Sota
Root
- 6 Mar 2016
- 19,762
NAS denilince aklıma D Daidalos gelir.Üstatlar gereken tüm bilgileri paylaşmış zaten. Eğer sakıncası olmazsa hepsinin üstünden geçmek ve özetlemek adına bir bilgi girişi yapmak isterim;
Sayın Müşteki ' nin belirttiği gibi Arşiv, büyük boyutlu datalardır. Dolayısıyla söz konusu içeriğin Sabit bir ortamda saklaması, taşınabilir olması için küçük boyutlu parçalarının daha stabil ama maliyetli bir medya ile taşınması bence daha mantıklıdır.
Sota Başkan' ın yaşamış olduğu fiziksel disk problemlerini SSD diskler yaygınlaşmadan hemen hemen hepimiz yaşadık. Ama özellikle dikkat etmediğimiz şey, (kendisinin de belirttiği gibi) medyanın taşınabilirliği sorunu. Fiziksel harekete bağlı diskler bence taşınabilirlik konusunda hep risklidir ve tüm yumurtaları aynı sepete koyuyorsak zaten o sepeti her zaman kolumuza takıp yolumuza gitmemiz zor olur.
O yüzden F Frenzy üstadın bahsettiği gibi, Sabit bir alanda (Evde bir nas sunucusunda, sürekli açık ve ağa bağlı bir pc' de bağlı ve hareket etmeyen) kullanılan arşiv hdd' si mantıklıdır. Bunun içinden taşınacak verileri bir ssd ile taşımak asıl sağlıklı olan yöntemdir. Kişisel öneme haiz ya da çok gizli-kişisel notu içermeyen içeriğinde bulut depolama ile barındırılması doğru yumurta-sepet dağılımını sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Önemli not: Arşiv için kullanılan medyayı kesinlikle! modem usb' sine bağlayıp kullanmayın. Modeme yıldırım geldiğinde o da gidiyor. Ben ettim, siz etmeyin.
Kulakları cınlasın aramızda olsa da bizlere eldeki cihazlarla (eski notebook vb) nas oluşturmayı anlatsa