Evde Ekmek Nasıl Yapılır - İzleyelim

gercekrambo Çevrimdışı

gercekrambo 

Süper Üye
2 Şub 2020
1,777
Bir somunluk mayalı(piyale ekmek mayası) hamuru( 1/3 tam buğday unlu) ocakta kızdırılmış teflon derin tencere(20-22 cm) atın,ağzını kapatın,kısık ateşte yarım saat bekletin,sonra ekmeği ters çevirip tekrar aynı tencerenin içine koyup yarım saatte o şekilde hafif ateşte pişirin.Fırında yaparsanız üretim maliyeti yüksek olur kanısındayım.Doğalgaz daha ucuz.Pişip pişmediğini kontrol için,ince uzun bir bıçağı batırın ve çekin,bıçağa hamur parçacıkları yapışmamışsa pişmiş demektir.
Servis tavsiyesi,piştikten on dakika sonra bir köşesinden bir dilim kesip,içine tereyağını basın.:) Afiyet olsun kuzucuklar.


ekmek1.jpg

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:


Önemli NOT:Teflon tencere alüminyum döküm tencere.İnce teflon tencerelerde denemediğimiz için başarı oranını bilemiyorum.
tam tarifi daha net yazmanız mümkün müdür? ne ne kadar vb.
 
S Çevrimdışı

SONKULLANICI

Aktif Üye
16 Nis 2019
234
64
tam tarifi daha net yazmanız mümkün müdür? ne ne kadar vb.
1 ekmek için:1/2 piyale ekmek mayası mini poşet+2,5 su bardağı normal un 1,5 bardak tam buğday unu .Önce yarım mayayı leğene dök,üstüne bir çay kaşığı toz şeker,üzerine bir çay bardağı sıcağa yakın ılık su ile karıştırıp ağzını ört ve kabarmasını bekle.(yaklaşık 5-8 dk.)sonra üzerine karışım unu dök.üzerine göz kararı tuz ekle.sonra el ile karıştır iyice.Sonra sıcağa yakın ılık suyu parça parça ekleyerek yoğur.Yani suyun hepsini birden boca edip yoğurmayın.Toplam su 1,75 su bardağı kadar.Yoğurma işlemi biraz sürmeli.Sonra yoğurduğumuz kabın içinde ağzını kapatıp,örtü ile bürleyip mayalanması için bekliyoruz.Bir saat civarında arasıra bakıp kabarıp kabarmadığı kontrol edilir.Kabarma işlemi gerçekleşince,masaya biraz un serpip, hamur çıkarılıp masaya serptiğimiz unun üstünde top haline getirilecek.Bu işleme pözüleme deniyor.Pözüleme işlemi yaparken,elinizi arasıra una bandırıp öyle yapın.Sonra bu hamur topumuzu 5 dk. kadar dinlendirip,önceden kızdırılmış teflon döküm tencereye atılıp ağzı kapatılıp kısık ateşde yarım saat pişirilecek,sonra ekmeğin tersi çevrilip aynı tencerede yarım saat daha kapalı olarak kısık ateşte pişirilecek.Bu kadar.Tencere basık değil, derin tencere tipinde olmalı çünkü pişerken kapağa kadar şişiyor ekmek.Ekmeği alt üst değiştirirken,ahşap spatula ile önce ekmeği tencerenin kenarlarından hafif hafif ayrıştırmaya çalışın.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt