Dedim gibi bana da abartı geldi ilk başta, kimseyi yanıltmak istemiyorum beni burda tek Adem abi tanıdı, ben bilgi edinirken bana faydası ne olur diye ediniyorum, bilgi veren kişiler ile özel konuşmalarımdan bağımsız gözle verdikleri bilgileri paylaşıyorum. Benim işim marka pazarlama bu nedenle başta bir marka kötülemek benim için amatörce bir davranış olur .
Benim Midea ya olan güvenim onlar ile doğan ilişkimden kaynaklanmadı , kendim markayı ve ürünü tanımak için yaptığım araştırma sonucu oluştu. Çok alakasız bir marka için örnek vereyim makine , enerji sektöründe olanların bileceği Danfoss diye bir marka vardır, bu marka benim lovemark'ım dır mesela, hiç sektörleri değil yarın bu firma klima üretse ikilemde kalırım mesela. Midea bu örnek verdiğim Danfoss ile benzer bir üretim anlayışına sahip benim kişisel güvenim bu şekilde doğdu, sonuçlar ile perçinlendi.
Sota fiyat performans konusuna gelince, aslında yukarda yazdığım, konuya benzer bir durum var. Ucuz ürün için feragat edilen kaliteye ben güvenemiyorum. Çünkü bir marka genel üretim ve pazarlama dengesi için global olarak yapmak zorunda. Midea nında araştırarak bulduğum iyi yanı da bunu yapmıyor, tüm modellerde standart bir kaliteye odaklanmış, üst modellerde ekstra konfora odaklanmışlar. Bu uzun yıllar kullanılmak için alınan bir ürün için hayati önem taşır. Eskiden Arçelik te böyle üretim yaparak , evlerde bir hakimiyet kurdu mesela, ama daha önce yazmıştım, Eskişehir deki eski bayisi bize ürün satarken, bu Arçelik eski Arçelik sanmayın diyerek satıyor. Şuan Arçelik yinede kötü marka mı hayır bu onu kötü marka yapmaz. Ancak Midea Burda Eski Alman üretim mantığı ile sadece öne geçer, bunun örneği midea sayfasında vardı 25 yıllık midea klima hala iyi şekilde çalışıyordu.
Kısacası Midea evet üst segmentte bir kalite performans ile birlikte üst segmente yakın bir fiyat performans ürünü. Bunu da diğer markaları satan bayilerden aldığım bilgiye dayanarak söylüyorum.
Ancak asgari yaşam koşulları ile bir ürün diğerinden azcık ucuzsa kafa karıştırmasıda normal , Avrupa ekonomik standartlarında bir ülkede yaşamıyoruz