DC inverter motorlu buzdolaplarinin asenkron motorlu olanlara göre daha fazla enerji tasarrufuna sahip olması dolap iç sıcaklığının durumuna göre motorun hızını ayarlayarak duruma göre daha az enerji tüketmesindendir değil mi
Adem Helvacı abi?
Ama bunu yazarken kendi tezimi de çürütesim geldi. Birim zamanda 500W/h enerji harcayarak 20 dakikada içeriyi istenen sıcaklığa getirecek dur kalk yapıda çalışan bir asenkron motor yerine, devri ayarlanabilen 100W/h"lik bldc motorlu bir dolap 1 saatte aynı işi yapıyorsa bir anlamı kalmıyor.
Daha yüksek verimli bir dolap da 100W/h harcayarak 20dk'da yapıyorsa o zaman daha verimli olur. Yoksa tek farkı daha az db ile gürültü farkından ibaret olur değil mi?
Açıklarsanız sevinirim.
Hmmmm şimdi sizin verdiğiniz rakamsal verilere göre örnekleyerek ilerleyelim, ben de sizinle birlikte kafa yormuş olayım bu işe.
Örneğimizin ne olduğunu önemsemeden yazıyorum zira bu veriler buzdolabında başka, Çamaşır makinesinde başka, klimada başka sonuçlar çıkartır lakin temel mantık olarak anlayabilmemiz adına sadece rakamsal olarak değerlendirelim.
Sizin örnekte bir motor gerekli soğutma koşullarını 20 dakikada sağlıyor. Saat başı olarak düşünürsek kalan 40 dakikayı da çalışmadan geçirdiğini düşünelim. Durum bu ise 1 saatlik sürenin sadece 20 dakikasını kullanan 500 wattlık bir unsurdan bahsettiğimize göre
60/20=3
Bu durumda 500 / 3 = 166
Yani 1 saatte sadece 166 watt enerji tüketiyor.
Saatte 166 watt ile günde ne kadar tüketim var?
24 x 166 = 3984
günde 3984 watt ise o halde ayda?
3984 x 30 = 119,520.
Saatte 500 wattlık motora sahip örneğin buzdolabı, bir ayda 119,5kw enerji tüketmiş kabul edelim.
Öte yandan saatte 100watt tüketen ve hiç durmayan! (Burası tartışılır, durduğunu biliyoruz aslında) bir dc motor ile gayet kolay bir hesap sonucu 24 saatte 2400 watt tüketim olduğundan hareketle
2400 x 30 = 72,000 watt yani 72kw sonucuna ulaşırız.
Asenkron motor saatin sadece 3 de 1 ini çalışarak 119kw tüketim yapmışken, DC motor ise hiç durmadığını varsaydığımız halde dahi 72kw tüketim ile ayı kapatmış oluyor.
Asenkron motor 1 yılda 119,5 x 12 = 1434kw
BLDC motor ise 1 yılda 72 x 12 = 864kw tüketim yapmış olur.
Elektriğin birim tl değerini 0.75 olarak kabul etsek
Asenkron motor 1434 x 0.75 = 1075tl
BLDC motor 864 x 0.75 = 648tl
Şeklinde yıllık maliyet farkı ortaya çıkar.
Tekrar yazıyorum ki bu hesaplamada bldc motorun bir yıl boyunca
hiç durmadığı düşünülmüş ve öyle hesaplama yapılmıştır
Hesaplamalarımda veya bakış açımda yanlışlık olduğunu düşünen var ise, uyarırsa sevinirim