Ağaç, Ahşap kapıda eğilme ve burkulma durumu

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Üstat bana yolladıkları set bunun gibiydi, sadece kollar daha uzun ama menteşe tipi bu.

Büyük resimde böyle ..
Tamam, geçme menteşe ,kapıyı tut kaldır kapı çıkar menteşeden.Benim verdiğim foto çıkmaz menteşe, çıkartmak için sertçe vurmak veya kesmek lazım ,sendeki menteşeler olmaz, panelleri değiştir ama menteşeleri aynı kullan yine, deliklere de "ahşap macun" ile doldurup zımpara çekip verniklersen olur biter.Babam rahmetli ahşap macununu kendisi yapardı,beyaz marangoz tutkalı+ince talaş karıştırılıp deliklere doldurulur ve zımpara çekilir:ok
Aşağıdaki tutkal ve ince talaş :) (talaş marangozlardan bulunur ,yerde bol bol olur)

A Çevrimdışı

atoprak 

Aktif Üye
13 Kas 2018
184
44
Menteşenin tekli olarak linki var mı verebileceğin :) bu şekilde olmaz menteşe. çünkü sanırım geçme menteşe gibi görünüyor ,yani kapı panelini alttan tutup yukarı kaldırdığında panel yerinden çıkar gibi görünüyor.Eğer yazdığım doğru ise menteşeyi gömmek de olmaz,içeri alırsan da kapılar içeri açılır,farklı menteşe araman gerekir gibi geliyor bana :ok
Bu arada senin ilk verdiğin fotoya bakınca kapıların ters takıldığı belli,ilk gördüğümde "aha kapıları ters takmış portakallar demiştim ama meğer bizimkiler takmış :)

Aynen hocam,
Bizimkiler ters takmışlar… ve dediğin gibi, kapıyı alttan kaldırsak menteşelerden çıkar o kollar

1_dubbele_poort_200cm_voorkant_1657a14bd8d2f6bf5.jpg

IMG_5107fe9a8967f64635f86edfdb93ce463398.jpg

Beyaz dikdörtgenler kapılarda açılacak olan delikler,

Kırmızı okla gösterilen yüzeyler menteşelerin yeni monte edileceği yerler.

Üstat bu gün akşam üstü mahallede gezerken bir ev de şöyle bir düzen gördüm…

IMG_5148.jpg

Biz de menteşelere tutan kolları arkaya alıp, kapıyı bu şekilde ön-arka yapsak olmaz mı ?

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Aynen hocam,
Bizimkiler ters takmışlar… ve dediğin gibi, kapıyı alttan kaldırsak menteşelerden çıkar o kollar

Üstat bu gün akşam üstü mahallede gezerken bir ev de şöyle bir düzen gördüm…

IMG_5148.jpg

Biz de menteşelere tutan kolları arkaya alıp, kapıyı bu şekilde ön-arka yapsak olmaz mı ?
Sizdeki kapının dışarı açılabilir olması için yapılabilecek tek mantıklı seçenek bu zaten. Ama ustalar görsel olarak böyle görünmesin diye muhtemelen o montajı yapmışlar. Eğer görsel olarak rahatsız etmeyecekse tek mantıklı ve kolay seçenek bu.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Sizdeki kapının dışarı açılabilir olması için yapılabilecek tek mantıklı seçenek bu zaten. Ama ustalar görsel olarak böyle görünmesin diye muhtemelen o montajı yapmışlar. Eğer görsel olarak rahatsız etmeyecekse tek mantıklı ve kolay seçenek bu.
Yok sevgili slowfood, ustalar görsel olarak değil de tabiri caiz ise montajı paldır-küldür yapmışlar aslında :)

A Çevrimdışı

atoprak 

Aktif Üye
13 Kas 2018
184
44

Üstat evet, en mantıklı seçenek bu ..
Yalnız daha en başta bu kapının uygun olmayacağını .. daha sonra da görsel olarak destekli tarafın arakaya gelmesi gerektiğini , yoksa yaşadığım problemlerin olabileceğini usta adamın söylemesi lazım. Bu tamamen baştan savma iş ... Biz de güvendik, zaten uzmanı olmadığımız işler konusunda hiç enşe etmedik profesyonelleri çağırdık diye. Şu hale bakın .. YouTube da 50 tane video izledim bahçe kapılarıyla hepsinde destekler bizimkinin aksi yöne bakıyor ... aldığım yerde desteklerin ters "V" düzenin de olması gerektiğinden bahsediyor... yani çok ta bilinen bişey ama .. işte...

Garaj bölgesindeki taşları da baştan savma yaptılar.. araba giricek dedim.. kum üzerine seramik taşları koydular geçtiler.. şimdi taşlar çöktü, derzler kırıldıı...
Sözüm ona gelip düzeltecekler ama telefonlarımı bile açmaz oldular.

Yok sevgili slowfood, ustalar görsel olarak değil de tabiri caiz ise montajı paldır-küldür yapmışlar aslında :)

Aynen öyle... yani aslında paldır küldür bile yapsalar iyi.. daha kötüsü bence yapılan hatanın farkında değiller ..

Ya profesyonel birilerini getirsen bile herşeyi en detyaına kadar öğrenmem gerekiyor... en azından denetlemek için...
Şimdi kapı sürekli gözüme batıyor.. şunları getirip yapıtırtmak istemesem girişicem bir şekilde.. hoş çok ağır şeyler, uğraşması da kolay değil

Bir sorum daha var..

Kapıların üzerindek menteşeleri söküp yeni yerlerine takarken, özellikle açma, ve burkulma olan kısıma monte etmemiz gerekecek..
Bu kılıç şeklindeki düz menteşeyi oraya takarken biraz zorlamamız gerekebilir... Zorlayarak mı takmalı .. yoksa kapıyı biraz ıslatıp mı deneyelim..

böyle uygulanması gereken bir teknik var mı ?

Son düzenleme:
slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Üstat evet, en mantıklı seçenek bu ..
Yalnız daha en başta bu kapının uygun olmayacağını .. daha sonra da görsel olarak destekli tarafın arakaya gelmesi gerektiğini , yoksa yaşadığım problemlerin olabileceğini usta adamın söylemesi lazım. Bu tamamen baştan savma iş ... Biz de güvendik, zaten uzmanı olmadığımız işler konusunda hiç enşe etmedik profesyonelleri çağırdık diye. Şu hale bakın .. YouTube da 50 tane video izledim bahçe kapılarıyla hepsinde destekler bizimkinin aksi yöne bakıyor ... aldığım yerde desteklerin ters "V" düzenin de olması gerektiğinden bahsediyor... yani çok ta bilinen bişey ama .. işte...

Garaj bölgesindeki taşları da baştan savma yaptılar.. araba giricek dedim.. kum üzerine seramik taşları koydular geçtiler.. şimdi taşlar çöktü, derzler kırıldıı...
Sözüm ona gelip düzeltecekler ama telefonlarımı bile açmaz oldular.

Aynen öyle... yani aslında paldır küldür bile yapsalar iyi.. daha kötüsü bence yapılan hatanın farkında değiller ..

Ya profesyonel birilerini getirsen bile herşeyi en detyaına kadar öğrenmem gerekiyor... en azından denetlemek için...
Şimdi kapı sürekli gözüme batıyor.. şunları getirip yapıtırtmak istemesem girişicem bir şekilde.. hoş çok ağır şeyler, uğraşması da kolay değil

Bir sorum daha var..

Kapıların üzerindek menteşeleri söküp yeni yerlerine takarken, özellikle açma, ve burkulma olan kısıma monte etmemiz gerekecek..
Bu kılıç şeklindeki düz menteşeyi oraya takarken biraz zorlamamız gerekebilir... Zorlayarak mı takmalı .. yoksa kapıyı biraz ıslatıp mı deneyelim..

böyle uygulanması gereken bir teknik var mı ?
Kapıyı ciddi miktarda ıslatıp ahşabın çalışmasına izin verirseniz işiniz daha kolay olur. Ancak o konuda Akigo35 Akigo35 üstadın paylaştığı gibi yoğun yağmurların olduğu zaman diliminde bu işlem yapılırsa bir de ıslatma v.s. için ekstra uğraşmazsınız.

İşçilik konusunda çok garip gelse de benim gözlemlediğim kadarıyla burasıyla orası arasında afaki bir fark yok. Geçtiğimiz günlerde bir komşuya bayram ziyaretine gittik. Kayışlı sistem bir artezyen su pompası var ve yaklaşık 3 senedir aktif kullanılmamış. 2 tane usta çağırmışlar, kontrol edilmiş, neden su gelmediğini çözememişler. Bana sordular, açıkçası salmastıranın açılıp, tıkanıklık olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiği, ihtiyaç olması halinde sızdırmazlık contalarının yenilenmesi gerektiği, tabir yerindeyse malın sahibinin de birçok şeyi bedavaya getirmeye çalıştığı için (durum olmasa neyse) kendim yapamayacağımı belirttim. Ama dikkatimi çeken kısım 2 ustanın ikisi de bir tane (Evet bir somun bile) somunu bile sökmemiş. Hiçbir yeri açmadan, içinin, mekanizmanın ne durumda olduğuna bakmadan neyi kontrol ettiklerini anlamayışımdı.

Akigo35 Çevrimdışı

Akigo35 

Süper Üye
20 Tem 2020
1,124
44
slowfood slowfood Daha önceden de söylediğim gibi. Burada insanlar ucuz diye Türk veya Bulgarlara is yaptırıyorlar(hepsi kötü demiyorum) onlarda kara düzen, bosver ya, böyle de olur vs mantığı ile işin kuralları, olması gerektiği şekilde yapmıyorlar. Hollanda'dali firmalar bir tik pahalı yapar ama olması gereken neyse onun dışına çıkmazlar. Burdaki tablo gibi ucuza is yaptıranlarda hep aynı sorunu defalarca gördüm. En kötüsü batırılmış bir işi düzeltmeye hiçbir usta yanaşmaz. Şahsen ben mükemmeliyetçi biri olduğum için, bir işi kusursuz ve olması gerektiği gibi yapacaksam işe girerim yada hiç başlamam. Keşke insanlar doğru yapamayacakları işlere sadece para kazanmak için girip, müşterilerin parasını ve kaliteli malzsmesinin içine etmeseler.

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
slowfood slowfood Daha önceden de söylediğim gibi. Burada insanlar ucuz diye Türk veya Bulgarlara is yaptırıyorlar(hepsi kötü demiyorum) onlarda kara düzen, bosver ya, böyle de olur vs mantığı ile işin kuralları, olması gerektiği şekilde yapmıyorlar. Hollanda'dali firmalar bir tik pahalı yapar ama olması gereken neyse onun dışına çıkmazlar. Burdaki tablo gibi ucuza is yaptıranlarda hep aynı sorunu defalarca gördüm. En kötüsü batırılmış bir işi düzeltmeye hiçbir usta yanaşmaz. Şahsen ben mükemmeliyetçi biri olduğum için, bir işi kusursuz ve olması gerektiği gibi yapacaksam işe girerim yada hiç başlamam. Keşke insanlar doğru yapamayacakları işlere sadece para kazanmak için girip, müşterilerin parasını ve kaliteli malzsmesinin içine etmeseler.
Üstadım bahsettiğiniz koşullar neredeyse her yerde geçerli. Açıkçasını söylemek gerekirse Ana mesleğimden bağımsız olarak söylüyorum, başka birisinin kurcaladığı, doğru yapmadığı işi ben de düzeltmeye çalışmak istemem. Çünkü geçmiş örneklerde gördüğüm kadarıyla o işin düzelmesi neredeyse sıfırdan yapmadan pahalıya geliyor. Bu maliyette işin sahibine uygun olmadığı için genelde bu tür işleri kabul eden ustalar o maliyeti kendileri çekiyor.

Malzeme konusunda da tamamen aynı fikirde olduğumuzu söyleyebilirim. Anladığım kadarıyla sizde fayans ustası olarak çalışıyorsunuz. On numara malzemeyi harita gibi döşeyip, akıntıyı banyonun en ücra köşesine verip gittiklerini gördükçe içim bir hoş oluyor. (En hafif tabir buydu sanırım.)

Akigo35 Çevrimdışı

Akigo35 

Süper Üye
20 Tem 2020
1,124
44
Üstadım bahsettiğiniz koşullar neredeyse her yerde geçerli. Açıkçasını söylemek gerekirse Ana mesleğimden bağımsız olarak söylüyorum, başka birisinin kurcaladığı, doğru yapmadığı işi ben de düzeltmeye çalışmak istemem. Çünkü geçmiş örneklerde gördüğüm kadarıyla o işin düzelmesi neredeyse sıfırdan yapmadan pahalıya geliyor. Bu maliyette işin sahibine uygun olmadığı için genelde bu tür işleri kabul eden ustalar o maliyeti kendileri çekiyor.

Malzeme konusunda da tamamen aynı fikirde olduğumuzu söyleyebilirim. Anladığım kadarıyla sizde fayans ustası olarak çalışıyorsunuz. On numara malzemeyi harita gibi döşeyip, akıntıyı banyonun en ücra köşesine verip gittiklerini gördükçe içim bir hoş oluyor. (En hafif tabir buydu sanırım.)
Elektrik, elektronik, fayans, ahşap işleri, arabalar vs hemen hersey ama sadece gerçekten zaman sıkıntısı olmayan(1 gün yerine 3 gün ugrasabilirim yeterki iyi olsun) , %100 sonuç alacağım işler yapıyorum ve şahsen ben ustayım demeyi sevmeyip, teknoloji ve yapacağım iş neyse o konudaki gelişmeleri takip ederek en doğru çözümü bulmaya ve yapmaya çalışıyorum. Zaten artık iş almıyorum işi keyfiyete döktüm biraz. Eş dost birsey isterse yapıyorum. Eskiden atölyem vardı, şimdi tekrar bir bahçeli eve geçtim, yakında masa vs tasarlamaya başlarım. Benzersiz seyker yapıp satmak daha keyifli..

A Çevrimdışı

atoprak 

Aktif Üye
13 Kas 2018
184
44

Aynen öyle üstatdım ...
Mantık çoğu için böyle .. .. ben de aslında işi, "sadece o işle uğraşan, referansı olan kişiler" ile çalışmayı tercih ederim .. dediğin gibi, mesela çatı ustasına, işi biraz daha uyguna "yapacak" diye o işi vermek gerçekten pahallı olan malzemeye (ki bence buradaki malzeme kalitesi çok yüksek) saygısızlık gibi olur diye düşünürüm hep .. Firma, fatura kesenler ile muhattap olurum ki çoğu Türk (ve diğer göçmenler diyim) faturasız iş yapmaya bayılıyorlar...

Hollandalı firmalara da bakmıştım ... kimi bakmaya bile gelmedi.. kimi 1.5yıl sonraya yaparız dedi..
Olan oldu artık .. tamamen ipleri kopartıp kendi kendime girip, fıtıkları patlamassam iyi ..

Akigo35 Çevrimdışı

Akigo35 

Süper Üye
20 Tem 2020
1,124
44
Aynen öyle üstatdım ...
Mantık çoğu için böyle .. .. ben de aslında işi, "sadece o işle uğraşan, referansı olan kişiler" ile çalışmayı tercih ederim .. dediğin gibi, mesela çatı ustasına, işi biraz daha uyguna "yapacak" diye o işi vermek gerçekten pahallı olan malzemeye (ki bence buradaki malzeme kalitesi çok yüksek) saygısızlık gibi olur diye düşünürüm hep .. Firma, fatura kesenler ile muhattap olurum ki çoğu Türk (ve diğer göçmenler diyim) faturasız iş yapmaya bayılıyorlar...

Hollandalı firmalara da bakmıştım ... kimi bakmaya bile gelmedi.. kimi 1.5yıl sonraya yaparız dedi..
Olan oldu artık .. tamamen ipleri kopartıp kendi kendime girip, fıtıkları patlamassam iyi ..
Geçmiş olsun, can sıkıcı bir durum gerçekten. Dediğim gibi kişi bekleyin, kapıyı sökmek zor değil, nemi iyice çekince gönye ye alıp destekler atarak o şekilde yaza doğru düzgün şekilde kuruyarak gerçek formunu koruyabilir. Şuan ne yapsanız sizi zorlayacaktir zira sıcaklardan eğri şekilde kurumuş ve düzeltmek için oldukça inatçı bir ahşap halini almış 🙂

A Çevrimdışı

atoprak 

Aktif Üye
13 Kas 2018
184
44
Geçmiş olsun, can sıkıcı bir durum gerçekten. Dediğim gibi kişi bekleyin, kapıyı sökmek zor değil, nemi iyice çekince gönye ye alıp destekler atarak o şekilde yaza doğru düzgün şekilde kuruyarak gerçek formunu koruyabilir. Şuan ne yapsanız sizi zorlayacaktir zira sıcaklardan eğri şekilde kurumuş ve düzeltmek için oldukça inatçı bir ahşap halini almış 🙂
O zaman ben bunu sonbahara mı bırakayım dersiniz ?

Şu anda öyle uzun uzun yağmur dönemi değil .. ama bir yandan da kapı ortaya doğru çöküyor, sürekli uçlarını zımparalayarak biraz da alttan ayakla kaldırarak açıp/ kapatıyorum kapıyı.

Akigo35 Çevrimdışı

Akigo35 

Süper Üye
20 Tem 2020
1,124
44
O zaman ben bunu sonbahara mı bırakayım dersiniz ?

Şu anda öyle uzun uzun yağmur dönemi değil .. ama bir yandan da kapı ortaya doğru çöküyor, sürekli uçlarını zımparalayarak biraz da alttan ayakla kaldırarak açıp/ kapatıyorum kapıyı.
Düz bir zemine yatırıp ağırlık ile gonyesine geliyorsa şimdi de denenebilir, bir iki gün düzenli islatilarak da yapılabilir. Resimdeki gibi arkadaki tahtalar zıt şekilde Hardhout planken atılabilir, göze hoş gelecek aralıklarla.
1000008922.jpg

Geri
Üst Alt