Yazdıklarınıza katılıyorum. Eski anakartımın (MSI 990FXA-GD65) arka panelinde sp/dif çıkışı vardı, optik kablo ile kulaklık bağlıyordum. Sanırım aynı port hem optik hem de sp/dif destekliyordu.
Optik kablo ile analog (RCA) arasında bitrate olarak fark var mı bilmiyorum ama analog sistemdeki o dip sesler beni deli ediyordu. Kablonun hafif şekilde oynaması bile parazit yapabiliyor. Optik bu bakımdan çok rahat, film izlerken sessiz sahnelerde alttan uğuldama sesi gelmiyor.
Düşük bitrate ses formatlarında en iyisi DTS geliyor bana fakat stream platformları desteklemiyor. Zaten yüksek çözünürlüklü Dolby için en az 18 mbit/s veri akışı gerekli, DTS HD-Master 24,5 mbit'e kadar çıkıyor.
Netflix'in 4K içeriklerde verdiği ise saniyede 15 mbit civarı fakat Windows 10 uygulaması hariç. Benim monitör FHD olduğu halde veri akışının 80 mbit'e kadar çıktığını görüyoruz, 4K olsa nasıl olurdu merak ediyorum.
Burda da olay
Umut Barış ın dediğine geliyor; bilgisayar üzerinden izlemek hem görüntü hem de ses kalitesine etki edebilir. Fakat bu sefer de elektrik faturası etkilenmiş olacak.