sıvı vs hava soğutmaya dair.

yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
Merhaba arkadaşlar. Yıllardır konuşulur sıvı mı hava mı diye.
yok sıvı bakım gerektiriyor mu yok hava nerde iyidir diye.
öncelikle bi nirvana yapalım:)
arkadaşlar şunu anlayın. dünyada en iyi diye hiç bi şey yoktur. senin işini gören ve içinin sindiği ürün vardı. içine sinmiyorsa dışına barbi diyeni döverim :)
arkadaşlar hava soğutmanın da sıvı soğutmanın da kendine ait güzel ve kötü yönleri var. ben 10 yıl hava soğutmalı amd işlemci kullandım bi zararını görmedim diyemem. zararını da gördüm yararını da.
en büyük yarar desek ucuzluk.
ya düşünsenize koca bi blok var. önünde fan var. 6 ay da bi sök yağla bi de macunu değiştir. yağı tuzu ekle tamam devam et.
ama kötü yanları var.
1. si hava soğutma fiziksel olarak daha iyi soğutmaz arkadaşlar bunu unutun. daha düşük derecelere çok kolay inmenizi sağlar. ancak bu işinize ne kadar yararlı olur bilemem. çünkü bi işlemci zaten 100 dereceye kadar kolay kolay bozulmuyor. hele amd ise zaten o sıcaklığa hiç çıkmaz. -intelciler napim ısınıyor abi işlemciniz :) delidi amd ciler bulmadı :):)-
2. sıvı soğutma zaten soğuk çalışan işlemcide hiç bi şeye yaramaz. ve üstüne zaten ufak ise onun fanı vs vs de ufaktır. sıvı ssğutmaların ise pompaları dev gibidir arkadaşlar. hele dalgıç tipi pompa koydu iseniz o kasa yürür abi. üstüne bu titreşimller hdd yi de bozabilir. sonra bi de ona pabuç al. pabuç kasaya uymasın. kasa da değiştir. yani başa bela masraflar. işte sıvı soğutma böyle salak salak masraflar açtırabilir. üstüne eski malzemeyi de koyucak yer bulamazsınız :)
3. sisteminize göre soğutma seçin abi. her şeyin standardı var.-en azından eskiden vardı:) şimdi üreticiler anasını ağlattı ortalığın.- eğer ki şu görsellerdeki gibi masayı kasa yapmışsanız orda sıvı soğutma hiç bi işe yaramaz. çünkü sıvı soğutma küçük alanlarda etkilidir. yapı gereği dedim ya fan soğutmalar her zaman daha iyi ısı iletimine sahip. çünkü birinde tek bi blok var. öbürü ise dev gibi bi blok, ondan radyatore ısıyı aktaran bi sıvı, sonra genen fan. tabii borulardan kaçan ısı da caba. ki çoğu bilmez. boruların da yapışmaması lazım. soğuk-sıcak borular birbirine temas ederse ısı gene aktarılır ve sıvı soğutma verimi iyice düşer.
4. dalgıç tipi pompanız olsun santrifüj 2 pompa da üstüne en az 1 kiloluk basınç ister suyu itebilmek için. eğer bu basıncı veremezseniz bu motorlar aşırı ısınır ve bozulur. özellikle kapalı devre sıvı soğutma bu konuda çok sıkıntı çıkarır. kasasının üstünde yer bulamayan adam tutup 24 cm lik radyatoru öne koyuyor. sonra işlemcim 90 dereceye atlayıp duruyor diyor. tabii atlar abi. sen öyle bi koymuşsun ki. tüm su radyatorde. pompada 1 gram su yok. 3 ay sonra pompan bozulacak. ki teknik servis öyle bağladığınızı gördüğünde garantiden çıkarır normalde soğutmanızı. ancak dua edin ki türkiyedeki yetkili servisler mal olduğu için bu pompalar hakkında hiç bi fikre sahip değiller ve önlerine gelene değişim veriyorlar. yoksa o şekilde konumlama kullanıcı hatasıdır :) zaten sıvı soğutmanın asıl espirisi olan kasyı soğutma özelliğinin de içine eder. çünkü arkadaşlar dediğim gibi fan her zaman daha iyi soğutacaktır. ancak tüm ısı da kasa içine boşalır. bu ısıyı da atmak için öne 2 tane arkaya 2 tane falan fan takmanız gerekli. bunlar da hayvan gibi çalışmalı ki ısıyı atsın. çünkü havanın ısı aktarım gücü çok düşüktür. sıvı soğutma işte ısının kasa içine boşalmadan kasa dışına atılmasını sağlar. ama siz daha kasnın ortasında olup arkaya yakın olduğu noktadan atıldığı hava soğutmayı söküp sıvı soğutma takar, radyatoru de içeri üfletirseniz o ısı bu sefer kasanın her tarafını ısıtır. dedim ya zaten pompanız çekmeyecektir. ama bazı pompalar çekiyormuş. -tabii zamanla bozularak :) -bu tür bi sıvı soğutma olsa bile kasanız deli gibi ısınacaktır. işlemiciniz belki 5 derece düşük olur ama anakartınız 65 dereceye çıkar. ve size söyliyim anakart sensörleri asıl ısınan parçalara uzak noktaya konumlandırılıyor. 65 derece okuyorsanız mosfetler vs bi 90 dereceyi geçmiştir :) çok çok az anakartlarda vrm modüllerinin dibinde oluyor bu sensörler. 6 ay sonra mosfetleri elinize aldınız mı görüşürüz.
hava soğutma konusu ise siz kullanıcıyı geçtim mühendislerin bile mallık yaptığı bi konudur. hata demiyorum mallık diyorum. şu bakır borulu soğutucular.
arkadaşlar bu boru içinde bi sıvı var. freon. ısındıkça gaz haline geçiyor. sonra da yükseloince soğuyor.vs vs.
iyi tamam güzel fikir de.
abi bu soğutucular anca kasa yan duruyorsa yükselecek kısımları yüksekte kalıyor :) kim kasasını yan koyuyor ki? onu geçtim zaten atx kasalar hep dik konur. işte biz dik koyunca o bakır borular yan kalıyor. ve sıvı fanın dibinde toplanmıyor. yanda kalıyor. ve ısındığında 2 uca doğru harekete geçiyor. ısıyı tabandan uzaklaştıracak yerde daha beter işlemci tabanında topluyor. bu konuda amd güzel bi çözüm buldu. -amd fanı demeyin :)- boruların uçlarını kıvırıyor. tabana gelen boruları ise büzmüş. bu sayede işlemci tabanında değil fanın üflediği noktada kalıyor uçlar. ve bu nedenle kendi ölçümlerimde amd nin 95 watt termal çözümü thermaltake contak 16 hatta 21 ile aynı hatta yer yer aynı performansları sergiliyor. elimde fotolar kalmadı arkadşalar. ama söyliyim 95 watt her türlü daha iyi kalan bi soğutucu idi. hatta amd nin eski 754 stok soğutucusu bile contac serisinden daha iyi idi. çünkü o koca blok kenarlarında bombe var. bu sayede yandaki kapasitörlere sıcak üflemiyor. böyle ince şeyleri düşünen bi firma amd. o yüzden seviyorum. çünkü o fanı kullandığım sürece herkesin yaşadığı kapasitör şişmesini hiç yaşamadım. ki baya yüksek işlemci takmama rağmen :) oysa ki contac dev gibi bi soğutucu. her kasaya uymaz. ağırlığı yanında yapısı yüzünden anakartı aşağı çeken bi soğutucu. ki contac daha ufak kalan bi soğutucu. daha büyükleri var 6 ısı borulu dev gibi. onlar anakartı katlar yaw :)
işte sıvı soğutma kapalı kasa ve az ağırlık istiyorsanız fersah fersah önce kalır. çünkü en ağır pompa 450 gram falan. corsair h100 sanırım. bi de benim vtg nin de pompası çok ağır. ama en ağır sıvı soğutma pompası bile bi dh14 etmez abi. hele daha büyükleri var 2 kilolok soğutucular. bi de bu tür soğutuclar pahalı da arkadaşlra. yani bi sıvı soğutma pahalı tamam da. dh14 de az değil ki. ona verilecek paraya çok güzel 24 cm lik soğutucular alınıyor.

gelelim kapalı devre bakım istemez lafına.
abi bi şeyin içinde su varsa bakım ister. ama açık devre kadar istemeyebilr. çünkü sonuçta onda buhar kaçması var. ama bu demek değil ki o su ömürlük. kapalı da da açıkta da aynı su var. sadece kapalılar biraz daha usun ömürlü. çünkü hava ile temas etmiyor. ancak bu sular da yine 70 derecede bozulmaya başlıyor ve 3 4 sene sonunda mahvoluyor. ki işlemcisine göre daha da kısa sürebilr. benim tavsiyem hurdaya dönmesini beklemeyin. ve suyunu yılda bir değiştirin.
haşu var. kapalı devre sıvı soğutmaların suyun değiştirmek biraz zordur. çüğnkü pres baskı borular vvardır ve bunların kilit noktaları zor. çözülür. kendiniz değiştirmeyin. kilit noktaları basit. ama bilmeyen adam parçalar. sökmeyi başarsa bile tutar su kaçırtıp pompayı ıslar. o pompalar sökülmüyor havberiniz olsun :) ki bu konuda en rahat soğutucular radyatorunde tahliye deliği olanlar.
ve arkadaşlar kapalı tip olanlarda suyu göremiyorsunuz ve en iyi marka diye de güvenmeyin. ben cm nin bi fanında su diye başka bi şeyin çıktığını duydum :) benim kıytırık malde ise çok kaliteli bi su var. işlemicm 40 derece radyatorum 50 derece :)
sıvı sğutma konusunda ise tavsiyem yok. zaten onu elleyen yaksın sistemini görsün:) tabii malzeme temini noktasında illle yurt dışı ve hazır kit almasınlar. sanayide o malın muadili çok ucuz. ne yani şeffaf boru olmasa ne olur ki? abiler o şeffaf borular kolay kırılıyor. bükülmeyenleri de eskiyor. zaten basınç güçleri düşük. sanayide metresi 10 liraya satılan hidrolik hotumu 10 bar basınca ve lastik gibi esnekliğe dayanıyor. ordan istediğiniz rekoru da bulursunuz.sıvı soğutmada en önemli şey borudur. özellikle kapalı devrelerde arkadaşlar fpc tipi boru alın. onlar çok iyi oluyor. katlansa bile su akışı kesmiyor.

bi de ekran kartı noktası var.
yeni moda. her önüne gelen kartını dik koyuyor.
arkadaşlar atx standardı siz öyle yapın diye konmadı. abi üretici vermiş hakkı koyarım sana ne diyen olursa da hiç ağzına ekmek küreğinynen vurmama gerek yok :) çünkü aynı üreticiler sata güç portundan 6 pin besleme yapmışlar. 15 watt lık o soket 75 watt ı nasıl taşısın? kaç kişinin kasasında öyle yangın çıktı biliyor musunuz :) ya adam almış rx580 i koymuş öyle dik. diyom madem öyle yaptın kapağı kapatma. yok böyle iyi.
arkadaşlar rx580 strix modeli olan bi arkadaşım bana aralık ayında 90 dereceden dert yandı. ona kasa fotosunu at dediğimde beynim ters döndü. ya minicik kasa. ekran kartı fanı ile psu arasında 3 cm anca var. kart 3 slot kaplıyor. zaten kasa 4 pc slotlukmuş :) gitti dark n10 aldı. ekran kartı 65 i aşmaz oldu. bakın şu bayram günü yazıyorum. 3 cm yer bile yetmiyorken senin o kapağı kapattığında kalıcak 1 cm lik boşluk senin 1080 i nah soğutur :)madem dik koyucaksınız o zaman o kartı sıvı soğuıtmaya geçirin. vardı geçen sharkoon un bi reklamı. adm açık devre soğutma yapmış. ekran kartı dik. ama sadece cpu soğutuyor. sordum bu sistemi hangi süper zeka yaptı? cevap yok :) yok işlemci de zaten 65 watt ryzen. ona sıvı soğutma ne kadar lazım ki? git o sopğutucuyu ekran kartına monte et. madem dik koydun?

sözün özü arkadaşlar o üreticilere inanmayın. zaten o üretici size o hakkı verir. ama sonra ekran kartınız ısıdan yandığında üretici der ki "kardeşim ben sana kasa sattım. sen o slotu neden düzgün kullanmadın? ben en fazla kasanı alırım. kartının parasını ödemem." der geçer. sen de sana kaçan koca bi 5 6 milyarla kala kalırsın.
 
yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
kapalı devre de bakım istiyor hocam. adam alıyor 4 sne bakmıyor. su oluyor çamur. bloklar gitmiş. onun da servise yaptırılması gerek. ama servisler bu işlemi yapıcak kapasitede değil pek türkiyede. aha technopat da bile adamlar blokları sökmüşler. bu kadar basit iş :) ya yılda bi pim yerlerinden boru sökülüp su değiştirilse o pompanın sökülmesine gerekyok. ve o vidalar adımlı vida. birinin bile adımı farklı sıkışsa yandan su kaçırıyor. ben o adamın söktüğü pompayı daha bilgisayarıma yaklaştırır mıyım sence?
 
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
16,255
Makele kıvamında güzel bir yazı olmuş.
Eline sağlık.
 
yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
Kaynak niteligi olusturacak yazilari canın sikildiginda yazıyorsan.
bol bol canini sikalim :kas
bana biri kamera göndersin. adam gibi yüksek çözünürlüklü bi şey. size fotollu yazı bile yazarım.
he bi de benle beraber fantezi kurucak adam lazım.

hadi flood edelim.
beyler şu sıvı soğutma suları var.
sakın o suları almayın derim. içlerine boya katıyorlar. o boya su bi şekilde deforme oldu mu salıp kendini parçalara yapışıyor.
gidin sanaiyiden saf su alın. yanında antifriz.
saf suyu kireçten temizlediğiniz çaydanlıkla ısıtıp damıtın bi daha.
sonra da buna litre başına 3 damla antifriz ekleyin.
aşırı soğukta işleminiz çatlarsa karışmam :)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

haydin bi flood daha.
pc nize taktığınız- afedersiniz- japon keranesine çeviren o ledler de ışık yayarken ısı yayıyor. dahası adreslenebilir ledli fan ve ramler sistem stabilitesini bozar.
sio denen bi çip var. nalet bi çiptir. her şeyi kontrol eder. özellikle fan dönüşleri.
bu ledler parazit yaptırıyor.
özelliklie yük altında sorunsuzken yük altından çıkınca kitlenen pc lerde mavi ekran çıkıyorsa bi nedeni amd işlemcinz vardır oc edip caq özelliğini kapatmamışsınızdır ya da intel amd vardır bu ledler fanları sapıttırıyordur. fan da sio çipini sapıttırıyordur.
kısacası caq da fanlar da sio yu kitler. o kitlendi mi de sistem çakılır. bu bir olur 2 olur. eninde sonunda sio çipiniz yanar. çok öyle tamir ettim. özellikle laptop cipseti ile yapılan çakma anakartlarda sio çipi çok yanıyor. nedeni de bu.
 
F Çevrimdışı

Frenzy 

Aktif Üye
11 Mar 2019
491
40
Hava sogutma iyidir. Hem ucuz, hem arıza riski yok, hem montajı kolay, hem fiyatına göre (genel olarak) performansı iyi, hem de gayet sessiz. Hatta bilindiği üzere bazı hava soğutmalar (noctua nh-d16, thermalright grand macho gibi) sıvı soğutmaları bile sollamıştır performans olarak. Hem de bunu daha sessiz kalarak başarmışlardır. Yanlış olmasın, sıvı soğutma kötüdür demiyorum, diyemem de zaten, ama performansı bir kenara koyarsak, sıvı soğutma hava soğutmaya kıyasla kesinlikle daha fazla beceri ve teknik bilgi istiyor, hem kurulum hem de kullanım aşamalarında. Bu arada konu ve verdiği can kurtaran ipuçları için yolgezer yolgezer hocama teşekkür ederim.
 
yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
dir. Hem ucuz, hem arıza riski yok, hem montajı kolay, hem fiyatına göre (genel olarak) performansı iyi, hem de gayet sessiz. Hatta bilindiği üzere bazı hava soğutmalar (noctua nh-d16, thermalright grand macho gibi) sıvı soğutmaları bile sollamıştır performans olarak. Hem de bunu daha sessiz kalarak başarmışlardır. Yanlış olmasın, sıvı soğutma kötüdür demiyorum, diyemem de zaten, ama performansı bir kenara koyarsak, sıvı soğutma hava soğutmaya kıyasla kesinlikle daha fazla beceri ve teknik bilgi istiyor,
ben teşekkür ederim
hocam o sollama neye göre kime göre?
evet daha düşük derecede tutuyor. ama aynı zamanda kasaya 2 3 giriş 2 3 çıkış fanı lazım geliyor ve bunlar tam devirde çalışmalı.
üstüne hayvasn gibi pahjalı ve bi o kadar ağırlar. bahsettiğiniz bloklar 1 hatta 2 kiloya yaklaşabiliyor. bu ağırlığ kaldıracak anakart kimde?
hurdaya giden pc lerin çoğu bükülen anakart yüzünden gidiyor. al koy işkenceye düzelt devam et.
ki hatırlarsınız delid yapılan inteller yüzünden satışları düştüğü için intel 6. nesli zayıf yaptı ve bu soğutucular takılınca işlemci bile kırıldı:)
sıvı soğutma ise en baba 250 gramdır. ki onlar ya kapalı devre soğutucular ya da vrm de soğutan açık devre ihs leri. ve daha geniş oldukları için de bakı yayılır. ama noctua noktasal yapar ve çatlatır ne var.
ben kendim kullandım bi kaçtane. alan arkadaşlarımda da var. ve o gürültü çekilmez abi. o blok 2 saat geçmeden işlemciyi gene ısıtmaya başlıyor. kasa içi 50 dereceyi geçiyor.
sıvı soğutmada ise eve direkt 60 dereceye çıkabilir. ama kasa içi oda sıcaklığını bie zor aşar.
üstüne bilinmez ama. intel neden metal macunu bıraktın denince çabuk soğuyup ısıma çekirdeği çatlatabiliyor demişti. o fanlar aniden ısınıp aniden soğuyabiliyor. sıvı ise sabittir. yanlış macunlama yok ise ısı lineer artar ve azalır. bu sayedeani ısı farkı olmaz.
işte bu da sıvı soğutmayı işlemciyi çok daha iyi koruyan bi ürün haline getiriyor. ve bi de fan soğutmanınyarattığı sirkülasyonun tozlaması da var.
 
F Çevrimdışı

Frenzy 

Aktif Üye
11 Mar 2019
491
40
Yanlış değilsem 4 yıl önce burada bir işyeri için bilgisayar toplamıştım. 4790k işlemciyi sogutmak icin noctua nh-u14s soğutucu taktım. İnanır mısınız bilmem ama orthos stress testinde 40 dereceyi geçmedi işlemci sıcaklığı. Kasa Corsair 500r ve fanlar minimumda çalışıyor, içeri toz almasın diye yan fan iptal ve ses yok denecek kadar az. Amacım burada hava-sıvı karşılaştırması yapmak degil ama hava soğutma ile bunu yapabiliyorken sıvı sogutma daha zahmetli geliyor bana.
 
yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
e hacı abi sen o soğutucuyu bi tak bakalım 6100 e bakalım işlemci ne hale geliyor :)
 
yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
utanırsan kötü olur :) ama asıl sıkıntı diyom ya aşırı ağırlık. ve ben de hava soığutmayı seviyorum. ama abi kasa içi aşırı ısınıyor. ben sıvıya geçtim geçeli kasam buz gibi. ki kasam iyi soğuyan eskinin iyi kasalarından. ama falı iken içi tencere gibi idi. şimid 30 dereceyi aşmıyor
 
T Çevrimdışı

TeyesCC3 

Süper Üye
31 May 2018
509
Zamanında İ7 930@ 4.20 de kullanmak için soğutucu aradım (ortalama 10 yıl önce) herkes sıvı soğutma olmassa işlemci yanar diyordu macho hr2 almıştım hepsiburada dan işime yaramazsa geri iade ederim dedim işimi fazlasıyla gördü. Hatta aynı soğutucu aynı fanı ile hala çalışıyor tek fark hızı 4.01 çektim oda kasayı kardeşime verdim pek hava tutup temizlemez boşuna işlemci ısınmasın fanı son hıza çıkmasın diye.
Ortalama bir sıvı soğutma 10 yıl sağlıklı çalışır mı bilmiyorum
 
Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri