Tedarik sürecine göre aşılamanın yapıldığını kabul etmek gerekir.Yani elimizde m-rna aşı varsa ve tadarik sıkıntısı yoksa , doğal olarak bunların tüketilmesi için propaganda yapılacaktır. Eğer elimizde inaktif aşı varsa ve tedarik sıkıntısı yoksa bu sefer inaktif aşı propagandası yapılacaktır.Keza rus viral vektör aşıları tedarik edilince onların da etkinliği sorgulanacaktır.Bir de olaya sistemsel yaklaşmak gerekir , tüm dünya ülkeleri için bu geçerlidir. Sağlık sistemini çökertmeyecek şekilde insanların hasta olması aslında devletler için kafidir. Aşı kampanyaları genellikle bu sistemin sağlıklı işleyişini , tedarik edebildikleriyle devam ettirmekle alakalıdır.
Bu işin içinde biri olarak aşılamaya karşı olmamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bire bir yaşadığım deneyimlerle aşı olanların hayati tehlike risklerinin çok düşük olduğunu ve hastalığa yakalansalar bile çok çok büyük yüzdeyle iyileştiklerini gözlemliyorum. Şuna da hak vermek gerekir insanların bazı şeyleri sorgulaması da gayet doğaldır ve olması gerekir ,uzun dönem etkilerin ne olacağını insanlar merak etmelidir.Bu zaten sağlıklı bir bilimsel ilerlemenin de gereğidir.
Şu anda 3. doz ve mümkünse çapraz aşılama önerilmektedir. Fakat 1 yıl sonra farklı varyantlar ve bununla birlikte 4. dozunda tavsiye edilmeyeceğini kimse garanti edemez. Bunu yaşayarak göreceğiz.
Bu işin içinde biri olarak aşılamaya karşı olmamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bire bir yaşadığım deneyimlerle aşı olanların hayati tehlike risklerinin çok düşük olduğunu ve hastalığa yakalansalar bile çok çok büyük yüzdeyle iyileştiklerini gözlemliyorum. Şuna da hak vermek gerekir insanların bazı şeyleri sorgulaması da gayet doğaldır ve olması gerekir ,uzun dönem etkilerin ne olacağını insanlar merak etmelidir.Bu zaten sağlıklı bir bilimsel ilerlemenin de gereğidir.
Şu anda 3. doz ve mümkünse çapraz aşılama önerilmektedir. Fakat 1 yıl sonra farklı varyantlar ve bununla birlikte 4. dozunda tavsiye edilmeyeceğini kimse garanti edemez. Bunu yaşayarak göreceğiz.