Gözlük mü ?

F Çevrimdışı

fikoloji

Süper Üye
13 Eki 2018
16,634
merhaba,
bir kaç gündür oluşan göz yanma, batma ve ağrı sebebi ile göz doktoruna çıktım, Ekrana bakamıyordum; telefonu okuma yani sarı ekrana aldım, televizyon parlaklığını düşürüp oyun moduna aldım. neyse doktor ; göz kuruluğu nedeni ile bunu yaptığını belirtti, birkaç damla yazdı, aynı zamanda gitmişken kontrol ettireyim dedim ve numara testi yaptı, sol göz 0.50 uzak - sağ 0.75 uzak numarası olduğunu belirtti, araştırdım kimi kesim gözlük kullanma gözün temebelleşir kimi de kullan diyor.
doktor ise sana bırakıyorum dedi, gereksiz olabileceğini belirtti

bu durumda düşük olan bu numaralar için siz nasıl bir yol izliyorsunuz?
kullanıyormusunuz ?
 
odaf83 Çevrimdışı

odaf83

Yeni Üye
26 Tem 2017
45
Gözlük kullanmak gözü tembelleştirmez. Bu numaralardaki gözlük gözünüzde rahatlama sağlayabilir, veya lcd ekran etkisinden kaynaklanan sorunlar aynı şekilde kullanım sürdüğü sürece devam edebilir.

Kaliteli marka ve mavi ışık korumalı bir cam öneririm. Çerçeve çok önemli değil fakat cam kalitesi önemli. Kendim Nikon marka cam kullanıyorum. Zeiss da iyidir.

Uzun süreli lcd ekranlı telefon, tablet, tv vb.. kullanımı;
gözlerde yanma, batma, sulanma, kızarıklık
görmede bulanıklık
görüntüleri netlemede zorluk
baş ağrısı
vs.. şikayetlere yol açabilir.
Bu şikayetlerin şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterir...
 
F Çevrimdışı

fikoloji

Süper Üye
13 Eki 2018
16,634
Gözlük kullanmak gözü tembelleştirmez. Bu numaralardaki gözlük gözünüzde rahatlama sağlayabilir, veya lcd ekran etkisinden kaynaklanan sorunlar aynı şekilde kullanım sürdüğü sürece devam edebilir.

Kaliteli marka ve mavi ışık korumalı bir cam öneririm. Çerçeve çok önemli değil fakat cam kalitesi önemli. Kendim Nikon marka cam kullanıyorum. Zeiss da iyidir.

Uzun süreli lcd ekranlı telefon, tablet, tv vb.. kullanımı;
gözlerde yanma, batma, sulanma, kızarıklık
görmede bulanıklık
görüntüleri netlemede zorluk
baş ağrısı
vs.. şikayetlere yol açabilir.
Bu şikayetlerin şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterir...
Sizin değerler nedir ?
 
odaf83 Çevrimdışı

odaf83

Yeni Üye
26 Tem 2017
45
Ben miyop-astigmatım. Orta okuldan bu yana uzun yıllardır gözlük kullanıyorum. Göz numaralarım 2 civarı.
 
osmanke Çevrimdışı

osmanke 

Süper Üye
Top Poster Of Month
13 Tem 2021
2,646
59
271143269_4530583327054572_5030488142958744193_n.jpg
 
A Çevrimdışı

Alperentoy

Süper Üye
12 Nis 2019
647
F fikoloji
Usta senin yakında sorunun yok, üstelik yakından daha net görüyorsun. Bahsettiğin numaralar çok büyük değil. Yaşın 40 'ı geçmeye başladığında önce görme bozukluğun düzelecek, yıllar ilerledikçe yakın görmede gözlük kullanmaya başlayacaksın. O numaralar için gözlük kullanmaya gerek yok güncel hayatta, Araç kullanıyorsan o numaralarda bir güneş gözlüğü yaptır güneşli günler de araç kullanırken ve açık hava da gezerken kullanırsın.
 
T Çevrimdışı

TC Yıldırım

Kayıtsız / Doğrulanmamış
Geçmiş olsun rahatsızlık veriyorsa gözlük kullan benimde gözler belli bir süre sonra ağrıyor .

Ekrandaki yazıları bulanık görüyorum sebebi de uykusuzluk geç yatıp erken kalkıyorum :kiskis

Mesleki rahatsızlık incik boncuk şeylere bakmaktan oluyor gittiği yere kadar idare et
 
Metaş Çevrimdışı

Metaş

Aktif Üye
16 Ara 2021
69
46
Geçmiş olsun F fikoloji ustam, bu numaralar toplumun %80 ninde vardır. Ve gözlüğü filitre ve dinlendirici olarak tavsiye ediyor benim doktor ,Konu açılalı epey olmuş umarım rahatsızlık düzelmiştir.
 
S Çevrimdışı

Shiki 

Yeni Üye
17 Mar 2022
42
32
Aradan uzuuuunca vakit geçmiş ama belki araştırmak için tıklayan biri olur yorumu görsün.Gözüm benimde ilk bozulduğunda 0.25 gibi ufak numaralardaydı.Doktor gözlük kullan en azından artış hızı düşer demişti.
0.50 olunca gözlük takmaya başladım ve 10 senedir de gözlük kullanıyorum numaram da devamlı artıyor.
Gözlük numara büyümesine etki eder mi açıkcası tecrübelerime göre çokta bir etki ettiği yok :)
Ama bilgisayar-telefon vb. aletlere çok bakıyorsanız numaranız çok küçük olsa bile gözlük kullanmanızı mutlaka tavsiye ederim gözü inanılmaz dinlendiriyor.Gözlüğü çıkarıp bilgisayarın ekranına baktığımda 1-2 dakikada hemen gözüme ağrı giriyor.
 
Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
957
29
Hocam ben de 0.50 uzak yani miyop ve ona ek 0.75 astigmatım. Gözlük de kullandım lens de.

Göz tembelleşmesi tek gözün numarasının farklı olmasında oluyor asıl. Sizin gözlük kullanmanız uzun dönemde sağlığınıza olacaktır. Göz numaranızın yükselmesine de engel olacaktır.

Göz kuruluğu problemi gözlük kullanınca düzelirse lensi de tavsiye ederim. Gözlükten çok daha rahat olduğunu 2 yıllık gözlük 7 yıllık lens tecrübemle söyleyebilirim.

Doktorlar/insanlar nedense bu numaraları çok küçük görüp “Dinlendirici” kıvamında gözlük olarak falan görüyorlar. Esasen dinlendirici gözlük diye bir şey yoktur ve ameliyat sonrası bile oluşabilecek 0.25 e kadarki küçük bozuklukları gözlükle desteklemeye denir. 0.50 ve sonrası özellikle loş ışıkta ciddi görüş zorluğu anlamına geliyor.

Kendi küçük tecrübemden örnek vereyim;

Ben kendimi bildim bileli gözlerim böyle. Küçükken babama bir doktora görünmek istediğimi söylediğimde net bir geri kafalılıkla “Gözlüğe mi heves ediyorsun?” gibi tepkiler alıyordum. Neticede okulda tahtayı görebiliyorum, otobüslerin önündeki yazıları okuyabiliyordum; genel toplum için “yeterli” idi. Ne kadar zor okuduğumun veya gözlerimi kısarak bakmamın bir önemi yoktu. Zaten gözlerimi kısmam da şımarıklıktan ve tikten ibaretti.

Neyse o geri kafalı kültürden kaçabilmeyi sadece bu sebeple istemiyordum tabi. Yıllar yılı geldi üniversite yılları. Üniversitenin 2. yılında sadece miyopisi olan astigmatı bile olmayan arkadaşımın gözlüğünü şakasına takıp dünyayı FullHD görünce “anam” dedim. Yıllarca ben bu görüşten mahrum mu kalmışım? Renkler bile daha canlı.

O güne kadar oyunlar oynarken mesela bilgisayarda, hep şu yorumu yapardım “Gerçekten bile gerçekçi olmuş”. Özellikle ağaçlar oyunlarda yemyeşilken gerçek hayatta bana soluk gözükürlerdi. Meğer gerçek hayatta da yemyeşillermiş.

Doktora gidip ölçtürdüm 0.50 miyop 0.75 astigmat 170 derece açıda iki gözüm de. 9 yıldır da aynı. Gözlüğü ilk taktığımda FullHD bir yana, resmen 4K HDR görüntüye geçiş yaptım. Tabi babamlara gerekli tepkileri gösterdim. Kendi gözünü zorla ölçtürmeye gönderdim cam gibi çıktı 0.25 in altında değerleri sıfır problem. Kardeşimi gönderdim çocuğun sol gözü 7.25 ağır astigmat. Gözlük kullanmak istemiyor. Çizdirmek olarak konuşulan ilasik ameliyatı 3500₺ kampanyaya girmişti Dünya Göz’de. Babamı ikna edemedi yine babam gereksiz görüyordu. Ben öğrenci kredimle ödediğim kredi kartımla karşıladım. Tek göz olduğundan 1750’ye düştü bu da bahtımızdı.

Velhasıl kardeşim ameliyattan 3 yıl sonra bile sol gözünde tembellik kaynaklı odak problemi yaşamaya devam ediyor. Kalıcı olabilirmiş. Sebebi uzun süre boyunca beynin sağ gözü kullanıp solu dışlamasıymış. Gerekli kaslar falan iyice körelmiş falan. Ameliyatla ilişkilendiren çok fazla var ama tabi bilimin ne dediği ortada. Çocuklar bu yüzden gözü bozuk olmasa bile kontrole götürülmeli. Bu arada tembellik sorunu iyileşme gösteriyor. Ara sıra sağ gözünü bantla kapatıp sol gözü kullanmaya zorlayarak yürütüyor tedavi sürecini.

Kısacası kimsenin ne dediğini dinlemeyin, hafif çerçeveli bir gözlük yaptırın reçeteye tam uygun. Toz ve yansıma kaplamalarını da yaptırın. Keyfinize bakın.

Lens konusuna gelirsek yine tabi o zaman da babamın parasıyla öğrencilik yıllarımı sürdürüyorum. Lens reçetesi ayrı oluyor ve gözlükten bir tık yüksek veya düşük ayarlanabiliyor doktorun tecrübesine göre. O yüzden lens ve gözlük reçetesini birlikte isteyin.

Babam yine tabi gözlük idare eder lense para harcamaya gerek yok göze zararlı falan filan. Lens iyi bir şey olsa gözlüklü doktor olmazmışmış. Bizzat gözlüklü olan doktoruma sordum bu durumu. Adamın cevabı aşağı yukarı şu; “Lensi herkes kullanamaz. Doktorların çoğunun gözü bozuktur ama hepsi gözlük kullanmaz. Gözlüksüz gördüğün lens kullanan doktorlar da var. Ben gözlükle daha rahat ediyorum o yüzden gözlük kullanıyorum. Doğru kullanımda lensin herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaz.”

Ben o dönem artık o kültürden uzaklaşmak için ekonomik özgürlüğümü yazılım sektöründe kazanmaya yeni başlamışken henüz yetmeyen bütçemle lens sipariş ettim. İlk lensimi astigmatsız yani toric olmayan lens olarak aldığımdan iade ettim. İçinden 2 lens kullandığım halde bütün paramı iade etti lensmarket.com . Sonra çağrı merkezinin önerisiyle tam uygun toric lens aldım. Acuve markaydı (şu anda da bunu kullanıyorum) ve BC8.60 olarak gözüme tam uygun eğimde olmasına rağmen yoğun batma ve kızarma sorunuyla onu da iade ettim. Yine çağrı merkezinin önerisiyle BC8.70 olan reçeteme tam uymayan bir lens aldım ve 6 yıl kadar kullandım (markasını hatırlayamadım). Geçen yaz da ilk alıp sorun yaşadığım 8.60 olan Acuve’yi kampanyalı olarak yıllık 440₺’ye bulunca sipariş geçtim. Şu an yanma ve batma sorunu da tamamen ortadan kalkmış durumda. Lensler sürekli güncelleniyor ve iyileştiriliyor.

Biraz uzun oldu ama geçmiş olsun. Aramıza hoş geldiniz ?
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt