Zaten o yüzden modüler seçiyoruz. Fazla atıl kablolardan kurtulmak ve kasa içini rahatlatmak için. İyi ve sertifikalı bir psu da bu tür sorunlar yaşanmaz.
Sizin dediğiniz gibi olsaydı, 600 watlik bir psu , 3. senesinde 400 watt anca verevbilecekti
Yine sağlam markalarda bu tür soketlerin çıkma gibi bir durumu yoktur. ( Kasayı duvardan duvara firlatmadiginiz surece
)
Burada mühendislik boşuna olur o zaman, piyasada modüler uretilmezdi.
Kasa konusunda yine katılmıyorum.
Yine dediğiniz gibi olsaydı, işini hakkıyla yapan bir kasa , daha basit bir kasa ile aynı kefeye konurdu.
Kasanin kablo saklama yapısından, hava akışına kadar bilesenlerde etkisi büyüktür. Ha sizin gibi ekstrem durumlarda( 4 harddisk, SSD, belki çift ekran kartı gibi) kasa doğal olarak o sıcaklığı atmakta zorlanabilir, fakat, genel kullanıcı profilinde etkisi büyüktür.
Zaten böyle bir sistem kullanan arkadaş ta , kostüm soğutma kullanması yerinde olur
ben hem cümleyi yanlış yazdım hem yanlış anlaşıldım anlaşılan. burda verdiği gücün kaybolmasından bahsetmiyorum. şöyle diyeyim benim fsp 500 180 watt gpu 110 watt cpu, 1 ssd 3 hdd 4 ram dolu sistemde ful oc li olarak çalıştı. ve psu nerden baksanız 10 yaşındadır. ki bana geldiğinde hurda durumda idi. biri sizin de belirttiğiniz gibi tutmuş kablosundan sağa sola sallamış. ve fabrikasyon hatalı olarak kabloyu kasaya sabitleyen plastik aparat yoktu. o yüzden psu nun kartı kırılmış, kasası da yamulmuştu. hasarlarını düzelttim ve taktım kasaya. fıstık gibi çalıştı.
500 watt kaç modüler psu sıfırken bu yükü kaldırır bi düşünün.
kasa konusunda ise. ben öyle kablo saklayan çok kasa gördüm. çok faydasıı gören görmedim. bizzat bi arkadaşım mini kasa almış kablo saklayan. sonra ne oldu? 180 wattlık rx580 i 3 slot kapladığı için o kablo saklayan kasanın alt kısmı dar geldi ve kartı kasım ayında 90 derece altına düşmedi. kapağı açmak zorunda idi.
tavsiyemle gitti dark n10 aldı ve kartı 65 dereceye düştü. yani kablo saklama falan asıl psikolojik aldatmaca. kasa dar olduktan sonra o kasa da o kablolamalar da hiç bi işe yaramaz.
ama o kasa büyüklüğü de bi yere kadar. bu seviyelerde donanımlar kullanınca bi kaç saat yük sonunda eninde sonunda o kasa kitleniyor. inteli amd si nvidia sı yok. abi burda 500 watt tan bahsediyoruz.
ayrıca sertifika ile konunun alakasını hiç anlayamadım. tabii şu güç sertifikasından bahsediyorsan-altın gükmüş vs- o sadece giren-çıkan hesabı. onun psu kalitesine hiç ama hiç etkisi yok. ki 10 sene önce bu sertifika psu üzerrinde yazmazdı bile. kullanım klavuzunda yazardı. zaten o sertifika içindeki trafonun kodu ile alakalı bi şey. yoksa 80+ sertifikalı 500 watt psu ile daha düşük sertifikalı 300 watt psu nun devreleri komple aynı. ancak verdiği güç belli bi sınırın üstünde ya da altında ise ya da kontrolcü değişikse devrelerde bi fark olabiliyor. ama kısaca 500 watt psu ile 300 watt psu aynıdır. 600 watt ile 850 wattlıklar da yakın devrelere sahiptir. çok farkını bulamazsınız.
bi de bazı firmalar 80 falan diye giriş seviyesi diye saçma sapan pazarlama stratejilerine gidip insanları gagalıyor. arkadaşlar psu nun giriş seviyesi olmaz. üzerindeki akımı veriyorsa o psu kalitelidir. veremiyorsa çürük bi çöptür. bu kadar basit. bunun girişi çıkışı yok. giriş seviyesi bi ürünü yaparsın ama istediğni veremez daha düşük testlerden geçer, o sınıfa göre satarsın. misal işlemciler böyledir.
ama psu öyle değil. çünkü zaten taktığın parçalar bellidir. işlemci gibi fırına at ordan ne çıkacağı belli olmayan durumlar yoktur. ama zalman gibi bi firma bile giriş seviyesi diye 600 le diye bi çöpü satıp bize giriş seviyesi psu diye bi şey çıkardı.
lan 300 wattlık silikon trafo koyup o psu nun 600 watt vermesini hangi salak beklemiş anlamadım.
işte sizin düşük seviye sandığınız psu lar 300 wattlık ya a 400 watlık psu lar. şu anda pikte 500 600 verir. ama 6 ay sonra 300 e düşüyor.
online oyun diyoruz. battle field crysis ya da pubg gibi oyunlar. bu yüklerde hava soğutma kasalar adamı yarı yolda bırakıyor. eninde sonunda bu olur.
hava soğutma kullanılacaksa uzay montaj yapıcaksın abi. bu kadar basit. bi arkadaşım var. o hava soğutma kullanıyor. ama kasa masa yok. bildiğimiz aparatlarla duvara montelemiş anakartı ve parçaları. ne toz birikiyor ne hava kalıyor.
burda en büyük sorun şu.
ısı metalde çok hızlı ilerler. suda biraz daha zayıf ilerler. havada ise nerde ise hiç ilerlemez. havanın ısıyı iletmesi diye bi şey yok. ısıyı alır sadece. alır alır ve konvasiyonel olarak taşır. yani itilmesi gerekir.
bi de sıvı soğutma pis yerlerde daha çok işe yarayabiliyor. çünkü fan soğutmadakini aksine daha fazla fanı çok daha kısık devirde kullanabiliyorsun. ben size 3 haftalık kasamın fotosunu atayım. o toz sizin kasanıza 1 senede zor gelir
ya 3 ayda fanları kitleyecek kadar tozlu bi ortamdan bahsediyorum. burda ben fanları ne kadar yavaş çevirirsem o kadar az temizlik gerekiyor.
işte hava soğutma olduğunda benim 3 ayda bi-ne 3 ü. resmen her ay
- kasayı temizlemem şart iken şimdi 1 sene bile bekleyebilirim.
he şu var. vardır elinde 35 wattlık athlon 200ge onunla internete girer düşük kalite pubg lite oynarsın. abi fana bile ihtiyacın yok. devam et. ama 65 üstü işlemciye çıktın mı, kasanda fazla parça varsa o zaman sıvı soğutma şartlaşıyor. bakın ben seneye para bulunca takarım bi 1800x ya da daha iyi bi şey. bakın o zaman napıcam?
bakın işini hakkı ile yapan kasa yoktur. kasada olan havanın bi hacmi vardır. bu kasaya bağlı 5 ile 15 litre arasındadır. bu hava da kasayı ısıtmadan vereceğin gücün bi sınırı vardır.
işte sıvı soğutma o havanın ısınmaadan ısının dışarı atılmasını sağlıyor.
fanlı soğutmada oluşan ısı hava ile taşınıyor. ama sıvı soğutmada ısı boru ile taşınıyor. ki aslına sıvı soğutma ilk denemeler de değil. dfi gibi markalar yıllar önce bu tür fan soğutmalar yapmaya çalıştı. yaptıkları tasarımları ile blokları kasa dışına vermeye çalıştılar. ama boru maliyetleri ve sök taka uygun olmamaları-en ufak esnetmede anakartı parçalayabilme- nedeni ile bu iş tutmadı. üstüne bu tasarımlar çok uzun sürüyordu. dfi bu tür bi anakart çıkrana kadar amd ya da intel yeni nesillleri çıkarıyordu. adam i7 çıkmışken 775 çipsetli anakartı napsın
yani kasa içine vurmadan ısının dışarı atılması hep istenen bi şeydir. üreticiler de bunun peşinde idi. ama sıvı soğutma hariç hiç bi şey bunu tam veremiyor. çünkü metal parçalar hem pahalı hem sert. ama dediğim gibi siz bi kaç saat kullanıp kasa kapatıyorsanız hissetmezsiniz farkı. ama benim pc gazen günlerce açık kalıyor. nasa çevirdim film izliyoruz pc hdd lerinden telefonla. oturup koca bi oyunu bitiriyoruz. video edit yapılıyor. yani kasa boş kalmıyor. bu kadar aşırı yüke hava soğutma yetmiyor. ben çok denedim. stoksoğutuc büyük soğutucu. ama olmuyor. ve kalbur üstü hava soğutmaların anakarta yaptıklarını birebir gördüm. o yüzden de vazgeçtim. bide blok soğutucuları takmak bile zor olabiliyor. o kadar büyükler ki. anakarta monte ederken bile kırabilir insan. sıvı soğutmanın ise pompası 300 gram. çapraz 2 vidayı tutturdum mu gerisini takmama gerek bile yok.
yani ne kasayım ki?