Ben orada "siz" derken herhangi bir kitleyi kastetmedim, arkadaşa "siz" diye hitap ettim. Olay bundan ibaret. Keşke çemkirmeden önce bi sorsaydınız. Ayrıştırdığımı nereden çıkardınız? Ben gelen mülteciler için bile "gelsinler" diyen bir insanım. Nasıl ayrıştırayım? Burada da yanıldınız. Ben zamanında "denize döktük" diye övündüklerimiz için bile "keşke gitmeseydiler" diyenim. Çünkü bugünki hale her türlü farklılığı bu ülkeden defederek geldik. Buna da bir itirazınız var ise buyrun söyleyin. Ha "cehaleti" ve densizliği ayrıştırdığım doğrudur. Bunu da ayrıştırmaz isek zaten başımıza neler geldiği/geleceği ortadadır. Demokrasi'nin anlamı konusunu tartışmaya lüzum yok. Demokrasi kavramını biz biraz abartıyoruz. Evet gidip oy veriyorsunuz ve sizi mecliste temsil etmesi için birilerini seçiyorsunuz. Eğer doğru düzgün adaylarınız yoksa ya da okumamış/cahil bir halk seçiyorsa, elbette saçma sapan birileri gelecektir ve bunun da adı yine demokrasi olur. Sizin dediğiniz "katılımcılık" anlayışı, yani herkesin ülkenin yönetiminde söz sahibi olması, herkesin sesinin duyulması, yani dünyada böyle bir ülke var ise söyleyin. En medeni ülkelerde bile güçlü olan zayıf olanı, kalabalık olan, sayıca az olanı eziyor. Yani insanın hamurunda zaten gücü paylaşmak yok. İnsanoğluna gücü verirseniz her zaman için bencilce ve kendi hayrı için kullanacaktır. Bu asla şaşmaz. İstisnası yoktur. O yüzden hiç bir zaman bir insana fazla güç vermeyeceksiniz. Benim anlayışım budur. Bunu sağlamak için de önce çok sağlam yasalarınız olacak, yani "yazılı" bir sistem olacak, ve o yazı her şeyin üstünde olacak. Yargı da her zaman için yürütmeden ayrı bir organ olarak bağımsız olarak işlemelidir. Ve verilecek cezalar da son derece ağır olmalıdır. Gücü elinde tutanı ancak bu şekilde zaptedebilirsiniz. Gelişmiş ülkeler işte kendilerine seçtikleri yöneticileri bu şekilde zaptedebiliyorlar. Ona rağmen hala aradan sızanlar olabiliyor. Trump bunun en baba örneği işte. Biden'ın oğlu ile yaptığı yolsuzluklar filan. Yani koskoca amerika bile bunlara mani olamıyor. Onlar ki en "demokrat" biziz derler. Demokrasi hatalı bir sistem. Onu destekleyecek yan unsurlara ihtiyaç var.
Anlamadan dinlemeden niye hemen çemkiriyosunuz hocam, valla üzdünüz beni. Size katılmadığım bazı hususlar hala var ama açıkçası genel anlamda çok da farklı düşünmediğimizi düşünüyorum. Ben "tek adam" konusuna isterse tanrının gönderdiği melek olsun, peygamber olsun, yine karşıyım. Tek bir insana gücü asla ama asla vermemek lazım. Herkes aldığı kararın, yaptığı işin hesabını vermelidir.