Domestos
Süper Üye
- 3 Tem 2018
- 4,206
- 51
Reklam dediğin bu günün ve bundan sonrasının tarım şekli. Bu günün çocukları hayatlarında 3 defa meslek değiştirmek zorunda kalacaklar. Getirilen teknolojiler malesef bazı meslekleri ortadan kaldırıyor. Semercilik ve nalbantlığın kalktığı gibi. Hayatına çiftçi çocuğu olarak başlamış biri olarak yaptığım işere ben bile hayret ediyorum. Tam da dünyanın büyük değişiminin yaşandığı günlerde statikonun devam etmesini beklemek sadece temenniden öteye geçmez.
Benim çocukluğumda bütün köyümüz öküzlerle çiftçilik yapıyordu, gençliğimde traktörle birkaç kişi köyün tüm tarlalarını ekip kaldırıyordu çok daha kısa sürede. Gençlik şehre göç edip iş güç sahibi oldu. Araziler köyde kalanlar tarafından 'kiralanıp' ekiliyor eskisi gibi. Kalanların durumu gel görki şehirdekilerden çok iyi geçen yıllarda hayvancılık yapmak için gençlerden geri dönüş yapanlar bile oldu. Amcamın torunları hayvancılık yapıyor, kurban bayramında sadece büyük şehirdeki bir daire fiyatı kadar para alıyorlar. Yemi zaten yaptıkları tarımdan kalan saman, arpa, ve doğada gezdiriyorlar. Her haftada baharda sattıkları 600 kg peynirden bahsetmiyorum bile. Bizim hayvancılar sütü içmesin diye damızlık bıraktıkları bir kaçı dışında erkek yavruları yani oğlakları kesime yollar, beslemez bile.
Şehrindeki en işlek çarşıya gitsen ve sıradan bir esnafa sorsan işler nasıl diye;
İşinin bereketi kaçmasın, nazar değmesin diye sıradan cevap verir asla gerçeği söylemez. Yani ya ağlar yada ağlatır.
İnsan bilmediğine düşmanlık, anca bildiğine dostluk eder. Bu nedenledir güçlü dostlukların temelinin baştaki kavgalara dayanması.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Size işlerinizde kolaylıklar dilerim.