7,5 büyüklüğünde deprem

L Çevrimdışı

lovecraft

Aktif Üye
5 May 2021
75
+1 :ok
Geçenlerde de yazdım,1939 da ne ise,2023 tede aynı,hiç değişmemişiz diye,gerçekten hiç değişmemişiz değişen sadece hükümetler,halk olarak biz aynıyız sadece "alkışlıyoruz" o kadar maalesef :)
1939 :) Ya işte bu bakış açısı değil mi bizi batıran? Abi tarihe böyle bi açıdan bakılır mı ya? Bi de saltanat kalktı, demokrasi geldi diyorsunuz. O zaman niye hala "tek bir adam" üzerinden 20 milyon insana dair çıkarım yapıyorsunuz (1930 nüfus sayımına göre). Yani bak mesela bugün de demokrasi var, ama yine "tek adam" var. Bu tek adamın iyisi, kötüsü var diyorsan, o zaman demokrasi de, insan hakları da, özgürlükler de bize "fazla". Demekki daha hiç bişey öğrenmemişiz. Bi tek adam gidecek öteki gelecek desene...

C Çevrimdışı

confickerbelasi 

Yasaklı Üye
27 Eyl 2021
677
47
Ekran-Goruntusu-2023-02-25-14-17-12.png

Fair Play Çevrimdışı

Fair Play 

Süper Üye
4 Şub 2021
567
1939 :) Ya işte bu bakış açısı değil mi bizi batıran? Abi tarihe böyle bi açıdan bakılır mı ya? Bi de saltanat kalktı, demokrasi geldi diyorsunuz. O zaman niye hala "tek bir adam" üzerinden 20 milyon insana dair çıkarım yapıyorsunuz (1930 nüfus sayımına göre). Yani bak mesela bugün de demokrasi var, ama yine "tek adam" var. Bu tek adamın iyisi, kötüsü var diyorsan, o zaman demokrasi de, insan hakları da, özgürlükler de bize "fazla". Demekki daha hiç bişey öğrenmemişiz. Bi tek adam gidecek öteki gelecek desene...
"Saltanat kalktı demokrasi geldi diyorsunuz" derken ki "sizler" tam olarak kim? Eğer onlar onlarsa siz kimsiniz?

Yaşadığınız ülkedeki insanların bir kısmını bir kısmından ayrıştırmayı neye göre yapıyorsunuz?

Yazık bu ülkeyi siz biz diye ayrıştirmak... Çok yazık çok ...

Fikrinizi düşüncenizi bireysel olarak verip kimseyi grup kimliğine koyup yargılamazsanız sevinirim. Siz fikrinizi bireysel olarak belirtin isteyen de gelir fikrinizi bireysel olarak eleştirir.

Ben kendi adıma olanı paylaşayım izninizle: Bu gün demokrasi var demişsiniz. Bu gün demokrasi yüzde kaç var sizce? Mesela İfade özgürlüğü var mı? Kanunlarımız yasalarımız tüm bireylerin özgürlüklerini koruyor mu?

Bu gün demokrasi var demek sandığı demokrasi zannetmek heralde. 100 senedir dünyada herkes seçimle gelmiyor mu zaten dünyada.

Tek adamın iyisi kötüsü var mı demişsiniz. Evet var. İyisi de tarihimizde var kötüsü de. Hem yakın tarihte hem uzak tarihte.

1923 1938e tek adam rejimi diyorsanız bir araştırıverin refik saydam kimdir, reşit galip kimdir. Bu adamlar bu gün olsa ne olurdu bi düşünün lütfen.

"Burası sizin değil, milletin sofrasıdır. Milletin işlerini görüşüyoruz. Burada oturmak sizin kadar, benim de hakkımdır."

Hadi bir kişi çıkıp desin bu sözü bu gün ankarada. Ona neler oluyor bi bakın. Bu sözü sizin tek adam dediğiniz adama söyleyene ne olmuş bir bakın.

Bunlar naçizane benim görüşlerimdir. Görüşlerimiz aynı olmasada bu vatanın evlatlarıyız. Acısını tatlısını beraber yaşıyoruz. Tek gayemiz bu vatanın daha iyi yerlere gelmesidir. Benim bundan şüphem yok.

Gene sallandık az önce. Hep beraber sallandık. Niğdeymiş bu sefer. Allah tüm depremzedelerin yardımcısı olsun.

L Çevrimdışı

lovecraft

Aktif Üye
5 May 2021
75
"Saltanat kalktı demokrasi geldi diyorsunuz" derken ki "sizler" tam olarak kim? Eğer onlar onlarsa siz kimsiniz?

Yaşadığınız ülkedeki insanların bir kısmını bir kısmından ayrıştırmayı neye göre yapıyorsunuz?

Yazık bu ülkeyi siz biz diye ayrıştirmak... Çok yazık çok ...

Fikrinizi düşüncenizi bireysel olarak verip kimseyi grup kimliğine koyup yargılamazsanız sevinirim. Siz fikrinizi bireysel olarak belirtin isteyen de gelir fikrinizi bireysel olarak eleştirir.

Ben kendi adıma olanı paylaşayım izninizle: Bu gün demokrasi var demişsiniz. Bu gün demokrasi yüzde kaç var sizce? Mesela İfade özgürlüğü var mı? Kanunlarımız yasalarımız tüm bireylerin özgürlüklerini koruyor mu?

Bu gün demokrasi var demek sandığı demokrasi zannetmek heralde. 100 senedir dünyada herkes seçimle gelmiyor mu zaten dünyada.

Tek adamın iyisi kötüsü var mı demişsiniz. Evet var. İyisi de tarihimizde var kötüsü de. Hem yakın tarihte hem uzak tarihte.

1923 1938e tek adam rejimi diyorsanız bir araştırıverin refik saydam kimdir, reşit galip kimdir. Bu adamlar bu gün olsa ne olurdu bi düşünün lütfen.

"Burası sizin değil, milletin sofrasıdır. Milletin işlerini görüşüyoruz. Burada oturmak sizin kadar, benim de hakkımdır."

Hadi bir kişi çıkıp desin bu sözü bu gün ankarada. Ona neler oluyor bi bakın. Bu sözü sizin tek adam dediğiniz adama söyleyene ne olmuş bir bakın.

Bunlar naçizane benim görüşlerimdir. Görüşlerimiz aynı olmasada bu vatanın evlatlarıyız. Acısını tatlısını beraber yaşıyoruz. Tek gayemiz bu vatanın daha iyi yerlere gelmesidir. Benim bundan şüphem yok.

Gene sallandık az önce. Hep beraber sallandık. Niğdeymiş bu sefer. Allah tüm depremzedelerin yardımcısı olsun.
Ben orada "siz" derken herhangi bir kitleyi kastetmedim, arkadaşa "siz" diye hitap ettim. Olay bundan ibaret. Keşke çemkirmeden önce bi sorsaydınız. Ayrıştırdığımı nereden çıkardınız? Ben gelen mülteciler için bile "gelsinler" diyen bir insanım. Nasıl ayrıştırayım? Burada da yanıldınız. Ben zamanında "denize döktük" diye övündüklerimiz için bile "keşke gitmeseydiler" diyenim. Çünkü bugünki hale her türlü farklılığı bu ülkeden defederek geldik. Buna da bir itirazınız var ise buyrun söyleyin. Ha "cehaleti" ve densizliği ayrıştırdığım doğrudur. Bunu da ayrıştırmaz isek zaten başımıza neler geldiği/geleceği ortadadır. Demokrasi'nin anlamı konusunu tartışmaya lüzum yok. Demokrasi kavramını biz biraz abartıyoruz. Evet gidip oy veriyorsunuz ve sizi mecliste temsil etmesi için birilerini seçiyorsunuz. Eğer doğru düzgün adaylarınız yoksa ya da okumamış/cahil bir halk seçiyorsa, elbette saçma sapan birileri gelecektir ve bunun da adı yine demokrasi olur. Sizin dediğiniz "katılımcılık" anlayışı, yani herkesin ülkenin yönetiminde söz sahibi olması, herkesin sesinin duyulması, yani dünyada böyle bir ülke var ise söyleyin. En medeni ülkelerde bile güçlü olan zayıf olanı, kalabalık olan, sayıca az olanı eziyor. Yani insanın hamurunda zaten gücü paylaşmak yok. İnsanoğluna gücü verirseniz her zaman için bencilce ve kendi hayrı için kullanacaktır. Bu asla şaşmaz. İstisnası yoktur. O yüzden hiç bir zaman bir insana fazla güç vermeyeceksiniz. Benim anlayışım budur. Bunu sağlamak için de önce çok sağlam yasalarınız olacak, yani "yazılı" bir sistem olacak, ve o yazı her şeyin üstünde olacak. Yargı da her zaman için yürütmeden ayrı bir organ olarak bağımsız olarak işlemelidir. Ve verilecek cezalar da son derece ağır olmalıdır. Gücü elinde tutanı ancak bu şekilde zaptedebilirsiniz. Gelişmiş ülkeler işte kendilerine seçtikleri yöneticileri bu şekilde zaptedebiliyorlar. Ona rağmen hala aradan sızanlar olabiliyor. Trump bunun en baba örneği işte. Biden'ın oğlu ile yaptığı yolsuzluklar filan. Yani koskoca amerika bile bunlara mani olamıyor. Onlar ki en "demokrat" biziz derler. Demokrasi hatalı bir sistem. Onu destekleyecek yan unsurlara ihtiyaç var.

Anlamadan dinlemeden niye hemen çemkiriyosunuz hocam, valla üzdünüz beni. Size katılmadığım bazı hususlar hala var ama açıkçası genel anlamda çok da farklı düşünmediğimizi düşünüyorum. Ben "tek adam" konusuna isterse tanrının gönderdiği melek olsun, peygamber olsun, yine karşıyım. Tek bir insana gücü asla ama asla vermemek lazım. Herkes aldığı kararın, yaptığı işin hesabını vermelidir.

A Çevrimdışı

Alperentoy

Süper Üye
12 Nis 2019
647
Ben bir insanın yapabileceklerinin, (zamanı herkes gibi sınırlı olduğundan) kısıtlı olduğunu kabul edenlerdenim. Bu gün tek adam diye söylenen başkanın da aynı şekilde olduğunu düşünmekteyim. Nasıl ki bir şirketin yüzü girişte gördüğünüz sizi karşılayan sekreteri ise devlet dediğimizde de karşımıza karşılayan çoğunluğun seçtiği başkan karşılıyor. Ötesi onun da elini kolunu bağlayabilen arkada koca bir devlet var. Hem de öncesinde 15 tane büyük devlet kurmuş deneyim ve birikimiyle. Başa gelen yöneticinin bu kadar büyük bir yapılanmayı istemediği yöne evrilmesini sağlaması mümkün değildir. Çapraz bakış açısından, devlet yolundan gitmeyecek başkanın seçilmesine de razı olacağını pek aklım almıyor. Neticede devlet milletinin bu günü ve yarınlarını geçmişten aldığı tecrübelerle garanti altına almak ister ki kendi varlığı da garanti altında olsun. Buradan bakışla devletlerin dünya üzerinde konumlanması bir şekilde buna uygun aday yöneticilerin yolunu dün olduğu gibi bu gün ve yarınlarda da açacaktır.

1999 depreminde ABD donanma gemisini hastane olarak yollamak istedi bizimkiler kabul etmedi. Ama dış işleri bakanı gelip donanma şapkası giyerek çadırları ziyaret etmişti, yetmedi adından Bill Clinton gelip kucağına aldığı bir depremzede bebeğin bununu sıktırmasına ses çıkarmamıştı. Henüz yunanistan dışında sürpriz ağır bir top gelmedi, o da avrupanın yannda ol dan öte bir şey demedi. Keza avrupa da öyle. Sanırım depremin altından ülkemizin kalkamayacağını ve ideallerimizden vazgeçip onlara boyun eğeceğimizi beklemekte ve düşünmekteler. Yardım tüm dünyadan aksa da ülke içinde tüm sivil toplum kuruluşları ve kamu gücü seferber olsa da önümüzdeki tablo çok ciddi ve sonuçları da çok maliyetli olacak.

Depremin sonucu ortaya çıkan ağır tablonun düzeltilmesi sonrasında, devletimizin, kurdun kışı geçirip yediği ayazı unutmaması gibi alacağı kararalar dünya üzerinde ki bir kesim üzerinde çok ağır sarsıntılara sebep olması kaçınılmaz olacaktır. Dünya da insanlık iki seçimlikten birinin seçimini yapmaktan öte ne yapmakta ki? Hatta üçüncü yol gibi uydurulan seçim yapmayarak bile seçmesini gerekeni seçmediğinden seçim yapmış oluyor...

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,799
hani derler ya, bu işin tadı kaçtı diye aynen öyle oldu.
Bölgede herkes tedirgin, huzursuz, mutsuz.
bulunduğum muhitte akşamları lamba yanan ev sayısı tektük.
herkes park, bahçe, okullarda yatıp kalkıyor.

Alışveriş için önceki gün adana real uğradım otopark tıklım tıklımdı. Vay arkadaş millet deprem felan dinlemiyor alışverişte dedim.
demez olaydım mağazalar bomboş meğersem o araç kalabalığı depremden korkup araçta yatan insanlarmış.

Fair Play Çevrimdışı

Fair Play 

Süper Üye
4 Şub 2021
567
Ben orada "siz" derken herhangi bir kitleyi kastetmedim, arkadaşa "siz" diye hitap ettim. Olay bundan ibaret. Keşke çemkirmeden önce bi sorsaydınız. Ayrıştırdığımı nereden çıkardınız? Ben gelen mülteciler için bile "gelsinler" diyen bir insanım. Nasıl ayrıştırayım? Burada da yanıldınız. Ben zamanında "denize döktük" diye övündüklerimiz için bile "keşke gitmeseydiler" diyenim. Çünkü bugünki hale her türlü farklılığı bu ülkeden defederek geldik. Buna da bir itirazınız var ise buyrun söyleyin. Ha "cehaleti" ve densizliği ayrıştırdığım doğrudur. Bunu da ayrıştırmaz isek zaten başımıza neler geldiği/geleceği ortadadır. Demokrasi'nin anlamı konusunu tartışmaya lüzum yok. Demokrasi kavramını biz biraz abartıyoruz. Evet gidip oy veriyorsunuz ve sizi mecliste temsil etmesi için birilerini seçiyorsunuz. Eğer doğru düzgün adaylarınız yoksa ya da okumamış/cahil bir halk seçiyorsa, elbette saçma sapan birileri gelecektir ve bunun da adı yine demokrasi olur. Sizin dediğiniz "katılımcılık" anlayışı, yani herkesin ülkenin yönetiminde söz sahibi olması, herkesin sesinin duyulması, yani dünyada böyle bir ülke var ise söyleyin. En medeni ülkelerde bile güçlü olan zayıf olanı, kalabalık olan, sayıca az olanı eziyor. Yani insanın hamurunda zaten gücü paylaşmak yok. İnsanoğluna gücü verirseniz her zaman için bencilce ve kendi hayrı için kullanacaktır. Bu asla şaşmaz. İstisnası yoktur. O yüzden hiç bir zaman bir insana fazla güç vermeyeceksiniz. Benim anlayışım budur. Bunu sağlamak için de önce çok sağlam yasalarınız olacak, yani "yazılı" bir sistem olacak, ve o yazı her şeyin üstünde olacak. Yargı da her zaman için yürütmeden ayrı bir organ olarak bağımsız olarak işlemelidir. Ve verilecek cezalar da son derece ağır olmalıdır. Gücü elinde tutanı ancak bu şekilde zaptedebilirsiniz. Gelişmiş ülkeler işte kendilerine seçtikleri yöneticileri bu şekilde zaptedebiliyorlar. Ona rağmen hala aradan sızanlar olabiliyor. Trump bunun en baba örneği işte. Biden'ın oğlu ile yaptığı yolsuzluklar filan. Yani koskoca amerika bile bunlara mani olamıyor. Onlar ki en "demokrat" biziz derler. Demokrasi hatalı bir sistem. Onu destekleyecek yan unsurlara ihtiyaç var.

Anlamadan dinlemeden niye hemen çemkiriyosunuz hocam, valla üzdünüz beni. Size katılmadığım bazı hususlar hala var ama açıkçası genel anlamda çok da farklı düşünmediğimizi düşünüyorum. Ben "tek adam" konusuna isterse tanrının gönderdiği melek olsun, peygamber olsun, yine karşıyım. Tek bir insana gücü asla ama asla vermemek lazım. Herkes aldığı kararın, yaptığı işin hesabını vermelidir.

Siz derken karşınızdaki kişiye hitap etmişsiniz. Ben yanlış anlamışım özür dilerim bu yanlış ama için. Birbirimizi anlamak için de diyalog kurmamız gerekiyor öyle değil mi? Çemkirmek ya da saldırmak değil. Herkesin illa ki belli başlı değerleri inançları ve buna bağlı daha hassas olacağı konular olacaktır.

Ancak madem bu kadar hassas olan konulardan bahsedeceğiz hepimiz biraz net olup yanlış anlamaya sebep olmamaya çalışalım derim.

"denize döktük" diye övündüklerimiz için bile "keşke gitmeseydiler" diyenim

Burda kastettiğiniz kurtuluş savaşında denize dökülen yunan ordusu mu? Keşke gitmeseydilerden kastınız da nedir?

Farklılıkları defetmek başka şey, ırzınıza malınıza canınıza kastetmiş bir düşman ordusunun işgalinden kurtulmak çok başka şey. Geri çekilirken sırf arkalarında hiçbir şey bırakmamak için yakmış yıkmış bir orduya karşı verilmiş kurtuluş savaşını bu kadar kolay başka şeylerle kefeye koymuyorsunuzdur diye düşünüyorum. Siz kastınızı açıklayıp netleştirirseniz daha iyi olur.

Böyle bir kurtuluş savaşından, varoluş savaşından çıkmış bir milletin başındaki kurtarıcısı ve onun kurduğu cumhuriyetin ilk yılları için de tümden hepsini bir araya sokacak şekilde "tek adam rejimi" diyorsanız eğer de onu da bi netleştirin yanlış anlıyorsak düzeltelim.

Onun dışındaki demokrasi ile yazdıklarınıza girmicem. Amerika demokrasi için hiçbir zaman örnek olmuş ülke değildir. Amerikan demokrasisi mcdonaldsta üstünüze sıcak kahve düşerse alacağınız tazminattır sadece. Rönesans reform nerde olduysa oraya bakın örnekler için. Orası da son 10 yılda ağır sınıfta kaldı o da apayrı. Son ukrayna rusya savaşında ortaya çıkardıkları 5. sınıf faşizmleri alay konusu bile oldu zaten.

Alışveriş için önceki gün adana real uğradım otopark tıklım tıklımdı. Vay arkadaş millet deprem felan dinlemiyor alışverişte dedim.
demez olaydım mağazalar bomboş meğersem o araç kalabalığı depremden korkup araçta yatan insanlarmış.

abi bu gün göl kenarı da baya kalabalıktı. Çadırlar da kurulmuş. Kaçabilen kaçabildiği yere gidiyor. Bu arada esnafın durumu bitik. Daha ne kadar dayanabilirler bilmiyorlar.

I Çevrimdışı

ibrahimykr1

Kayıtsız / Doğrulanmamış
:hih1 deprem konusunda bu tarz konuşmayın arkadaşlar, abiler, kardeşler. buraya anlık bilgi giriyoruz. başka konulara gitseniz hatta bu tarz tartışmalar için mevzular diye bir başlık var :krokop

Fair Play Çevrimdışı

Fair Play 

Süper Üye
4 Şub 2021
567
Bakın benimle anlaşmak zorunda değilsiniz. Ama bu kadar önemli konulara değiniyorsanız benim tavsiyem size "net olun bi açıklama yapın."

"denize döktük" diye övündüklerimiz için bile "keşke gitmeseydiler" diyenim diye bir cümle kuruyorsanız bunu sadece bana değil bence herkese bir açın açıklayın.

L Çevrimdışı

lovecraft

Aktif Üye
5 May 2021
75
Bakın benimle anlaşmak zorunda değilsiniz. Ama bu kadar önemli konulara değiniyorsanız benim tavsiyem size "net olun bi açıklama yapın."

"denize döktük" diye övündüklerimiz için bile "keşke gitmeseydiler" diyenim diye bir cümle kuruyorsanız bunu sadece bana değil bence herkese bir açın açıklayın.
Ben yunanlıyım kardeş. Sen benimle muhatab olma bence. Ne de olsa düşmanım ben.

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235

Allah kolaylık versin hepimize. Ne oluyorsa, olan hep vatandaşa oluyor.

Geri
Üst Alt