Adem Helvacı
Süper Üye
- 17 Şub 2017
- 24,294
- 51
Hoşgeldiniz, uzun kısa fark etmeksizin dilediğiniz zaman soru sorabilirsiniz bu forumda hem de her konudaAdem bey ilk sorumu sormak isterim 5 katlı binanın 1.katındayım 33 M2 salona takıldı cihazım.servis burası için 12 binlik yetersiz kalabilir keşke 18 Lik alsaydın dedi.bende daha önce bu salonda 12 binlik eski bir midea klima kullandığımı onun yettiği için bunu aldığımı söyledim.o cihaz inverter değildi tabi. Evim bütün gün güneş görmekte bu arada.soruma gelirsek usta klimaya bir cihaz taktı cihazın anlık kaç watt çektiğini kaç derece üflediğini vs servis kağıdına yazdı.klimada 24 derece gösterir iken onun cihaz 14.5 derece üflediğini söyledi.açıklama yaptı kısa ama ben anlamadım. Randımanlı olarak kaç derecede çalıştırmalıyım cihazı sizce biraz uzun oldu kusura bakmayın.
Klimaların emiş sıcaklığı ile üfleme sıcaklığı verilerini bir öngösterim olarak düşünün lütfen.
Ortam sıcaklığı ile üfleme sıcaklığı arasındaki makas aralığına bakar ustalarımız.
Eskiden on/off zamanlarında iyi klimalar için 20, orta klimalar için 15, kötü klimalar için 10 derece fark olsa yeter gözü ile bakılırdı ki bunun teknik hiç bir dayanağı yoktur aslında. (O biraz karışık ve uzun konu)
Bu gün böyle bir KESİN kıstas yoktur zira kompresörün sensör verilerini nasıl okuyup hangi frekansta çalıştığını o an için bilemeyiz.
Bunun test modları vardır ve 54hertz değerinde sabit frekansta kontrolleri sağlanır normalde.
Yine de sistemin temel çalışma prensiplerinin biliniyor olmasının verdiği özgüven ve tecrübe ile ustalar (Her markada böyledir) ortam sıcaklığına göre üfleme değerini karşılaştırır durumu kısacık analiz eder.
Genel olarak kaç olması gerekir derseniz bu durum Öncelikle dış ortamın içeriye oluşturduğu sıcaklık basıncı, iç ortamın mevcut sıcaklık değeri ve kullanıcının setlediği değerin sentezlenmesi neticesi ortaya çıkacaktır.
Örnek veriyorum, dış ortam 32, iç ortam 30, istenen yani setlenen sıcaklık değeri 28.
Sistem bunun gayet kolay bir operasyon olacağını düşündüğünden dolayı kompresörü alt frekanslarda çalıştıracak, enerjiyi çok az harcayacak ve üfleme değeri olarak muhtemelen ortaya 21-22 derece gibi bir değer çıkacaktır.
Bunun yerine dış ortamı 38, iç ortamı 32, setlenen değeri 25 olarak kabul edersek sistem bunu çok farklı analiz edecek, kompresörü sıkıştıracak ve üfelem değeri 12 15 derece arasında olacaktır.
Daha da değişken durumlarda daha değişik sonuçlar çıkacaktır elbette lakin buna üfleme devrinin de etken olduğunu belirtmek gerekir.
Art niyetli ustalar (Bunun testlerini Donanımhaberdeyken defalarca yapıp yayınladım) montaj bitince test esnasında 18 e setler, önce turboyu devreye sokar ve makineyi sıkıştırır, kompresör en üst frekansta iken fan devrini en düşüğe alır ve sıcaklık (Soğuk da olsa onun adı sıcaklıktır) değerini alır.
klima kompresörü aynı frekansta çalışırken fan devri max olduğunda 11 derece üfleyen klima, min fan ayarında 6 derece gösterir mesela ;)
Neden? eşanjörden hava ne kadar az geçerse, soğutulmuş akışkan o derece baskın görünür ancak bunun ciddi bir yan etkisi vardır, Geri dönen soğutucu akışkanın soğuk olduğunu algılayan dönüş hattı sensörü kompresöre der ki ''Birader sen bi soluklan, dönüş hattı soğuk geldiğine göre içerisi iklimleniyor demek ki''
Bu da hatalı okumaya sebep olur ve içerisi soğumamış olsa da klima devir düşürür vs.
Sonuç itibari ile ustamızın uygulamasında da, okunan değerde de anormal bir durum yok.
Yine aklınıza takılan bir şey olursa yazın lütfen.