 1 adet center + 1 adet bas

Bu marka ve model

Bu Marka , model ? Benziyor tam hatırlayamadım Ohm ?

Bu marka , model ? Benziyor bu olmalı tam hatırlayamadım

Son düzenleme:
A Çevrimdışı

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
598
45
Kulaklıklar bas yoksunu dediğiniz için örnek verdim. Baslar iyi olunca genelde tizler sönük oluyor ya da tam tersi. Çünkü ufacık kulaklık içerisine gerçek bir subwoofer veya tweeter entegre etme şansınız yok, kullandığınız sürücüleri de sıkıştırmak zorundasınız.
Bass verdi ama tiz ve midleri kaybetti bu sefer. Amacımız tek fir bandı mükemmel elde etmek mi yoksa dengeli bir ses dinlemek mi? Bahsettiğim kulaklıklar gerçek 7.1 kulaklıklar. Fiziki olarak her kulağınızda 5er adet farklı ebatlarda, konumlarda ve ses karakteristiğinde sürücüler barındırıyor. Yani kulaklık kasasının içine o kadar sürücü sığdırılabiliniyor.

DS6500'ü 2014'ten bu yana kullanıyorum. ATH-M50X ile kıyaslamak çok mantıklı olmaz çünkü tasarlanma amaçları farklı. Bir tanesi sırf film seyretmek için diğeri ise monitör kulaklık. 6500'ün müzik performansı çok vasat zaten ama film izlerken de M50 onun yanından geçemez. Özellikle DTS ve DTS Neo 2:5 formatında bir içerik varsa DS6500 muazzam ses veriyor, inanın kendinizi gerçek sinema salonunda hissedersiniz. Dolby PLIIx ve Dolby Digital kodekler için aynı şeyi söyleyemem ama.

ATH-M50X'i dengeli ses için örnek verdim zaten. Fiyat olarak bahsettiğiniz kulaklıklardan muhtemelen çok daha ucuzdur ama çok daha dengeli bir sesi vardır. AVR konusunda da zaten babamın deck sistemindeki müzik dinletisinin çok daha iyi olduğunu ama sinema olunca da bendeki AVR'nin çok daha iyi olduğunu belirtmiştim. Ama işin ilginç yanı Metallica The Black Album'ün CD'si de var, plağı da var, orjinal DTS Audio CD'si de var. Babamın sisteminde plak ve CD'yi dinlemek çok keyif veriyor. Benim AVR'de ise ne yazık ki o zevki alamıyorum. Ama DTS Audio CD'yi benim sistemde açınca aynı albümü dinleyip dinlemediğimi bana sorgulatıyor.

Hatta şöyle bir şey daha söyleyeyim. Benim Yamaha RX-V577 ile NS-777 ve yine NS serisi komponentleri sürmüştüm. Sesi açınca filmler güzeldi ama müzik çekilmezdi. Sonra aynı ortamda Dali Zensor 7 ve Zensor komponenetlerini sürdüm. Film performansı bir tık düştü ama müzik kalitesi birkaç tık artmasına rağmen aynı ses seviyelerinde daha dengeli ses verdiler.

Ben daha çok film performansına odaklıyım, yorumlarımı da buna göre yaptım. Razer, Turtle Beach, Astro, Creative, Asus gibi firmaların kulaklıkları hep pc kullanarak çalışıyor ve kendi sanallaştırma teknolojilerini kullanıyorlar. TV'ye takıp da film izleyeyim diyemiyorsunuz maalesef, bağlamayı başarsanız da stereo ses alırsınız. Üstelik bunlar gerçek Dolby kodeği kullanmıyor, kendi teknolojilerini kullanıyor. Açıkçası hiçbirinin Sony performansı verebileceğini de düşünmüyorum. Daha önce Creative kullandım, çok kötüydü.

Bahsettiğim Sony kulaklıklar direkt lisanslı Dolby kodeği üzerinden çalışıyor; mesela HW700 DS True HD ve DTS HD Master kodeği çözebiliyor. Ayrıca yanında kendi AVR'si ile birlikte geliyor. Keza DS6500 de aynı şekilde fakat desteklediği Dolby formatları daha düşük bitrate'li. Ben size dünyanın en iyilerini sıralayayım, bu listede Asus, Masus da olmaz, kendi görüşüm tabi;

- Smyth A16 Realiser
- JVC XP-EXT1
- Sony MDR-HW700 DS
- Sony MDR-DS 7500
- Apple Airpods Max., Airpods 3, Airpods Pro 2
- Belki Audeze Maxwell
Creative'in zaten gerçek 7.1 bir headseti yok diye biliyorum. Varsa da ne gördüm ne de duydum. Ama Creative öyle ahım şahım bir marka değildir. Fiyat performans ürünü diyebiliriz. Film ile oyun ses karakteristikleri birbirine çok yakındır. O yüzden ikisini beraber değerlendiriyorum ben. Gerçek 7.1 heasetler PC ve oyun konsolları için üretilir genel olarak. Belki aAndroid sürücüleri de vardır bilemiyorum. Ama çok basit ve ucuz bir htpc ile zaten codecleri htpc'ye çözdürüp gerçek 7.1 deneyimi yaşanabilir. Bu kulaklıkların kendi decoderları ile lisanslı olarak Atmos, DTS çözmesi iyi güzel ama sonuçta benim kulağıma yine sanal bir ses üretiyor. Gerçek 7.1 varken suretini neyliim? :hihi

Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
Bass verdi ama tiz ve midleri kaybetti bu sefer. Amacımız tek fir bandı mükemmel elde etmek mi yoksa dengeli bir ses dinlemek mi? Bahsettiğim kulaklıklar gerçek 7.1 kulaklıklar. Fiziki olarak her kulağınızda 5er adet farklı ebatlarda, konumlarda ve ses karakteristiğinde sürücüler barındırıyor. Yani kulaklık kasasının içine o kadar sürücü sığdırılabiliniyor.
Kulaklıkta her ikisini de üst düzey verebilmesi zor geliyor bana. Airpods Max. tiz kötü derken tamamen dengesiz bir ses profilini kast etmedim, Airpods 3'e göre tizler zayıf kalıyor.

Asus çok iyi bir kulaklık ama iki sorunu var; birincisi kablolu olması ikincisi de gerçek 7.1 diye bahsettiğiniz sesin stereo formatında olması. Bunu direkt tv'ye bağlayarak kullanmak zor. Benim söylediğim HW700DS direkt olarak TrueHD, DTS gibi formatları destekliyor.

Müzik ve sinema 2 farklı ses profil olduğu için, her iki amaç için farklı kulaklıklar kullanmak daha iyi bir fikir olabilir.

Bu kulaklıkların kendi decoderları ile lisanslı olarak Atmos, DTS çözmesi iyi güzel ama sonuçta benim kulağıma yine sanal bir ses üretiyor. Gerçek 7.1 varken suretini neyliim? :hihi
Denemeden yorum yapmam çok sağlıklı olmaz 🙂 Bir tanesi gerçek 7.1 ama ses formatı stereo; diğeri ise sanal surround fakat ses kodeği gerçek Dolby.

O zaman ben de şunu sorarım; Dolby varken stereo'yu neyleyim 🙂

Diyelim en kralından 9.2.4 kanal ses sisteminiz var ama stereo ses çözüyor, ister miydiniz ? Bu kulaklık ile pc üzerinden Netflix yayını izliyorsunuz diyelim. DD+ ses alabilecek misiniz, hayır tabi ki.

Kulaklığın sanal surround olması onu tamamen işlevsiz yapmıyor ancak kodek eksikliği ses kalitesine direkt etkiler. Hatta sanal olmasına rağmen JVC çıkmadan önce bu alanın en iyisi HW700 olarak gösteriliyordu.

Şöyle bir şey var, bu kulaklıkların ''Dolby Atmos for Headphones'' lisanslı olanları mevcut. Veya Asus kulaklığı Windows bilgisayarda kullanırsanız, Atmos yazılımını satın alabilirsiniz. Bu şekilde ses performansı artacaktır.

Lakin benim kendi deneyimlerime göre Apple firmasına ait uzamsal ses teknolojisi Windows'taki Atmos yazılımından daha başarılı. Ben Airpods + Spatial Audio'dan daha çok keyif alıyorum.

S Çevrimdışı

sadays

Aktif Üye
26 Eyl 2020
264
55
hw700ds acayip kulaklıktır laf ettirmem hdr geçirse dünyada başka kulaklık sattırmaz (hdmi bölücü ile kullanılabilir) true hd ve stream atmosda aklınızı alır

Son düzenleme:
Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
hw700ds acayip kulaklıktır laf ettirmem hdr geçirse dünyada başka kulaklık sattırmaz (hdmi bölücü ile kullanılabilir) true hd atmosda aklınızı alır
Airpods Max.'i deneme fırsatın oldu mu abi ? Senin ne düşüneceğini çok merak ediyordum bu konuda.

Geri
Üst Alt