Asgari Ücret 5.500 TL - En düşük emekli maaşı 3.500 TL - Açlık Sınırı 6.391 TL

Puzik Çevrimdışı

Puzik 

Süper Üye
9 Ara 2020
1,305
İşveren olmadığınız için bu sizin kendi düşünceniz. Bu tarz düşünce yapıları zaten olayı karmasiklastiriyor.
Birincisi işveren vatandaş değil mi? Farklı bir mahlukat mı?
İkincisi Benim sektörüm icin firmalar ürünlere zammı tamı tamamina uygularken perakende satis fiyatina kisitlama getiriyor. Siz ürünü birde kredi kartı ile sattığınız da ekstra belirlenen fiyattan kesinti oluyor. Ayrıca odanın belirlemiş olduğu rakamı lokasyon itibari ile tam uygulayamayacağınız için oradan da ekstra zarar.
Misal ben veteriner hekimim
Şuanda mamalara Şubat ayinda zam gelmis olmasina rağmen Ağustos ayında tekrar bir zam uygulanacak. Fakat toptan fiyatına %20-30 arasinda bir zam uygulanırken perakende fiyatina %10-15 arasında bir ekleme yapılmış. Öte yandan odanın belirlemis olduğu muayene ücreti 320 tl iken biz 170 tl
Belirlemiş olduğu karma asi ucreti 320 tl.iken biz 250 tl (hasta sahipleri bu rakama da veryansin ediyorlar)
Kan tahlili 310 tl iken biz 220 tl
Erkek kedi kısırlaştırma (birçok klinikte olmayan kansız cerrahi cihazı ile 2 dakika da gerceklestiriyoruz) 1250 tl iken biz 1000 tl
Hasta sahipleri bu rakamlara bile tepki gösteriyor.
Öte yandan personel haklarının gözetilmesi
Fiyatların sınırlandırılması vs. İşverene destek yok. Benim klinigimde tüm çalışanlar bayan/kadın/kız.

Değerli Puzik olaya detaylıca bakmiyorsunuz. Hedeflerinizi yerine getiremiyorsunuz. İşyeri stopaj ücreti, ito ücreti, muhasebe ücreti, iş güvenliği,maliyesi iviri ziviri. Daha neler sayarım neler. Sizi tenzih ederim şuan ülkemizde herkes ama herkes bencil düşünce yapısına sahip olmuş. Aman bana dokunmuyorsa geç. İşvereninde işvereni var. Onunda işinivereni. Hepsi vatandaş. Umarım meramımı anlatabilmisimdir
Tabiki işverende vatandaş lakin işverenin yükselen maliyeti derhal ürüne yansıyacak. Sonuç olarak işveren eskisinden çok kazanıp daha çok dağıtacak. Değişen olmayacak onun bütçesine. Bunu nasıl biliyorum, hem piyasada konuştuğumuz alışveriş yaptığımız esnaftan hemde 10 yılı aşkındır satış sektörü içinde olduğumdan. Siz yada bazı işveren bu artan maliyetleri son ürün-hizmete birebir yansıtmıyor olabilirsiniz ama genel hareketi değiştirmez bu yaptığınız. Kaldı ki ne kadar dayanacak bu maliyetler fiyatlara yansımamaya? Elektrik Doğalgaz yada en büyük girdileriniz arttığında mecbur arttıracaksınız. Benim demek istediğim artan maliyetin 80-90% esnaf için külfeti olmayacak. Siz ve sizin gibi düşünenlerin çok olmadığını biliyorum.

gercekrambo Çevrimdışı

gercekrambo 

Süper Üye
2 Şub 2020
1,778
birincisi, 300 lira nedir? normal ülkede, bir günlük asgari ücret neredeyse. bunu çok büyük kıyak olarak yansıtmak, her şeyden önce ayıptır. 3-5 yerden kallavi maaş alanların değer yargıları, dar gelirli söz konusu olunca dibe vuruyor. 20 bin lira maaş alan m.vekili ağlıyor, geçemiyorum diye. emekliye 4000+300 verince 4300 lira alacak ve ağlamak bile yetersiz kalacak.

ikincisi sanayici artan maliyeti fiyatlara yansıtır. ettiği kardan vaz geçen sanayici, bu zamana kadar hiç duymadım. ama üretttiği malı sattığı vatandaşlar, düşen alım gücü yüzünden her gün daha da azaltıyor alımı. bir süre sonra sanayici malını satacak paralı vatandaş bulamayacak. satışları doğal olarak düşüyor, daha da düşecek. az üretmek zorunda kalacak, (maazallah ürettiği mal elde kalınca, ürün fiyatları düşer, karları azalır) :krokop

bunun sonucunda, üretim azalınca çalışan sayısı da azalacak .
her türlü kazık vatandaşa giriyor. seçim bir an önce yapılmazsa, kazığın ebatı artıyor.

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
4 Temmuz Pazartesi günü haziran enflasyonu açıklanınca enflasyon farkı belli olur. Ek bir zam yapılacaksa yine o gün veya ertesi gün açıklanabilir.

Asgari ücrete yüzde 29 zam gelmişse enflasyon bunun altında açıklanacaktır.

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Tabiki işverende vatandaş lakin işverenin yükselen maliyeti derhal ürüne yansıyacak. Sonuç olarak işveren eskisinden çok kazanıp daha çok dağıtacak. Değişen olmayacak onun bütçesine. Bunu nasıl biliyorum, hem piyasada konuştuğumuz alışveriş yaptığımız esnaftan hemde 10 yılı aşkındır satış sektörü içinde olduğumdan. Siz yada bazı işveren bu artan maliyetleri son ürün-hizmete birebir yansıtmıyor olabilirsiniz ama genel hareketi değiştirmez bu yaptığınız. Kaldı ki ne kadar dayanacak bu maliyetler fiyatlara yansımamaya? Elektrik Doğalgaz yada en büyük girdileriniz arttığında mecbur arttıracaksınız. Benim demek istediğim artan maliyetin 80-90% esnaf için külfeti olmayacak. Siz ve sizin gibi düşünenlerin çok olmadığını biliyorum.
İşte orada anlatmaya çalıştığınız yansıma kısmı kesinlikle birebir gerçekleşmiyor. Ben de Veteriner Hekimim. Ayrıca asgari ücret tarifnamesine de harfiyen uyuyorum. Fakat daha önce de aldığımız geri dönüşler gibi " E burada bu kadara yapıyorlar." sıkıştırması, maliyetlerimizin artarken hiç ertelenmemesi ama alacaklarımızın sürekli revize edilmeye çalışılması bir yerden sonra gerçekten yoruyor. 5 sene oku, meslekte 12 yılı devir, bu şartlara gelene kadar nelerle uğraştığını bir sen bil ama sadece ticaret ile ilgilenen tüccar tüm maliyetleri bir anda tüketiciye yansıtsın, sen "Maalesef artış var." dediğinde "Ne yapıyorsunuz sanki bi aşı, iki kes biç". Kimsenin mesleğini küçümsemek gibi bir niyetim yok. Ama açıkçası mesleği sevmeseydim ve bugünkü aklım olsaydı sanırım açar bir ticarethane geçerdim başına.

S Çevrimdışı

sisperdesi 

Aktif Üye
28 May 2022
255
30
İşte orada anlatmaya çalıştığınız yansıma kısmı kesinlikle birebir gerçekleşmiyor. Ben de Veteriner Hekimim. Ayrıca asgari ücret tarifnamesine de harfiyen uyuyorum. Fakat daha önce de aldığımız geri dönüşler gibi " E burada bu kadara yapıyorlar." sıkıştırması, maliyetlerimizin artarken hiç ertelenmemesi ama alacaklarımızın sürekli revize edilmeye çalışılması bir yerden sonra gerçekten yoruyor. 5 sene oku, meslekte 12 yılı devir, bu şartlara gelene kadar nelerle uğraştığını bir sen bil ama sadece ticaret ile ilgilenen tüccar tüm maliyetleri bir anda tüketiciye yansıtsın, sen "Maalesef artış var." dediğinde "Ne yapıyorsunuz sanki bi aşı, iki kes biç". Kimsenin mesleğini küçümsemek gibi bir niyetim yok. Ama açıkçası mesleği sevmeseydim ve bugünkü aklım olsaydı sanırım açar bir ticarethane geçerdim başına.
Aynen öyle. Bir parfum 2000 tlden 3000 tl olunca e malum zamlar denebiliyor. Ama bir aşı ya da bir mama zamlaninca "ne bu kardeşim ya hayvanda mı bakmayalim sokağa mı atalim" deniyor. Ya da şurası su kadar yapiyor siz pahalisiniz. Bir bak bakalim ayni ilac mi. Ne kullaniyor. Bunlar yok sadece rakama bakıyor.

Puzik Çevrimdışı

Puzik 

Süper Üye
9 Ara 2020
1,305
Aynen öyle. Bir parfum 2000 tlden 3000 tl olunca e malum zamlar denebiliyor. Ama bir aşı ya da bir mama zamlaninca "ne bu kardeşim ya hayvanda mı bakmayalim sokağa mı atalim" deniyor. Ya da şurası su kadar yapiyor siz pahalisiniz. Bir bak bakalim ayni ilac mi. Ne kullaniyor. Bunlar yok sadece rakama bakıyor.
Arkadaşlar ben sizin yaptığınız işe ve davranışınıza saygı duyuyorum lakin piyasa sizin gibi bakmıyor olaya. Aynen verdiğiniz örnekteki gibi zam yapmayı bekleyen esnaflar çok büyük çoğunluk. Sizler gibi odaların belirlediği sabit ücretin dışına çıkamayan işletmelerde durum farklı tabiki lakin gün gelecek odalar fiyatların sürdürülebilir olmadığını söyleyip güncellemeye yapmaya zorunlu kalacak. Bu sırada yine hükümetle çekişecekler. Bu sarmala girdik, çıkmanın yolu maaşa zam ürüne zam yapmak değil, farklı ekonomik siyasi hamleler gerekiyor.

S Çevrimdışı

sisperdesi 

Aktif Üye
28 May 2022
255
30
Arkadaşlar ben sizin yaptığınız işe ve davranışınıza saygı duyuyorum lakin piyasa sizin gibi bakmıyor olaya. Aynen verdiğiniz örnekteki gibi zam yapmayı bekleyen esnaflar çok büyük çoğunluk. Sizler gibi odaların belirlediği sabit ücretin dışına çıkamayan işletmelerde durum farklı tabiki lakin gün gelecek odalar fiyatların sürdürülebilir olmadığını söyleyip güncellemeye yapmaya zorunlu kalacak. Bu sırada yine hükümetle çekişecekler. Bu sarmala girdik, çıkmanın yolu maaşa zam ürüne zam yapmak değil, farklı ekonomik siyasi hamleler gerekiyor.
Bahsettigimiz nokta bu. Odalar fiyatlari zamma göre guncelliyor yükseltiyor. Fakat biz ve bizim gibi birçok işletme bunu yapamıyor. Ürün fiyatlarida güncelleniyor. Siz soylerken isvereni dahil etmiyorsunuz nasilsa karını alir diye. Biz söylerken isverenide kastediyoruz. Benim dedigim şu. Şuanda serbest piyasa ekonomisi diye tutturulmuş okey.
Fakat asgari ücrete zamdan sonra 1 yıl dolar değişmedikce ana firmalar ve diğer isletmeler ürünlere zam yapamasin. Bunu engellesin.boylexe para cepte kalır. Daha asgari ucrete zam aciklanmadan herşeye zam geldi zaten. Ayni şeyleri konuşuyoruz ama ben isverenide dahil ediyorum olay bu.

Umut Barış Çevrimiçi

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,945
Şunu göz ardı etmeyin, satışlar gün geçtikçe düşebilir.
İşveren her ay veya her gün aynı satışı yapamayabilir.

Puzik Çevrimdışı

Puzik 

Süper Üye
9 Ara 2020
1,305
Şunu göz ardı etmeyin, satışlar gün geçtikçe düşebilir.
İşveren her ay veya her gün aynı satışı yapamayabilir.
Bu gibi durumlarda maliyetler yine artabilir. Sürümden kaybedip kârlılığa oynayabilirler. Maliyet analizlerinin çok fazla çeşiti var küçük ölçekli işletmeleri ayrı tutuyorum, büyükler kamçıyı yine vatandaşa vuracak.

Geri
Üst Alt