normal ayarlar da scaling/over-scan v.s yokmudur veya resim ölçü v.s ayarı?
diğer yandan over-scan etmeden org.resmi verirseniz bu sefer de ekran da daha küçük
resim ölçüsü alırsınız!!!
veya şöyle sorayım o zaman;örneğin TV yayınları belli bir ölçekleme ile veriyor içeriği
özellikle ""FILM"" leri yani "cinematic-format"(2:35/1:85 gibi) dediğimiz ki doğrusu ve tam ölçeği de budur
ama bizim paneller böyle değildir(ve 16:9 dur ebat olarak)bu da filmin org.ölçüsünün bozulması
demektir!
Bazı insanlar(aslında büyük bir çoğunluk)FİLM leri bu şekilde izlemek istemiyor ve ekranı doldursun
istiyor! örneğin ben de tam aksine 16:9 değil de film ölçüsü neyse onu öyle izlemek istiyorum!
işin bu kısmı sizlere kalıyor tabiki,tercih meselesi
Bir zamanlar Philips böyle tam bir "Cinema" formatı ölçüsünde çok değişik ve güzel bir panel üretmişti
21;9 ölçüsünde(panel AUO-VA tip özel üretim idi!!) ancak bu TV tutmadı! ayrıca çok da pahalıydı!
ancak "FILM hastaları" bunu tercih ediyordu,izleyiciye PJ gib veya Sinema gibi hava veriyordu
Bazı yayıncılar da şunu yapıyor,Filmin org.ölçüsünü bozup o şekilde bir panele uyarlama yapıyor,bana göre
ölçünün de içine mıçıyor ve işin tuhafı da sen panel den o ölçüyü ne yaparsan yap değiştiremiyorsun yaw!
Sony/Samsung v.s hiç birisi o ölçüyü düzeltemiyor sonra! resim vertical olarak büyümüş şekilde
oluyor!
Ben IPTV den izliyorum bu filmleri(hangi paket unuttum şimdi ama ölçü insana biraz tuhaf geliyor!)
ancak benim Tosh panellerimin her ikisi de o ölçüyü yeniden ayarlayabiliyor! adamlar bir de böyle
bir beceri yapmışlar,onlar istediği kadar bozsun ama hikaye,Tosh ve tabi ki Pio lar böyle değil!
ancak diğer Grundig panelim ise bunu yapamıyor,tuhaf bir ölçü karşıma geliyor
Yayıncılar da bu işleri pek bilmiyorlar,ya da sallamıyorlar! daha doğrusu şimdi masraf kapısı çıkmasın
diye zaten bir sürü cihazları da satın almıyor,kafasına göre resim iletiyorlar!