vestel klima ses sorunu

Y Çevrimdışı

yanki_h2d

Yeni Üye
14 Haz 2020
16
39
Vestel 12.000btu'luk inverter duvar tipi split klima (model:natura plus ınv 12 A yazıyor-2015 yılında aldım) klimanın dış ünitesi şiddetli bir şekilde ses yapıyor. Klima ustasına videosunu gönderdim. Aman abi çalıştırma kompresörü arızalanmış. Yangın bile çıkabilir dedi. Aradım değişim önerdi. Bir de 20 derecede de çalıştırsam 30 derecede de çalıştırsam içerisi buz gibi oluyor dedim. Kompresör kaynaklı olabilir dedi. işçilik dahil toplam 1650 tl fatura çıkardı. Emin misin dedim. Eminim dedi. Oriinal parça geldi. Bugün(13.06.2020) taktılar. Fakat ses sorunu çözülmemişti. Usta önceki sesten farklı olduğunu ayrıca kompresörü sökünce çok sıcak olduğunu yani kompresörün bozuk olduğunu söyledi. Videoları yüklüyorum. Bu ses normal midir? Sorun ne olabilir? Hem gürültü hem de odayı her derecede çok soğuk yapmasının nedeni ne olabilir? Bu arada ses içime sinmedi klimacıyla tekrar görüştüm. İlgileneceğini söyledi. Elinde mitsubishi kompresör olduğunu onu takıp deneyebileceğimizi söyledi. Oda içi soğutmayı da iç ünite sensörünü değiştirip deneyeceğini söyledi. Usta gelmeden bilgiye ihtiyacım var. Yardım ederseniz sevinirim. Bu arada Mersin'de yaşıyorum. Klimanın çalıştığı oda yatak odası (ses, uyurken baya sıkıntı yaratıyor).

1-Ses sorunu kompresör değişmesine rağmen çözülebilir mi? Sorun nereden kaynaklıdır?
2-Odayı bu şekilde soğutması normal midir? Kendimce klimayı 25 derecede çalıştırdım. Odaya termometre koydum.İlk sıcaklık 27 derecedeydi. Ara ara odaya girdim sıcaklığa baktım 21 dereceye kadar düştü. Yaklaşık 2 saat çalıştırdım. Oda 20-21 derece arasında olmasına rağmen klima sürekli soğutmaya devam etti. 30 dereceye aldığımda ise dış ünite çalıştırmayı durdurdu. Sadece üfleme yapıyordu. Daha önce ki (geçen yaz) klimayı çalıştırdığımızda 27-28-29-30 derecelere getirsek dahi klima aşırı soğutmaya devam ediyordu. Bu farkın olması dış ortam sıcaklığının Mersin'de daha 30 dereceleri aşmamış olması olabilir mi? İç ünite sıcaklık sensörü bozuk olabilir mi?

Çok karışık yazmamışımdır umarım. Foruma donanımhaber üzerinden ulaştım. Adem Helvacı ve fikoloji'nin yardımcı olabileceğini söyledi. Klima kompresör değişmeden önceki ve değiştikten sonraki videolar donanımhaber linkinde var. Yardımcı olacak herkese şimdiden teşekkür ediyorum.

F Çevrimdışı

fikoloji

Süper Üye
13 Eki 2018
16,633
Ben motor sesi olarak algıladım. Video yu görmemiştim video lar DH varmış baktım şimdi.
Bı kaç neden den de bunu yapabilir.
1-gaz eksik
2-gaz fazla
3- motor gerçekten arızalı
4-motor takozlari sorunlu

Benim sıcak baktığım arıza 3. Seçenek
İnv. Motorlar araba gibi fiteslidir. 1.vites 2.vites 3.vites gibi. Senin ki sanki vites attırmiyor boğuluyor

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Hoşgeldiniz.

GMCC kompresördür bu muhtemelen.

Yaşadığınız sorun bu klimaların klasik sorunudur ve kompresör arızası değil, IPM kart sensör okuma sorunudur.

Normal şartlarda bu klimalarda kullanılan kompresör kodu, satışta kullanılan BTU dan küçüktür ve yazılımsal olarak frekansı yukarı taşıyarak olması gerekenden daha yüksek devirlerde çalıştırarak istedikleri BTU değerine ulaşırlar.

GMCC veya TOSH kompresörlü bu klimalarda (GMCC zaten midea ve Toshiba ortak üretimi kompresördür) yaşanan sorunu ben DH de yönetici olduğum zamanlarda da klima kullanıcılarına çok yazmış ve uyarmıştım.

Sizin sorun kompresörden değil.

1- Sensörler veriyi doğru okuyamadığı için içeride oluşan sıcaklık değeri ana işlemciye doğru gitmiyor ve kompresörün frekansı düşürme talimatı verilmiyor.
2- Sensörler doğru okuma yapıyor cve veri gönderiyor ancak Sistem bunu analiz edemiyor o nedenle içerideki sıcaklık algılanmıyor, kompresör hep üst frekansta çalışıyor.

Zaten o aşırı soğutma sorununuzun da temeli bu. (Sensör arızalarında maliyet 40-50tl dir.)

İnverter kompresörlerin bozulma oranı neredeyse 10.000 de 1 dir bilginiz olsun :ok

Sevgili Mert'in (Meebbe) bahsettiği zaman sorunu nedeniyle çok detay yazamadım ancak kafanıza takılan her ne var ise sorabilirsiniz, seve seve yardımcı oluruz.

Y Çevrimdışı

yanki_h2d

Yeni Üye
14 Haz 2020
16
39
Merhabalar. Hoşbulduk. Meebbeye ilgisi için teşekkür ederim. Cevaplarınız için de sizlere çok çok teşekkür ederim. fikolojinin tesbitinde motorun değiştiğini gözden kaçırmış olabilir. Videoların birincisinde motor(kompresör) değişmeden önceki sesi iken ikinci video kompresör değiştikten sonraki ses. Takılan kompresörü gördüm üzerinde toshıba yazıyordu.
Adem Helvacı ustanın dediklerini yaptıracağım.
Dediğiniz gibi boş yere kompresör değiştirdik. Fabrika parçayı kullanıldıktan sonra geri de almıyormuş. Ustayla çirkefleşşem nereye kadar. İnsani bir şekilde konuşacağım. Bakalım çözüm bulabilecek miyim? Yetkili servis olsa hukuki yollara başvurulurdu. Daha önce başka nedenlerden yetkili servis maceram oldu. O da kötü ilerlediği için yetkili servisten soğumuştum. Üzülmemek elde değil.

Tekrar zamanını ayırıp ilgilenen herkese teşekkür ediyorum. Bir değişiklik olursa buradan gelişmeleri yazarım.

F Çevrimdışı

fikoloji

Süper Üye
13 Eki 2018
16,633
Merhabalar. Hoşbulduk. Meebbeye ilgisi için teşekkür ederim. Cevaplarınız için de sizlere çok çok teşekkür ederim. fikolojinin tesbitinde motorun değiştiğini gözden kaçırmış olabilir. Videoların birincisinde motor(kompresör) değişmeden önceki sesi iken ikinci video kompresör değiştikten sonraki ses. Takılan kompresörü gördüm üzerinde toshıba yazıyordu.
Adem Helvacı ustanın dediklerini yaptıracağım.
Dediğiniz gibi boş yere kompresör değiştirdik. Fabrika parçayı kullanıldıktan sonra geri de almıyormuş. Ustayla çirkefleşşem nereye kadar. İnsani bir şekilde konuşacağım. Bakalım çözüm bulabilecek miyim? Yetkili servis olsa hukuki yollara başvurulurdu. Daha önce başka nedenlerden yetkili servis maceram oldu. O da kötü ilerlediği için yetkili servisten soğumuştum. Üzülmemek elde değil.

Tekrar zamanını ayırıp ilgilenen herkese teşekkür ediyorum. Bir değişiklik olursa buradan gelişmeleri yazarım.
Hmm ben 2 video yu da aynı zanettim şimdi oldu, ilk yorumda söylediğim gibi devir geçişi olmuyor.
Adem hocamın dediği gibi kart kaynaklı sorun olabilir.
Eğer Vestel yetkili servise yaptırdı iseniz "genel merkezi arayarak durumu izah edebilirsiniz" servis yanlış tespit yapmış ise bu sizin suçunuz değil.

Y Çevrimdışı

yanki_h2d

Yeni Üye
14 Haz 2020
16
39
Hmm ben 2 video yu da aynı zanettim şimdi oldu, ilk yorumda söylediğim gibi devir geçişi olmuyor.
Adem hocamın dediği gibi kart kaynaklı sorun olabilir.
Eğer Vestel yetkili servise yaptırdı iseniz "genel merkezi arayarak durumu izah edebilirsiniz" servis yanlış tespit yapmış ise bu sizin suçunuz değil.
Maalesef yetkili servise yaptırmadım.

Devirden anladığım; araba gibi düşünürsek 1.vitesten 2. veya 3. vitese geçmiyor. Ama birinci viteste zorlandığı için araba gibi motoru bağırtıyor diye benzetme yapabilir miyiz? Buna sebepte iç ünite sensör veya sensörün gönderdiği sıcaklığı analiz eden kart problemi olabilir.

Sensör tamiri 40-50 tl. Peki sıcaklığı analiz eden kartın maliyeti nedir?

Değerli bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
Maalesef yetkili servise yaptırmadım.

Devirden anladığım; araba gibi düşünürsek 1.vitesten 2. veya 3. vitese geçmiyor. Ama birinci viteste zorlandığı için araba gibi motoru bağırtıyor diye benzetme yapabilir miyiz? Buna sebepte iç ünite sensör veya sensörün gönderdiği sıcaklığı analiz eden kart problemi olabilir.

Sensör tamiri 40-50 tl. Peki sıcaklığı analiz eden kartın maliyeti nedir?

Değerli bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
yok tam tersi devir düşmediği için sürekli yüksek frekansta çalışıyor ki fazla soğutuyor ve devirden dolayı ses çıkartıyor

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
Komresör eski üretim GMCC- TOSHİBA olabilir. Üst devirlerde aşırı sesli çalışıyor. Pancar motoru gibi çalışıyor deyiminin tam karşılığıdır.

Çok nadirde olsa bazen sensör arızası olabiliyor. Maliyetsiz işlemlerden maliyetleri işlemlere doğru gitmek lazım.

öncelikle sensörün yerini değiştirin (içerisi aşırı soğuduğunda sensörü evap borularına değdirdiğinizde termostat yapıp durması gerekir)
termostat yapmazsa sensör değişimi yapın.

Y Çevrimdışı

yanki_h2d

Yeni Üye
14 Haz 2020
16
39
Komresör eski üretim GMCC- TOSHİBA olabilir. Üst devirlerde aşırı sesli çalışıyor. Pancar motoru gibi çalışıyor deyiminin tam karşılığıdır.

Çok nadirde olsa bazen sensör arızası olabiliyor. Maliyetsiz işlemlerden maliyetleri işlemlere doğru gitmek lazım.

öncelikle sensörün yerini değiştirin (içerisi aşırı soğuduğunda sensörü evap borularına değdirdiğinizde termostat yapıp durması gerekir)
termostat yapmazsa sensör değişimi yapın.

Sota; Söylediğiniz işlemleri sırasıyla yaptıracağım.
meebbe; Anladım. Uygun sıcaklığa gelince devirin düşmesi gerekiyor ki seste azalsın.

Geri
Üst Alt