Eveeet. Tamirci bulduğumu sanıp kendimi eylemem sonucu yaşadığım zaman kaybımdan sonra yine karşınızdayım. Anladım ki bu paneli tamir edersem ben edeceğim, tamir edemezsem de en azından ben elimden geleni yaptım diyeceğim.
TV en son anlık bir bembeyaz ekran olup kapandı ve daha sorasında hiç açılmadı. Kapalıyken kırmızı, açıkken yeşil yanan LED söndü ve hiçbir şekilde açılmamaya başladı.
Öncelikle çözebildiğim kadarıyla yerleşim planını koyayım.
HDMI'lardan dolayı anakartta bir problem olduğunu zaten biliyorum. Bu nedenle onu ikinci el çıkma alacağım bir tane kart ile değiştireceğim. İnternette bulduğum anakart ile bendeki kart aynı gözüküyor.
T-CON ile anakart arasındaki kartın ne olduğunu anlayamadım. Kitapçığında GALAXY yazmışlar. Anakarttan çıkan 2 adet LVDS kablosu (TV ile verilen devre kitapçığından baktım) bu karta bağlanıyor. Bu karttan çıkan iki kablo da T-CON olduğunu düşündüğüm karta gidiyor.
Bir insanlık edip 10 yıldır kapalı kutu olan TV'nin tozlarını temizlerken ve de genel kontrol yaparken herhangi bir devre elemanında kararma, patmala veya yanma tespit etmedim. Ancak PSU'dan anakarta giden besleme kablosunun soketinin hemen yanından erimiş olduğunu gördüm. PSU üstündeki iki adet cam sigorta ve mekanik açma/kapama düğmesinin oradaki cam sigortayı avometre ile kontrol ettim sağlam gözüküyor.
Erimiş kablo ve bağlı olduğu soketin pin isimleri:
Benim şu ana kadar çıkarımlarım şunlar oldu;
1. Anakartta bir nedenden dolayı HDMI kontrol çipi (Sil 9287CNU) yandı. Buna bağlı olan AVR'nin de HDMI çıkışını da yaktı. AVR'nin HDMI girişlerinde ve AVR'ye bağlı olan PC'de bir sıkıntı yok.
2. Arıza daha da ilerleyerek bir şekilde anakartın fazla akım çekmesine neden oldu ve bundan dolayı kabloların ısınması sonucu resimdeki erime oluştu.
Çözüm:
İlk olarak anakartı değiştireceğim. PSU'nun çıkışlarını kontrol edip düzgün gerilim var mı diye kontrol ettikten sonra Soketi düzeltip kabloyu bağlayacağım.
Adem Hocamızın ve varsa tamir işleri ile uğraşan arkadaşların desteğini rica ederim.
Adem Helvacı