Adem Helvacı
Süper Üye
- 17 Şub 2017
- 24,294
- 51
Ustam agzina saglik cok guzel anlatmissiniz mevzuyuAdem abi, olay pek de vatandaşın anlattığı gibi değil. Castrol, mobil bilmem ne markası serviste şu dışarıda bu diye bakmak yanlış. Çünkü zebil sahtesi var bunların. Çok iyi biliyorum, mobil yağ diye alıp motor yatak sardıran var. Orijinal yağların boş kutuları toplanıyor içine ne olduğu belli olmayan yağı basıp aynı fabrikasyon gibi kapatıyorlar. Philips far ampulleri, hele xenon ds serileri için envai çeşit sahtesi var. Servise girdim her onarıma ayrı işçilik de tutmaz. Kapıların ayarı bozulur kaporta ustası gelir, motor sorunun olur mastertech gelir, ampul değişir elektrikçi gelir. Servise gittim ayrı ayrı yere gitmedim diyemez, o binada bir sürü mastertech çalışıyor, cotech çalışıyor. Usta çalışıyor. Eleman çalışıyor. Bunlar taş yemiyor. Yağ filtresi resmi var mann filtre. Orijinali kesinlikle bu değildir. Ne olacak filtre filtredir diyebilir bazı arkadaşlar ama alakası yok. En basitinden filtre, fabrikanın istediği şekilde filtrasyon yapmazsa yağlama kanalları tıkanır. Zincirleme arıza silsilesi başlar. Motoru tasarlayan mühendislerin nerede, hangi çapta kanal kullandığı, yağlama için hangi parçaların kullanıldığı bilinmediği için filtre işte demek mümkün değil. Aynı marka bile olsa olmuyor. Bir örnek, opel insignia a16let motor da ateşleme bobini. Yetkili servis ürünü gm delphi. Dışarıda da delphi var. Öyle sahte delphi logosu basılmış ürün de değil. Yani ikisi de delphi ürünü. Ama dışarıdan aldığın bobinle motor kısa bir müddet sonra teklemeye, kesiklik yapmaya başlıyor. Ama yetkili servis malı ile bu kesinlikle yok. Neden, gm kendi motoru için istediği specleri belirtiyor bunu sağlayan parçayı alıyor. Ha dışarıda da gm delphi olan var. Ve fiyat tabiki servise göre düşük. Ama burada da şöyle bir olay var. Dışarıdan 1300 e aldın taktın üç ay sonra sıkıntı çıktı ne takan sorumluluk alır ne onu satan. Yetkili servise gidersen o ürün garanti süresi içinde değiştirilir. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyacak tabi. Otomobil servis işi kesinlikle elektronik eşya ile aynı olmaz. Bir de yıllık bakım, garanti ilişkisi var. Otomobili alırken firma diyor ki benim şu aracımın yıllık bakımı şu şekildedir, şu km ye gelince yapılır. Ya da bin binme her yıl yapılır. Çünkü motor yağı çalışsın çalışmasın anca bir yıl istenilen kalitede kalır. Bunu bilerek alıyor musun, alıyorsun. Yıllık bakımda kullanılan malzemeler sarf malzemedir. Bunun garantisi olmaz. Yağın eskiyor, hava filtren sen bindiğin için kirleniyor, silecek suyunu sen bitiriyorsun. Lastiklerini sen aşındırıyorsun. Bunlara servise gittim garantisi var diyemezsin. Bu tv değil ki koy masaya sadece aç kapa. Onun bile led barlarının ömrü var, bir müddet sonra gidiyor değil mi. Yetkili servise gelmezsen garantiden çıkarırım. Çıkarır, haklı. Neden, bir yetkili servis her model araç için mastertech lerini sürekli eğitime gönderir. O aracın tüm noktalarını, bütün huyunu suyunu bilir. Mastertech lerin çözemediği sorun çıkarsa fabrikadan, ana merkezden uzman çağırır. Dışarıdaki adam nereden bilecek bunu. Firma haklı olarak benim aracıma benim mühendislerimin eğittiğinin dışında biri dokunursa garanti dışı bırakırım der.
Senin hassasiyetini gören arkadaş seni biraz gazlamış. ? Ama bu konu öyle anlattığı gibi değil. Bakım için yetkili servisin fiyatlarını muhtemelen biliyormuştur. Buna rağmen neden yetkili servise gidiliyor. Araç garantiden çıkmasın diye. İleride, garanti bitince bir sıkıntı olursa iyi niyet garantisi çalışsın diye. Gülü seven dikenine katlanır o zaman.
Katılıyorum.Adem abi, olay pek de vatandaşın anlattığı gibi değil. Castrol, mobil bilmem ne markası serviste şu dışarıda bu diye bakmak yanlış. Çünkü zebil sahtesi var bunların. Çok iyi biliyorum, mobil yağ diye alıp motor yatak sardıran var. Orijinal yağların boş kutuları toplanıyor içine ne olduğu belli olmayan yağı basıp aynı fabrikasyon gibi kapatıyorlar. Philips far ampulleri, hele xenon ds serileri için envai çeşit sahtesi var. Servise girdim her onarıma ayrı işçilik de tutmaz. Kapıların ayarı bozulur kaporta ustası gelir, motor sorunun olur mastertech gelir, ampul değişir elektrikçi gelir. Servise gittim ayrı ayrı yere gitmedim diyemez, o binada bir sürü mastertech çalışıyor, cotech çalışıyor. Usta çalışıyor. Eleman çalışıyor. Bunlar taş yemiyor. Yağ filtresi resmi var mann filtre. Orijinali kesinlikle bu değildir. Ne olacak filtre filtredir diyebilir bazı arkadaşlar ama alakası yok. En basitinden filtre, fabrikanın istediği şekilde filtrasyon yapmazsa yağlama kanalları tıkanır. Zincirleme arıza silsilesi başlar. Motoru tasarlayan mühendislerin nerede, hangi çapta kanal kullandığı, yağlama için hangi parçaların kullanıldığı bilinmediği için filtre işte demek mümkün değil. Aynı marka bile olsa olmuyor. Bir örnek, opel insignia a16let motor da ateşleme bobini. Yetkili servis ürünü gm delphi. Dışarıda da delphi var. Öyle sahte delphi logosu basılmış ürün de değil. Yani ikisi de delphi ürünü. Ama dışarıdan aldığın bobinle motor kısa bir müddet sonra teklemeye, kesiklik yapmaya başlıyor. Ama yetkili servis malı ile bu kesinlikle yok. Neden, gm kendi motoru için istediği specleri belirtiyor bunu sağlayan parçayı alıyor. Ha dışarıda da gm delphi olan var. Ve fiyat tabiki servise göre düşük. Ama burada da şöyle bir olay var. Dışarıdan 1300 e aldın taktın üç ay sonra sıkıntı çıktı ne takan sorumluluk alır ne onu satan. Yetkili servise gidersen o ürün garanti süresi içinde değiştirilir. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyacak tabi. Otomobil servis işi kesinlikle elektronik eşya ile aynı olmaz. Bir de yıllık bakım, garanti ilişkisi var. Otomobili alırken firma diyor ki benim şu aracımın yıllık bakımı şu şekildedir, şu km ye gelince yapılır. Ya da bin binme her yıl yapılır. Çünkü motor yağı çalışsın çalışmasın anca bir yıl istenilen kalitede kalır. Bunu bilerek alıyor musun, alıyorsun. Yıllık bakımda kullanılan malzemeler sarf malzemedir. Bunun garantisi olmaz. Yağın eskiyor, hava filtren sen bindiğin için kirleniyor, silecek suyunu sen bitiriyorsun. Lastiklerini sen aşındırıyorsun. Bunlara servise gittim garantisi var diyemezsin. Bu tv değil ki koy masaya sadece aç kapa. Onun bile led barlarının ömrü var, bir müddet sonra gidiyor değil mi. Yetkili servise gelmezsen garantiden çıkarırım. Çıkarır, haklı. Neden, bir yetkili servis her model araç için mastertech lerini sürekli eğitime gönderir. O aracın tüm noktalarını, bütün huyunu suyunu bilir. Mastertech lerin çözemediği sorun çıkarsa fabrikadan, ana merkezden uzman çağırır. Dışarıdaki adam nereden bilecek bunu. Firma haklı olarak benim aracıma benim mühendislerimin eğittiğinin dışında biri dokunursa garanti dışı bırakırım der.
Senin hassasiyetini gören arkadaş seni biraz gazlamış. ? Ama bu konu öyle anlattığı gibi değil. Bakım için yetkili servisin fiyatlarını muhtemelen biliyormuştur. Buna rağmen neden yetkili servise gidiliyor. Araç garantiden çıkmasın diye. İleride, garanti bitince bir sıkıntı olursa iyi niyet garantisi çalışsın diye. Gülü seven dikenine katlanır o zaman.
+ 1Adem abi, olay pek de vatandaşın anlattığı gibi değil. Castrol, mobil bilmem ne markası serviste şu dışarıda bu diye bakmak yanlış. Çünkü zebil sahtesi var bunların. Çok iyi biliyorum, mobil yağ diye alıp motor yatak sardıran var. Orijinal yağların boş kutuları toplanıyor içine ne olduğu belli olmayan yağı basıp aynı fabrikasyon gibi kapatıyorlar. Philips far ampulleri, hele xenon ds serileri için envai çeşit sahtesi var. Servise girdim her onarıma ayrı işçilik de tutmaz. Kapıların ayarı bozulur kaporta ustası gelir, motor sorunun olur mastertech gelir, ampul değişir elektrikçi gelir. Servise gittim ayrı ayrı yere gitmedim diyemez, o binada bir sürü mastertech çalışıyor, cotech çalışıyor. Usta çalışıyor. Eleman çalışıyor. Bunlar taş yemiyor. Yağ filtresi resmi var mann filtre. Orijinali kesinlikle bu değildir. Ne olacak filtre filtredir diyebilir bazı arkadaşlar ama alakası yok. En basitinden filtre, fabrikanın istediği şekilde filtrasyon yapmazsa yağlama kanalları tıkanır. Zincirleme arıza silsilesi başlar. Motoru tasarlayan mühendislerin nerede, hangi çapta kanal kullandığı, yağlama için hangi parçaların kullanıldığı bilinmediği için filtre işte demek mümkün değil. Aynı marka bile olsa olmuyor. Bir örnek, opel insignia a16let motor da ateşleme bobini. Yetkili servis ürünü gm delphi. Dışarıda da delphi var. Öyle sahte delphi logosu basılmış ürün de değil. Yani ikisi de delphi ürünü. Ama dışarıdan aldığın bobinle motor kısa bir müddet sonra teklemeye, kesiklik yapmaya başlıyor. Ama yetkili servis malı ile bu kesinlikle yok. Neden, gm kendi motoru için istediği specleri belirtiyor bunu sağlayan parçayı alıyor. Ha dışarıda da gm delphi olan var. Ve fiyat tabiki servise göre düşük. Ama burada da şöyle bir olay var. Dışarıdan 1300 e aldın taktın üç ay sonra sıkıntı çıktı ne takan sorumluluk alır ne onu satan. Yetkili servise gidersen o ürün garanti süresi içinde değiştirilir. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyacak tabi. Otomobil servis işi kesinlikle elektronik eşya ile aynı olmaz. Bir de yıllık bakım, garanti ilişkisi var. Otomobili alırken firma diyor ki benim şu aracımın yıllık bakımı şu şekildedir, şu km ye gelince yapılır. Ya da bin binme her yıl yapılır. Çünkü motor yağı çalışsın çalışmasın anca bir yıl istenilen kalitede kalır. Bunu bilerek alıyor musun, alıyorsun. Yıllık bakımda kullanılan malzemeler sarf malzemedir. Bunun garantisi olmaz. Yağın eskiyor, hava filtren sen bindiğin için kirleniyor, silecek suyunu sen bitiriyorsun. Lastiklerini sen aşındırıyorsun. Bunlara servise gittim garantisi var diyemezsin. Bu tv değil ki koy masaya sadece aç kapa. Onun bile led barlarının ömrü var, bir müddet sonra gidiyor değil mi. Yetkili servise gelmezsen garantiden çıkarırım. Çıkarır, haklı. Neden, bir yetkili servis her model araç için mastertech lerini sürekli eğitime gönderir. O aracın tüm noktalarını, bütün huyunu suyunu bilir. Mastertech lerin çözemediği sorun çıkarsa fabrikadan, ana merkezden uzman çağırır. Dışarıdaki adam nereden bilecek bunu. Firma haklı olarak benim aracıma benim mühendislerimin eğittiğinin dışında biri dokunursa garanti dışı bırakırım der.
Adem abi, olay pek de vatandaşın anlattığı gibi değil. Castrol, mobil bilmem ne markası serviste şu dışarıda bu diye bakmak yanlış. Çünkü zebil sahtesi var bunların. Çok iyi biliyorum, mobil yağ diye alıp motor yatak sardıran var. Orijinal yağların boş kutuları toplanıyor içine ne olduğu belli olmayan yağı basıp aynı fabrikasyon gibi kapatıyorlar. Philips far ampulleri, hele xenon ds serileri için envai çeşit sahtesi var. Servise girdim her onarıma ayrı işçilik de tutmaz. Kapıların ayarı bozulur kaporta ustası gelir, motor sorunun olur mastertech gelir, ampul değişir elektrikçi gelir. Servise gittim ayrı ayrı yere gitmedim diyemez, o binada bir sürü mastertech çalışıyor, cotech çalışıyor. Usta çalışıyor. Eleman çalışıyor. Bunlar taş yemiyor. Yağ filtresi resmi var mann filtre. Orijinali kesinlikle bu değildir. Ne olacak filtre filtredir diyebilir bazı arkadaşlar ama alakası yok. En basitinden filtre, fabrikanın istediği şekilde filtrasyon yapmazsa yağlama kanalları tıkanır. Zincirleme arıza silsilesi başlar. Motoru tasarlayan mühendislerin nerede, hangi çapta kanal kullandığı, yağlama için hangi parçaların kullanıldığı bilinmediği için filtre işte demek mümkün değil. Aynı marka bile olsa olmuyor. Bir örnek, opel insignia a16let motor da ateşleme bobini. Yetkili servis ürünü gm delphi. Dışarıda da delphi var. Öyle sahte delphi logosu basılmış ürün de değil. Yani ikisi de delphi ürünü. Ama dışarıdan aldığın bobinle motor kısa bir müddet sonra teklemeye, kesiklik yapmaya başlıyor. Ama yetkili servis malı ile bu kesinlikle yok. Neden, gm kendi motoru için istediği specleri belirtiyor bunu sağlayan parçayı alıyor. Ha dışarıda da gm delphi olan var. Ve fiyat tabiki servise göre düşük. Ama burada da şöyle bir olay var. Dışarıdan 1300 e aldın taktın üç ay sonra sıkıntı çıktı ne takan sorumluluk alır ne onu satan. Yetkili servise gidersen o ürün garanti süresi içinde değiştirilir. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyacak tabi. Otomobil servis işi kesinlikle elektronik eşya ile aynı olmaz. Bir de yıllık bakım, garanti ilişkisi var. Otomobili alırken firma diyor ki benim şu aracımın yıllık bakımı şu şekildedir, şu km ye gelince yapılır. Ya da bin binme her yıl yapılır. Çünkü motor yağı çalışsın çalışmasın anca bir yıl istenilen kalitede kalır. Bunu bilerek alıyor musun, alıyorsun. Yıllık bakımda kullanılan malzemeler sarf malzemedir. Bunun garantisi olmaz. Yağın eskiyor, hava filtren sen bindiğin için kirleniyor, silecek suyunu sen bitiriyorsun. Lastiklerini sen aşındırıyorsun. Bunlara servise gittim garantisi var diyemezsin. Bu tv değil ki koy masaya sadece aç kapa. Onun bile led barlarının ömrü var, bir müddet sonra gidiyor değil mi. Yetkili servise gelmezsen garantiden çıkarırım. Çıkarır, haklı. Neden, bir yetkili servis her model araç için mastertech lerini sürekli eğitime gönderir. O aracın tüm noktalarını, bütün huyunu suyunu bilir. Mastertech lerin çözemediği sorun çıkarsa fabrikadan, ana merkezden uzman çağırır. Dışarıdaki adam nereden bilecek bunu. Firma haklı olarak benim aracıma benim mühendislerimin eğittiğinin dışında biri dokunursa garanti dışı bırakırım der.
Bana göre hiç alakası yok. Kendim marketteki yağı alıp koyuyorum cokta ucuz marketin kendi markası , hiçte sevmem öyle aman öyle yağmış şöyle yağmış gibi abartilari ve hiçte sorun yaşamıyorum. Sadece yeni araba alınca ilk işim motor silk koymak yağın içine. Gel gelelim servislere. Hollanda'da arkadaşım wolksvagen servisinde çalışıyordu ve söylediği (geçiriyoruz agbi)diyordu. Yağ eklediğimizi yazıyoruz ama eklediğimiz yok Derdi. Piyasada dandik malzeme de var iyiside. Siz doğru malzemeyi alır iyi bir ustaya taktirirsaniz hiçbir sorun olmaz. Yetkili servisler kendi okullarında yetiştirmiyor ustalarıni. Sanayinden gidiyorlar oraya, değişen bir şey yokAdem abi, olay pek de vatandaşın anlattığı gibi değil. Castrol, mobil bilmem ne markası serviste şu dışarıda bu diye bakmak yanlış. Çünkü zebil sahtesi var bunların. Çok iyi biliyorum, mobil yağ diye alıp motor yatak sardıran var. Orijinal yağların boş kutuları toplanıyor içine ne olduğu belli olmayan yağı basıp aynı fabrikasyon gibi kapatıyorlar. Philips far ampulleri, hele xenon ds serileri için envai çeşit sahtesi var. Servise girdim her onarıma ayrı işçilik de tutmaz. Kapıların ayarı bozulur kaporta ustası gelir, motor sorunun olur mastertech gelir, ampul değişir elektrikçi gelir. Servise gittim ayrı ayrı yere gitmedim diyemez, o binada bir sürü mastertech çalışıyor, cotech çalışıyor. Usta çalışıyor. Eleman çalışıyor. Bunlar taş yemiyor. Yağ filtresi resmi var mann filtre. Orijinali kesinlikle bu değildir. Ne olacak filtre filtredir diyebilir bazı arkadaşlar ama alakası yok. En basitinden filtre, fabrikanın istediği şekilde filtrasyon yapmazsa yağlama kanalları tıkanır. Zincirleme arıza silsilesi başlar. Motoru tasarlayan mühendislerin nerede, hangi çapta kanal kullandığı, yağlama için hangi parçaların kullanıldığı bilinmediği için filtre işte demek mümkün değil. Aynı marka bile olsa olmuyor. Bir örnek, opel insignia a16let motor da ateşleme bobini. Yetkili servis ürünü gm delphi. Dışarıda da delphi var. Öyle sahte delphi logosu basılmış ürün de değil. Yani ikisi de delphi ürünü. Ama dışarıdan aldığın bobinle motor kısa bir müddet sonra teklemeye, kesiklik yapmaya başlıyor. Ama yetkili servis malı ile bu kesinlikle yok. Neden, gm kendi motoru için istediği specleri belirtiyor bunu sağlayan parçayı alıyor. Ha dışarıda da gm delphi olan var. Ve fiyat tabiki servise göre düşük. Ama burada da şöyle bir olay var. Dışarıdan 1300 e aldın taktın üç ay sonra sıkıntı çıktı ne takan sorumluluk alır ne onu satan. Yetkili servise gidersen o ürün garanti süresi içinde değiştirilir. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyacak tabi. Otomobil servis işi kesinlikle elektronik eşya ile aynı olmaz. Bir de yıllık bakım, garanti ilişkisi var. Otomobili alırken firma diyor ki benim şu aracımın yıllık bakımı şu şekildedir, şu km ye gelince yapılır. Ya da bin binme her yıl yapılır. Çünkü motor yağı çalışsın çalışmasın anca bir yıl istenilen kalitede kalır. Bunu bilerek alıyor musun, alıyorsun. Yıllık bakımda kullanılan malzemeler sarf malzemedir. Bunun garantisi olmaz. Yağın eskiyor, hava filtren sen bindiğin için kirleniyor, silecek suyunu sen bitiriyorsun. Lastiklerini sen aşındırıyorsun. Bunlara servise gittim garantisi var diyemezsin. Bu tv değil ki koy masaya sadece aç kapa. Onun bile led barlarının ömrü var, bir müddet sonra gidiyor değil mi. Yetkili servise gelmezsen garantiden çıkarırım. Çıkarır, haklı. Neden, bir yetkili servis her model araç için mastertech lerini sürekli eğitime gönderir. O aracın tüm noktalarını, bütün huyunu suyunu bilir. Mastertech lerin çözemediği sorun çıkarsa fabrikadan, ana merkezden uzman çağırır. Dışarıdaki adam nereden bilecek bunu. Firma haklı olarak benim aracıma benim mühendislerimin eğittiğinin dışında biri dokunursa garanti dışı bırakırım der.
+ 1
Siz galiba araç servisindensiniz.
Bu tür sorunu yaşayanlardan biri de benim. Youtube taki yorumların hepsini okudum hep yağ suçlanmış ben X marka aracımın ilk bakımın daki faturada dikkatimi çeken ilk kalem yağ fiyatı olmuştu aynı serviste staj gören arkadaşımın oğlu bana dedi ki bir sonraki bakımda yağı sen satın al gel buraya sadece işçilik ödersin dedi. Bir çok kişi öyle yapıyor dedi. Bir sonraki bakımda servisin 450 Lira yazdığı yağı bir yıl sonra 150 Liraya alıp götürdüm hiç itiraz etmediler diğer parçaları ayıp olmasın diye dışarıdan almadım aracın bakımını yaptılar. Herkes aynı yöntemi uygulayınca daha sonraki yıl aracımı bakıma götürdüğümde dışarıdan malzeme kabul etmiyoruz dediler. Bu da ne oluyor en büyük kar yağ mış.
Ayrıca servisin de aynı yağı kullanıp kullanmadığını nereden bileceğiz bir ekleme daha yapıyorum tüm servis ağı için firma bu yağı toptan ve daha ucuza alıyordur tüketicisine neden bu kadar pahalı ücret ödetiyor. Konu ve yorumler hep yağ yönünde olmuş bence diğer parçalar da buna dahil olmalı bu sorunu 6 Farklı marka aracımda ben de yaşıyorum marka yazmadım marka karalamak istemiyorum ben ödediğim faturaya bakarım. Burada ve youtube da yazılan yorumlar ne olursa olsun yazılanlar fikir ve düşüncedir. Sorun yaşayanlar için faturadaki ödenen para gerçektir. Servisin tecrübesi ve teknik donanımına sözüm yok. Benim için abartı fiyat düşündürücü oluyor bir daha gitme ile gitmeme arasında kalıyorum.
Bence de bunun hiç alakası yok. Arkadaşınızın servisinin yaptığı bildiğin dolandırıcılık. Bunun konuyla alakası bile yok. Motor silk koyuyorsunuz. Sizce motor yağı üreten koskoca firmaların o teknolojiye erişemeyeceğini mi zannediyorsunuz. Viskozite nedir, hangi motor hangi viskoziye göre üretilmiş haberiniz var mı. Birşey olmuyor, kısa vadede olmuyor zannediyorsunuz. Ama uzun vadede zincirleme reaksiyondan haberiniz bile yok. En basitinden yağdaki kurumlanma fabrikanın istediği sevide değilse en başta partikül filtreniz, katalitik konvertörünüz vaktinden önce iflas eder. Yakıtı diğerlerinden çok yakar. Çekişi düşer. Siz bu arada birşey olmadı zannederek binmeye devam edersiniz. Otomobil işinde ne kadar iyi bakarsan o kadar az masraf yaparsın. Ha dersen ben sıfır alır, garantisi bitmeden değiştiririm, benden sonraki ne hslt uerse yesin o zaman yıllık bakımını yaptırmanıza bile gerek yok.Bana göre hiç alakası yok. Kendim marketteki yağı alıp koyuyorum cokta ucuz marketin kendi markası , hiçte sevmem öyle aman öyle yağmış şöyle yağmış gibi abartilari ve hiçte sorun yaşamıyorum. Sadece yeni araba alınca ilk işim motor silk koymak yağın içine. Gel gelelim servislere. Hollanda'da arkadaşım wolksvagen servisinde çalışıyordu ve söylediği (geçiriyoruz agbi)diyordu. Yağ eklediğimizi yazıyoruz ama eklediğimiz yok Derdi. Piyasada dandik malzeme de var iyiside. Siz doğru malzemeyi alır iyi bir ustaya taktirirsaniz hiçbir sorun olmaz. Yetkili servisler kendi okullarında yetiştirmiyor ustalarıni. Sanayinden gidiyorlar oraya, değişen bir şey yok
Sizin sahte ürün diye belirttiğiniz kısma katılmakla birlikte bu ürünlerin yetkili satıcıları ülkemizde onlardan alındığında daha ucuz alınıyor. Tabi bunu araştırmak gerekiyor. Her yer sahte değil yani. Bilinçli tüketici sahte ürün almaz. Herşeyin orjinalini şatan ithal eden firmalar var. Bu bir gerekçe değildir fahiş fiyat uygulamalarına.
İkincisi siz ya yetkili servissiniz ya da bizim ülkemizde ki yetkili servisleri kastetmiyorsunuz. Biran anlatimlarinizda vay arkadas yetkili servis neymiş dedim. Bizde belirli merkezi yetkili servisler dışında kalifiye usta bulunmaz. Onlarda bir elin parmağın geçmez marka bazında. Kişi alınır arabanın huyunu suyunu öğrenince gider kendine dükkan açar. Tırnak içersinde de yetkili servisten ayrılma diye lanse edilir ve tüm sertifikalarını dükkana asar. Çıkanın yerine yine kalifiye olmayan biri alınır sıfırdan yetiştirilmeye başlanır.
Demişsiniz arızalı çıkarsa ne takan sorumluluk alır ne de satan. Eğer doğru yerden alırsanız satan sorumluluk alıyor. Ama altını çiziyorum doğru yerden. Ve fiyat politikası da genel olarak 3/1 dir. En kotu bazı ürünlerde 2/1 dir.
Yetkili servisler aynı zamanda bayidir. Sistem satarken kârın haricinde asıl kazanç noktaları bu fahiş fiyatla verilen bakım ücretleri. Satarken bir kere kâr edilir ama bakım, arıza, onarım vs. de periyodik kar vardır. Ayrıca arabanızı her şehirden alabilirsiniz ama genellikle bakıma size yakın olana gidersiniz. Bu durumdan dolayı da firmaların asıl ve şirketi döndürecek kârı bakımdan onarımdan geçer.
Yetkili servis, özel servis farketmez bilinçli ustalar sıradan veya rutin olan arızaları çözer. Önemli olan doğru usta bulmak. Yoksa yetkili servislerin çözemediği, mahkemelik olan veya internette paylaşan bir sürü kullanıcı var. Ya da yetkili serviste cozduremeyip özel servis de sorunu cozduren ya da tam tersi özel serviste cozduremeyip yetkili serviste cozduren.
Bu yüzden yetkili servisleri bu arabanın piri gibi anlatınca bu onların fahiş fiyat politikalarına haklılık getirmiyor.
Şunu deseniz kısmen anlarım adamlar 20 metrekare bir kiralamiyor. Bekleme salonundan tut da icececek servisine oradan karislama görevlerine adam gibi WC si olan bir yer açmak zorunda. Artı kaportacısindan elektrik ustasına, motor ustasindan boyacisina, bir çok farklı kişi çalıştırıyor. Siz sanayiye gidince bu işlemleri farklı dükkanda yaptırıyorsunuz ve her dükkana işçilik ödüyorsunuz buraya gelince tabiki farklı işçilik ödemeniz gerekir. Farklı uzmanlık alanları var ama tek çatı altında bu derseniz haklısınız ama sorun bu değil. Aynı ustanın yapacaği ise birden çok kere işçilik kesilmesi. Ve yedek parçanın fahiş fiyatla yapılması. Ayrıca buna katılmıyorum dersen de garantiden çıkarılması.
Ayrıca benim bildiğim tüm sektörlerde yetkili servislere eğitim veriliyor. Sizinki sanki sadece otomotiv de var gibi olmuş.
İşin özü doğru usta doğru parça olmadıktan sonra yetkili özel genel farketmez hepsi aynı ...!