Teşekkürler hocam.Bu dolap no frost mu emin olamadım bazı sitelerde statik yazıyor ama regal in kendi sitesinde no frost yazıyor.
Kompresör bende merak ettim ama heralde yine çinli markadır.
Ara blok yerine anladığım artık klimalardaki gibi soğutucu madde ters mi çeviriliyor hocam buz eritme için? Artık rezistans yok sanırsam?
Şöyle izah edeyim.
Gazı terz çalıştırma sistemi değil ancak Klimalarda 4 yollu denen valf sistemi yerine bunlarda 3 yollu valf kullanılıyor.
Standart No Frsot Buzdolaplarında Eşanjör, dondurucu bölümde konumlandırılır. Bütün soğutma gücü buraya gönderilir, önce dondurucu bölüm soğutulur ve bir hava kanalı aracılığı ile
önceden soğutulmuş olan hava, bu kanaldan soğutucu bölüme gönderilir.
Hava akışı esnasında, Dolap kapakları açılıp kapandığında içeri giren havadaki nemin de bu kanala akması neticesi, bu kanal sanki kalplerimizde bulunan aort damarının daralıp tıkanması gibi buz tutar ve önce daralır, sonra tamamen kapanır ve böylece de hava akışı oluşamadıuğından dolayı bloklama olurdu. O nedenle bu arızaya ABB yani ara bölme bloklama veya bazıları ara bölme buzlanma arızası derdi.
Frost Free sistemlerde ise Dondurucu bölüm ve soğutucu bölümler birbirinden bağımsız olarak kendileri özel olarak soğutulurlar. Yani her ikisinin de kendine ait soğutucu sistemi vardır ve her ikisinin de akışı, ihtiyaç durumuna göre çalışır. Ayrı ayrı soğutulmalarına rağmen tek kompresör ile çalışır bu sistem.
Diyelim ki dolabı ilk defa çalıştırdınız, iki bölmenin de akışa ihtiyacı olduğu için kompresör çalışıp akışkanı sıkıştırır ve bölmelere gönderir. Valf iki bölüme de akış yollar.
Soğutucu bölüm istenen seviyeye geldi ama dondurucu bölüme halen soğutma lazım ise kompresör yine çalışmaya devam eder ancak valf soğutucu bölüme giden akışı keser ve komple dondurucu bölüme gönderir akışkanı.
Dondurucu bölüm de istenen seviyeye geldiğinde artık görev tamamlanmıştır, taaa ki iç sıcaklık seviyesi yükselmeye başlayana kadar.
O noktadan sonra sistemin döngüsü tamamen aynı şekilde çalışır.