A
anemonx
-sizin 55 yoksa VA mıdır? çünkü her ne kadar EU 12 üretim kodlu paneller IPS(ads variant) ise de
TR de tam tersi çıkabiliyor! yani VA gibi ama 9308 sadece VA dır ama EU da IPS olması gibi saçma
ve değişik durum vardır!
-IPS-ads ise siyahlar zaten böyle bir tonlama verir
kaldıki kullanılan VA lar da yaklaşık aynen böyledir hatta bana göre çok daha kötüdür,ben son 3
Philips panelimde VA olmalarına karşılık açı neredeyse hiç vermiyor yaw,ama çoğu kişi "iyi"
diyor hatta hiç sorun yok diyor,ama ciddi şekilde sorun var!
-genel olarak VA lar ve çoğu IPS ler özellikle vertical/horizontal açılarla panele bakınca bozulma yaparlar
ben de eski ve daha iyi bir seviyede olan IPS de vardır durum bildiğiniz berbat!
bizim gibi gözleride bu konularda hassas kişiler hemen anlıyor bu durmu
kısaca IPS için yine sallama bir dünya açı yorumları vardır!
IPS daha geniş açı verir;bu doğru ama neye göre? VA ya göre sadece
örnek;bozulma/sapma olmadan IPS en fazla 35/40 derece verebilir ki bunu da çok azı verir!
VA lar ise max.35derecedir bunuda çok çok azı verir!
doğru oranlar budur ama siz bunları biraz daha kırpacaksınız
daha "katmanlar" kısmına hiç girmiyorum,o zaman açı daha da düşer!
açı düşmeyen IPS ler eskiden sadece ve sadece Hitachi lerde vardı 70/80 derece gibi!
Panasonic/Hitachi/Fujitsu/NEC gibi IPS li Hitac paneller böyledir
-LGD yıllarca IPS açı sorunu vermez,yok 175/180 dereceden görülür v.s v.s insanları yemledi
şimdi millet IPS oldumu AÇI sorunu yoktur/olmaz anlamını çıkarıyor ki bu küllüm yanlıştır
-IPS-ads lerin pratik de en büyük artısı contrast oranının biraz daha fazla olmasıdır
bunun olabilmesi için örneğin panelin baclit sisteminin FALD yapıda olmasıyla ilişkisi vardır
veya D-LED olursa yine az bir şey iyileşme yapar,hepsi bu
IPS de siz açıyı max.35/40 alın,bana göre böyle ama çoğu insana göre bu açı çok daha fazladır
kimisi ise yandan izliyorum sıfır sorun diyor,bunlar bana göre yalnış değerlendirmelerdir
-tam tersi yakın oturursan açı falsosu daha fazla olur
uzak oturursan göz bunu hemen "aldanarak" yükseltir
ama pratik de bir çözümdür
şayet böyle bir düzen varsa tabiki aksi halde falsolar yakında çok daha fazla olacaktır
bazı algılama ve görme v.s kusurlarını(insan da) işte bu bahsettiğim yapay hileler ile
gözümüze yedirmek zorundayız
örneğin IPS de siyah sorununun,gece zifiri karanlık da değilde daha aydınlatılmış ortamla aşıyoruz
aynı şekilde contrast oranı da böylece artıyor ama gerçekte artmıyor tabiki ama gözü aldatıyoruz!
-HDR de bahsettiğin sorun şudur;panel daha yüksek parlaklık istiyor ve örneğin ambiant-light-sensor
ON da ise bunu yapacaktır! OFF yaparsan o dediğin sorun olmaz,buraya kadar sistemin çalışması
bu prensiptedir,bunu da "donanım" la yapmaz,yazılımla yapar!
"Donanım" la yapan bir teknik yok bu konuda maalesef
panel örneğin miniLED+FALD veya D-LED olsun farketmez;milisaniyelik bu oynamaları zaten yapamaz
her zaman gecikme verecektir,OFF yapın zaten bunu,Pic Mod lardan örneğin CrystalClear(Dynamic)
açıksa ki normal de bunu açması gerekiyor.....
+LED sayısı ne kadar fazlaysa panel yüzeyini ışık şiddetinin ayarlanması o kadar zorlaşıyor
not;normal de LAG yoktur! yani bunun adına doğrudan LAG demiyoruz ancak sistem de anlık algılama
gecikmesi yapar ve buna da kısaca genel bir Latency düşmesi diyoruz
not;Ambilight sistem den RAM yer! ben hiç kullanmam,Latency sebebidir
bir tavsiyem OFf yapın deneyin yine yapıyorsa ki yapar/yapabilir sensor OFF da dursun
gördüğün gibi burada bir sürü sistem çalışmasına bağlı latencyi etkileyen faktörler vardır
-en önemli bir ana faktör ise MB ye özgün genel bir sıkıntı varsa ki bu da olur/olabiliyor
herkesin panelinin yazılım sistemi %100 stabil ve performanslı olmaz zaten
hele ki bu konularda benim gibi fazla hassas ve anlayan biraz da kıl birileri için sorunsuz panel zaten yok yaw
senin bahsettiğin aslında tamamen "GENEL" sıkıntılardır!
-SD resim kalitesi bir UHD panel de zaten kötüdür Uydu dan senin 720/1080 diye gördüğün içeriklerin
neredeyse tamamı o kalitede değildir 480/576 gibi çoğu ama sistem de bilgiye 720/1080 diye girildiği için
sen bunu "HD" zannedersin!
Res.+bit-rate düştükçe de senin bahsettiğin sorun olur,bu da aslında genel sadece bazı markalarda hatta serilerde
daha iyi olur veya biraz olur
ben senelerdir hiç dahili tuner kullanmadım,elimde çok iyi Receiver lar olduğu için direk bunu bağlıyorum
bu sorun ben de normal de hiç yoktur ancak içerik SD ise elbette resim kalitesi de düşüyor
"pixeleşme" şayet içerik HD bile olsa yine yapıyorsa o zaman sorun var demekdir!
ancak çöz. düşmesi+bit-rate de düşükse HD de olsa yine benzer pixel sorunu çıkar/çıkabilir
++
çıplak gözle çoğunun panelini izlemek imkanım olmadığı için,daha fazla yorum yapamıyorum,bunlar benim için
bir kaç dakikalık işlemlerdir ama o da pratikde mümkün olmuyor
sonuç olarak GENELin yanında MB den bir şekilde kaynaklı yazılım sorunları varsa bu dediklerin daha fazla olacaktır+