Yapar ama o konu pratikte şu şekilde oluyor;
Dışarısı 42 derece. Evin doğal sıcaklığı da bu koşulda mesela 35 derece diyelim. Yani hiç klima ve cam açmazsanız 35 derece olacak. (Cam açarsanız zaten 42'ye doğru çıkar
)
Bu benim şu ara olan durum bu arada. Kapalı olan oda 35 derece oluyor.
Salonda klimayı 26 derece olarak ayarladıktan 1 saat kadar sonra salonun sıcaklığı 26, koridor ve en uzak odaların sıcaklığı da 35 yerine 29-32 arası oluyor. Isı transferi oluyor ama yetersiz kalıyor.
Geçen yıl aynı koşullarda tek klima ile gece yatmadan salonu 20 dereceye ayarlıyordum. Sabah salon 21, en uzak yatak odası 28 derece oluyordu.
Yatak odasındaki klima 28'e ayarlıyken uyuyabiliyoruz. Ama salonun etkisiyle 28'e düşen yatak odasında uyuyamıyorduk. Çünkü nem oranı %55 civarı oluyordu. Şimdi %15-25 arası oluyor ve rahat rahat uyuyabiliyoruz pike ile.
Ancak bu durumu vantilatör biraz daha iyileştiriyor. Örneğin mutfakta biz koridorda kapının az dışından vuran vantilatör ile serinliyoruz. Hem hava sirkülasyonu hem de ısı transferi hızlandığından salon 26 ayarlıyken mutfak 28 derecelerde yemek pişirilebilir seviyede serin hissettiriyor.
Bu sıcak iklime taşındığımda ben de tek klimayı çok çalıştırarak güzel bir serinlik oluşturabileceğime inanmıştım ama maalesef konforlu olmayan bir yanılgı bu. Tek büyük yerine çok sayıda küçük klima çok daha mantıklı gözüküyor.
Evde de ara sıra kullanabilmek için vantilatör de bulunursa iyi oluyor. Bazen klimayı daha soğuğa ayarlayıp elektrik harcamaktansa onu açmak hem daha hızlı serinletiyor, hem tasarruf ettiriyor.