RUHİTAN
Aktif Üye
- 11 Tem 2021
- 260
- 65
Merhabalar. Sayın Helvacının 'Teknobiyotik' ile ilgili videosunu ikinci kez izlediğimde, hakim kararına ilişkin bir anekdotum aklıma geldi. Bazı davalarda ne yazıkki hakimler dosyaya bakmadan katiplerin fikirleriyle hüküm veriyorlar ve bunu 2 yıl önce birebir yaşadım. Keşke o zaman Adem beyi tanımış olsaydım ve bu trajikomik durumu size aktarabilmiş olsaydım. İnanılacak gibi değildi. Gidiş geliş ayrı olan Antalya-Manavgat arası yolda 82 Km hızla giden bir pikabı solladım. İleridede sivil radar arabası duruyordu. O zamanlar hız sınırı 90 ve % 10 luk bir aşımla 99 olurdu. Ben arabayı 102 Km hızla sollamışım. İlerde bir polis beni durdurdu ve ceza yazıldığını söyledi. Ben de kendisine tutanağı tutmasını söyledim ve tekrar radar olan arabanın yanına geldim. Arabayı solladığımı kendisininde gördüğünü, bu cezayı neden yazdığını sordum. Beyefendi bana"Sollamasaydın..." diye cevap verdi. Radar sonucunu vermesini istedim ve aldım. Sollamalarda o zaman süratin yüzde onbeşine kadar aşılabilmesi durumu vardı. Manavgata döndüğümde direkt emniyete gittim ve bir arkadaşa durumu aktardım. "Hatalı bir ceza olduğunu ve mahkemeye verdiğimde, bu cezayı ödemeyeceğimi" söyledi. Araştırdım ve haklıydı. Ben de Manavgatta mahkemeye verdim. Bu tür mahkemelerde mahkemeye filan gitmiyorsunuz. Mahkeme bulunduğunuz ile aktarım yapıyor ve gıyabınızda olay karara bağlanıyor. Şimdi traji komik olay başlıyor... 6 ay sonra bana bir celp geldi. 'Mahkememiz bu olayda görevli olmadığından, ildeki yetkili mahkemeye sevkedilmesi kararlaştırılmıştır...' diye. Ben bekliyorum tabi. Aradan bir altı ay daha geçti ve yine aynı hakimlikten yeni bir celp: 'Mahkememiz bu olayda görevli olmadığından, ildeki yetkili mahkemeye sevkedilmesi kararlaştırılmıştır...' Altı ay sonra aynı celp bir daha geldi. Bu üçüncüsüydü... Bu arada benim arabamın vizesi geldi ve mecburen vizeyi yaptırabilmek için o cezayı faizli olarak ödemek zorunda kaldım... İnanmayacaksınız ama 4 ay sonra bir gün eve geldiğimde, muhtar karşıdan bağırıyordu "Hocam sana bir sürprizim var" diye. Aynı celp dördüncü defa gelmişti. Dört ay kadar sonra da ildeki mahkemenin kararı elime ulaştı. Yani iki yıldan daha fazla bir süre sonra mahkeme kararı elime ulaştı ve 7 gün içinde üst mahkemeye müracaat hakkım olduğunu ve davada haksız bulunduğumu bildiriyordu. Oysa araba solladığım ve trafik kanununa görede sollama anında belli bir miktar hıza çıkabilme hakkım olduğu radar verileriyle de sabitken, mahkeme beni haksız bulmuştu. O kadar sinirlenmiştim ki o cezadan sonra vergi dairesine gidip, cezalı ödediğim fazlalığı bile almak aklıma gelmemişti. Yani bir çok kararda hakimler dosya ve verilere doğru dürüst bakmıyorlar bile. Katiplerin bildirimiyle, sonuç belirliyorlar...
Son düzenleme: