Toprak ve kavanoz olur mu kesin bilemiyorum ancak ıslatılmış kağıt havlu ve poşet ikilisinde filizlendiğine göre toprak ve kavanoz ikilisinde de filizlenir diye düşünüyorum.Arkadaşlar burda bende kulak misafiri oldum bişey danışacağım limon çekirdeği bir kavanoza toprağa alsam filizlenir mi acaba?
İlk okulda tabak içerisine pamuk ve onunda içerisine nohut katıp pamuğu ıslamıştık ve günler sonra yeşerdiğini görüp bir bilgi daha öğrenmiştik bu arada o yıllarda her şey doğaldı genetiği ile oynanmamıştı şimdiki sebze meyvelerin tohumu tohum satan ülkeler tarafından kısırlaştırıldığı için ektikten sonra oluşan meyve içerisindeki çekirdeği ekince tutmuyor. Limon çekirdeği acaba doğal mı kurcalanmış mı?Toprak ve kavanoz olur mu kesin bilemiyorum ancak ıslatılmış kağıt havlu ve poşet ikilisinde filizlendiğine göre toprak ve kavanoz ikilisinde de filizlenir diye düşünüyorum.
Denemeniz lazım.Arkadaşlar burda bende kulak misafiri oldum bişey danışacağım limon çekirdeği bir kavanoza toprağa alsam filizlenir mi acaba?
Aslında ata tohumu etkinlikleri var oralardan orijinal tohum alınabilir diye düşündüm siz bunları yazınca.İlk okulda tabak içerisine pamuk ve onunda içerisine nohut katıp pamuğu ıslamıştık ve günler sonra yeşerdiğini görüp bir bilgi daha öğrenmiştik bu arada o yıllarda her şey doğaldı genetiği ile oynanmamıştı şimdiki sebze meyvelerin tohumu tohum satan ülkeler tarafından kısırlaştırıldığı için ektikten sonra oluşan meyve içerisindeki çekirdeği ekince tutmuyor. Limon çekirdeği acaba doğal mı kurcalanmış mı?
Aslında bu sene aşılama yapılır diye düşünmüştük, Aşılama esnasında da oldukça kesiliyor diye biliyorum, O kesilme belki bu anlamda da bir katkı sağlayabilir mi bilemedim.Benzeri bir problem benim turunçgillerimde de var. Unlubit gibi görünüyor. Zamanında ilaçlama yapamadığım için devam ediyorlar ama bu sene birkaç yıldır meyve alamadığım limonum döktü. Gövde için kükürtlü bordo bolamacı kullanıyorum. Hafif sulandırıp gövdelerine fırça ile uyguluyorum. Yaz başlayıp sıcaklar girmeden yapıyorum. Etken görülen yaprakları da mutlaka koparıp bitkiden uzaklaştırmak gerekiyor. Genel ilaçlama için fungusit ve insektisit karışımı uygulamak lazım. Bir ziraat mühendisi arkadaştan etkene yönelik ürün tavsiyesi alabilirseniz o kısmı daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Bilgi edinmek için;
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Bereketli olsun.
Köydeyken hanım Trabzon hurması dikelim demişti,alıp diktik,ama ne hikmetse ağaç 3 yıl yaşadı,daha doğrusu üstten kurumaya başladı,ben de alttan kestim,su verdim,zamanla yeşil olmaya başladı biraz büyüdü,büyüdü çiçek açtı.Dostlar herkese mutlu pazarlar.
Bu konu başlığının ilk mesajında da göreceğiniz üzere ayn limonun yarısından aldığım iki çekirdek ile yetiştirdiğim ve ikisi de tutan ağaçlarımız oldu.
Her ne kadar kimse o ağacın limon çekirdeğinden olduğuna inanmasa da ağaçların birisi ilginç şekilde DUT AĞACI çıktı
Abi senin de benim de yaşadığımız yerler malum her yer çiçek böcek bitki örtüsü dolu, balkonda duran ağaç, kapmıştır mutlaka.Köydeyken hanım Trabzon hurması dikelim demişti,alıp diktik,ama ne hikmetse ağaç 3 yıl yaşadı,daha doğrusu üstten kurumaya başladı,ben de alttan kestim,su verdim,zamanla yeşil olmaya başladı biraz büyüdü,büyüdü çiçek açtı.
Hanım sevindi ,ben de sevinir gibi oldum ,fakat çiçekler meyveye dönünce hurma yerine erik (sanırım, hanıma sordum hatırlamıyorum alo dedi ) verdi
Meğer aşı toprağa daha iyi tutunan farklı bir bitkiye yapılırmış,aşı tutarsa meyve alırsın demişlerdi mesela bana.Tabii sonrada Ödemiş'ten fidan aldığımız bir yer bize büyük hurma ağacı vermişti.
Ama çekirdekten ilk ağacın çıkmasını ilk kez duydum adem
Diğer yandan limonun bu hale gelmesi hakkında bir bilgim yok,muhtemelen eve giren farklı bir bitkiden hastalık kapmış olabilir,köyde komşumuz bir saksıda yetişen çiçek için "toprağını değiştirin" demişti.
Yaprağını kopar ve ziraat mühendisine göster bence,köydeyken benden istemişti (ayva idi o )Abi senin de benim de yaşadığımız yerler malum her yer çiçek böcek bitki örtüsü dolu, balkonda duran ağaç, kapmıştır mutlaka.
Maşallah abi Ama dut ağacı nasıl çıktı anlamadımDostlar herkese mutlu pazarlar.
Bu konu başlığının ilk mesajında da göreceğiniz üzere ayn limonun yarısından aldığım iki çekirdek ile yetiştirdiğim ve ikisi de tutan ağaçlarımız oldu.
Her ne kadar kimse o ağacın limon çekirdeğinden olduğuna inanmasa da ağaçların birisi ilginç şekilde DUT AĞACI çıktı
Neyse konumuz o değil. Şöyle bir sorunum var. LİMON çıkan ağacımda son birkaç aydır şu yapışkanımsı şeyleri görüyorum.
Üzerindeki siyahlıklara bakmayın onlar çevrede yanan odun kömür kaynaklı, malum balkon içinde olduğu için yağmur da almıyor o yüzden ilk defa bu kış öyle oldu, geçen kış bunu yapmamıştı, muhtemelen yapışkana takılıp kalıyor ve rüzgarla da gitmiyorlar.
Sorum ise basit ve anlamışsınızdır, bu yapışkan şey neden oluyor? Bu bir hastalık mı yoksa ben bir şeyleri yanlış mı yapıyorum?
Gerçi su vermek dışında birşey de yapmıyorum o ayrı konu.
bizimki sizlere ömür abi bu yaz gezmekten pek ilgilenemedik güneşten kavruldu sanırsam :(Abi kıymetlim bu benim yaaa, Dut olanı tavanı aşınca ofisin oraya götürmüştüm artık, saksı da yetmeyince komşuya verdim karşımızdaki kendi bahçesine dikti, bu bahar o dutun altından sizlere yayın yapmayı planlıyoruz sevgili İlteriş Yılmaz ile
Bu balkon içinde halen büyümeye devam ediyor, sevgili meebbe kardeşimin limon gibi tavana yaklaşınca bunu da sakısan normal bahçeye toprağa alacağım benim hayallerime göre.
Sirkeli su sık diyen oldu, Arap sabunlu su sık diyen de oldu ancak konuya tam hakim birisinden öneri alıp onu uygulamayı tercih ederim.
bizde de aynısı oldu malasef :(Ben onlarıda denedim hocam. Umarım sizinkine çare olur. Önce tek tek yapraklar döküldü, sonra yeşil kısımlar odunsulaştı ve kurudu öldü. Sizin oralar nemli olduğu için daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.
Onu ayrı bir başlık ile anlatacağım yakındaMaşallah abi Ama dut ağacı nasıl çıktı anlamadım