sıvı vs hava soğutmaya dair.

yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
Zamanında İ7 930@ 4.20 de kullanmak için soğutucu aradım (ortalama 10 yıl önce) herkes sıvı soğutma olmassa işlemci yanar diyordu macho hr2 almıştım hepsiburada dan işime yaramazsa geri iade ederim dedim işimi fazlasıyla gördü. Hatta aynı soğutucu aynı fanı ile hala çalışıyor tek fark hızı 4.01 çektim oda kasayı kardeşime verdim pek hava tutup temizlemez boşuna işlemci ısınmasın fanı son hıza çıkmasın diye.
Ortalama bir sıvı soğutma 10 sağlıklı çalışır mı bilmiyorum
hacı abi işlemci yanar diyen kim ya :) işlemci denen şeyin ham mmaddesi camdır. 1300 derecede erir. işlemciyi bozacak olan şley içine katılan altın. o 300 derecede erir. 100 dereceye gelince genleşir. ve camı çatlatır.
sıvı hafva soğutma farketmez kolay kolay hiç bi soğutucuda işlemci yanmaz. benim kastım anakart içi. ben de de bi sürü hava soğutma var. gayet iyi soğutuyor. ama kasa fan gürültüsünden de uğraşılmıyor.
 
T Çevrimdışı

TeyesCC3 

Süper Üye
31 May 2018
516
hacı abi işlemci yanar diyen kim ya :) işlemci denen şeyin ham mmaddesi camdır. 1300 derecede erir. işlemciyi bozacak olan şley içine katılan altın. o 300 derecede erir. 100 dereceye gelince genleşir. ve camı çatlatır.
sıvı hafva soğutma farketmez kolay kolay hiç bi soğutucuda işlemci yanmaz. benim kastım anakart içi. ben de de bi sürü hava soğutma var. gayet iyi soğutuyor. ama kasa fan gürültüsünden de uğraşılmıyor.


Ben işlemcileri ve transistör tipi ekipmanları silikondan yapılıyor sanıyordum.
 
yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
Ben işlemcileri ve transistör tipi ekipmanları silikondan yapılıyor sanıyordum.
silikon neyden yapılıyor :) silisyum. o nedir? camın da en temel bileşeni. biri için olan kurallar öbürü için de geçerli. tabii silisyum eklenen boyalar ve ultraviyole ışık yediği için derecesi biraz oynar. ama asıl olarak işlemciyi sıcakta bozduran şey içindeki altının genleşmesidir. o genleştiği ve eridiği için siliyum çatlar. bu çatlaklar gözle görülecek çatlaklar değildir. sonra çatlaktan akımlar sızar ve yanar içineki malzeme.
size özel bi ispat da vereyim. yanmış bi işlemci ya da amfiden tıpkı kum gibi koku gelir.
 
yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
arkadaşlar flood uma devam edeyim diyorum.-iş bulana kadar çook başınızı ağrıtacağım :) -
şimdi siz tamam dediniz sıvı soğutmaya geçeyim.
ama nasıl bi sistem kurayım?
açık mı kapalı mı olsun diyorsanız.
ki daha bu ne onu bile bilmiyorsunudur.
olabilir. bilmeyebilirsiniz.
zaten bunları bilirseniz ben neden yazayım ki?
neyse arkadaşlar.
kapalı devre terimi dvr cihazlarından geliyor biraz da. onların mantığındadır. dışardan müdahaleye çok imkan vermeyen bi sistem olduğu için bu ismi almıştır. fabrikasyondan çıkma pres baskı hortumlu olan genelde değiştirme ve geliştirmeye imkan vermeyen sıvı soğutmalardır. bunlar bakım gerektirmez diye geçse de asıl olarak bunlar da bakım ister. ama malum techno pat sitesindeki gibi söküp parçalama ile temizlenmez. onu yapanın aklından şüphe ederim ben. ciddiyim.
sıvı soğutma kapalı devre ise öyle sökülmez. çünkü arkadaşlar o soğutmaların pompa tabanları vidalarla özel makinelerde birbirine tutturulur. her vidanın adımı sayılıdır. sen mükemmelen de yapsan o vidalardan birisi ille kaçar. ve bi zaman sonra sızıntı başlayabilir. çok nadir olarak denk getirebilirsiniz. abi ben yaptım oldu demeyin. bu gün söktünüz düzeldi. yarın söktünüz tutmazsa tutacağınız şey pc nizde sıvı kaynaklı yanan parçaların faturası olucaktır.
sıvı soğutmaların ya pompa ya da radyatorlerinde tahliye kanalları ve genelde pompa dibinde boruların ayrılma noktaları vardır arkadaşlar. ancak bu noktalar açarken çok dikkat ederek pompa yukarıda şekilde boruların sökülmesi gerekir. bu kimi pompalarda vida kiminde ise saplama şekilde sabitlenmiştir.
ordan sökülür. ama yanlış bi işlemde ordan fışkıran su pompanızı ıslatır. ve pompanızı çalıştırınca yakarsınız.
bu nedenle işi bilen birine gönderin yapsın.
bu işlemi yıldan bir yaptırırsanız pompanız da eskimeyecektir. çünkü kirlenen su pompanın dönmesini engellediği gibi-ki bu durumda bobini yakar- radyator ve pompadaki ısı kafasınnı da kirletir. unutmayın. o pompalar da ısınır ve su ısıyı alamazsa pompa yanar.
bi de arkadaşlar açık-kapalı olsun sıvı soğutma pompalarını 20 derece altında çalışmasını oldukça yavaşlatıcak şekilde programlayın. yoksa kışın aşırı soğukta sertleşen su pompanıza zarar verebilir.
bi de ara sistem olarak yarı kapalı sıvı soğutmalar var.
corsair h serisi bazı su soğutmaların boruları çok kalın farkederseniz. işte bunlar parçalanıp istenirse açık devreye çevrilebiliyormuş
ekstradan açık devre su soğutmaların en büyük faydalarından biri olan gpu vs soğutma işini kapalı devrede de yapmamızı sağlayan nzxt g10 gibi bracketler var. bu sayede 24 cm lik bi sıvı soğutma ile cpu 12 cm lik bi radyator ile de gpu yusoğutabilirsiniz. pahalı gelebilir. ama zaten en ucuz açık devre su soğutma bile 2 tane kapalı devre alacağı için sizin açınızdan daha iyi olabilir diye düşünüyorum. tabi g10 da çok pahalı bi ürün. bence o demiri bi tornacı arkadaş kopyalayabilir. yaw koca forumda bi cnc si olan yok mu ? :)
gelelim açık devrelere.
abi bu aletler ise adı üstünde açık devre sistemlerdir.
her şeyi değiştirilebiliyor.
bi de bu sistemlerin asıl adı custom dur. yani kişiselleştirilebilir. ama nedense markalar kendi cuzstom soğutmalarını çıkardı ki bence bildiğimiz para tuzağı. abi şimdi sıvı soğutma diyince özellikle açık devrelerde her şeyin bizim kendimize en uygun parçalardan oluşması gerekir. ama corsair ve diğer markalar kendi ölçülerinde kesilmiş boru ve parçalarla bize bi şeyler satıyor.
abi açık devre kurucaksanız bunlara bulaşmayın. gözünüzü seveyim.
açık devre su soğutma demek tipsizlik demektir. bizim deneme yanılma ile bi şeyleri yapmamız demektir.
tutup da böyle sistemler kurup göz boyayın ne olulcak ki?
bi de şunu diyeyim. bi şehir efsanesi var. açık devre sıvı soğutma havadan da kapalı devreden de gömlek gömlek üstündür.
yok öyle bi şey abi. bu ürünler sen ne kadar ilgilenirsen o kadar iyidir. bi kere bu aletlerde performans radyatore bakar. sen tutup da tofaş radyatoru takmadığın sürece biraz zor daha iyi performans alırsın. marka diye aldığın 24 cm lik radyatorlü o çöpte o koca boruları taşıyacak pompa da bulamazsın o pompayı çalıştıracak anakart kontrolcüsü de. her şeyi halletsen de radyator gene aynı abi.
he şunu diyebilirsin. ben sıvı soğutma aldım. bu su soğutma gpu cpu, onların vrm leri köprüler ramleri soğutuyor. bu nednele kasamda ısı oluşmuyor. o zaman tamam. ama hazır tipte satılan sadece cpu soğutan bi ürünün öbüründen iyi olması zor bi şey. üstüne bunda bile zaten asıl ısınan parça cpu ve gpu olduğu için gene ahım şahım bi fark oluşmaz. ne farkı var biliyor musunuz? o şeffaf borulardan su geçiyor ya. işte onun psikolojik keyfi var. ama bilmezler ki su bi ısınırsa o boya yapışacak her yere ve yapışmasa da zamanla o borular da rezervuar da aşınacak. bu yüzden ben gidin sanayiden sağlam hidrolik gortumu ve yandan şeffaf dereceli kaplar alın diyorum. çünkü bu kaplar aşınmıyor. hortumlar kirlenmiyor. ama hazır satılan customlar-hazır ve custom. nasıl bi tezat ise- 2 sene geçince çamura dönüyor. nerden mi biliyorum? bi ara elemanın teki satışa koydu. borular leş gibi idi.
yok sizin 2 senede bi boruı ve rezervuarı çöpe atıcak paranız varsa bilemem. ama metresi 20 liraya alacağınız hidrolik hortumu her işinizi de görecektir.
ama bu boru ve koyu rezervuarda en büyük sıkıntı su akışını görememek olur. ki bunu halletmek için bi ara satılan şeffaf içinde rüzgar gülü olan bi parça satılıyordu. adı bi şeydi. bilen bi arkadaş varsa yazıversin. o ürün size su akışını göstericektir.
gelelim suya.
arkadaşlar su dediğim gibi boyasız kullanmanız yararınıza. benim sıvı soğutma içinden gayet kaliteli bi yeşil su çıktı. o nedenle şanslıyım. ama gene de yaz sonunda değişeceğim o suyu. çünkü boyalı su risktir. -alıp yapan var muhabbetine girecek boşuna gelmesin üzerim.- hep insanın aklında kalır. ya bu su şimdi özelliğini kaybeder de boyarsa radyatoru diye. çünkü arkadaşlar bu boya bi yapıştı mı çıkmıyor. radyator de sökülecek bi şey de değil ki temizleyelim.
heatsink yani parçalara takılacak aparatlar.
arkadaşlar bunlar 2 tür oluyor. ya evrensel ya da özel üretimler.
evrenseller her şeye takılabilir. ufak olurlar. çoğu zaman yanlarında vida bile gelmez ve kelepçe vs ile sabitlenirler. bunlar ile her şeyi soğutmanız mümkündür. ama geniş yüzey vs gerekirse sorun olabilir. ama çipset soğutacaksanız gayet güzel oluyorlar.
cpu ya da gpu soğutacaksanız bu soğutucular ise yine vrensel parçalardan seçilebilir. ya da ilgili parçaya özel satılanlardan alınabildiği gibi direkt ilgili parçanın oturduğu kartlara özel olan da satılıyor. ancak son yazdığım biraz riskli. özellikle cpu için anakarta özel olanlar vrm leri de soğuttuğu ve bu vrm ler her anakart modelinde yer değiştirdiği için bu sene aldığınız hs yeni anakartınızda çöp olabilir. alıcak adam da bulamazsınız. gpu lar ise genel olarak yakın oluyor üretimleri. hd3850 den r9 serisine kadar birbirine uyan gpu tipleri var misal. hala da yakın üretiliyor. ama anakartlar çok şekil değiştirdi. gpu için özel bracket 2 türlü zaten. biri referans tipler bvi de özel üretimler. her türlü bunlarda şans yüksek. ama cpu yu özel bracketle soğutmak çok zor olabilir. işin maddi yönü yanında o bracketlerin her sök takı esnasında boruların da zarar göreceğini unutmamak lazım. bu nedenle bence hani çok ucuz olmamakla beraber özel hs lerden uzak durmanızda fayda var. yoksa cidden büyük paralar gidebiliyor.
 
B Çevrimdışı

Bratan 

Süper Üye
8 Kas 2018
909
44
bütün yazilari okumadim ama hizlica göz gezdirirken gördügüm bazi seyler hakkinda uyarmak isterim
islemcinin temel birimi olan transistor sadece silisyumdan yapilmaz silisyum germanyum galyum-arsenik gibi birden fazla maddenin karisimindan olusur
elektrik/elektronik temel bilgilerden birisi drenc sicaklikla dogru orantilidir sicaklik artarsa drenc artar elektron-hareketi yavaslar
maddeler isiya maruz kaldiginda özelliklerinde gecici yada kalici degisiklikler olabilir
sivi sogutma her zaman daha iyidir daha iyi performans verir verdigi performansa oranla daha az ses yapar tek dezavantaji maliyetli olmasidir
amd intelden hic bir zaman iyi olmadi olamazda amd nin avantaji soket türlerini sürekli degistirmemesi ve kisa vade de ekonomik olmasidir uzun vadede hesapladiginizda o avantaj da ortadan kalkar cünkü amd intelden her zaman daha cok elektrik harcar ayni dönemde cikmis yada performanslari yapilan testlerde ayni olan amd vs intel islemcilerin degerlerine bakarsaniz en az %10 elektrik tüketimi farki vardir
amd islemciler daha yüksek sicakliklarda calisir
yorgun oldugum icin daha detayli yazamiycam ama arastirmak isteyen varsa
"intel x vs amd x benchmark" yazarak internette arama yapabilir yapilan testleri inceleyebilir
 
yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
bütün yazilari okumadim ama hizlica göz gezdirirken gördügüm bazi seyler hakkinda uyarmak isterim
islemcinin temel birimi olan transistor sadece silisyumdan yapilmaz silisyum germanyum galyum-arsenik gibi birden fazla maddenin karisimindan olusur
elektrik/elektronik temel bilgilerden birisi drenc sicaklikla dogru orantilidir sicaklik artarsa drenc artar elektron-hareketi yavaslar
maddeler isiya maruz kaldiginda özelliklerinde gecici yada kalici degisiklikler olabilir
sivi sogutma her zaman daha iyidir daha iyi performans verir verdigi performansa oranla daha az ses yapar tek dezavantaji maliyetli olmasidir
amd intelden hic bir zaman iyi olmadi olamazda amd nin avantaji soket türlerini sürekli degistirmemesi ve kisa vade de ekonomik olmasidir uzun vadede hesapladiginizda o avantaj da ortadan kalkar cünkü amd intelden her zaman daha cok elektrik harcar ayni dönemde cikmis yada performanslari yapilan testlerde ayni olan amd vs intel islemcilerin degerlerine bakarsaniz en az %10 elektrik tüketimi farki vardir
amd islemciler daha yüksek sicakliklarda calisir
yorgun oldugum icin daha detayli yazamiycam ama arastirmak isteyen varsa
"intel x vs amd x benchmark" yazarak internette arama yapabilir yapilan testleri inceleyebilir
AMD DAHA İYİ DEMEDİM BUNU DÜZELTELİM. VE İŞLEMCİ İÇİNDE GERMANYUM VAR LAFINI DAHA ÖNCE DE DUYMUŞTUM ANCAk bu konu farklı bi şey. orda temel elementten bahsettim. ancak germanyum transistörler hem yapı itibari ile farklıdır hem de 70 lerden itibaren zaten kullanılmaz oldu. fet denen şey neden üretildi :)
amd nin daha fazla enerji harcadığı konusu ise tamamen göreceli. giriş seviyesi intel ile amd yi karşılaştırırsan tabii fark çıkar. ama aynı seviyede bi intel ile amd yi karşılaştırırsan öyle çok büyük fark göremezsin. ayrıca dediğim gibi konuyu intel amd kavgasına çekmemeli bence. ben olanı söyledim. dediği,n gibi olsa delid denen şeyi amd ciler keşfederdi. amd de delid yapmak imkanı yok olanlarda da faydası yok.
 
yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
gece oyunda idim yazamadım.
arkadaşlar birincisi ben dediğm gibi amd intel kavgası diye bi sayfa açtım isteyen oraya gelir güzel güzel atışırız :)
ikinci olarak cidden gördüğümü yazıyorum. duygusal sebebe gerek yok. delid denen şeyi amd sahipleri bulmadı. ki intel öyle bi firmadır ki delid yapılamasın diye 6. nesli zayıf plastik tabakaya oturtup sürdü. ve bu işlemciler o kadar zayıftı ki 1 kilolouk hava soğutma takılınca kırılıveriyordu. sokete kadar parçalanıyordu :)
2. konu olarak ise amd işlemcileri daha iyi asla demedim. çünkü gereği yok. amd oturtmuş ekosistemi bu gün geçmezsem yarın geçerim mantığı ile işlemci üretiyor. zaten k7 den sonra hep bunu görmedik mi? intel oyunda öndedir bi kaç ay sonra bi güncelleme bi şey gelir. yeni oyunlar ya da yamalarla amd uçar gider. hep böyle oldu. amd 3000 64 işlemcim ilk başta k7 muadillerin bile gerisinde idi. ama gerçek yüke bindirtten most wanted vs oyunlar gelince ne k7 kalmıştı ne p4. ki hatırlarım carbonda core2d ile bile kare atlamaktan kurtulamamışken daha düşük fps olsa da yağ gibi bi deneyim aldığım oyunlar olmuştu athlon ile. ama dediğim gibi bunlar başka bi topicde tartışılsın. ben burda ısı konusunda bi gerçeği söylüyorum. ya fx8350 sahibi adam bile stok soğutucu yetiyor abi diyebiliyor. ama intel sahibi olup soğutucusunu değiştmeyen adam görmüyorum. daha ne diyim :)
2. olarak ya şu işlemci içinde germanyum da var lafını bi kaç sene önce de duydum. arkadaşlar bunu kim nerden uydurdu merak ediyorum. o konu da başka bi konu olmalı da.
arkadaşlar işlecmi ya da transistörler yarı iletkenden yapılır. yarı iletkenlerden değil. yani transistörün bi ana maddesi vardır.
bunu nasıl mı ispatlarım? çünkü o maddeye göre imal edilir de ondan.
germanyum varsa bi yarı iletkende o ürün fet şeklinde üretilir. yani "field effect transistör" "alan etkili" bu transistörler kağıt şekilde üretilir. ve bu transistörlerin iletim değerleri çok düşüktür-0.3v-
silisyum transistör ise bjt yani "bipolar junction transistör" yani "kuıtupsuz temaslı transistör" demektir. bunlar da kütük misali yapılır. yani yan yana ve etki alanı germanyum gibi olmadığı için de "0.7" vvolt gibi yüksek bi değerle iletim sağlar. aslında bizim çarşıdan aldığımız normal diyot ile hıslı diyot arasındaki fark gibi ki transistörün de temelinde bu vardır.
kaldı ki şöyle bi bilgi vardır. işlemci üretimi için yapılan silikon " ki buınun da aslında temelinin silisyumdan geldiğini insanın idrak etmesi gerekir :) " moleküllerinin 1 milyonda 1 farklı atom oranına sahip olması gerekir. işte bizim adi silikon transistör iyileri işlemci yapılır sözünün temeli o 1 farklı molekülün olduğu zar kırmının tespit edilip ayrılması ile olur. bu farkı kısımlar ses transistörü güç transistörü yapılır
ayrıca germanyum transistörler 70 lerden sonra resmen üretimi durdu.
neden mi? çok daha verimli evet. ama kalın bi katman opluşuyordu. bu transistör tipi ile işlemci yapmak imkansız gibi bi şeydi. çünkü üst üste yığılıyor parçalar. bu nedenle sade transaistör yapılıyordu. ki bu transistörler de germanyumun kendi karakteristik özellikleri nedeni ile çok kolay transistör kaçağı yapıyor ve oluşan dc transitörü bozabiliyordu. çok zor anahtarlandığı için üreticiler istemedi. bi de yüksek sıcaklığa hiç gelemiyordu. 980 derecede eriyor çünkü germanyum. güç transistörleri ise 150 dereceye kadar çalışmak zorundadır. işlenmiş bi germanyum ise 100 dereceye kadar anca teoride dayanır. üretici neden istemiyor anlamışsınızdır belki:)
sonra 80 lerde yeni bi şey denendi. galyum arsenik. bu germanyumdan çok daha yüksek sıcaklıklarda olmasa da iksi birleştirilince daha yüksek sıcaklık potansiyeline sahip oluyormuş sanırım. ve üstüne galyum kadar zor anahtarlanmıyor. özellikle amfi tasarlayanlar bilir bahsettiğim şeyi. transistör çıkışındaki offset voltajı. bi türlü istenen değerler tutmadığı için germanyum bitmişti.
galyum isteneni yaptı. ama bu sefer başka bi şey vardı. ne mi? arsenik abi. öldürür adamı.
normal bi transistör silisyumdur dedim ve bozulduğunda çıkan koku yanmış kum gibidir dedim ya. bi de arsenik soluduğunuzu düşünün :) işte elektronik projelerde bi yamyam abi vardı. o ya da benim gibi eski arkadaşlar türkiye galyum transistör yapıcaz bu nedenle istemiyorduk. çünkü avrupa bu transistörleri almıyor. anca çok özel koşullar için ve çok az sayıda. üretimi tehlikeli, satışı çok zor bi yarı iletkendi.
sonra işte 90 lara gelince farklı bi şey yapıldı.
ne mi?
metal oksyde semiconductor. yani mosfet. bildiğimiz yanmış metal parçası.
ne galyum kadar tehlikeli ne germanyum kadar kolay kaçak yapıyor. durduk yere osilasyona girip hoparlörü patlatmıyor. he gene işlemci yapılamaz. çünkü yine fet tekniğinde. ayrıca ilk yapılan fetler aşırı pahalı idi ve aynı zamanda çok kolay statik elektrikten bozulurdu. zamanla gelişti. bakın neden gelişti? çünkü önü açıktı elektriksel sorun çıkmıyordu. fiziksel sorun vardı. oysa ki ne germanyum ne galyum geliştirilmedi. çünkü ikisi de sorunları düzeltilemez boyutta.
gelelim sıradan bi işlemciye. p4 ve athlon işlemcinin tamı tamına 20 katman olduğunu bilyor musunuz? yani p4 işlemci bahsettiğim gibi transistörler yan yana dizilebilse bile 20 katmanla yapılıyordu. ki kontak noktaları ve p kutbu üstten T şeklinde yapıldığı hali ile yani bildiğimiz "finfet" mimarisi ile bu kim bilir kaça yükseldi. ya da şöyle sorayım. finfet neden çıktı?
çünkü silisyum transitörün de diyotun da iletim noktası dediğim gibi 0.7 idi ve bu 45 nm lik core2d larla gelinmişti. onlar 0.89 voltla çalışlıyordu. 32 nm ye inmek için faklı bi mimari gerekiyordu.
yani eğer sizin dediğiniz gibi germanyum olaydı adamlar neden finfet i icat etsin?
he şu denebilir. silikon bi boya ile boyanıyor. o boya transistöre enjektörle basılıyor. ki bu sayede p ve n kutbu oluşuyor. sonra da ultraviyole ışık basılıp fırınlanıyor. ki ingilizcedeki işlemcinin yapılma sürecine "cooking" denmesinin de sebebi budur. işte o boyanın içeriğini üreticilerden bulamadım. belki onda az bi germanyum olabilir. ama sizi temin ederim silikon içinde germanyum yok. olursa onu hiç bi işlemci üretici almaz. anca transistör üretici alır. ki onlar da sadece güç transistörü yapıcaksa. çünkü rf sinyaller için de en az iişlemci kalitesinde transistör istenir. 3 mhz lik işlemler demiyorum. 10 ghz de anahtarlanan lnb ler misal. içlerindeki o tek transistör lnb nin yarı maliyetidir. ve minicik bi şey.
işlemci içinde germanyum var mı yok mu hala anlamak isteyen bi germanyum transistör araştırsın. fiyatları çok yüksektir. neden? çünkü üretimi yok. eldeki germanyum transistörler ya fettir -germanyum yerine voltaj bakımından geçtiği için satıcılar çakma peşinde :) - ya da cidden germanyumdur ve 70 lerden kalmadır. ve aşırı pahalıdır. ki onların datalarını inceleyin.
yeni bi üretilmiş germanyum bulamazsınız.
alın bakın abi. bi transistör. ne diyor?
NPN Epitaxial Silicon Transistor
bakın burda başka bilgile de var. misal silisyum transistörün bahsettğim gibi 195 derece gibi devasa bi sıcaklıkta bozulmadan çalışabileceği- tabii bu işlemci için çok geçerli değil. çünkü işlemcide çokfazla altın var.- germanyumun ise transistörken bile 85 derecede bozulabileceği bilgisidir. yaniben gene insaflı davranmışım :)
 
yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
neyse beyler. bi flood daha atalım.
en önemli faktörlerden biri yani su kaynaklı sıvı soğutmanın geç ısınp geç soğumasını bilirsiniz.
özellikle pompa ve boru patlamalarında en büyük sorunlardan birisi de genleşmedir.
açık devre soğutmalarda genleşme tankı olduğu için çok da sorun olmuyor.
ancak kapalı devrelerde bildğiniz üzere genleşme tankı da radyator.
radyatorde 5 de bir oranında boşluk bırakılır. ya da 6 da bir. işte bu boşlukta genleşen su havanın sıkışması sayesinde bi miktar yer bulur.
ama saatler boyu yük altında kalmış bi su soğutma tahmin edileceği gibi artık devinim sağlamayan su demektir. bunun çeşitli sonuçları olur.
1. akmayan su sayesinde havanın sıkışma oranı birazcık artar. ama su dönmeyi durdurursa bu durumda hava da genleşmeye başlayabiliyor. ve boruları sıkıştırıyor.
2. akmayan su demek radyatorden fazla boru ve pompalarda kalan su demektir. bu su sıcaksa hem orda basınç oluşturuyor hem de su soğumuyor ki bu çok daha kötü bi sonuç doğurur. suyun eskimesi.
evet su yeterince soğumadan pompa dönmeyi keserse bu su içindeki malzemelerin çözünmesine ve hatta radyatore vs yapışmasına neden olabiliyor. işte bu asla istenemeyecek bi şey.
açık devre de olsa kapalı devre de olsa tavsiyem suyun soğuduğundan emin olmadan pc yi kapamamanızdır. yoksa özelikle 12 cm lik soğutmalarda 125 watt işlemci kullanıyorsanız borular patlayabilir-yaşanmış defalarca- su eskiyebilir. 24 cm likler biraz daha iyi gibi.
açık devrelerin de zaten rezervuarları var. arkadaşlar o rezervuarda da gözünüz olsun derim. çünkü su akmasa bile rezervuarda su soğukise pc yi kapattığınız zaman bile soğutmaya devam edebilecektir.
 
LİMAN Çevrimdışı

LİMAN

Aktif Üye
2 Nis 2018
245
54
e hacı abi sen o soğutucuyu bi tak bakalım 6100 e bakalım işlemci ne hale geliyor :)
"noctua nh-u14s " değil ama Xigmatek Dark Knight II işlemci soğutucuyu uzun zamandır 6100 de kullanıyorum. Kasa; Dark Transformer, oda sıcaklığı an itibari ile 25-26 sistem ise;


sicaklik-degerleri.jpg
 
yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
"noctua nh-u14s " değil ama Xigmatek Dark Knight II işlemci soğutucuyu uzun zamandır 6100 de kullanıyorum. Kasa; Dark Transformer, oda sıcaklığı an itibari ile 25-26 sistem ise;


sicaklik-degerleri.jpg
şansına senişn pc de sorun yok:) ama dh14 dediğpmiz soğutucu ile seninki bir mi şimdi :) dh14 dediğmiz soğutucu veüst modelleri 1 kilo nerde ise. bu ağırlık normalde çoğu anakartı bile bükebilyor aslında. ben bi kaç anakart görmüştüm böyle. işlemci görüntü veriyor ama soğutucu takınca görüntü vermiyor. bildiğimiz anakartın yollarını koparabiliyor.
onu geçtim bu durum intelin bile kabullendiği bi şey. şimdi sizin bi işlemcide bu sorunu yaşamamış olmanız intelin resmen kabul ettiği ve dh14 gibi soğutucları takmayın açıklamasına bi istisna olmuş sadece.
 
LİMAN Çevrimdışı

LİMAN

Aktif Üye
2 Nis 2018
245
54
şansına senişn pc de sorun yok:) ama dh14 dediğpmiz soğutucu ile seninki bir mi şimdi :) dh14 dediğmiz soğutucu veüst modelleri 1 kilo nerde ise. bu ağırlık normalde çoğu anakartı bile bükebilyor aslında. ben bi kaç anakart görmüştüm böyle. işlemci görüntü veriyor ama soğutucu takınca görüntü vermiyor. bildiğimiz anakartın yollarını koparabiliyor.
onu geçtim bu durum intelin bile kabullendiği bi şey. şimdi sizin bi işlemcide bu sorunu yaşamamış olmanız intelin resmen kabul ettiği ve dh14 gibi soğutucları takmayın açıklamasına bi istisna olmuş sadece.
Anakartı belirtmeyi unuttum, Gigabyte Z170X Gaming 3, bu da biraz durumu kurtarıyor gibi...
 
yolgezer Çevrimdışı

yolgezer

Aktif Üye
2 Haz 2019
398
Anakartı belirtmeyi unuttum, Gigabyte Z170X Gaming 3, bu da biraz durumu kurtarıyor gibi...
evet kalın anakart daha sağlam oluyor. ama dediğm gibizaten soğutucu hafif 2 3 borulu soğutuclarda soırun yok. dh 14 dev gibi bi soğutucudur. ki daha büyükleri de var.
 
Geri
Üst Alt