Adem Helvacı
Süper Üye
- 17 Şub 2017
- 24,294
- 51
Her zamanki gibi çok doğru yazdın hocam ama birde şu var asgari ücrete zam gelse de gelmese de herşeye yine zam gelecek geliyorda.
Akp kaşıkla verip kepçe ile almayı gelenek haline getirdi.Hatta yeni yıl zamlarınıda hesaplarsak gelecek zam cebe girmeden gitti diyebiliriz.
Hükümete bakarsak asgari ücret 1 kişinin temel yaşam maliyetlerine göre hesaplanıyor ,zaten onlara göre ülkede herkes asgari ücretten fazla ücrete çalışıyor.
Bu düzen böyle kurulmuş malasef başımızdan gitmedikleri sürede böyle devam edecek gibi.
Asıl size bir esnaf olarak sormak istediğim gelecek zam bir işletmeyi zora sokar mı?
İşletmelerin rakamı düşürme sebepleri neler?
Geçen bir arkadaş yazdı çokta doğru maliyetlerin en büyüğü iş gücü mü yoksa hammadde , elektrik su nakliye mi ?
Sorular çok var kafamda da sana samimi bir esnaf abim olarak sormak istedim.Yoksa esnaflık nedir ne değildir bilmiyorum.Zira biliyorsunuz kamuda çalışıyorum ama üniversitesi ye göre bize 50 lira zam verse batarlar zihniyetinde yönetim.?
Esnaf arkadaşlarım beni yanlış anlamasın lakin, Evet zor fakat sabit gelirli kardeşlerimiz kadar zor durumda olmadığımızı düşünüyorum.
Şöyle bir örnek verebilirim size;
Siz sabit gelirli ve düzenli ödemeleri olan, bir yıl boyunca her ay 3000tl para almakta olan birisi olun.
Ben de her ay düzensiz geliri ama sabit giderleri olan bir esnaf olayım.
Ocakta artış aldın, 3000tl maaşın var ama MArt ayında ev sahibin geldi kirayı %10 arttırdı ve ev kiran 1000 yerine 1100 oldu.
Sen bu 100tl farkı sabit olan 3000tl içerisine sığdırmak zorundasın.
Ben ise yaptığım her işe 10-20 ekleyerek o farkı tolere edebilecek durumdayım.
Dışarıdan bakıldığında acımasızlık gibi görünse de, Size şimdi açıklamayacağım ve girişimlerimin devam ettiği, sonuca yaklaşınca forumda duyuracağım bir teşebbüsümü başardığımda bazı konuları çok daha net açıklayabiliyor olacağım ve bunun acımazıslzık, insafsızlık, gaddarlık değil çaresizlik olduğunu anlayabileceksiniz.
O nedenle bu kadar büyük mücadeleler içerisindeyim inan. Ülkem için üzülüyor, vatandaşım için kahroluyorum bu nedenle kendi meslektaş arkadaşlarımı karşıma alacak girişimlerde bulunuyorum.
3.000tl işletme kirası ödüyoruz sevgili İlteriş ile. Devletimize gerçek kiramızı beyan ediyoruz stopaj için. Esnaf olanlar bilirler, Stopaj vergisinin düşük çıkması için, 3000tl kira ödüyorsanız, az vergi çıksın diye ikinci bir kontrat yapar ve 1000tl kira veriyormuş gibi gösterirsiniz, Bu Dükkan sahiplerinin de işine gelir çünkü yıllık belli bir oranın üstünde kazanç aldıklarında devlet onlardan da vergi talep ediyor.
Her ay 200-400tl arası değişen elektrik faturamız, Su internet Tabela vergisi (Belediyeye tüm tabelalarımız kayıtlıdır, Araçlarımızdaki logolara kadar hepsinin vergisi ödeniyor) Muhasebe giderleri, Araçların yakıt giderleri, Personel maaşı (Her personel mutlaka sigortalıdır) Personel sgk primleri ve şu an aklıma gelmeyen onlarca kalem vergi, harç,kira,fatura bedeli ödüyoruz.
Hiç bir şey kazanmadan evvel her ayın ilk günü tamı tamına 12600tl peşin peşin para veriyor, sonra da o yukarıda yazdığım ek 10-20tl ler ile bu paraları toparlamaya çalışıyoruz.
Az önce youtube da bir takipçim soru sormuş, Bir esnaf arkadaşım, anten girişi kopan bir anakart tamiri için 150tl istemiş, ''Normal mi?'' diyor sevgili kardeşimiz.
Mert, ''Normal'' desem vatandaş gözü ile bakıyorum olmuyor, ''Olmaz pahalı'' desem esnaf arkadaşımın penceresinden bakınca olmuyor.
Yani boşa koysan dolmuyor, doluya koysan almıyor misali bu ülkenin insanını öyle bir hale getirdiler ki, Eskiden ORTADİREK denen kitle tamamen yok oldu ve ne yazık ki sosyal medyada boy boy yayınlanan siyasal islamcı ablaların şatafatlı yaşantıları bir yanda, Açlıktan kırılan çocukları için dağılan pazar esnafının bıraktığı çürük domateslerin içinden iyilerini seçmeye çalışan gerçek yurdum kadınları, gerçek Cumhuriyet kadınları bir yanda kaldı ne yazık ki..
Şimdi sen söyle sevgili Mert, Bu ülkede Memur mu olmalı, İşçi mi, yoksa Esnaf mı?..