Arkadaşlar şov yeni başlıyor. Rusya savaşı uzatmayı tercih ederse şuan ki zamlar devede kulak kalır.
Brend petrol 115$ gördü. Benjamin kafasını yukarı doğru kaldırdı.
Bu yaz turizm istenilen düzeyde doluluk-harcama elde edilemezse yandı gülüm keten helvası.
Başkan önceden söyledik yaza doğru petrol $150 olacağı (USA basında) söyleniyor diye. Şaşılacak ne var, hem Rusya'ya operasyonunda harcayacağını toplatıyorlar hem de arapların yığılan parasını ellerinden tahville alıp kasalarını dolduruyorlar. Bize gelince petrol fiyatı bizi baya zora şimdiden soktu zaten, ancak bu yükselen benjamin nedeniyle batının tatil için bizi tercih edeceğini, eksilen kayıpların bununla aşılabileceğini şimdiden tahmin etmen lazım, ama istediğin belli ki realitenin biraz tersine. Galiba niyet okuyorum diye diye niyetini anlatıyorsun. Saygı duyarız.
Türkiyenin uyguladığı ekonomi öğretilenin dışına zaten faizlerin indirilmesiyle (ilanlı) çıkılmış durumda bunu yorumlamak için de öğretilenle bakmak baştan kayıp olur. Devletin borcu diğer ülkelere göre çok az oranda, pandemi de almaya bile imf ve avrupa merkez bankasından den 660 milyar dolar ilk kez borç alıp günü kurtardı. Kendine yeten almaya ya bak, meşhur otomobil fabrikası yarım ay çalışıp yarım maaş veriyor işçilerine, üstelik bir gemi dolusu lüks segment arabası da teslim yolunda denizin dibine park etmişti hatırlarsan.
borcu $5 trilyonu geçmiş durumda gayri safi hasılasının %147 sine ulaştı. Güya birliğe girmek için bize %34 altına inin gelin bizim gibi diyorlardı. Google söylüyor. Ben sadece okuyorum.
Almanya demek avrupa birliği demektir, batı demektir, çağdaşlık demektir, medeniyet demektir. Ama Ulu önder Atatürk'ün yazdırıp her Türk'e miras bıraktığı benim kültürümde onların medeniyet tarifi tek dişi kalmış canavar demektir.
Geçen yüzyılın başında bir rus genaral derki "Dünya da iki devlet yıkılmaz, biri Rus devleti diğeri Türk devleti çünkü Ruslar da Türkler de gerekirse çarık giyer ama devletini bırakmaz" demiştir. Tarih yalan söylemez tarihçi yalan söyler, kaynak önemlidir.
İkilinin oyunu yeni bir alan da devam ediyor,
Bizim bir komutanımız görevin de dağda gezerken yerde kan izlerini görür, yakındaki çobana sorar bunlar nedir bilgin varmı diye. Çoban cevaplar koyunlarını göstererek, bazılarının kulakları ve kuyrukları kesilmiştir. Çoban ben yaptım der, bu hayvanlar bu taze kan kokusunu aldıklarında sürüye kurt saldırdığını düşünüp doğru ağıla koşuyorlar der. Arada asıl güvenli yerlerinin ağılları olduğunu hatırlatıyoruz der. ABD de Rusya üzerinden Avrupalılara kan kokusunu hatırlatıp beyin ölümü gerçekleşti dedikleri nato ya para yağdırmalarını sağlıyor, şemsiyesi altına topluyor. İkinci dünya savaşı sonunda nasıl teslim oldularsa bu gidişle yine aynı yere mağlup devletler olarak masaya geleceklerdir.