Arkadaşlar cümleten selamın aleyküm.
Yalovada yaşayan şu kardeşinize bir yatırımcı olabilirseniz çok müteşekkir olurum.
8 yıldır yalovada yaşıyorum. Bu yazdan önce vantilatörle idare edebildiğimiz yaz ayları Temmuz ayı başından beri çekilmez oldu. Bir vantilatör sürekli çalışmaktan motoru yandı yenisini sipariş ettim ama onunda sonu benzer olacak ve sıcak üflemekten başka işe yaramıyor, onun için klima arayışına geçtim.
Klimayı nasip olursa salona taktırmayı düşünüyorum.
Salonun konumu güney doğu (Ev güney cephe güneş doğumundan batımına kadar salon güneş alıyor), çatı altı daire. Kiremit çatı, binada dıştan, çatıda daire içi ısı yalıtımı var biliyorum. Temel işlev olarak sadece soğutma işlemi için kullanılacak klima, kışın cepheden dolayı genellikle sıcak oluyor, kombiyi en alt seviyede yakmak yetiyor.
Salonun boyutları 5,7 mtye 4 mt yani 22,8 m². Salonda doğu cephede 2x2,1 ve Güney cephede 1,5x2,1 iki adet cam var 7,35m² camlı alan (üşenmedim krokisini çizdim dikkat çeksin diye
). Balkonlar açık 2 durumda da balkon içinde kalacak dış üniteler. Güney cephe hem binanın ön yüzü hem de gün boyu güneş göreceği için soğutmayı olumsuz etkilemesinden ve daha önemlisi fazla elektrik sarfiyatından çekiniyorum. Genellikle 2 kişi yaşıyoruz ama misafirler filan arada maksimum 4-5 kişi oluruz.
Klima hesaplama yaptığımda 12000 Btu yetiyor herhalde ama ben garanti olsun diye 18000 BTU almak istiyorum mantıklı mı? İnanın fikrimin işe yarayıp yaramayacağı konusunda hiçbir fikrim ve deneyimim yok (daha önce hiç klima kullanmadım, 8 yıl öncesine kadar Erzurum'da yaşıyordum zaten). Hem salona hem yatak odasına 2 klima koyacak yer yok öncelikle hem de bütçe yok maalesef, hatta ön cepheye (GÜNEY) zoraki bir durum olmadığı taktirde kötü görünümden dolayı klima kurdurmayı düşünmüyorum.
Sorularım şu;
1) 18000BTU mu tercihi doğru mu??
2) 5000-6000 Tl bütçe civarı (daha aşağısı ve bir tık yukarısı olabilir) Fiyat/Performans ve kaliteli klima olarak önerilerinizi bekliyorum.
3)Klimayı konumlandırırken ilk alternatif mi daha mantıklı 2. alternatif mi?
Şimdiden yardımcı olup, olmayan herkesten Allah razı olsun.