LG R590 i5 520M Sistem Yükseltme Onerisi

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,520
Teşekkür ederim, aynen dediğin gibi yaptım. Müsait olunca da imzandaki ince ayarlara bakıcam.
Bir sonraki hedefim de laptop'un fanlarını temizleyip macunu yenilemek olacak eğer becerebilirsem.
Hayırlısı olsun. Bu arada termal pad için link atmıştım, o yanlış ürün olabilir.
Siz macun yenilemeye bakın. :hihi

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,928
41
Kaçırmayın derim;

Dün gece mağazaya gidip apar topar aşağıdaki ürünü aldım;

Niyetine girdiğim şeyi hemen almak gibi kötü bir huyum var :) Bana verdiğin linkten Windows 10 20H2'yi indirip bilgisayarıma format attım, çok güzel oldu mis :)
Yalnız sağ alt köşede haber akışı vardı, oradan güncel döviz kuruna ve hava durumuna bakıyordum. O gitti sanırım windows'u güncelleyince geri gelecek. Aynen, güncelledim ve geldi.

Şimdi boş bir anımda aynı model laptop'un fan temizliği ve işlemci macunu değişimini gösteren bir video olursa onu izlemek istiyorum.

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,520
Niyetine girdiğim şeyi hemen almak gibi kötü bir huyum var :) Bana verdiğin linkten Windows 10 20H2'yi indirip bilgisayarıma format attım, çok güzel oldu mis :)
Yalnız sağ alt köşede haber akışı vardı, oradan güncel döviz
Bunun 980 PRO ile aynı aileden olmadığını biliyor muydunuz?
Mağazadan ürün almam pek.
Hele ki mavi ve kırmızı olan, pahalılıkta yarışıyorlar. :hihi

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,928
41
Bunun 980 PRO ile aynı aileden olmadığını biliyor muydunuz?
Mağazadan ürün almam pek.
Hele ki mavi ve kırmızı olan, pahalılıkta yarışıyorlar. :hihi
Bir an önce takıp işimi bitirmek istedim :) Bir de internetten alınca sorunlu ürün çıkarsa kargo ile uğraşmak istemedim, kolaya kaçtım bu sefer :)

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,520
Bir an önce takıp işimi bitirmek istedim :) Bir de internetten alınca sorunlu ürün çıkarsa kargo ile uğraşmak istemedim, kolaya kaçtım bu sefer :)
Hocam bu mağazalara para kazandırmayı bıraktım.
Size de tavsiye ederim. Sütten çıkma ak kaşık değiller.
Oyun piyasasını manipule ettikleri için ciddi cezalar yediler.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,928
41
Umut Barış Umut Barış, Hem bilgisayar hem de hdd eski olunca (bir de 5400 RPM) gerçekten hiç çekilmiyor, dosya kopyalama, aktarma vb. işler çok uzun sürüyor. Şimdi bu laptopa çevirici ile m2.ssd taksam değmez sanırım. Fakat ucuz yollu bir SSD taksam bile yetecek gibi.

Amper olayı biraz engel oluyor. Kendi HDD'si 0,55 amper, taktığım eski SSD 0,86 amper. Maksimum kaç amperlik SSD çalıştırır bilmiyorum. Benim SSD'nin aynısından 2. el olarak bir tane daha alayım diyorum. 120 GB biraz düşük geliyor fakat 240 olanlar da 1.20 amper civarı.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,928
41
Bunlar olabilir;

Ekran-goruntusu-2021-10-03-142720.png
Bu arada aşağıdaki videoda, bizim laptop ile neredeyse tamamen aynı modele (R590 vs R580) termal macun ve pad değişimi yapılıyor. Senin işaretlediğin gibi 7 tane vida mevcut. Bizimkinin iç kısmı da aynı bu şekilde.

Yalnız bu arkadaş termal pad'leri 0,5 mm değil de 1 mm kullanmış. Resimdeki işaretli olan yerlerin termal pad ölçüsü kaçtır acaba ? İşlemciyi sökmüşken pad'leri de değiştireyim.
Termal_Pad_Noktalari.jpg

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,520
Bu arada aşağıdaki videoda, bizim laptop ile neredeyse tamamen aynı modele (R590 vs R580) termal macun ve pad değişimi yapılıyor. Senin işaretlediğin gibi 7 tane vida mevcut. Bizimkinin iç kısmı da aynı bu şekilde.

Yalnız bu arkadaş termal pad'leri 0,5 mm değil de 1 mm kullanmış. Resimdeki işaretli olan yerlerin termal pad ölçüsü kaçtır acaba ? İşlemciyi sökmüşken pad'leri de değiştireyim.
Termal_Pad_Noktalari.jpg

Kumpas veya mikrometre ile ölçün işte.
1 mm kalın gelebilir diye 0.5 tavsiye ettim.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,928
41
Kumpas veya mikrometre ile ölçün işte.
1 mm kalın gelebilir diye 0.5 tavsiye ettim.
Soğutucu bloğu söktüm, işlemcileri kolonya ile bir güzel temizleyip kuruladım. Fanın içini açıp onu da temizledim, yağlamayı düşünüyorum.
Image_1.jpg

Bloğun arka tarafındaki macun kalıntılarını da temizleyeceğim. Fakat pad'ler bana sağlam gibi geldi, değiştirmeye gerek var mı bilmiyorum. Bir tek, resimde sağ üstteki açık turkuaz rengindeki pad biraz yıpranmış duruyor.
Image_2.jpg

Evimde geçen yıldan Rampage TM-130 termal macun kalmış fakat iletkenlik değeri çok kötü :) Bu nedenle senin tavsiye ettiğin Arctic MX-4'ü alacağım, herkes onu tavsiye ediyor.

Ram takviyesi de yapmak istiyorum. Sahibinden'de 2. el baktım ama henüz denk gelmedi, genellikle 1600 ve 1333 mhz ramler var. 1066 mhz, 4 GB, CL7 ve 1,5 volt bulmak zor oluyor. Kingston marka sıfır buldum, eğer bulamazsam en azından 1 tane alabilirim.

Şöyle bir ram var fakat 1.5 değil 1.35 volt yazıyor;

Bu arada orjinal ram şu şekilde;
Ram.jpg

İşlemci fanı dışında ön altta da 2 tane fan gözüküyor. Aslında onları da temizlemek isterim ama arka kapağı komple sökmem gerekecek sanırım.

Son düzenleme:
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,928
41
Umut Barış Umut Barış, işlemci fanını söktüm, rotoru makine yağı ile yağladım. Lakin plastik fanı temizlerken yaprakların (ecnebiler blade diyor) 1 tanesi elimde kaldı, sanırım iyice yıpranmış. En azından elimdeyken koptu, işlemci çalışırken içinde de kopabilirdi. Yapıştırmaya çalıştım ama olmadı. Dengelemek için yaprak sayısına göre orantılı olarak diğerlerinden de koparmak gerekiyormuş. Lakin sağlıklı olmayacak. 5 cm'lik bir fan almam lazım.

fan_edt.jpg

Cpu_Fan_3.jpg

Cpu_Fan_2.jpg

Cpu_Fan.jpg

Termal pad'lerin yüksekliği 1 mm geliyor. Ölçüleri ise 1 cm x 1cm. Sadece turkuaz olanı 1 cm x 1,5 cm ölçtüm.
1mm_pad.jpg

Burada uyumlu fan buldum. Yalnız 34 TL'ye satılan daha değişik duruyor;

Son düzenleme:
Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,520
Umut Barış Umut Barış, işlemci fanını söktüm, rotoru makine yağı ile yağladım. Lakin plastik fanı temizlerken yaprakların (ecnebiler blade diyor) 1 tanesi elimde kaldı, sanırım iyice yıpranmış. En azından elimdeyken koptu, işlemci çalışırken içinde de kopabilirdi. Yapıştırmaya çalıştım ama olmadı. Dengelemek için yaprak sayısına göre orantılı olarak diğerlerinden de koparmak gerekiyormuş. Lakin sağlıklı olmayacak. 5 cm'lik bir fan almam lazım.

fan_edt.jpg

Cpu_Fan_3.jpg

Cpu_Fan_2.jpg

Cpu_Fan.jpg

Termal pad'lerin yüksekliği 1 mm geliyor. Ölçüleri ise 1 cm x 1cm. Sadece turkuaz olanı 1 cm x 1,5 cm ölçtüm.
1mm_pad.jpg

Burada uyumlu fan buldum. Yalnız 34 TL'ye satılan daha değişik duruyor;
Bence kırık hali ile takın gitsin.
Ya da bölgede eline bolca bilgisayar geçen bir tamirci varsa oraya gidin, illa ki bir şey bulunur.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,928
41
Sıfır işlemci fanı sipariş ederek problemi çözdüm. İşlemcileri macunladım, temizliği yapıp topladım makinayı. Eskisine göre oldukça hızlı ve sessiz çalışıyor.

Geceye bir şarkı bırak, kebap bırak derken ben de ram bırakın diyeceğim :) Windows 10 biraz fazla ram yiyor, özellikle de Google Chrome. Ram takviyesi yapmayı düşünüyorum.

4 GB modüllerın sıfır fiyatı yaklaşık 200 TL. İkinci eller ise 140-180 arası değişiyor. İkinci el alsam kargo masrafıyla birlikte sıfır fiyatına gelecek. Bulunduğum şehirde bulabilsem ne ala ama bulamıyorum. Anakartta 2 adet slot var ve toplamda maks. 8 GB destekliyor. Aynı teknik özelliklerde 1 adet 4 GB modül alıp taksam (4+2) 6 gb yeterli olur mu ve dual band çalışmaya devam eder mi ? Yoksa 2 tane 4 alıp 8'e yükseltmeye değer mi ?

Bilgisayada oyun falan oynanmayacak. Ofis programları ve internet tarayıcısı kullanacağız. Fakat tarayıcı kullanırken bir çok sekme açık olacak yaklaşık 8-10 tane.

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,520
Sıfır işlemci fanı sipariş ederek problemi çözdüm. İşlemcileri macunladım, temizliği yapıp topladım makinayı. Eskisine göre oldukça hızlı ve sessiz çalışıyor.

Geceye bir şarkı bırak, kebap bırak derken ben de ram bırakın diyeceğim :) Windows 10 biraz fazla ram yiyor, özellikle de Google Chrome. Ram takviyesi yapmayı düşünüyorum.

4 GB modüllerın sıfır fiyatı yaklaşık 200 TL. İkinci eller ise 140-180 arası değişiyor. İkinci el alsam kargo masrafıyla birlikte sıfır fiyatına gelecek. Bulunduğum şehirde bulabilsem ne ala ama bulamıyorum. Anakartta 2 adet slot var ve toplamda maks. 8 GB destekliyor. Aynı teknik özelliklerde 1 adet 4 GB modül alıp taksam (4+2) 6 gb yeterli olur mu ve dual band çalışmaya devam eder mi ? Yoksa 2 tane 4 alıp 8'e yükseltmeye değer mi ?

Bilgisayada oyun falan oynanmayacak. Ofis programları ve internet tarayıcısı kullanacağız. Fakat tarayıcı kullanırken bir çok sekme açık olacak yaklaşık 8-10 tane.
6 da iş görür. Dual olarak çalışır.
Voltaj ve CL aynı olmalı.

İkinci el alın, sıfırına para verilmez.

Chrome yerine Mozilla kullanın derim. Veya Midori deneyin.
Ya da Chrome tabanlı yeni Edge deneyin.

Geri
Üst Alt