Açıkçası sahada kontrol yapmakla görevli olsam önceliği gerçekten trafik güvenliğini doğrudan etkileyen konulara verirdim.
Örneğin bozuk far ayarları, sonradan takılmış ve standartlara uygun olmayan LED/Xenon sistemleri veya karşıdan gelen sürücünün görüşünü ciddi şekilde bozan aydınlatmalar bana göre çok daha önemli bir konu. Günümüzde özellikle beyaz LED farların önemli bir kısmı standart dışı kullanılıyor ve hem karşı yönden gelen sürücüler hem de arkadan gelen araçlar açısından ciddi rahatsızlık yaratıyor. Bazı durumlarda geçici körlük hissi oluşturacak seviyeye ulaşıyor. Şahsen benim trafikte en çok rahatsız olduğum konu bu. Dikiz aynasını karartıp durumu idare ediyorum ama yan aynalarda karartma olmadığı için bazen sol taraftaki cama elimi koymak zorunda kalıyorum, o kadar rahatsız oluyorum.
Subwoofer ve amfi kullanımı neden problem olarak görülsün ki? İyi bir ses sistemi için ikisi de oldukça yaygın kullanılan bileşenlerdir. Amfi, hoparlörlerin daha kontrollü ve verimli çalışmasını sağlar; subwoofer ise düşük frekansların doğru şekilde üretilmesi için kullanılır. Hatta birçok sistemde hoparlörlerin zorlanmaması ve frekansların daha doğru dağıtılması açısından da avantaj sağlar.
Kaliteli ve güvenli şekilde yapılmış bir tesisatın sürüş güvenliğini nasıl tehlikeye soktuğunu açıkçası anlayamıyorum. Elbette kamuyu rahatsız edecek derecede yüksek ses kullanımı söz konusuysa buna ceza uygulanabilir. Ancak burada sorun ekipmanın kendisi değil, kullanım şeklidir.
Bir araçta 1000W ses sistemi bulunması ile sürücünün çevreyi rahatsız edecek şekilde müzik dinlemesi arasında doğrudan bir ilişki kuramıyorum. Aynı mantıkla 300 beygirlik bir aracın varlığı da sürücünün sürekli hız sınırlarını ihlal ettiği anlamına gelmez. Bana göre denetlenmesi gereken şey ekipmanın kendisi değil, ortaya çıkan sonuçtur.
İyi yalıtılmış bir araçta ve makul ses seviyelerinde kullanıldığında dışarıya neredeyse hiç ses gitmeyebiliyor. Bu nedenle ben değerlendirme kriterinin sistemin gücü veya kullanılan ekipman değil, ortaya çıkan etkisi olması gerektiğini düşünüyorum.
Bir soru sordum ama bakin siz dahi savundugunuz seyi destekleyecek sekilde cevap veremiyorsunuz. Sorum gayet acik ve net. Sahada bu gorus alani testini nasil yapacaksiniz?
Bakin acik ve net soyluyorum, 20 yildir otomotiv ana sanayisinin gelistirme departmaninda calisan bir muhendis olarak, bu gorus analizi testini TUVTurk muayenesi sirasinda dahi yapamazsiniz, birakin sahada yapmayi.
300 beygirlik arac kullanan surucunun hiz sinirini ihlal ettigini belirlemek icin polise bile gerek zaten. Direkt sabit radarlar bu tespiti yapabiliyor. Yani sahada tespit kolaylikla yapilabiliyor.
Bahsettiginiz aydinlatma testleri ve bozuk far ayarlari muayenede ortalama 5 dakika kadar bir surede tamamlanabiliyor. Ayrica polis ekipleri de standart disi isik kullanimini denetleyebiliyor ve 2025´te 26.822 kisiye bu konuda cezai islem uygulamislar.
Sizin mantiginizla olaya yaklasirsak o zaman bir kisi kullanmadigi ve satmadigi surece elinde 1 kg uyusturucu madde tasima ozgurlugune sahip olmali ya da herkes rahatlikla tam otomatik silah edinip bunu tasiyabilmeli. Sonucta bunlari tasimak ve bulundurmak bunlari kullanmak ve satma amacli olmak zorunda degil. Belki de kisi bunlari sadece tasimayi ve karsisina koyup izlemeyi seviyor olabilir. Haksiz miyim?
Ortalama bir arac ses izolasyonu 3-15 dB arasidir. 1000W bir anfi 90-105 dB ses uretir. Ambulasin, itfaiye gibi araclarda kulllanilan sirenler 120 dB´dir. Orjinal bir binek arac kornasi 90-115 dB guc uretir ve ECE-R28´e gore aracin 7 metre onunde minimum 87 dB olmalidir. Yamaha, Denon gibi markalarin AVR`leri 1000W guce sahip degil ve 30 metrekare odada yani 75 metrekup hacimde o sesi acarsaniz komsular ile papaz olursunuz. Ortalama bir binek arac 10 ila 15 metrekup hacme sahip. Bu rakamlari neden verdigime gelecek olursak. Siz aracinizda cevreyi rahatsiz etmeyecek seviyede ses acsaniz dahi disaridaki sesleri duyamaz halde olacaksiniz ve de korna ve sirenleri duyamayacaginiz icin de surus guvenligini tehlikeye atiyor olacaksiniz. Kaldi ki tekrar soyluyorum, sizin gibi 10 tane duzgun kullanan kullaniciya karsin, 1000 tane uygunsuz kullanici bulmak isten bile degil.
Eski araclara E1 standardinda cihaz gorus alani icinde kalmayacak sekilde montaji yapildiginda zaten bir problem yok. Bu durumda torpidonun icinde kaliyor cihaz, ustune tasmiyor. Gorus analizi testlerinde de zaten orasi kurallara uydugu icin, taktiginiz cihazla gorus alanini ihlal etmiyorsunuz. Sikintili durum cihazin torpidonun ustune tastigi anda basliyor. Bu durumda gorus alani ihlali var mi yok mu diye tespit etmek de imkansiz. Yani cifte standartlik gibi bir durum yok ortada.