Bosch fırın kaçak akım rölesi attırıyor.

Aragorn Çevrimdışı

Aragorn 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,892
47
Teraspy hocam 14 yıllık konvansiyonel turbo fırın, büyük yani, kiradan kurtulamayınca ankastre almadık.

İstanbul hocam, farklı prizde atıyor eminim, fansız atmıyor (sabah gene ekmek pişirdik, eminim), fanlı atıyor ondan da eminim, sorun fanda gibi duruyor.
Teşekkürler cevaplarınız için.

Domestos Çevrimdışı

Domestos 

Süper Üye
3 Tem 2018
4,206
51
Teraspy hocam 14 yıllık konvansiyonel turbo fırın, büyük yani, kiradan kurtulamayınca ankastre almadık.

İstanbul hocam, farklı prizde atıyor eminim, fansız atmıyor (sabah gene ekmek pişirdik, eminim), fanlı atıyor ondan da eminim, sorun fanda gibi duruyor.
Farklı şekilde başıma gelmişti bu kaçak akım röle sorunu, benim bina da sıfırdı... Komşuda test imkanı varsa test edin orada da atıyorsa ve onların fırınında bu sorun yoksa, fırını kontrol edin veya ettirin...

Ben sorunumu röleyi iptal ederek çözmüştüm, herhangi bir sorun sıkıntı da olmadı.

istanbul Çevrimdışı

istanbul

Süper Üye
7 Kas 2019
1,075
Farklı şekilde başıma gelmişti bu kaçak akım röle sorunu, benim bina da sıfırdı... Komşuda test imkanı varsa test edin orada da atıyorsa ve onların fırınında bu sorun yoksa, fırını kontrol edin veya ettirin...

Ben sorunumu röleyi iptal ederek çözmüştüm, herhangi bir sorun sıkıntı da olmadı.

k.a.k rölesini iptalini sadece arızayı bulmak için mi kullandınız sanırım ? diyorum .

arıza bulduktan sonra yerine takmışınızdır . yerine takmamış iseniz ? ???
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

tam fırın çalışma sistemini bilmiyorum .

Aragorn Çevrimdışı

Aragorn 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,892
47
Bu yaşıma geldim ilk kez başıma gelen bir şey paylaşayım, tv izliyorduk biraz önce durduk yere kapandı, dedik elektrik gitti herhalde, bir baktım lambalar yanıyor, sadece prizler gitmiş, sigortalardan atan yok, kar de atmamış, aşağı indim ana sigortadan da atmamış, ana sigortayı açıp kapattım, eve çıktım düzelmiş ama canım sıkıldı, fırının prizi takılıydı onu söktüm, sizce bu neden kaynaklanmış olabilir?

k.a.k rölesini iptalini sadece arızayı bulmak için mi kullandınız sanırım ? diyorum .

Hocam fırın ısıtıyor

istanbul Çevrimdışı

istanbul

Süper Üye
7 Kas 2019
1,075
Bu yaşıma geldim ilk kez başıma gelen bir şey paylaşayım, tv izliyorduk biraz önce durduk yere kapandı, dedik elektrik gitti herhalde, bir baktım lambalar yanıyor, sadece prizler gitmiş, sigortalardan atan yok, kar de atmamış, aşağı indim ana sigortadan da atmamış, ana sigortayı açıp kapattım, eve çıktım düzelmiş ama canım sıkıldı, fırının prizi takılıydı onu söktüm, sizce bu neden kaynaklanmış olabilir?

Hocam fırın ısıtıyor

tesisat trifaze olmalı , komşulara sorun aynı durum onlarda olmuş mu ?
tek fazda elektrikler gitmiş olmalı

elektriklerde göz kırpma varsa devamlı . ( geldi demeniz biraz zor gibi )
nötrde sıkıntı olabilir düşüncesi .

ölçü aletiniz varsa voltaj ölçümü .
1 .faz ve nötr arası
2 . faz ve nötr arası
3. faz ve nötr arası
faz ve topraklama arası
nötr ve topraklama arası
ölçümü yapmanız .

Son düzenleme:
F Çevrimdışı

fikoloji

Süper Üye
13 Eki 2018
16,633
Öncelikle cihaz çalışıp sonradan atıyorsa %80 kaçak akım rolesi sorunlu olabilir. Yeni bina diye arızalı veya düşük amperli olmayacak diye kaide yoktur.
Fanli modda diğer statik yani alt üst ısıtıcı haricinde fan çalışır eğer trbi fan vsrsa bu da devreye girer Yaklaşık 3000 watt +- değeri var. Çok aşırı bir güçtür. Odalarda prizi değiştirmeniz fark yaratmaz çünkü sizde ana sigortanız değil, odalarınızın sigortası değil kaçak akım atıyor. Kaçak akım bu yükü kaldırmıyor olabilir. Simens akım koruma lar bu konuda başarılı. Zaten kaçak akım rolesinin görevi budur ani değişiklikler sebebi ile korumaya geçmesidir.
Peki sadece sigorta kaynaklı mı?
Hayır değil cihaz kayankli da olabilir. Dünya dikkat etmeliyiz. Cihazınız mekaniktir bu nedenle bı komut verdiğinizde direk bütün fonksiyonları çalışmalıdır. Eğer bir parçada yada rezistansta sorun olsa idi direk atması gerekirdi.

Fan dönüyor mu?
Sigorta attıktan sonra elinizi içinde alt kısmına koyunuz sıcaklık var mı?
Üst kısımda ki ısıtıcı kızarıyor mu? (çünkü üst rezistans gövde içinde değildir)
Karşıda varsa ısıtıcı karşı duvar fan etrafı duvar yani sıcak mi?

istanbul Çevrimdışı

istanbul

Süper Üye
7 Kas 2019
1,075
Öncelikle cihaz çalışıp sonradan atıyorsa %80 kaçak akım rolesi sorunlu olabilir. Yeni bina diye arızalı veya düşük amperli olmayacak diye kaide yoktur.
Fanli modda diğer statik yani alt üst ısıtıcı haricinde fan çalışır eğer trbi fan vsrsa bu da devreye girer Yaklaşık 3000 watt +- değeri var. Çok aşırı bir güçtür. Odalarda prizi değiştirmeniz fark yaratmaz çünkü sizde ana sigortanız değil, odalarınızın sigortası değil kaçak akım atıyor. Kaçak akım bu yükü kaldırmıyor olabilir. Simens akım koruma lar bu konuda başarılı. Zaten kaçak akım rolesinin görevi budur ani değişiklikler sebebi ile korumaya geçmesidir.
Hayır değil cihaz kayankli da olabilir. Dünya dikkat etmeliyiz. Cihazınız mekaniktir bu nedenle bı komut verdiğinizde direk bütün fonksiyonları çalışmalıdır. Eğer bir parçada yada rezistansta sorun olsa idi direk atması gerekirdi.

Fan dönüyor mu?
Üst kısımda ki ısıtıcı kızarıyor mu? (çünkü üst rezistans gövde içinde değildir)

Yaklaşık 3000 watt +- değeri var. Çok aşırı bir güçtür.
kaçak akım rölesi özel tip değilse ( siğorta + kaçak akım bereber tip gibi )
kaçak akım amperi devreye almaz siğorta gibi görev görmez .
sadece amper değeri kaçak akım rölesinin kontakları yapışmasın diye .

Kaçak Akım Rölesi. Kaçak akım koruma rölesi; faz ve nötr iletkenleri arasında bir dengesizlik yani fark oluştuğunda devreyi açan anahtardır.
Bir elektrik devresinde fazdan giren akım, nötrden çıkar.
Eğer devrede herhangi bir kaçak yok ise giren akımla çıkan akım miktarı birbirlerine eşittir.

örneğin
40 amper siğorta kullanılmış ise 40 amper 30mA ise k.a.k rölesi . kullanılır .aynısı olabilir
32 amper siğorta kullanılmış ise 40 amper 30mA ise k.a.k rölesi . kullanılır .
40 amper siğorta kullanılmış ise 32 amper 30mA ise k.a.k rölesi . kullanılmaz
63 amper siğorta kullanılmış ise 40 amper 30mA ise k.a.k rölesi . kullanılmaz

yani kaçak akım üstü siğorta kullanılmaz k.a.k rölesi amper değeri ile siğorta amper değeri aynısı olabilir .

Simens akım koruma lar bu konuda başarılı

piyasada sahte ürünler var . ( dikkat ucuz ürün ? de satışlar )

F Çevrimdışı

fikoloji

Süper Üye
13 Eki 2018
16,633

Kaçak Akım Rölesi. Kaçak akım koruma rölesi; faz ve nötr iletkenleri arasında bir dengesizlik yani fark oluştuğunda devreyi açan anahtardır.
Eğer devrede herhangi bir kaçak yok ise giren akımla çıkan akım miktarı birbirlerine eşittir.

örneğin
40 amper siğorta kullanılmış ise 40 amper 30mA ise k.a.k rölesi . kullanılır .aynısı olabilir

yani kaçak akım üstü siğorta kullanılmaz k.a.k rölesi amper değeri ile siğorta amper değeri aynısı olabilir .

Ben amper den bahsetmedim çünkü amper degirini bilmiyorum ☺️ ben güç yani watt ile fırının çektiği gücü kast ettim, amper üzerinden değerlendirmeniz için teşekkürler.
Evet dediğiniz gibi sigorta larinda sahteleri var.
Neyde sahte yok ki ?

Aragorn Çevrimdışı

Aragorn 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,892
47

örneğin

Üstadım sigortanın fotoğrafı paylaşıyorum

IMG_20200413_200057.jpg

Fan dönüyor mu?
Hocam fan dönüyor, ısınıyor ve sonradan atıyor

tesisat trifaze olmalı , komşulara sorun aynı durum onlarda olmuş mu ?
tek fazda elektrikler gitmiş olmalı

elektriklerde göz kırpma varsa devamlı . ( geldi demeniz biraz zor gibi )
nötrde sıkıntı olabilir düşüncesi .

1 .faz ve nötr arası
2 . faz ve nötr arası
3. faz ve nötr arası
faz ve topraklama arası
nötr ve topraklama arası
ölçümü yapmanız .
Ben göz kırpmaya rastlamadım ama oğlum odasında dün olduğunu söyledi.
Ana sayaç da bu
luna-trifaze-elektronik-elektrik-sayaci-sayaclar-luna-sayac-12359-25-B.png

Son düzenleme:
Domestos Çevrimdışı

Domestos 

Süper Üye
3 Tem 2018
4,206
51

Tamamen iptal ettim ve ana sigortanın amperini düşürdüm, 12 yıl oldu sorun yok çok şükür...

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
Tamamen iptal ettim ve ana sigortanın amperini düşürdüm, 12 yıl oldu sorun yok çok şükür...

kaçak akım rölesi sonradan tadilat gören, eklemeler olan özellikle topraklaması zayıf yerlerde sıkıntı çıkarıyor diyorlar.Babamın ev 1967 de yapılmış epey eski ama sağlam , tabi kablo kesiti oldukça kalın ama topraklama yok , tadilatta düzeltelim bari seramik sigorta vardı dedik kaçak akım koyduralım abi kasalar teneke topraklama yok, istesem de takamam olmaz demişti elektrikçi.

istanbul Çevrimdışı

istanbul

Süper Üye
7 Kas 2019
1,075
Farklı şekilde başıma gelmişti bu kaçak akım röle sorunu, benim bina da sıfırdı.

k..a.k. rölesini iptal etmeniz iyi değil

ne gibi sorundu !!! açıklama hikayesi .
kaçak akım rölesi 300mA mi atıyordu 30mA mi ikide aynı andımı ?

Domestos Çevrimdışı

Domestos 

Süper Üye
3 Tem 2018
4,206
51
k..a.k. rölesini iptal etmeniz iyi değil

ne gibi sorundu !!! açıklama hikayesi .
kaçak akım rölesi 300mA mi atıyordu 30mA mi ikide aynı andımı ?
Tuvaletin önündeki anahtar ile lambası arasında sorun vardı ilk zamanlar lamba yanmıyordu sonradan da hiç sönmez olmuştu... Tesisatı yenilemek gerekiyordu astarı yüzünden pahalıya gelecekti. Usta ile benim pratik zekam birleşti, röleyi devre dışı bıraktık, tuvalete fotoselli lamba koyduk ana sigortanın amperini düşürdük bitti gitti.

istanbul Çevrimdışı

istanbul

Süper Üye
7 Kas 2019
1,075
sigortanın fotoğrafı paylaşıyorum
fan dönüyor, ısınıyor ve sonradan atıyor
Ben göz kırpmaya rastlamadım ama oğlum odasında dün olduğunu söyledi.

siğorta panosu modelli poz vermiş yandan ve uzaktan
not : forum sayfası foto pikselini küçültüyor olmasından dolayı
k.a.k rölesi ve siğortaların değerlerini göremedim .
resim yükle sitelerinden fotonun orj boyut yüklemeniz ve link vermeniz
fırın siğortası hangisi ve direk hat ( linye mi ? )
fırın siğortası attı mı ? veya her hangi bir siğorta
sadece k.a.k rölesi mi ? siğorta atmıyor .

göz kıpma zamanında fırın çalışıyormuydu ?

her ihtimale karşı fırının fişinden çekin .

1 .faz ve nötr arası
2 . faz ve nötr arası
3. faz ve nötr arası
faz ve topraklama arası
nötr ve topraklama arası
ölçümü yapmanız .

Tuvaletin önündeki anahtar ile lambası arasında sorun vardı ilk zamanlar lamba yanmıyordu sonradan da hiç sönmez olmuştu... Tesisatı yenilemek gerekiyordu astarı yüzünden pahalıya gelecekti. Usta ile benim pratik zekam birleşti, röleyi devre dışı bıraktık, tuvalete fotoselli lamba koyduk ana sigortanın amperini düşürdük bitti gitti.

kaçak akım rölesi yanında siğorta atıyormuydu ?

Geri
Üst Alt