arkadaşlar flood uma devam edeyim diyorum.-iş bulana kadar çook başınızı ağrıtacağım
-
şimdi siz tamam dediniz sıvı soğutmaya geçeyim.
ama nasıl bi sistem kurayım?
açık mı kapalı mı olsun diyorsanız.
ki daha bu ne onu bile bilmiyorsunudur.
olabilir. bilmeyebilirsiniz.
zaten bunları bilirseniz ben neden yazayım ki?
neyse arkadaşlar.
kapalı devre terimi dvr cihazlarından geliyor biraz da. onların mantığındadır. dışardan müdahaleye çok imkan vermeyen bi sistem olduğu için bu ismi almıştır. fabrikasyondan çıkma pres baskı hortumlu olan genelde değiştirme ve geliştirmeye imkan vermeyen sıvı soğutmalardır. bunlar bakım gerektirmez diye geçse de asıl olarak bunlar da bakım ister. ama malum techno pat sitesindeki gibi söküp parçalama ile temizlenmez. onu yapanın aklından şüphe ederim ben. ciddiyim.
sıvı soğutma kapalı devre ise öyle sökülmez. çünkü arkadaşlar o soğutmaların pompa tabanları vidalarla özel makinelerde birbirine tutturulur. her vidanın adımı sayılıdır. sen mükemmelen de yapsan o vidalardan birisi ille kaçar. ve bi zaman sonra sızıntı başlayabilir. çok nadir olarak denk getirebilirsiniz. abi ben yaptım oldu demeyin. bu gün söktünüz düzeldi. yarın söktünüz tutmazsa tutacağınız şey pc nizde sıvı kaynaklı yanan parçaların faturası olucaktır.
sıvı soğutmaların ya pompa ya da radyatorlerinde tahliye kanalları ve genelde pompa dibinde boruların ayrılma noktaları vardır arkadaşlar. ancak bu noktalar açarken çok dikkat ederek pompa yukarıda şekilde boruların sökülmesi gerekir. bu kimi pompalarda vida kiminde ise saplama şekilde sabitlenmiştir.
ordan sökülür. ama yanlış bi işlemde ordan fışkıran su pompanızı ıslatır. ve pompanızı çalıştırınca yakarsınız.
bu nedenle işi bilen birine gönderin yapsın.
bu işlemi yıldan bir yaptırırsanız pompanız da eskimeyecektir. çünkü kirlenen su pompanın dönmesini engellediği gibi-ki bu durumda bobini yakar- radyator ve pompadaki ısı kafasınnı da kirletir. unutmayın. o pompalar da ısınır ve su ısıyı alamazsa pompa yanar.
bi de arkadaşlar açık-kapalı olsun sıvı soğutma pompalarını 20 derece altında çalışmasını oldukça yavaşlatıcak şekilde programlayın. yoksa kışın aşırı soğukta sertleşen su pompanıza zarar verebilir.
bi de ara sistem olarak yarı kapalı sıvı soğutmalar var.
corsair h serisi bazı su soğutmaların boruları çok kalın farkederseniz. işte bunlar parçalanıp istenirse açık devreye çevrilebiliyormuş
ekstradan açık devre su soğutmaların en büyük faydalarından biri olan gpu vs soğutma işini kapalı devrede de yapmamızı sağlayan nzxt g10 gibi bracketler var. bu sayede 24 cm lik bi sıvı soğutma ile cpu 12 cm lik bi radyator ile de gpu yusoğutabilirsiniz. pahalı gelebilir. ama zaten en ucuz açık devre su soğutma bile 2 tane kapalı devre alacağı için sizin açınızdan daha iyi olabilir diye düşünüyorum. tabi g10 da çok pahalı bi ürün. bence o demiri bi tornacı arkadaş kopyalayabilir. yaw koca forumda bi cnc si olan yok mu ?
gelelim açık devrelere.
abi bu aletler ise adı üstünde açık devre sistemlerdir.
her şeyi değiştirilebiliyor.
bi de bu sistemlerin asıl adı custom dur. yani kişiselleştirilebilir. ama nedense markalar kendi cuzstom soğutmalarını çıkardı ki bence bildiğimiz para tuzağı. abi şimdi sıvı soğutma diyince özellikle açık devrelerde her şeyin bizim kendimize en uygun parçalardan oluşması gerekir. ama corsair ve diğer markalar kendi ölçülerinde kesilmiş boru ve parçalarla bize bi şeyler satıyor.
abi açık devre kurucaksanız bunlara bulaşmayın. gözünüzü seveyim.
açık devre su soğutma demek tipsizlik demektir. bizim deneme yanılma ile bi şeyleri yapmamız demektir.
tutup da böyle sistemler kurup göz boyayın ne olulcak ki?
bi de şunu diyeyim. bi şehir efsanesi var. açık devre sıvı soğutma havadan da kapalı devreden de gömlek gömlek üstündür.
yok öyle bi şey abi. bu ürünler sen ne kadar ilgilenirsen o kadar iyidir. bi kere bu aletlerde performans radyatore bakar. sen tutup da tofaş radyatoru takmadığın sürece biraz zor daha iyi performans alırsın. marka diye aldığın 24 cm lik radyatorlü o çöpte o koca boruları taşıyacak pompa da bulamazsın o pompayı çalıştıracak anakart kontrolcüsü de. her şeyi halletsen de radyator gene aynı abi.
he şunu diyebilirsin. ben sıvı soğutma aldım. bu su soğutma gpu cpu, onların vrm leri köprüler ramleri soğutuyor. bu nednele kasamda ısı oluşmuyor. o zaman tamam. ama hazır tipte satılan sadece cpu soğutan bi ürünün öbüründen iyi olması zor bi şey. üstüne bunda bile zaten asıl ısınan parça cpu ve gpu olduğu için gene ahım şahım bi fark oluşmaz. ne farkı var biliyor musunuz? o şeffaf borulardan su geçiyor ya. işte onun psikolojik keyfi var. ama bilmezler ki su bi ısınırsa o boya yapışacak her yere ve yapışmasa da zamanla o borular da rezervuar da aşınacak. bu yüzden ben gidin sanayiden sağlam hidrolik gortumu ve yandan şeffaf dereceli kaplar alın diyorum. çünkü bu kaplar aşınmıyor. hortumlar kirlenmiyor. ama hazır satılan customlar-hazır ve custom. nasıl bi tezat ise- 2 sene geçince çamura dönüyor. nerden mi biliyorum? bi ara elemanın teki satışa koydu. borular leş gibi idi.
yok sizin 2 senede bi boruı ve rezervuarı çöpe atıcak paranız varsa bilemem. ama metresi 20 liraya alacağınız hidrolik hortumu her işinizi de görecektir.
ama bu boru ve koyu rezervuarda en büyük sıkıntı su akışını görememek olur. ki bunu halletmek için bi ara satılan şeffaf içinde rüzgar gülü olan bi parça satılıyordu. adı bi şeydi. bilen bi arkadaş varsa yazıversin. o ürün size su akışını göstericektir.
gelelim suya.
arkadaşlar su dediğim gibi boyasız kullanmanız yararınıza. benim sıvı soğutma içinden gayet kaliteli bi yeşil su çıktı. o nedenle şanslıyım. ama gene de yaz sonunda değişeceğim o suyu. çünkü boyalı su risktir. -alıp yapan var muhabbetine girecek boşuna gelmesin üzerim.- hep insanın aklında kalır. ya bu su şimdi özelliğini kaybeder de boyarsa radyatoru diye. çünkü arkadaşlar bu boya bi yapıştı mı çıkmıyor. radyator de sökülecek bi şey de değil ki temizleyelim.
heatsink yani parçalara takılacak aparatlar.
arkadaşlar bunlar 2 tür oluyor. ya evrensel ya da özel üretimler.
evrenseller her şeye takılabilir. ufak olurlar. çoğu zaman yanlarında vida bile gelmez ve kelepçe vs ile sabitlenirler. bunlar ile her şeyi soğutmanız mümkündür. ama geniş yüzey vs gerekirse sorun olabilir. ama çipset soğutacaksanız gayet güzel oluyorlar.
cpu ya da gpu soğutacaksanız bu soğutucular ise yine vrensel parçalardan seçilebilir. ya da ilgili parçaya özel satılanlardan alınabildiği gibi direkt ilgili parçanın oturduğu kartlara özel olan da satılıyor. ancak son yazdığım biraz riskli. özellikle cpu için anakarta özel olanlar vrm leri de soğuttuğu ve bu vrm ler her anakart modelinde yer değiştirdiği için bu sene aldığınız hs yeni anakartınızda çöp olabilir. alıcak adam da bulamazsınız. gpu lar ise genel olarak yakın oluyor üretimleri. hd3850 den r9 serisine kadar birbirine uyan gpu tipleri var misal. hala da yakın üretiliyor. ama anakartlar çok şekil değiştirdi. gpu için özel bracket 2 türlü zaten. biri referans tipler bvi de özel üretimler. her türlü bunlarda şans yüksek. ama cpu yu özel bracketle soğutmak çok zor olabilir. işin maddi yönü yanında o bracketlerin her sök takı esnasında boruların da zarar göreceğini unutmamak lazım. bu nedenle bence hani çok ucuz olmamakla beraber özel hs lerden uzak durmanızda fayda var. yoksa cidden büyük paralar gidebiliyor.