Selamlar Azizim;
Öncelikle hemen belirteyim ki HİÇBİR YÖNTEM su kaynaklı kireçlenmenin tamamen yok olmasına neden olamamaktadır.
Bu konu ile ilgili yapılan açıklama şu yönde, ancak bilimselliği ve kimyasal analiz sonuçlarını elbette bilmiyorum lakin yazımın sonunda kişisel gerçek gözlemlerimi de aktaracağım elbette.
Bilim adamları oturmuş incelemiş ve kireç neden oluşuyor önce buna bakmışlar. (Bu arada sadece aklımdakileri yazıyorum herhangi bir yerden alıntı veya bir makaleden kesit değil o nedenle bazı bilimsel isimleri yanlış yazıyor olabilirim. EKisk kalan kısımları bilen arkadaşlarım da tamamlayabilir.)
Suda bulunan ve belli bir ısı derecesini geçince kimyasal reaksiyon gösterip kireçlenmeye neden olan iki temel maddeden birisi Kalsiyum karbonat, diğeri ise Magnezyum Karbonat dır. Elbette aslında suda daha bir çok medde/mineral var lakin bizim zanlılarımız kalsiyum ve magnezyumdur.
Genellikle 30 derecelik su ısılarının üzerine çıkıldığında sıcak soğuk dengesi bozuldukça bu maddeler kristalize olur ve en yakın metal yüzeye yapışır silika yapışması ile de katmanlaşır zaman içerisinde kalın tabaka bir kireç oluşumu halini alır.
Aslında bu akşam, Gelen talep üzerine Çamaşır makinelerimiz neden temiz yıkamaz? Başlıklı bir çekim yapacağım, bu çekim için dün eve 1-2 tane kireçlenmiş rezistans götürmüştüm çekim esnasında sizlere göstermek için, Bu gün veya yarın konu ile ilgilenebildiğimde videoda da izlersiniz bu kireçlenmenin nasıl oluştuğunu. Hatta geçen seferki ''Bulaşık makinem neden temiz yıkamaz?'' videomda da bu kireç önleyicilerden bahsetmiştim, buakşam yine ufak bir dokunuş yaparız
Peki madem kireç böyle oluşuyor, önleme faaliyetleri neler olabilir?
İşte şu oturup da düşünen bilim adamlarımzı var ya, onlar bir sinerji oluşturup demişler ki ''Yahu madem bu işin temelinde fizik kimya her şey var, O zaman biz bu suyun kimyasını makineye girmeden
önce değiştirip kireçlenmeyi olabildiğince nötralize edelim'' Bunun için de benim bildiğim kadarıyla NEODİNYUM denen çok kuvvetli bir maden ile bezenmiş (Aslında benim çok eski yıllardaki bir kullanıcı adımdır neodinyum, çok güçlü bir mıknatıstır
) olan bu çelik borunun içerisinden geçen suyun kimyasında oluşan değişiklik nedeniyle bu kireçlenmenin mümkün olduğunca önüne geçilmeye çalışılmıştır.
Tabi dünyanın her yerinde ve her zaman olduğu gibi bu buluş zaman içerisinde ticari bazı oyunlara yenik de düşmüştür..
Şöyle ki;
Diyelim ki 1 birim suya 10 mikron magnet uygulanması gerekirken, Üreticiler üretimde kullandıkları madde veya madenin oranında/boyutunda/ebatında yaptıkları değişiklikler ile bu etkiyi azaltıp fiyatını da yükseltmiştir.
Bu nedenle 1 birim suya 2 birim magnet uygulayan bu çelik boru işe yaramaz bir hale gelmiştir o nedenle bu anticalcer denilen zımbırtıyı taktırmadan evvel öncelikle evinizde kireç testi yapmalısınız.
Eğer kireç testinden 5 te 5 sonuç alıyorsanız BÜYÜK anticalcer kullanmanız gerekir ki ve hatta keşke imkan olsa da iki tane arka arkaya taksanız,
Bunun yanısır asuyun debisi de önemli, madem ki bu manyetik borunun içerisinden geçince nötralize olacak bu su, o halde 1 saniyede vjjjt diye akıp giden suyu bu maddenin ne kadar nötralize edeceğini nereden bileceğiz? gibi deli sorular da gelir elbette aklımıza.
Bu nedenle çeşmeyi sonuna kadar açmak yerine biraz daha az akmasını sağlayarak borunun içerisinden daha ağır akışını sağlamak da etkili bir yöntem olabilir diye düşünüyorum (Denemiş değilim, sadece fikrim bu)
Benim düşüncem önce oluşturup sonra temizlemek için toz kullanmaktansa, en başta oluşmaması için önlem alıp, sonra yine arada sırada toz kimyasallardan atılabileceği yöndedir her daim. Seyreltilmiş elma sirkesine de itirazım yok, hemen sonrasında iyi bir durulama yapılırsa elbette (Yani makine boş olarak çalıştırılmalıdır sirke uygulamasından sonra)
Gelelim şahsi izlenimlerime.
Yine sizlere bu akşam yapacağım çekimde göstermeye çalışacağım rezistanslardan da anlayacağınız üzere, Bu anticalcer unsurları kesinlikle
işe yarıyor, Lakin asla reklamlarda gösterildiği gibi pırıl pırıl tertemiz bir rezistansa sahip olamazsınız, yine de mutlaka ama mutlaka belli oranda bir oluşum görülüyor üzerlerinde.
Kaldı ki en önemli konulardan biris ise şu, Bizim tek sorunumuz kireç değil ki, aslında temizlik amacıyla kullandığımız o deterjanın kalıntıları kireç kadar ve hatta bazı durumlarda kireçten daha fazla zarar veriyor makinelerimize
ÇM ile ilgili başka sorularınız olursa çekimde o konuya da değinmeye çalışırım