meebbe
Süper Üye
- 25 Şub 2018
- 2,464
- 33
O kademe sistemi çok sağlıklı çalışmasa da soğutucu bölümün +2 altına inmemesi ve +8 üstüne çıkmamasını isteriz.
Kütle ısısı kavramı burada da devreye girer, şöyle ki;
Örnek veriyorum ben birazdan eve gidip bakacağım ve tahmini oda sıcaklığı 13 14 derece göreceğim, klimayı açacağım ve 22 ye ayarlı olan klimam takribi 45 dakika içerisinde ortam sıcaklığını 22 derece yapacak. Buraya kadar her şey normal.
Ortam sıcaklığı 22 oldu, peki ya duvarlar kaç derece?
Duvarlar o kadar sürede 14 olmayı başardıysa iyi
İşte bunun adı kütle sıcaklığı (Isı bir enerji birimi olduğu için bunu telaffuz ettiğimde sitem eden arkadaşlarım oluyor ama ağız alışkanlığı)
Havanın sıcaklığı değişmesi çok kolaydır ama kütle sıcaklığı o kadar çabuk sürede olmaz, bunun süreci de kütlenin hacmine göre değişir.
Gelelim sizin dolaptan örneklemeye.
Dolap yüklü, siz dolabın havasını soğutuyorsunuz (Daha doğrusu ısıyı alıp dışarı atıyorsunuz o zaman dolap soğumuş oluyor) peki ya dolaptaki 1,5 kg tavuk?
Tavuğun kütle sıcaklığı ne oldu?
Dolabın kapağının açık kaldığı kısa süreli zaman zarfında dolap içerisinde hava hemen sıcak olur , ancak tavuk halen kütle sıcaklığını yani örneğin 4 dereceyi muhafaza etrmeye devam eder.
Bunları şu sebeple anlattım, dolap anlık durmalarında derecenin 16 lara kadar dahi yükseldiğini görürsünüz lakin bu, dolap içerisindeki havanın sıcaklığıdır, gıda maddeleri kütle sıcaklıklarını korumaya devam ettiklerinden dolayı +8 derecenin üzerine çıkmazlar.
8 derecenin sebebi de, 8 dereceden daha sıcak havalarda bakteri oluşumun artık ideal koşullara erişiyor olmasıdır.
Adem abi şuan ninedeyim , dediğin gibi problu Termometre min probunu dolap içine koydum şuan 45 dk oldu derece 8.5 ve bazen 8.2 ye kadar aşağıya indi. Kademe 1 de bu arada.Watt metremde anlık 84 watt çekiyor.Dolap hiç durmadı?Nedir abi teşhisin????