Dolar xx TL Üzeri oldu yakıt fiyatları da yükselişte TL eridi.

Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,661
40
Maalesef doğru.Bizim karşı apartmanda çocuk bana sordu bu coinler nedir diye :) ,ya 12-ya 14 yaşındadır.Ama insanlar mecburen yöneliyorlar buna çünkü ortam güven vermiyor ,adam bana "sattığımı aynı paraya alamıyorum" dedi cuma günü,haklı,hatta "rafta durması benim için daha iyi" demişti ardından.Dedim ya ,güven yok artık, "zararın neresinden dönersem kardır" mantığı ile bakıyorlar ki aslında zarar büyük.
Anahtar kelime güven maalesef. Güven ortamı olmayınca yabancı sermaye gelip yatırım yapmaz elbette.

Biz müşteriye 30 gün vadeli üretim yapıyoruz. Daha vade dolup paramızı almadan bir kısmı artan döviz kuru nedeniyle eriyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Döviz ile alıp TL ile satmaya çalışmak büyük dert oluyor. Pamuk ipliğinin fiyatı 2,50 USD seviyelerinden 4,50 USD civarına yükseldi. Vallahi sürekli kur takip etmekten yorulduk. Namusunla, üretim yaparak para kazanmaya çalışmak büyük dert oldu.

En kıyak iş de devletin, hiç bir şey yapmadan %8 kazanıyor. Vallahi bazen biz bile o kadar kazanamıyoruz.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Anahtar kelime güven maalesef. Güven ortamı olmayınca yabancı sermaye gelip yatırım yapmaz elbette.

Biz müşteriye 30 gün vadeli üretim yapıyoruz. Daha vade dolup paramızı almadan bir kısmı artan döviz kuru nedeniyle eriyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Döviz ile alıp TL ile satmaya çalışmak büyük dert oluyor. Pamuk ipliğinin fiyatı 2,50 USD seviyelerinden 4,50 USD civarına yükseldi. Vallahi sürekli kur takip etmekten yorulduk. Namusunla, üretim yaparak para kazanmaya çalışmak büyük dert oldu.

En kıyak iş de devletin, hiç bir şey yapmadan %8 kazanıyor. Vallahi bazen biz bile o kadar kazanamıyoruz.
Ben çarşıda çok dolaştığımdan her dükkanda mutlaka sormuşumdur "bunu satınca yenisini alabiliyormusun" diye ,tıpkı anketör gibi yani,inan ya 2 veya 3 dükkan sahibi " sizi ilgilendirmez" dedi ,ama neredeyse tamamına yakını "hayır ,alamıyoruz" dedi.Daha dün aktara sordum ,bana "abim ,inan satılmasa daha iyi ,alamıyoruz çünkü,raf boş kalıyor" demişti.
Yazdıklarına katılıyorum tabii bu arada.

Fair Play Çevrimdışı

Fair Play 

Süper Üye
4 Şub 2021
567

Türkiyede kan ağlayan bir sektörde çalışıyosunuz Allah yardımcınız olsun. Amacım sizden iyi biliyorum demek ya da ahkam kesmek değil. Sadece küçük bir hatırlatma yapmak. Çinde de suudi arabistanda da hukuk yok güven ortamı yok öyle kafanıza göre mevcut hükümetlere karşı gelemiyorsunuz vs. Orda niye ekonomi böyle değil? Çünkü cari açık yok. İhracat > ithalat yani üretim>tüketim gibi basitleyebiliriz.

IMF bize 20 yıl önce dedi ki özelleş. Sat satabildiğini getir yabancı sermayeyi vs. Kemer sık kamu harcamalarını kes. Memura işçiye zam yapma hem biz hem ab sana para akıtacaz.

İlk 10 sene iyi para geldi yedik yedik, tükettik tükettik. Dalga bile geçtik, telefonu japon üretiyor onlarda olmayan model bizde var diye. Her şehre otoyol, her şehre havalimanı, her şehre üniversite, hastane vs dedik.

Yahu bunlar olurken Türkiyede sanki isviçre mahkemeleri düzeyinde yargı sistemi mi vardı diye bazen çığlık atasım geliyor. Sanki dünyada demokrasinin anavatanıydık da onu kaybetmişiz gibi. Bazen algılarımız bizi yanıltıyor bence.

Üretmeden tüketen ülkeler 5 10 yılda bir kriz yaşamaya mahkum. Dış borçsuz (yabancı yatırımcısız) büyüyemeyiz hastalığı ta osmanlının son döneminden beri gelen hastalık. Bundan kurtulmadan çıkamayız bu döngüden. İstersek dünya demokrasi şampiyonu filan olalım. Bknz: AB üyesi yunanistana ne oldu. İroniktir adamlar bi de demokrasinin mucidi.

Dediğim gibi sizden alıntı yaptım ama sözüm size değil. Sektörü de şartları da benden çok daha iyi bilirsiniz. Ben sadece telekom satıldığından itibaren milli piyangonun satılmasına kadar 2006 2007den beri bu ülkede eyvahlar olsun diyen biri olarak farklı bir boyuttan hatırlatma yapmak istedim.

Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,661
40
Fair Play yeninoob, Çin ve Arabistan bizden farklı; Çin dünyada üretimin kalbi konumunda. Elektronik ve elektrikli eşyalardan sarf malzemelerine kadar neredeyse kullandığımız bütün mallar Çin'de üretiliyor. Ki adamlar sadece eşyada değil tarım konusunda da büyük bir üreticiler. Çin şu anda dünyada, ayçiçeği ve mısır üretimi konusunda sanırım ilk 5'e girer.

Arabistan'da ise hem petrol var hem de islami turizm.

Güven ortamından kastım şuydu; 2018'den önce Türkiye'de, ne kadar çalıştığı tartışılsa da demokratik bir sistem vardı. Her şey tek bir kişinin dudağından çıkacak kelimelere bağlı değildi. Fakat sistemi tek bir kişiye bağlayıp, tüm medyayı yanına alırsan, kamu ve yargıdaki kadroları da kendi çevrendeki adamlar ile doldurursan adalet kavramı tamamen ortadan kalkacağı için kimse gelip yatırım yapmak istemez. Çünkü baştaki kişi olağanüstü güçlere sahip olduğu için istediğini vezir, istediğini ise rezil edebilir. Biraz algı ve manipülasyon ile istedikleri firma ve markayı piyasadan silebilirler. Benim bahsettiğim buydu aslında.

Yoksa elbette hiçbir zaman hukuk konusunda gelişmiş bir ülke olmadık; ne bunlar döneminde ne de öncesinde.

Yunanistan da çok farklı; tamamen AB yardımı ile ayakta durmaya çalışıyor. Türkiye'deki kadar bile üretim ve sanayi yok orada. Zaten çalışmayı da hiç sevmiyorlar, bu yüzden battılar. Ama Hristiyan olmaları, tarihsel geçmişi (Bizans) ve coğrafi konumu nedeniyle AB tarafından destek görüyor. Çünkü Yunanistan Avrupa'nın dış kapısı. Yunanistan biraz da bekçilik yapsın, Ortadoğu ile Avrupa arasında filtre görevi görsün diye destekleniyor.

Fair Play Çevrimdışı

Fair Play 

Süper Üye
4 Şub 2021
567
Güven ortamından kastım şuydu; 2018'den önce Türkiye'de, ne kadar çalıştığı tartışılsa da demokratik bir sistem vardı. Her şey tek bir kişinin dudağından çıkacak kelimelere bağlı değildi. Fakat sistemi tek bir kişiye bağlayıp, tüm medyayı yanına alırsan, kamu ve yargıdaki kadroları da kendi çevrendeki adamlar ile doldurursan adalet kavramı tamamen ortadan kalkacağı için kimse gelip yatırım yapmak istemez. Çünkü baştaki kişi olağanüstü güçlere sahip olduğu için istediğini vezir, istediğini ise rezil edebilir. Biraz algı ve manipülasyon ile istedikleri firma ve markayı piyasadan silebilirler. Benim bahsettiğim buydu aslında.

abi bu bölümde anlattığın durum Çin'deki siyasi iklimin nerdeyse çok benzeri. Çinde ya partilisindir ya da ötekisindir ki yaşam hakkın bile yoktur. Eminim sektörden dolayı orayı benden çok daha iyi biliyorsundur hatta belki gitmişsindir bile. Benim kaynağım ancak oraya gidip gelen iş yapan insanların anlattıklarıyla sınırlı.

Çin devrimini iyi çalışmamız lazım bu güne nasıl geldiler. Dediğin üretim liderliğine nasıl geldiler? Hiçbir şey bir günde ne düzelir ne bozulur zaten. Arabistanın da ihracat kalemi petrol. O yüzden ne kadar boktan bir ülke/yönetim olursa olsun ekonomisi cari açık vermediği için bizimki gibi devalüasyon/enflasyon sarmalı bir kriz yaşamadılar.

Yunanistan da çok farklı; tamamen AB yardımı ile ayakta durmaya çalışıyor. Türkiye'deki kadar bile üretim ve sanayi yok orada. Zaten çalışmayı da hiç sevmiyorlar, bu yüzden battılar. Ama Hristiyan olmaları, tarihsel geçmişi (Bizans) ve coğrafi konumu nedeniyle AB tarafından destek görüyor. Çünkü Yunanistan Avrupa'nın dış kapısı. Yunanistan biraz da bekçilik yapsın, Ortadoğu ile Avrupa arasında filtre görevi görsün diye destekleniyor.

Ve işte yunanistan. Arkasında dediğin gibi AB yardımları olmasına rağmen krizin alasını yaşadılar. Doğru düzgün bir ağır sanayileri vs'leri yok. Çalışmadan, ,üretmenden tüketmenin örneği adamlar. Ama Avrupa standartlarında regülasyonları var, yargı sistemleri, temel hak ve özgürlükleri var.

Ben bir örnek daha ekleyim. Ben Amerika'nın demokrasiyi falan temsil ettiğini düşünmüyorum. Ulusal güvenlik adı altında o kadar çok demokrasi ve hukuk devleti temellerini ayaklar altına alıyorlar ki inanılır gibi değil. Amerika'da demokrasiden anladıkları; Mc Donalds'ta üzerine sıcak kahve dökülürse zengin olursun. Ondan ötesini karıştırma ama. Tabi bunların ekonomi + askeri gücü birbirine bağlı ayrı bir vaka.

Ve Türkiye'nin bu gün hala ayakta kalmasının en temeli de dediğin sanayinin ve üretimin halen olmasıdır muhtemelen.

Ben demokrasi, temel hak özgürlükler, güvenilir hukuk sistemi işe yaramaz demiyorum. Sadece bu işin özünde başarılı olanların üretime, teknolojiye, bilime vs yatırım yapmış ülkeler olduğunu söylüyorum. Dediğin Türkiye'deki siyasi iklimin bozulmasının da çok çok büyük etkisi var hiç şüphesiz. Ama biz bu cari açığı kapatmadan her 10 20 senede bir illa ki yaşarız diyorum bu siyasi/ekonomik krizleri.

Hastalığın teşhisini doğru yaparsak tedavinin de daha isabetli olacağını düşünüyorum.

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,348
LPG lt fiyatına zam gelme ihtimali var.
Salı'nın gelişi Cuma'dan bellidir. :hihi

Screenshot_20211115-110713_WhatsApp.jpg

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
O zaman ben de zam yapıyorum. Bundan sonra hep 75 liralık alacağım. :deli1
Serbest meslek erbabı olmanın en önemli avantajıdır bu. Ben zamanında çok yaptım yalan değil. Hükumet(ler) zam yaptıkça ben de işçilik bedelini yükseltiyordum bana bir şey dokunmuyordu işlerin azalması dışında. Aradaki dengeyi koruyabildiğimiz için bu yöntem bizi korumuştu. Peki sabit maaş ile çalışan gariban vatandaş ne yapsın?

Fair Play Çevrimdışı

Fair Play 

Süper Üye
4 Şub 2021
567
abi sabit maaş alan gariban vatandaş haline şükretsin. En büyük sorun ciddi anlamda işsiz vatandaş(daha da vahimi genç) var. Asıl onlar napsın? İnan bilemiyorum. Bir şey yazsak buraya hemen suça teşvik vs vs'den sıkıntıya düşeriz.

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
abi sabit maaş alan gariban vatandaş haline şükretsin. En büyük sorun ciddi anlamda işsiz vatandaş(daha da vahimi genç) var. Asıl onlar napsın? İnan bilemiyorum. Bir şey yazsak buraya hemen suça teşvik vs vs'den sıkıntıya düşeriz.
Ben yazıyorum kardeşim. Çok taşlandık zamanında ancak belki dikkatinizi çekmiştir, taşlayanlar da gerçeklerin farkına vardı için son dönemlerde çok bu toplara giren yok. Olsa da haklı gerekçe ve somut veriler ile gerekli cevapları veriyoruz.

Geri
Üst Alt