Samurai
Moderatör
- 3 Ağu 2021
- 2,937
- 41
Aslında ben bu konuda hem sana, hem de S sisperdesi hekimimize katılıyorum; yani ikinizin de haklı olduğu yanlar var. Konu insan faktörü olunca ''Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık'' durumu.Ne demek istediğinizi anladım. Şöyle düşünün siz kazık yiyorsunuz. Ama emniyet güçleri hayati risk ile iş yapıyor. Her gün evden çıkarken akşama dönüp dönemeyecekleri belli değil. Yeri geliyor ölüme gidiyorlar. Terör tehditi var. Bir şüpheli paket ihbarı geliyor. Millet güvenli mesafeden seyrediyor. İmha uzmanı başına gidip, işini yapıyor. Kelle koltukta yani. Bu çok ayrı bir özveri. Kendini geç ailesini riske atıyor. Başlarına bir iş geldiğinde üç gün sonra kimse hatırlamıyor geride kalanları. Bu şekilde çalışan insanlar dediğim gibi bir müddet sonra olanlardan, gördüklerinden yılıyor. Sizin kendinizden ödün vermemenizle çok farklı bir durum bu his.
Kolluk güçlerine yeterince yetki vermediğin zaman, başıma bir iş gelecek ve suçlu ben olacağım diye gerektiği gibi müdahale edemiyor. Sert karşılık vermesi gereken yerde veremiyor. Böyle olunca da hem kendi güveni ve itibarı zedeleniyor, hem de suçlu taraf buradan aldığı cesaretle icraatlarına devam ediyor.
Tam yetki verdiğinde, bu sefer içlerinden bu durumu istismar eden memurlar çıkıyor. Düşünsenize, yolda gidiyorsun ve durup dururken polisin biri seni çeviriyor ve istediği muameleyi yapıp göz altına alıyor ve hiç sorumlu olmuyor. Veya Temmuz ayında arabanın bagajında zincir yok diye sana trafik cezası yazıyor. Yetkiyi verdiğin zaman inisiyatifi uygulayıcıya bırakıyorsun. Örnekler çoğaltılabilir. Mesela ABD'deki polisler, orantısız güç nedeniyle çok fazla haber konusu oluyordu.
Yani konu her iki durumda da insan faktörüne çıkıyor.