Fuzulev eminevim gibi sirketlerden ev almak

M Çevrimdışı

muallim1616

Aktif Üye
25 Eyl 2018
71
45
Sistemin işleyişini emek vererek anlatmışsın hocam teşekkürler fakat; benim sorduğum soru o değildi... :hmm

Bu sistemler ile bankaların "neticede" farkı nedir?

Birisi evi alıp bana satıyor para kazanıyor, diğeri parayı alıp satıyor ve para kazanıyor... Neticede ben ev alıyorum birileri para kazanıyor... Ayrıca; bankaya da, bu sisteme de ben gidip müracaat ediyorum, ben ev almak istiyorum ama durumum müsait değil diye... Kimse bana zorla ev de satmıyor, para da vermiyor...

Ayrıca; bu sistem ile kirada oturan düşük gelirli birisinin ev alma ihtimali çok zayıf, ama bankaya müracaat ettiğinde aynı ay içerisinde kiradan kurtulup, kendi evinde oturarak borç ödemeye başlama ihtimali çok yüksek... :ok
Bu sistemler ile bankaların "neticede" farkı nedir? demişsin zaten cevaplamıştım ama yine cevaplayayım...ARADAKİ FARK BRİNDE FAİZ VAR,DİĞERİNDE YOK... ben öyle anlıyorum...organizasyon ücreti ne dersen? orada çalışan kişilerin sigorta ve maaşalrı yatıyormuş..Ben de fazla bilmiyorum ama inşaALLAH gerek kalmaz..size de bize de.. az olsun,helalinden olsun,kira olsun gerekirse ama huzur olsun,hayırlı geçim olsun bence...:ok:clap2:ok

Domestos Çevrimdışı

Domestos 

Süper Üye
3 Tem 2018
4,206
52
Bu sistemler ile bankaların "neticede" farkı nedir? demişsin zaten cevaplamıştım ama yine cevaplayayım...ARADAKİ FARK BRİNDE FAİZ VAR,DİĞERİNDE YOK... ben öyle anlıyorum...organizasyon ücreti ne dersen? orada çalışan kişilerin sigorta ve maaşalrı yatıyormuş..Ben de fazla bilmiyorum ama inşaALLAH gerek kalmaz..size de bize de.. az olsun,helalinden olsun,kira olsun gerekirse ama huzur olsun,hayırlı geçim olsun bence...:ok:clap2:ok

Bana göre neticedeki durum; "birinde alınan paranın adı faiz, diğerinde organizasyon parası"

Benden çıkan para miktarı aynı olduktan sonra adının önemi "neticede" kalmıyor. Üstüne üstlük, kirada oturan sabit gelirli bir kişi, organizasyon ile ev alamıyor, banka ile alabiliyor... Banka da, yoldan geçenleri çevirip, "gel ben sana şu kadar para verip şu kadar faiz alıp ev satayım" demiyor... Aynı şekilde organizasyon şirketleri de demiyor...

Fakat, sabit ve dar gelirli bir kişinin bu sistem ile ev alması mümkün değilken, banka yoluyla alma imkanı çok yüksek oluyor.

Faiz haramdır evet... Bu noktada "zorlaştırmayın, kolaylaştırın" düsturundan yola çıkarak bankadan ev almak "bana göre" daha uygun duruyor... Diğer türlü zaten ev alabilme ihtimali dahi yok... Niyette ev almak varsa alabilme ihtimali bana göre banka ile oluyor, kusursuz bir müslüman olma yolunda ilerlemekse niyet orası ayrı tartışılır... :uzgun

Cepte banka kartı dahi taşımamak gerekiyor. Maaşının bankaya yatmaması gerekiyor... :hoba1

H Çevrimdışı

hazalterzioglu

Yasaklı Üye
22 Nis 2025
1
30
Ben daha önce en uygun konut kredisi araştırması yapıp Garanti BBVA'nın sunduğu konut kredisinden kredi çektim. İyi ki de çekmişim, yoksa nerde şimdi konut kredisi çekmek. Ama hesaplama araçlarından baktığım zaman şu an makul faiz oranları mevcut. Bankalardan kredi çekmek çok daha mantıklı geliyor bana.

K Çevrimdışı

KingOfShadow 

Aktif Üye
Top Poster Of Month
13 Kas 2021
257
23
Bende yarısı peşin ödemeli kesin tarihli araba düşünüyorum kuzen aldı 10 ay falan 55bin TL aylık taksit ödediler egea cross 1.6 otomatik almış 1200 1300 piyasası var bence gayet mantıklı ki benim elimde 800bin nakit var onu baştan verip tesla model y düşünüyorum

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
24,470
Bende yarısı peşin ödemeli kesin tarihli araba düşünüyorum kuzen aldı 10 ay falan 55bin TL aylık taksit ödediler egea cross 1.6 otomatik almış 1200 1300 piyasası var bence gayet mantıklı ki benim elimde 800bin nakit var onu baştan verip tesla model y düşünüyorum
Önden ne kadar çok ödeme yaparsan organizasyon ücretin yüksek çıkar.
Kesin tarih organizasyon ücretini olabilecek en düşüğe ayarla elde kalan parayla ( yatırım, faiz vb) işlemlerle parayı çalıştır.
Yanılmıyorsam 5. Aydan önce kimseye ödeme yapılmıyorlar hesabına ona göre yap.

K Çevrimdışı

KingOfShadow 

Aktif Üye
Top Poster Of Month
13 Kas 2021
257
23
Kesin tarih organizasyon ücretini olabilecek en düşüğe ayarla elde kalan parayla ( yatırım, faiz vb) işlemlerle parayı çalıştır.
Gidip konuşmak lazım ama organizasyon ücretleri banka faizini yanında devede kulak kalıyor banka 1 milyon 1.2 milyon faiz alıyor konut kredisi faiz oranıyla hesaplı bu arada bu kadar taşıt kredisi verilmiyor faizi de bu kadar düşük değil

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
23,488
66
konuyu hortlatmak istemedim ama bende araç düşünüyorum

İnşallah alırsınız,bizim hanımın 2 yeğeni yıllar önce ev sahibi olmuştu(genç yaşta),kazasız günler dilerim sevgili gençler :ok

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,079
31
Gidip konuşmak lazım ama organizasyon ücretleri banka faizini yanında devede kulak kalıyor banka 1 milyon 1.2 milyon faiz alıyor konut kredisi faiz oranıyla hesaplı bu arada bu kadar taşıt kredisi verilmiyor faizi de bu kadar düşük değil
Matematiğe dökünce organizasyon ücreti faizlerden yüksek çıkıyor. Geçenlerde 67.000 lira taksitle 5. ayda teslimli opel corsa için 1 milyona giren arkadaşımın girmeyip cebinden aynı para çıksaydı hesabını döktük matematiğe. Hatta yapay zekaya okunaklı içerik haline getirtip ekleyeyim buraya. Ödemeyi de söz verdikleri süreden 2 hafta geç yaptıklarını dahil etmedim bu hesaba.

🚗 1.120.000 TL Araç İçin Finansman Karşılaştırması (Banka vs Eminevim vs Fon Planı)​

Koşullar:
• Bugün: 11 Ocak 2025
• Aylık ödeme kapasitesi: 67.000 TL
• Mevcut nakit: 137.000 TL
• Haziran ayında ek ödeme: 390.000 TL
• Araç bugünkü fiyat: 1.120.000 TL (Opel Corsa 2025 Sıfır olarak alınan ilk teklif %3.09 faiz oranıyla kredili)
• Araç Haziran fiyatı: 1.390.000 TL (Eminevim ile Haziran'da alındığı için ikinci teklifte 1.390.000 TL oldu)
• Banka faiz oranı: %3,09 aylık
• Fon varsayımı: Yıllık %51 getiri (~%3,49 aylık) (Aslında %54 ama vergisi cartı curtu)

1️⃣ Eminevim Modeli​

Finansman: 1.000.000 TL
Taksit: 15 × 67.000 = 1.005.000 TL
Organizasyon ücreti: 70.000 TL

İlk bakışta toplam maliyet sadece 1.000.000 TL + 75.000 TL gibi gözüküyor ki pazarlama stratejileri bunun üzerine kurulu.

Araç Haziran'da alınacağı için fiyat: 1.390.000 TL
Haziran'da ayrıca ödenecek fark: 390.000 TL

Gerçek Toplam maliyet:

1.005.000
+ 70.000
+ 390.000
= 1.465.000 TL

Dezavantaj: Araç Haziran'da alınır ve organizasyon ücreti vardır.

2️⃣ Kendin Fon Yaparak (Eminevim'in İşleyiş Mantığı ama elbette daha iyi oranlarla çalışıyorlar)​

Plan:

• 137.000 TL başlangıç
• Her ay 67.000 TL yatırım
• Yıllık %51 getiri varsayımı
• Haziran'da +390.000 TL ekleme

Haziran sonunda fonda yaklaşık:

521.906 TL

Haziran ek ödeme ile toplam:

911.906 TL

Araç fiyatı: 1.390.000 TL

Eksik kalan finansman:

478.094 TL

Bu tutar 67.000 TL taksit olacak şekilde bankadan çekilirse:

• Yaklaşık 9 ayda kapanır
• Yaklaşık faiz: 70.500 TL (Organizasyon ücretini algoritma bu yolla hesaplıyor, üzerine pazarlık payı ekleniyor. Ayrıca 1 taksit de net kârları var çünkü 14 ayda finansman tamamlanıyor, 15. ayda müşteri bir taksit daha ödüyor.)

Toplam maliyet:

1.411.000 TL

Yine eminevim'den iyi ama kredi kadar iyi değil vergilerinden ötürü.

3️⃣ Banka Kredisi ile Bugün Araç Almak​

Peşinat: 137.000 TL
Kredi: 983.000 TL
Taksit: 67.000 TL

Haziran'da 390.000 TL ara ödeme yapılırsa:

• Kredi yaklaşık 12 ayda kapanır
• Toplam faiz yaklaşık: 188.955 TL

Toplam maliyet:
1.120.000 + 188.955 = 1.308.955 TL

Avantaj: Araç hemen alınır ve en düşük toplam maliyet oluşur.

📊 Genel Sonuç​

• Banka (bugün almak): ~1.308.955 TL
  • Fon + küçük kredi: ~1.411.000 TL
  • Eminevim: ~1.465.000 TL

Yaklaşık farklar:

• Banka vs Eminevim → ~156.000 TL avantaj
• Fon planı vs Eminevim → ~54.000 TL avantaj

⚠️ Kritik Nokta​

Haziran fiyat artışı:

1.120.000 → 1.390.000

Yani beklemek otomatik olarak:

+270.000 TL araç fiyatı

Bu yüzden matematiksel olarak en ucuz senaryo çoğu durumda:

Aracı bugün banka kredisi ile almak

İlk bakışta daha yüksek maliyetli gibi gözükse de aynı ödeme takvimi işletildiğinde daha düşük maliyetli oluyor. Bu nedenle benim yorumum bu modellerin kredi skoru düşük insanlar için daha yüksek maliyetle kredi kapısı açması iyi bir şey. Ancak kredi çıkarabilen insanların tercih etmesi mantıksız. Zira gerçekte en yüksek maliyet evim sistemlerinde. Nihayetinde zaten bu şekilde kâr ediyorlar. Kredi çıkabilen birinin eminevimden ödeme planı aldıktan sonra bu yola yönelip aynı planı işletmesi, ödeme bittiğinde cebinde kalacak olan 156.000 TL'yi net görebilmesini sağlayacaktır. Yani aracı bugün krediyle alıp, 5. ayda ara ödeme olarak güncel fiyat farkını krediye yapması gerekiyor. Yeterli peşinatı sunamaması durumunda peşinata kadar fon planı, peşinattan sonra kredi planı yürütülebilir.

Son düzenleme:
K Çevrimdışı

KingOfShadow 

Aktif Üye
Top Poster Of Month
13 Kas 2021
257
23
Matematiğe dökünce organizasyon ücreti faizlerden yüksek çıkıyor. Geçenlerde 67.000 lira taksitle 5. ayda teslimli opel corsa için 1 milyona giren arkadaşımın girmeyip cebinden aynı para çıksaydı hesabını döktük matematiğe. Hatta yapay zekaya okunaklı içerik haline getirtip ekleyeyim buraya. Ödemeyi de söz verdikleri süreden 2 hafta geç yaptıklarını dahil etmedim bu hesaba.

🚗 1.120.000 TL Araç İçin Finansman Karşılaştırması (Banka vs Eminevim vs Fon Planı)​

Koşullar:
• Bugün: 11 Ocak 2025
• Aylık ödeme kapasitesi: 67.000 TL
• Mevcut nakit: 137.000 TL
• Haziran ayında ek ödeme: 390.000 TL
• Araç bugünkü fiyat: 1.120.000 TL (Opel Corsa 2025 Sıfır olarak alınan ilk teklif %3.09 faiz oranıyla kredili)
• Araç Haziran fiyatı: 1.390.000 TL (Eminevim ile Haziran'da alındığı için ikinci teklifte 1.390.000 TL oldu)
• Banka faiz oranı: %3,09 aylık
• Fon varsayımı: Yıllık %51 getiri (~%3,49 aylık) (Aslında %54 ama vergisi cartı curtu)

1️⃣ Eminevim Modeli​

Finansman: 1.000.000 TL
Taksit: 15 × 67.000 = 1.005.000 TL
Organizasyon ücreti: 70.000 TL

İlk bakışta toplam maliyet sadece 1.000.000 TL + 75.000 TL gibi gözüküyor ki pazarlama stratejileri bunun üzerine kurulu.

Araç Haziran'da alınacağı için fiyat: 1.390.000 TL
Haziran'da ayrıca ödenecek fark: 390.000 TL

Gerçek Toplam maliyet:

1.005.000
+ 70.000
+ 390.000
= 1.465.000 TL

Dezavantaj: Araç Haziran'da alınır ve organizasyon ücreti vardır.

2️⃣ Kendin Fon Yaparak (Eminevim'in İşleyiş Mantığı ama elbette daha iyi oranlarla çalışıyorlar)​

Plan:

• 137.000 TL başlangıç
• Her ay 67.000 TL yatırım
• Yıllık %51 getiri varsayımı
• Haziran'da +390.000 TL ekleme

Haziran sonunda fonda yaklaşık:

521.906 TL

Haziran ek ödeme ile toplam:

911.906 TL

Araç fiyatı: 1.390.000 TL

Eksik kalan finansman:

478.094 TL

Bu tutar 67.000 TL taksit olacak şekilde bankadan çekilirse:

• Yaklaşık 9 ayda kapanır
• Yaklaşık faiz: 70.500 TL (Organizasyon ücretini algoritma bu yolla hesaplıyor, üzerine pazarlık payı ekleniyor. Ayrıca 1 taksit de net kârları var çünkü 14 ayda finansman tamamlanıyor, 15. ayda müşteri bir taksit daha ödüyor.)

Toplam maliyet:

1.411.000 TL

Yine eminevim'den iyi ama kredi kadar iyi değil vergilerinden ötürü.

3️⃣ Banka Kredisi ile Bugün Araç Almak​

Peşinat: 137.000 TL
Kredi: 983.000 TL
Taksit: 67.000 TL

Haziran'da 390.000 TL ara ödeme yapılırsa:

• Kredi yaklaşık 12 ayda kapanır
• Toplam faiz yaklaşık: 188.955 TL

Toplam maliyet:

1.120.000 + 188.955 = 1.308.955 TL

Avantaj: Araç hemen alınır ve en düşük toplam maliyet oluşur.

📊 Genel Sonuç​

• Banka (bugün almak): ~1.308.955 TL
  • Fon + küçük kredi: ~1.411.000 TL
  • Eminevim: ~1.465.000 TL

Yaklaşık farklar:

• Banka vs Eminevim → ~156.000 TL avantaj
• Fon planı vs Eminevim → ~54.000 TL avantaj

⚠️ Kritik Nokta​

Haziran fiyat artışı:

1.120.000 → 1.390.000

Yani beklemek otomatik olarak:

+270.000 TL araç fiyatı

Bu yüzden matematiksel olarak en ucuz senaryo çoğu durumda:

Aracı bugün banka kredisi ile almak

İlk bakışta daha yüksek maliyetli gibi gözükse de aynı ödeme takvimi işletildiğinde daha düşük maliyetli oluyor. Bu nedenle benim yorumum bu modellerin kredi skoru düşük insanlar için daha yüksek maliyetle kredi kapısı açması iyi bir şey. Ancak kredi çıkarabilen insanların tercih etmesi mantıksız. Zira gerçekte en yüksek maliyet evim sistemlerinde. Nihayetinde zaten bu şekilde kâr ediyorlar. Kredi çıkabilen birinin eminevimden ödeme planı aldıktan sonra bu yola yönelip aynı planı işletmesi, ödeme bittiğinde cebinde kalacak olan 156.000 TL'yi net görebilmesini sağlayacaktır. Yani aracı bugün krediyle alıp, 5. ayda ara ödeme olarak güncel fiyat farkını krediye yapması gerekiyor. Yeterli peşinatı sunamaması durumunda peşinata kadar fon planı, peşinattan sonra kredi planı yürütülebilir.
Taksit sayısı 15 mi emin evim de başta yüklü veriyorsun kesin tarihli de sonra düşüyor taksit vade uzuyor diye biliyorum ben ayrıca araba piyasası çok durgun bu akşam dizele 15tl zam bekleniyor piyasa düşer bence artmaz

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,079
31
Taksit sayısı 15 mi emin evim de başta yüklü veriyorsun kesin tarihli de sonra düşüyor taksit vade uzuyor diye biliyorum ben ayrıca araba piyasası çok durgun bu akşam dizele 15tl zam bekleniyor piyasa düşer bence artmaz
Ödeme planını hepsinde siz belirliyorsunuz. Onlar da ona göre teslim süresini ve organizasyon ücretini belirliyorlar. Ardından aynı koşulları kredi için yürütüp kâr ettiğinizi görüyorsunuz. Kredi çıkmıyorsa veya notunuz düşük olup yüksek faiz oranıyla çıkıyorsa emin evim gibi modeller mantıklı oluyor ancak o modeller de organizasyon ücretini kredi notunuza göre belirliyorlar.

Stackoverflow'da örnek algoritmalar var. Leasing soyundan geliyor o model zaten ve leasingde de doğru anlayıp doğru işlemek avantajlıyken kandırılıp kredi yerine tercih etmek dezavantajlı oluyor. Tasarruf finansmanı modelleri de aynı şekilde.

Kredinin normal şartlarda daha düşük maliyetli olduğunu inkâr etmeyip belirli bir sebepten ötürü tercih edene laf yok. Fakat kredi faizlerinin daha maliyetli olduğunu iddia ederek tercih etmek kendimizi kandırmak olur.

Geri
Üst Alt