Fair Play
Süper Üye
- 4 Şub 2021
- 570
Anahtar kelime güven maalesef. Güven ortamı olmayınca yabancı sermaye gelip yatırım yapmaz elbette.
Türkiyede kan ağlayan bir sektörde çalışıyosunuz Allah yardımcınız olsun. Amacım sizden iyi biliyorum demek ya da ahkam kesmek değil. Sadece küçük bir hatırlatma yapmak. Çinde de suudi arabistanda da hukuk yok güven ortamı yok öyle kafanıza göre mevcut hükümetlere karşı gelemiyorsunuz vs. Orda niye ekonomi böyle değil? Çünkü cari açık yok. İhracat > ithalat yani üretim>tüketim gibi basitleyebiliriz.
IMF bize 20 yıl önce dedi ki özelleş. Sat satabildiğini getir yabancı sermayeyi vs. Kemer sık kamu harcamalarını kes. Memura işçiye zam yapma hem biz hem ab sana para akıtacaz.
İlk 10 sene iyi para geldi yedik yedik, tükettik tükettik. Dalga bile geçtik, telefonu japon üretiyor onlarda olmayan model bizde var diye. Her şehre otoyol, her şehre havalimanı, her şehre üniversite, hastane vs dedik.
Yahu bunlar olurken Türkiyede sanki isviçre mahkemeleri düzeyinde yargı sistemi mi vardı diye bazen çığlık atasım geliyor. Sanki dünyada demokrasinin anavatanıydık da onu kaybetmişiz gibi. Bazen algılarımız bizi yanıltıyor bence.
Üretmeden tüketen ülkeler 5 10 yılda bir kriz yaşamaya mahkum. Dış borçsuz (yabancı yatırımcısız) büyüyemeyiz hastalığı ta osmanlının son döneminden beri gelen hastalık. Bundan kurtulmadan çıkamayız bu döngüden. İstersek dünya demokrasi şampiyonu filan olalım. Bknz: AB üyesi yunanistana ne oldu. İroniktir adamlar bi de demokrasinin mucidi.
Dediğim gibi sizden alıntı yaptım ama sözüm size değil. Sektörü de şartları da benden çok daha iyi bilirsiniz. Ben sadece telekom satıldığından itibaren milli piyangonun satılmasına kadar 2006 2007den beri bu ülkede eyvahlar olsun diyen biri olarak farklı bir boyuttan hatırlatma yapmak istedim.