haber izlemeyi bırakalı 1 yıl olmak üzere, şu kriz başladıktan sonra haber izlemeyi bıraktığım gibi tüm haber kanallarını da favorimden sildim ...
izlediğim dönemlerde şöyle haberlere rastlardım;
- "35 suç kaydı bulunan şahıs 36. işinde yakalandı" ... suçları arasında her türlü pislik var ...
- "102 hırsızlık kaydı bulunan kadına 103. işinde suçüstü yapıldı" ... "bırakınca yine yapıyor, evinde yüklü miktarda para/eşya çıktı" ... "bunların çete/şebeke halinde çalıştığı tesbit edildi" ...
bakın bunları bizzat izlerdim ama inanasım gelmezdi ...
- "hadi canım o kadar da değil, bir insanın 35 adi suç kaydı veya 102 hırsızlık kaydı olur da sokakta gezmesine nasıl izin verilir, bir yanlışlık olmalı" derdim ...
bu tür haberler çıktıkça içim kararırdı, pessimist olmaya doğru giderdim ...
peki ne yapalım ?..
devlet yakaladığını bırakıyor mu, bunlar zorumuza gidiyor mu ?..
yukarıda bahsettiğim gizli "itlaf/ıslah ekipleri" devreye girsin ...
mesela böyle birini suçüstü yakaladınız sicilini sorguladınız, diyelim ki gerçekten çaresizlikten açlıktan yapmış ikna oldunuz, derneklere bildirin düzenli yardım etsinler, belki ıslah olur birini kurtarmış olursunuz ...
ama baktınız ki laubali lakayt umursamaz cevaplar veriyor, yaptığını savunuyor, hatta özgüven tavan yapmış terbiyesizce "size ne, ne yapabilirsiniz ki" diyor ...
bunu önce güzel bir dayaktan geçirin, "bir daha olmasın" deyin, nasihat edip bırakın ...
ikinci kez yakaladınız, elinin parmaklarını kırın,
üçüncüde kolunu kırın,
dördüncüde ayağını kırın,
yine mi yaptı, ıslah olmuyor mu ?.. sakat bırakın ...
diyelim ki en adi suçlara karıştı ... mesela tecavüz vakası oldu, yankesicilik yaparken cana kast etti, vicdansızca davrandı, birini yaraladı, vs. ...
işte o zaman acımayın ...